Nakon izuzetno uspješne tri i po sezone u dresu RK”Gračanica”, doskorašnji kapiten ekipe Adnan Tufekčić, karijeru će nastaviti u RK”Sloboda” iz Tuzle.
Iskoristićemo ovu priliku za kratku retrospektivu Tufekčićeve karijere u našem klubu jer to ovaj igrač apsolutno zaslužuje.
Adnan Tufekčić, u naše redove svojevremeno je došao iz RK”Vogošća” sa kojom je osvojio KUP BiH, a u koju je došao iz Turske.
Nezadovoljan svojim statusom u ekipi u kojoj uglavnom nije bio starter i čiji igrački potencijal nije bio ni prepoznat, ni dovoljno iskorišten, Tufekčić je imao želju da se vrati kući i porodici.
Iskoristili smo sve te okolnosti, otkupili njegov ugovor i uz obeštećenje Vogošći doveli smo Tufekčića u naše redove.
Prva polusezona 2016/17 u kojoj je Tufekčić nastupao za RK”Gračanica”, rezultatski nije bila najuspješnija za naš klub jer nismo ostvarili cilj i nismo se uspjeli plasirati/vratiti u Premijer ligu.
U odlučujućoj utakmici u Kaknju, u kojoj je sve bilo u našim rukama, minimalno smo nesretno poraženi, ali će upravo ta utakmica učiniti da se prestrojimo i narednih sezona uz marljiv i posvećen rad, budemo ono što smo kasnije postali. 
Od sezone 2017/18 pod vođstvom trenera Damira Doborca, počinje gračanička rukometna bajka, a jedan od glavnih protagonista i najzaslužnijih igrača postaje upravo Adnan Tufekčić.
Često je i sam Tufekčić isticao da je upravo u Gračanici dobio “novi rukometni život” i da ponovo kao nekad uživa u treningu i igri.
Suvereno, ubjedljivo i bez izgubljenog boda vratili smo se u Premijer ligu, a nesretna povreda trenera/igrača Damira Doborca spriječila nas je da se kao prvoligaši plasiramo na final four KUP-a BiH.
Premda uz rad, ponekad i u smjenama, Tufekčić se uz velika vremenska i energetska odricanja i žrtvu nametnuo kao jedan od lidera u ekipi, a u svakom pogledu bio je uzoran sportista i član kolektiva kakvog bi svako poželio. 
U povratničkoj premijerligaškoj sezoni 2018/19, bilježimo nezapamćen rezultat i senzacionalno osvajamo prvo mjesto u Premijer ligi, da bi nas u polufinalu play off-a porazio za nijansu spretniji i sretniji banjalučki Borac.
Te sezone u KUP takmičenju za jedan gol uspješnija je od nas bila ekipa Vogošće, a upravo je izostanak Tufekčića zbog povrede u revanš meču bio naš najveći hendikep.
Ubjeđeni smo da bi smo uz njegovu pomoć uspjeli održati već stečenu potrebnu prednost u uzvratnoj utakmici.
Zahvaljujući osvajanju 3.mjesta na kraju sezone, nakon 16 godina, RK”Gračanica” izborila je nastup u evropskom Challenge cupu.
Još uvijek su svježa sjećanja na dvije istorijske utakmice protiv trostrukog evropskog prvaka češke Dukle u kojima smo časno i dostojanstveno predstavljali BH rukomet.
U toj sezoni 2018/19, Adnan Tufekčić, posvetio se isključivo rukometu, dakle bez radnih obaveza i te sezone Tufekčić je sigurno bio ako ne najbolji, onda sigurno najkorisniji igrač Premijer lige BiH.
Igrač koji je bio stub naše odbrane i igrač od kojeg je mnogo šta zavisilo i u fazi napada.
U narednoj sezoni 2019/20 nakon odlaska reprezentativaca Ahmetaševića i Hamidovića, zahvaljujući svojim odnosom, ponašanjem, borbom i izgaranjem u protekle dvije sezone Adnan Tufekčić postaje kapiten ekipe.
Nažalost, usljed proglašene pandemije dolazi do prekida prvenstva u kojem smo vodili mrtvu trku za titulu prvaka sa banjalučkim Borcem.
Neposredno pred prekid prvenstva, na uzvratnoj KUP utakmici protiv Izviđača, došlo je do jednog nepotrebnog incidenta koji je odlukom komesara takmičenja rezultirao suspenzijom našeg kapitena Tufekčića na 6 mjeseci.
Opterećen radnim obavezama, nedovoljno saniranim povredama i nedovoljnom pripremljenošću, Tufekčić je u jednom trenutku nesvojstveno reagovao.
Nakon toga, usljed velikog medijskog pritiska i izrečenih sankcija, razočarni Tufekčić je ishitreno i “vruće glave” odlučio da prekine dalji trenažni proces i da se zauvijek oprosti od rukometa.
Međutim, na sreću svih istinskih ljubitelja rukometa, pa ako hoćemo i BH rukometa, ovaj sjajni igrač promjenio je mišljenje i ponovo ćemo imati priliku da gledamo Tufu, istina ovaj puta u crveno-crnom dresu.
Činjenice su da niko ne može izbrisati, niti poreći, sve one prelijepe trenutke i uspomene koje smo skupa proživjeli u protekle tri i po sezone.
Treba biti svjestan da su životni i sportski putevi često nepredvidivi i promjenjivi, a na kraju treba biti čovjek, pamtiti i sjećati se samo lijepih stvari i trenutaka.
Ono što je sigurno, Tufa će uvijek biti dio naše rukometne porodice, a njegov ljudski i igrački trag koji je ostavio u klubu ostaće neizbrisiv.
I ovim putem Tufi želimo sve najbolje kako na privatnom, tako i na sportskom planu.
Sretno Tufa i hvala Ti za sve što smo zajedno prošli i proživjeli!
#rkgračanicaigrajrukometživisport