RK”Bosna” (V)-RK”Gračanica”
U susret velikom derbiju…
Već više od 20 godina traje sportsko rivalstvo između visočke Bosne i Gračanice.
U postratnom periodu Visočaci su nešto uspješniji, a statistiku možete pogledati na prilozima.
Nakon formiranja BH lige, Visočani su uz Slobodu iz Tuzle (osvojila titulu 1996.g.) imali jednu od najtalentovanijih rukometnih generacija uz sjajnu tradiciju.
Potkraj prošlog vijeka Greda, Sirćo, Vražić, Džuđo, Hadžić, Karavdić, Konjo, Džafić, Dobojak i ostali, žarili su i palili BH dvoranama, a sportski radnici iz Visokog imali su ubjedljivo najveći uticaj u Rukometnom savezu i reprezentaciji.
Najveći konkurenti tih godina bili su im Borac iz Travnika i Gračanica.
Visočaci su osvojili titule 1997.g., 1999.g., te svoju posljednju 2000.g..
Travničani su prvi prošli kroz cilj 1998.g., umakavši Bosni za jedan bod.
Mi smo prvaci postali 2001.g. zahvaljujući činjenici da smo te sezone minimalno slavili i u Visokom i u Tuzli gdje smo igrali kao domaćini. 
Za Visočake koji su imali smjenu generacija, tada su pored iskusnijih Džuđe, Vujića i Hadžića nastupali mladi Hurem, Handžić, Mušinbegović, Maslo, Ahić, Huseljić…ali i igrači sa strane Tomić, Malagić, Efendić.
Naš tim su činili Ćehajić, Kamarić, braća Doborac, Muratbegović, Girotić, Đulić, Sabljić, Jovanović, Šaković, Sejdinović, Salkić, Jukan, Mrkonja, a vodio nas je Jasmin Mrkonja.
Od tog vremena prošlo je dosta dobrih igrača i kroz Bosnine i kroz naše redove, ali nikada u završnici prvenstva nismo bili u situaciji da se borimo za sami vrh. U sezoni 2001/02 završili smo kao drugi i treći iza suverenog Izviđača i tada odigrali svoju posljednju Evropu. 
Istina mi smo plasman u Evropu obezbjedili i u sezoni 2004/05, ali zbog finansijske situacije nismo je igrali.
Od tada i Bosna iz Visokog i Gračanica, predstavljaju tek polustabilne premijerligaše koji su nekoliko puta napuštali društvo najboljih, a naročito bolno za oba kluba je bilo ispadanje iz lige u sezoni 2014/15 kada se odigralo najneregularnije ekipno takmičenje u BiH u njenoj povjesti uključujući sve sportove.
Danas se nećemo osvrtati na tu sramotu, nego ćemo pričati drugu mnogo ljepšu priču.
Dugo vremena smo čekali da ove dvije rukometne sredine postanu značajne i da fokus rukometnog interesovanja bude u Visokom, odnosno Gračanici.
U srijedu, nastavlja se sportsko rivalstvo ove dvije rukometne čaršije, odnedavno sa statusima grada, a za sve nas neka pobjedi rukomet!
#rkgračanicaigrajrukometživisport