Danas smo visoko i potpuno zasluženo poraženi od kvalitetnije ekipe Neve SPb, koja je opravdala ulogu favorita.
Moramo biti iskreni i priznati da nismo očekivali ovako visok poraz za koji smo isključivi krivci.
Nisu igrači Neve SPb odigrali utakmicu iz snova, nisu nas iznenadili taktikom, novim akcijama, nisu nam postizali nevjerovatne golove topovskim šutevima sa velike udaljenosti, nisu nas golmani “uništili”, nisu nas “pretukli”, ali su nam održali pravu lekciju iz rukometa.
Pametnom, strpljivom igrom uz minimalan broj tehničkih grešaka i sa sedam koncentrisanih igrača u polju.

Nažalost, mi smo večeras imali nekoliko “preplašenih” prvotimaca, “olovnih nogu i skraćene ruke”, a sa takvim karakteristikama se ne može igrati na ovom nivou.
Svega par naših igrača zaslužuje prolaznu ocjenu, ako bar ocjenjujemo pristup.
Ne možemo reći da se većina momaka nije borila jer smo imali 10’ isključenja, naspram 4’ Neve SPb.
Imali smo 1/2 penala, domaćini su imali 3/3, ali jednostavno danas smo bili loši u oba pravca, a nekoliko igrača potpuno odsutno i indisponirano očigledno mentalno nespremno za ovakve mečeve.

Krenulo je našim vođstvom 0-1 i 1-2, golovima Živanova, ali je domaćin nakon tri neuspješna pokušaja Mehmedovića i jednog Živanova, napravio seriju 5-1 i u 9’ poveo 6-3.Vratili smo se pogocima Bosića sa penala i Šahdanovića u 12’, a onda smo prosto nestali sa terena.
Prvo smo primili gol iz pasivnog napada uz igrača više u polju, a zatim zahvaljujući tehničkoj grešci i promašaju Kadrića koji je zamjenio indisponiranog Mehmedovića, te novom promašaju Živanova, Neva SPb pravi seriju 5-0 i odlazi na visokih 11-5 u 17’ minuti.
U opisanoj fazi utakmice i Kadrić je morao na hlađenje.
Slijedi par minuta izjednačene igre kada Bosić jednom i Kadrić dva puta matiraju fenomenalnog Shimanskyi za rezultat 13-8 u 23’ i to je bilo sve od nas u prvom dijelu.
Do kraja poluvremena bilježimo tri gola u mreži Hušića i promašaje Kadrića dva puta, Bosića, Živanova, a nešto ranije i Radičevića.
Zahvaljujući pomenutim serijama Neva SPb odlazi na odmor ogromnom prednošću 16-8.
Nije nam pomogao ni time-out uzet u 25’ kod rezultata 14-8.
Golman Hušić zabilježio je solidnih 8 odbrana, ali smo opet brzo i lako primili 16 golova.
U napadu smo bili katastrofalni, pokušavajući probiti protivnika kroz sredinu gdje smo znali da su najjači i gdje su naši pokušaji završavali u bloku.
Nije bilo ataka sa širokih pozicija, igrači nisu slijedili upute trenera Doborca, a dvije rijetke akcije za krilo krunisali smo golovima.

Drugo poluvrijeme se držimo na -8 sve do 37’.
Nijedna ekipa se nije uspjela odbraniti, a u toj fazi utakmice po tri gola zabijaju Bosić i Kadrić.
Nakon toga slijede tehničke greške Mehmedovića, Živanova koji je prosto nestao sa terena nakon otvaranja utakmice, te isključenja Bosića i Ćuzovića i Neva SPb ide na +10, odnosno 24-14 u 40’.
Slabog Đ.Bosića koji je počeo drugi dio zamjenio je Hušić.
Slijede dva vezana gola za držanje rezultatske ravnoteže, danas dobrog Radičevića, ali već u narednom napadu Aleksa dobija drugo isključenje.
U 45’ iz teške pozicije u pasivnom napadu neprecizan je i Musić, a trener Doborac poziva svoj 2.time-out.
Slijedi gol Ilića koji je zamjenio nevidljivog Ćuzovića.
Nakon toga, slijede tri vezana gola Neva SPb uz tehničku grešku Bosića, pa domaći prvi puta imaju +12, igrala se 48’, a rezultat je glasio 29-17.
Na isteku 48’ Mehmedović će postići svoj jedini gol, nakon čega će i peti puta biti zaustavljen u novom pokušaju, što će domaći kazniti vođstvom 30-18.
Nakon tehničke greške Radičevića, trener naše ekipe u 53’ poziva i posljednji time-out.
Golovima Ilića i Kadrića dolazimo do 30-20, imamo penal i igrača više u terenu i posljednju priliku da se približimo zoni časnog poraza, ali šut Bosića brani rezervni golman Dyachenko.
Slijedi kazna kada primamo gol sa igračem više, a nakon promašaja Džinovića nebesko-plavi odlaze na 32-20.
Do kraja utakmice Šahdanović zabija svoj 3.gol iz isto toliko pokušaja, te promašaj Bosića.
Završilo je kao što smo rekli 33-21.
Golmani Neve imali su 15 odbrana, naspram naših 12 što najbolje ilustruje da smo mnogobrojnim tehničkim greškama u igri, promašenim šutevima (24 ukupno) sami sebi nanijeli visok poraz.

Danas je pobjedila bolja, kvalitetnija, iskusnija ekipa, a nama ostaje da izvučemo pouke, što bolje se pripremimo za revanš i pokušamo se iskupiti za ovaj slab rezultat i visok poraz.

#rkgračanicaigrajrukometživisport