Pred nama je u subotu veliko iskušenje jer gostujemo vrlo dobroj ekipi visočke Bosne koja nažalost svoj kvalitet nije rezultatski potvrdila u ovom prvenstvu, ali je svakako ekipa za svaki respekt.

Visočani su nakon duge stanke na koju su usljed proglašene pandemije bili prinuđeni svi sportski kolektivi, nekako posljednji krenuli sa trenažnim procesom, individualnim programima od 10.08., a kolektivno 20.08. što je bilo skoro mjesec dana nakon naše ekipe, pa je možda i to razlog nešto slabije forme „faraona“ na samom početku prvenstva.
U pripremnom periodu odigrali smo i jedan međusobni meč u Gračanici 10.09. u kojem smo slavili 28-24, što naravno ne mora ništa da znači.

Što se samog prvenstva tiče, Bosna je u 9 odigranih susreta zabilježila tek jednu pobjedu i to ubjedljivu protiv Sloge iz GV/U, odigranoj u prošlu srijedu u Visokom.
Prije toga doživjela je neočekivane domaće poraze od Lokomotive i Krivaje, te dobojske Sloge.
Kada su gostovanja u pitanju ubjedljivo su poraženi od Izviđača, Slobode, Borca i Vogošće, a sinoć su ih sekunde dijelile od boda u Bugojnu.
Sudeći i po ovim rezultatima očito je da se Bosna polako budi.

Imali su Visočani puno problema u proteklom periodu.
Nakon lošeg starta trener i posljednjih par sezona prva violina zelenog orkestra, Adnan Harmandić podnio je ostavku na obije funkcije, što je bio ogroman hendikep za Bosnu.
Nakon toga, veliki šok za sve ljubitelje rukometa u Visokom i BiH, a naročito za igrače Bosne bio je prerani odlazak legendarnog Edhema Sirče.
I na kraju ekipa je prošla kroz zarazu virusom COVID-19 i izolaciju od 14 dana.
Dakle, sa novim trenerom, novom organizacijom igre, svakako nedovoljno pripremljeni, uz novi prekid od 14 dana u radu, evropske utakmice na Kosovu gdje su se dodatno iscrpili uz velike probleme oko dobivanja VIZA, nedaće su sa kojima su se suočili i kroz koje su prošli igrači Bosne i klub u cjelosti u vrlo zahtjevnoj rukometnoj čaršiji.
Ubjeđeni smo da dolaze bolji dani za ekipu Bosne jer ona po svom rosteru sigurno pripada gornjem dijelu BH premijerligaške tablice.

U odnosu na prošlu sezonu Visočani su imali ponajmanje promjene u igračkom kadru i izuzev pomenutog Harmandića, ekipa je ostala ista i na okupu uz jedno golmansko ponačanje.
Na golu Bosne je odlični Enes Sirčo, a njegova alternativa je ništa slabiji Irhad Alihodžić, dvometraš koji se u matični klub vratio iz Katara gdje je nastupao za Al-Sadd SC Doha.
Konkurencija na lijevom krilu je žestoka.
Tu je odlični Emir Omanović koji je sjajan napadač, zatim opasni i ubojiti Eldin Travančić koji je kroz svoju karijeru imao dosta problema sa povredama i nikako da u kontinuitetu odigra ono što objektivno može.
Kao treće lijevo krilo u rosteru je kadetski reprezentativac Adnan Jamaković, supertalentovani mladić koji je u mlađim selekcijama briljirao na poziciji srednjeg beka.
Lijevi bekovi su borbeni Mahir Burić i mladi Harun Babić.
Mahir Burić je praktično univerzalac koji je igrao i igra na svim vanjskim pozicijama, pa je jedno vrijeme po odlasku Toromanovića bio čak i pivot ekipe.
Organizator igre i prvi srednji bek je Adnan Balta.
Drugi igrač na toj pozicije je hitri Kerim Čabaravdić, koji je ranijih sezona češće djelovao sa pozicije lijevog krila.
Sead Sirčo je takođe srednji bek koji ima sve karakteristike dobrog igrača i koji je nastupajući za Bosnu-2, proteklih sezona najčešće bio najefikasniji igrač.
Desni bek je gorostasni, bombarder Luka Karanović, internacionalac koji je već drugu sezonu u Visokom u koji je došao iz dobojske Sloge.
Prije toga, Karanović je nastupao za RK Lavovi u Srbiji, te mađarske ekipe Csurgoi i Cegledi.
Na poziciji desnog krila je nekadašnji igrač našeg kluba Almir Osmanhodžić i Emrah Jamaković.
Poziciju pivota popunjavaju odlični Haris Buljina i takođe kadetski reprezentativac Hamza Karavdić.
Karakteristika ekipe iz Visokog je da samo Karanović i Osmanhodžić nisu iz Visokog, da su svi skoro svi iskusniji igrači promjenili nekoliko BH klubova, a danas su ponovo u svom matičnom i da ima dosta mladih i perspektivnih igrača koji su članovi mlađih reprezentativnih selekcija.
Ekipu sa klupe vodi Samir Jamaković dosadašnji asistent treneru Harmandiću i nekadašnji golman Visočaka.

Dakle, Bosna se polako konsoliduje, odigrala je dvije dobre utakmice u proteklih sedam dana, sigurno posjeduje kvalitet, bodovi su im prijeko potrebni…
Sa druge strane, mi vjerovatno nećemo moći računati na usluge golmana Jasmina Hušića, vrlo je upitan nastup povrjeđenog Nikole Perovića, ali u Visoko idemo kao i u svim utakmicama bez kalkulacija na pobjedu.
Izuzetno cijenimo ekipu Bosne, ali vjerujemo u naš kvalitet i pobjednički mentalitet.
Neće biti lako, ali nastojaćemo da nastavimo sa odličnom serijom igara i rezultata.

#rkgračanicaigrajrukometživisport