Zbog izvanredne situacije izazvane pandemijom COVID-19, u rukometnoj Evropi prekinuta su sva takmičenja. EHF je suspendovao odigravanje svih reprezentativnih i klupskih utakmica koje su se trebale odigrati zaključno sa 12.04.2020.g., a koje su pod pokroviteljstvom i nadležnosti EHF-a.
Dakle radi se o kvalifikacijskim utakmicama ženskih reprezentacija, te Ligi prvaka, EHF i Challenge CUP-u.
EHF će i dalje pratiti situaciju i još uvijek je nepoznanica da li će se u predviđenom terminu igrati utakmice muških rukometnih reprezentacija u predbaražu za SP 2021 u Egiptu.
Podsjetićemo, prva utakmica predbaraža naše reprezentacije trebala bi se igrati u Rumuniji 15./16.IV, a revanš u Bugojnu 18./19.IV 2020.g. 
Ukoliko prođemo Rumuniju, u baražu nas čeka Mađarska, a kalendar tih utakmica je 5./6./7.VI, dok su revanši na programu 9./10./11.VI 2020.g.
Ukoliko se vratimo na kalendar naših Nacionalnih takmičenja imamo situaciju da se treba odigrati još 12 kola Premijer lige i završnica KUP-a BiH.
Od 18.03. do 10.06.2020.g. imamo na raspolaganju ukupno 25 termina srijeda-subota.
Realno bi bilo prognozirati da 8 termina gubimo zaključno sa 12.04.2020.g. do kada je i EHF proglasio suspenziju, koja nije obavezujuća za Nacionalne saveze u pogledu organizovanja domaćih takmičenja.
Dakle, na UO RS BiH je da procjeni situaciju u BiH, ali će svakako biti ovisan od Odluka i nekih drugih nadležnosti i nivoa odlučivanja kada su javna okupljanja, pa čak i trenažni procesi u pitanju. 
Kao što rekosmo, uslijedila bi dva termina za dvomeč predbaraža sa Rumunijom, čime bi izgubili još 2, dakle ukupno 10 termina.
Budući da klubovi Borac, Sloboda, Sloga GV/U, Izviđač nemaju igrača koji participiraju u reprezentaciji, možda bi se moglo razmisliti da se u ovom terminu ili međuterminu, kada se igraju utakmice predbaraža, odigra završnica KUP-a BiH. 
Termin završnice KUP-a bi mogao biti i npr.03./04.VI 2020.g. po okončanju Premijer lige, a prije eventualnih utakmica baraža protiv Mađarske.
Od 22.04. do 30.05.2020.g. ostalo bi nam 12 termina srijeda-subota, koliko je potrebno da se odigraju utakmice Premijer lige.
Dva od tri termina u mjesecu junu iskoristili bi se za eventualni baraž protiv Mađarske i jedan za eventualnu završnicu KUP-a, ako se ne bi odigrala u aprilu. 
U slučaju da se ne plasiramo za baraž, odnosno Rumunija bude uspješnija, imali bi smo još 3 termina u junu mjesecu, zaključno sa 10.06.2020.g.
U ovom momentu najvažnije je da se pridržavamo uputa koje podrazumjevaju socijalno distanciranje kao preventivu za širenje COVID-19 i na taj način ne ugrozimo bilo čije zdravlje.
Nadajmo se da će se do sredine aprila, situacija normalizovati i da će se napraviti novi kalendar takmičenja po ubrzanom sistemu srijeda-subota, kako bi se ipak BH rukometna takmičenja završila do 10.06.2020.g. 
Ukoliko se do kraja aprila situacija ne stabilizuje, dolazimo u vremenski cajtnot i postoji mogućnost da će UO RS BiH u skladu sa iskustvima i praksama drugih saveza ili eventualnih uputa EHF-a donijeti čak i odluku o prekidu prvenstva i takmičenja. 
U tom slučaju kako Propozicije nalažu, vjerovatno bi se poredak uspostavljao na osnovu do sada postignutih rezultata.
Ovo bi bila krajnja nužda i ma koliko da nismo pobornici takvog scenarija, ista je u ovom momentu vrlo realna opcija.
Ipak, nadajmo se da će se situacija održati pod kontrolom i da ćemo uskoro imati bolje vijesti i izglede za nastavak sportskih takmičenja.

#rkgračanicaigrajrukometživisport