U srijedu se igraju utakmice posljednjeg 15.kola jesenjeg dijela sezone 2020/21, ali se zavjesa na prvi dio prvenstva spušta tek idućeg vikenda kada će se odigrati i zaostali susreti koji su u proteklom periodu odgađani zbog evropskih nastupa naših klubova i karantena ekipa usljed zaraze virusom Covid-19.
U goste nam u srijedu dolaze sportski prijatelji, komšije, ali istovremeno i veliki rivali RK“Konjuh“ Živinice.

U pripremnom susretu odigranom 05.09.2020.g. u Živinicama slavili smo 29-23 (10-12).
Međutim, taj susret apsolutno ništa ne znači jer je Konjuh u igračkom i trenerskom rosteru doživio radikalne promjene, a same po sebi pripremne utakmice su nešto sasvim drugo od utakmica kada se bori za bodove.

Ovogodišnje prvenstvo igrači Konjuha su otvorili dosta slabo.
Prvo su lako savladani (27-33) od dobojske Sloge, koju su u prošlosti itekako znali iznenaditi.
Držali su se gosti do rezultata 11-11, nakon toga doživjeli su seriju 5-0 i povratka više nije bilo.
Imali su igrači Konjuha dosta primjedbi na suđenje u toj utakmici zbog velikog broja isključenja, ali svejedno su bodovi ostali u Doboju.
Nakon toga na jedvite jade savladali su Derventu (23-22) dozvolivši Derventi da se u finišu vrati sa -5, da poravna rezultat i da tek u zadnjim sekundama spašavaju bodove.
Uslijedio je pravi potop u Tuzli (28-36) i već tada svi su Konjuha počeli da svrstavaju među ekipe koje će se grčevito boriti za ostanak.
U 4.kolu „Stolari“ se bude pa dosta lako na svom terenu rješavaju Maglaj (36-24), a nesretno i nespretno bivaju poraženi u Zavidovićima (28-29) i Bugojnu (33-34).
Slijedi potpuno neočekivan poraz kod kuće od Lokomotive iz Brčkog (26-28) i crveni alarm se upalio u gradu podno Konjuha.
Na klupu Konjuha za prvog stratega imenovan je dotadašnji pomoćni trener Jasenko Omerefendić, a Uprava se zahvalila na saradnji Urošu Jeftiću i Mariju Grabu.
Kada su svi već upisali novi poraz na domaćem terenu od favorizovanog Izviđača, Konjuh je još jednom pokazao zašto je rukomet posebna igra i šta znači „ostaviti srce na terenu“.
Dodatno hendikepirani bez povrjeđenih Smajića, Pašalića i Marčete sa par iskusnijih igrača i juniorima u sastavu, uz fenomenalne Jelića na golu (5 penala) i Kamberovića (11 odbrana) slavili su 26-25.
Nakon toga, Konjuh su pojačali Ristović i Grujić iz Lokomotive i ekipa ponovo dobija na širini i prije svega na kvalitetu. Da dolaze bolji dani u Živinice, pokazuju utakmicom protiv Leotara i sigurnom pobjedom (28-22).
Nakon toga, „narandžasti“ su protutnjali Istočnim Sarajevom i ubjedljivo savladali Slaviju (31-20).
U Živinicama je potom i Sloga iz GV/U položila oružje, a bilo je (25-21).
Izvanrednu seriju Živiničana prekinula je Vogošća, pobjedom (25-27) u utakmici koju je do sredine drugog poluvremena apsolutno kontrolisala ekipa Konjuha i imala prednost od +5, ali je svojom brzopletošću kompromitovala sve što je do tada gradila.
Već u narednom susretu, Konjuh je podsjetio na najbolje dane, savladavši ubjedljivo Bosnu u Visokom (34-28), dokazavši da će se svi koji budu planirali bodove protiv Konjuha morati dobro namučiti.
Utakmicu 14.kola protiv Borca, Konjuh će igrati u nedelju 27.12.2020.g., a sada je na redu susret u Gračanici.

Što se tiče rostera Konjuha, na golu su tri poznate golmanska imena srbijanski internacionalac Milenko Jelić (došao iz Slobode, prije toga branio za Goražde), Adis Kamberović koji se nakon nekoliko sezona, lani vratio među stative i kadetski reprezentativac Adnan Bečić.
Na lijevom krilu su Sulejman Pejkušić i Zeničanin koji je došao iz Vogošće Adi Pašalić.
Velika opasnost vreba sa vanjskih linija koju predvodi lijevi bek, kapiten Nermin Smajić.
Na toj poziciji su još mladi igrači Damir Ahmetović, Adi Klopić i Toni Knezović momak koji je ponikao u Žepču, koji bilježe svoje prve premijerligaške minute.
Na poziciji srednjeg beka su oporavljeni Kemal Hamzić i pomenuto pojačanje iz Lokomotive, Visočak, Nikola Grujić.
Na desnom beku je nekadašnji igrač Iskre, srbijanski internacionalac Nikola Bečejac koji je došao iz ekipe Jugović iz Kaća, a prije toga je nastupao za Vrbas i Kostolac.
Na desnom krilu su iskusni Eldin Hajdarević i sve bolji Sead Dautović.
Najveća konkurencija je na poziciji pivota.
Nažalost već duže vrijeme Mirko Marčeta zbog problema sa leđima nije u kombinaciji za sastav.
Pojačanje iz Lokomotive, spretni i snažni Goran Ristović je prvi kružni napadač, a dvojac zadužen za odbrambene zadatke na pozicijama 3 i 4 su stameni i borbeni Semir Memić i Mirza Modrić.
Respektabilan sastav, kombinacija snage, jake odbrane, lepršavosti u napadu, iskustva i mladosti.
Biće ovo još jedan istinski derbi, ali mi smo uvjereni u naš kvalitet i vjerujemo u još jednu pobjedu koja će nas zadržatu u vrhu tabele Premijer lige.

#rkgračanicaigrajrukometživisport