Rukometni savez Bosne i Hercegovine u maju mjesecu 1995.g. organizovao je 2.državno prvenstvo u rukometu. Na prvenstvu je učestvovalo 10 ekipa, koje su se nakon kantonalnih prvenstava plasirale na završnicu državnog prvenstva. Tuzlansko-Podrinjski kanton predstavljale su ekipe RK“Sloboda Solana“, RK“Zrinjski“ Tuzla i RK“Gračanica“.

Pred sezonu 1994/1995 naši momci su iz ratnog vihora 1994.g. izašli iz Bosne i Hercegovine i uzeli učešće na turniru u Francuskoj. Na poziv našeg gračanlije, velikog humaniste i sportskog radnika Dine Čolića, Uprava kluba na čelu sa Farukom Širbegovićem uspjela je izdejstvovati odlazak u Francusku.

Predsjednik kluba bio je Faruk Širbegović, privrednik i bivši igrač: Faruk se te 1993.g. stavio na čelo gračaničkog rukometa i udahnuo mu novi život. Ekipu je vodio prof.Bilal Begović, koji je bio trener čitavo ratno vrijeme radeći u najtežim mogućim uslovima. I njegove zasluge za opstojnost rukometa u Gračanici su nemjerljive.

Naš ponajbolji igrač Ernes Sokolušić nije igrao završnicu državnog prvenstva zbog vremenske suspenzije. Suspenziju je bila posljedica incidenta sa sudijskim dvojcem Hasić-Jović na utakmici Kantonalne lige RK“Gračanica“-RK“Gradačac“. Bio je to veliki, nenadoknadiv hendikep za našu ekipu.

Ekipe su bile podjeljene u dvije grupe A i B:

Prvenstvo je trebalo da se održi u Tuzli u periodu 25.-31.V.1995.g., međutim već prvi dan turnira isto je prekinuto zbog najveće tragedije koja je zahvatila grad Tuzlu. Naime, nakon što je turnir počeo, 25.05.1995.g. u 20,55 minuta snage VRS su sa Ozrena ispalile granatu na sastajalište mladih poznato kao Kapija. Tom prilikom granata je ubila 71 građanina, a ranila ih 150. Prosjek starosti poginulih bio je 24 godine.

Turnir je uprkos svemu organizovan i odigran je u Zenici u periodu 01.-06.VI 1995.g.

Budući da je RK“Sloboda Solana“ u međusobnom susretu bila bolja od RK“Borac“ Travnik, zauzela je prvo mjesto u grupi A.

Dalji poredak: 5. RK”Bosna” (V) 6. RK”Čelik” Zenica 7. RK”Željezničar” Sarajevo 8. RK”Turbina” Jablanica 9. RK”Sloga” Gornji Vakuf 10. RK”Olimpik” Sarajevo. Plasman od 5.-10.mjesta određen je na osnovu rezultata u kvalifikacionim grupama AiB, a u skladu sa Pravilnikom takmičenja, tačka 3.10.3.

Dakle 1995.g. osvojili smo odlično 4.mjesto, a da smo u našim redovima imali Ernesa Sokolušića, vjerujemo da nam ni titula ne bi bila daleko. Ovako ostaje žal i vječno pitanje, šta bi bilo, kad bi bilo? Međutim, u svakom slučaju ovo je bio veliki uspjeh za naš klub i grad.