Od kada je zahvaljujući Istanbulskoj bratskoj općini Sandžaktepe, Republika Turska u maju 2017.g. završena Sportska dvorana kapaciteta 1.170 sjedećih mjesta u Gornjem Vakufu-Uskoplju, domaćini na svom terenu ne znaju za drugi ishod osim pobjede.
Nakon što su u sezoni 2016/17 izvojevali svoju prvu prvenstvenu pobjedu protiv Međugorja na samom završetku predmetne sezone uslijedio je nestvaran niz novih uspjeha.
Bez ijedne neizvjesne utakmice u sezoni 2017/18 „pomeli“ su sve svoje protivnike u Prvoj federalnoj ligi-grupa jug i ostvarili 13 ubjedljivih pobjeda.
Dovodeći adekvatna pojačanja, pred premijerligašku sezonu, Uprava kluba je svima jasno dala do znanja da su ambicije kluba mnogo veće od igranja jednog premijerligaškog ljeta.
Podsjetićemo da je Sloga izgubila premijerligaški status davne 1997/98 zauzevši 11.mjesto sa osvojenih 20 bodova, koliko su imali Željezničar i Sloboda, ali su u međusobnim susretima imali najlošiji skor, pa su skupa sa Olimpikom ispali iz lige. 
U toj sezoni Gračanica je oba puta bila bolja rezultatima 29-25 i 28-22.
Dakle, punu 21 godinu Gornjevakufljani-Uskopljani, čekali su da ponovo budi dio elite BH rukometa, čekali i dočekali.
U ovoj sezoni 2018/19 žrijeb im nije bio baš naklonjen. U jesenjem dijelu bili su domaćini sve samim ekipama iz vrha BH rukometa posljednjih desetak godina, a ugostili su Borac (Bl), Vogošću, Konjuh, Slogu (D), zatim Derventu i Slaviju, međutim to im nije smetalo da nastave niz nepobjedivosti koji je sada ako dodamo i KUP utakmicu protiv Drine iz Zvornika, fascinantnih 21 susret. Poseban kuriozitet je da izuzev utakmice protiv Borca gdje je bilo neizvjesnosti, sve druge su ubjedljivo završene u korist Sloge.
Upravo toj Slogi u Gornji Vakuf-Uskoplje u subotu 15.12.2018.g. na megdan idu naši momci. 
Ove sezone, mi smo najuspješnija gostujuća ekipa koja voli da igra pred punim gledalištem, koja se uspješno nosi sa pritiskom, koja želi da se nadigrava i kojoj samo trebaju sportski uslovi kakve mi pružamo našim rivalima u Gračanici i onda je izvanredna rukometna predstava zagarantovana. 
Ono što je sigurno, najveća opasnost za našu ekipu biće iskusna vanjska linija domaćina, gdje su čak tri igrača Biljaka, Abdurahmanović i Purić među prvih deset strijelaca Premijer lige ove sezone. 
Ljevorukog Gorana Biljaku smo upoznali još davne 2003/04 kada je kao tanani dječak predvodio Novu Bilu u Prvoj ligi Federacije, a kasnije igrao za Goražde, dobojsku Slogu, te lani za KH Besa FAH GAS sa Kosova.
Srednji bek je Sedžad Abdurahmanović, Zavidovićanin, koji je igrao za Žepče, a punu afirmaciju stekao pod vođstvom Mahmuta-Maše Obralića u Maglaju, pokraj kojeg je stasao u pravog igrača. Lijevi bek je Travničanin Admir Purić, poznato lice sa BH terena koji je karijeru proveo u Travniku, Krivaji, Vogošći i nama dobro poznato u Kaknju.
Ne treba zaboraviti ni polivalentnog vanjskog igrača Armana Ljutića, koji često zna biti strijelac, a tu je i novi igrač Miroljub Petković pojačanje iz Jugovića iz Kaća.
Na golu su bivši golman Slavije, Miloš Močević i nekadašnji kapiten bugojanske Iskre iskusni Frane Đikić.
Na crti je još jedan igrač ponikao u Krivaji, Nedžad Alić, koji je sa uspjehom igrao još i u Derventi.
Sa lijevog krila prijetiće Ivan Bilić i Anes Halebić, a u rosteru su još i Mesud Pokvić, Amer Dedić, Danis Gekić, Mirza i Ajdin Demirović, Matej Dujmović i Armin Softić.
Naravno da i mi imamo svoje adute i da se u čistoj igri na terenu 20×40 nikoga ne plašimo, a da li ćemo srušiti tradiciju nepobjedivosti gornjevakufskog-uskopljanskog bastiona saznaćemo u subotu 15.12.2018.g.
Nadamo se da će ovo prije svega biti još jedna pobjeda BH rukometa, a neka pobjedu ostvari ko bude bolji na terenu.
#rkgračanicaigrajrukometživisport