Jutros je u multimedijalnoj sali Grada Gračanice održan sastanak na temu poštivanja mjera zaštite od pandemije izazvane virusom COVID-19.
Sastanku su prisustvovali gradonačelnik Nusret Helić sa saradnicima, načelnik civilne zaštite Mustafa Bajić, te predstavnici sportskih i drugih udruženja građana grada Gračanice.
Nakon pozdravnih i uvodnih riječi od strane Gradonačelnika, otvorena je rasprava, a nekoliko diskutanata iznijelo je svoje ocjene i prijedloge vezano za pomenutu problematiku.
Ocjenjeno je da su Grad Gračanica i nadležne ustanove od početka pandemije poduzele niz preventivnih aktivnosti na sprečavanju širenja virusa, te da je zahvaljujući tim mjerama, te visokom nivou svijesti i savjesti svih građana prvi talas zaraze uspješno zaustavljen.
Međutim ti rezultati kao da su nas zavarali.
Nakon što su od strane nadležnih institucija proglašene mjere zaštite djelomično ukinute, došlo je do opšteg opuštanja stanovništva, te se u posljednje vrijeme zdravstvena situacija usložnjava.
Trenutno u na području Grada imamo 27 zaraženih i cca 100 osoba u izolaciji.
Konstatovano je da stanovništvo mora biti svjesno i spremno ignorisati glasine o nekakvoj „teoriji zavjere“, činjenica je da je virus prisutan, da je za određenu populaciju stanovništva životno opasan i da se treba nastaviti disciplinovano i strpljivo boriti sa tom pošasti.
Takođe je istaknuto da pogoršanje situacije može biti pogubno za privredu cijelog Grada, ako se situacija ne shvati krajnje ozbiljno i ukoliko svaki pojedinac ne uradi ono što se od njega očekuje.
Svi sudionici sastanka prihvatili su da svako svojim ličnim primjerom i agitovanjem u zajednicama u kojim djeluje utiče na poštivanje i pridržavanje mjera zaštite, kako bi posljedice bile što manje.
Predstavnici klubova i udruženja izrazili su spremnost da svoje članove volonterski angažuju u cilju prevencije i zaštite stanovništva u skladu sa iskazanim potrebama nadležnih službi.
Gradonačelnik je obećao pomoć klubovima i udruženjima u materijalno tehničkim sredstvima, kroz podjelu zaštitnih maski, dezinfekcionih sredstava, toplomjera, te snažnije medijsko djelovanje na stanovništvo u cilju razumjevanja trenutnog stanja i efikasnije borbe protiv pandemije.
Svjesni smo da nakon preventivnih, slijede nepopularne represivne mjere, koje se ogledaju u ograničenjima, zabranama, kaznama, najkraće u lišavanju sloboda, a svim građanima to bi bio najmanji interes i zato treba sve učiniti da do toga ne dođe.
Cijenimo slobodu koju imamo, pridržavajmo se mjera prevencije, budimo svjesni i savjesni, nosimo maske, držimo distancu, koristimo dezinfekciona sredstva i pobjedićemo virus!
#rkgračanicaigrajrukometživisport