Današnjom Odlukom komesara KUP takmičenja Alije Hasića o šestomjesečnoj suspenziji našeg igrača i dosadašnjeg kapitena Adnana Tufekčića kompletirane su sve disciplinske mjere izrečene povodom incidenta na revanš utakmici KUP-a BiH, odigranoj 15.02.2020.g. između RK”Gračanica”-RK”Izviđač” Ljubuški.
Premda smo se nadali i očekivali da bi uzevši sve olakšavajuće okolnosti u obzir kazna mogla biti i manja, ali istovremeno i svjesni nedopustivog i krajnje nesportskog poteza našeg igrača istu prihvatamo bez namjere da koristimo pravo žalbe u daljem postupku.
Dakle, ostatak prvenstva bićemo lišeni usluga jednog od nosilaca igre i najvažnijih igrača u našim redovima, a dužni smo platiti i kazne 200 KM (plavi karton Tufekčić), 200 KM (ulazak službenog lica u teren, bez obzira što je taj ulazak bio u svrhu smirivanja situacije i razdvajanja igrača dvaju ekipa, što se jasno vidi na snimku), 500 KM (zbog nekorektnog skandiranja dijela publike u momentu kada su igrači Izviđača krenuli da napuste teren).
Bez obzira što bi pojedinačno mogli da nudimo objašnjenja, tražimo opravdanja i razloge za određene postupke, moramo biti samokritični i bespogovorno prihvatiti sve izrečene kazne jer smo napravili nešto što nam nije svojstveno i ne ide na čast ni našoj publici, ni našem klubu i zbog toga treba da snosimo posljedice.
Nadamo se da će se i u drugim sličnim slučajevima nadležne instance ponašati na isti način, a sve za rad fer i sportske atmosfere na BH rukometnim terenima.

Kada je u pitanju dalji status našeg suspendovanog igrača, on je potpuno svjestan ogromne štete koju je nanio prije svega sebi i klubu kako u takmičarskom tako i u reputacijskom smislu.
Međutim, cijeneći sve ono što je Adnan Tufekčić pružio našem klubu, sve ugovorne obaveze, klub će u potpunosti izmiriti zaključno sa februarom bez ikakvih dodatnih sankcija i kazni.
Nadalje, odlučeno je da Tufekčić ostane u trenažnom procesu sa željom da predstojeća pauza ostavi što manje traga na njegovu fizičku i igračku spremu, a istovremeno i ekipa će sigurno zadržati dosadašnji nivo kvaliteteta rada na treninzima.
Ugovor sa igračem za naredna tri mjeseca biće aneksiran shodno novim okolnostima.
Novi kapiten ekipe je Vladimir Tomić, a njegov zamjenik je Omer Mehmedović.

I na kraju, za rad objektivnog informisanja rukometne BH javnosti, povodom ove utakmice, želimo da kažemo i slijedeće.
U pojedinim medijima plasirane su ortodoksne laži, pa je tako npr.izvjesni novinar portala Glassrpske Siniša Kotaraš, dana 17.02.2020.g. napisao, citiramo:
“На завршни турнир за побједника Купа пласирали су се још и Слобода, која је била боља од Искре (27:23, 35:27), Слога из Горњег Вакуфа (Маглај, 22:29, 34:26), док је свашта виђено у реваншу Грачанице и Извиђача. Гости су некако сачували осам голова предности из првог меча (29:21, 15:22) и буквално једва извукли живу главу из Грачанице”.
Na ovakve beskrupulozne laži, koje nepotrebno podižu tenzije i narušavaju odnose publike i klubova, dužni smo kao klub reagovati.
Naime, utakmica sa Izviđačem u Gračanici do 57’32’’ bila je fer, korektna, a istovremeno bespoštedna, rovovska bitka za svaku loptu i pravi BH rukometni klasik.
Tada se dogodio incident isključivo na terenu i isključivo među igračima (udarci: Jozinović-Tomić; Tufekčić-Jozinović), na koji niko nije ponosan i koji nikom nije trebao, vjerujemo da su i igrači Izviđača svjesni svog dijela odgovornosti.
Nakon incidenta i poduzetih sankcija prema vinovnicima, utakmica je nastavljena.
Ekipa Izviđača premda brojčano slabija u polju, izdržala je pritisak i potpuno zasluženo plasirala se na Final four KUP-a.
Na kraju utakmice nakon velikog slavlja na samom terenu, igrači Izviđača pozdravljeni su i ispraćeni aplauzom od strane publike.
Bez problema i najmanjeg incidenta su se razdragani pozdravljali sa prijateljima, poznanicima, rodbinom u publici, sa kojom su odmah po završetku utakmice komunicirali na ogradi koja dijeli gledalište i teren.
Nakon toga, napravili su veliko, gromoglasno slavlje u svojoj svlačionici, a da im to niko nije zamjerio ili na bilo koji način spriječio, snimci se mogu pogledati na FB stranici RK”Izviđač”.
Nakon tuširanja, stručni štab proveo je određeno vrijeme u kafiću Sportske dvorane, igrači su objedovali naručenu večeru takođe u krugu Dvorane, svi su se najnormalnije kretali i komunicirali bez ikakve posebne zaštite od bilo koga jer nije bilo nikakve potrebe.
Dakle, nije bilo nijednog verbalnog incidenta, a kamoli da je neko “jedva spašavao živu glavu”.
Premda smo naglasili da u fokus stavljamo predstojeći nastavak prvenstva, na klevetu, laži i neistine dužni smo reagovati, a dotičnom novinaru i njegovim nalogodavcima neka je na čast.

#rkgračanicaigrajrukometživisport