Proteklog vikenda odigrano je posljednje kolo Prve lige F BiH-grupa jug, čime su prvoligaši (Prva liga Federacije BiH-grupe sjever i jug i Prva liga Republike Srpske) okončali jesenji dio prvenstva. 
Nakon što smo izgubili predstavnika u SEHA ligi, banjalučki Borac je kao 13.klub uzeo učešće u Premijer ligi. Zbog toga je UO RS-a BiH donio odluku da u sezoni 2017/18 plasman u Premijer ligu obezbjeđuju prvaci dvije federalne lige i dva prvoplasirana kluba iz Prve lige RS. Premijer ligu će napustiti 3 kluba, pa bi ista u sezoni 2018/19 trebala brojati 14 klubova.
Kako sada stvari stoje, na sjeveru je borba između Gračanice i Krivaje i mnogo toga će se znati nakon 1.kola proljetnog prvenstva.
Velika uzbuđenja nas očekuju na jugu gdje se ravnopravno za prvo mjesto bore Borac iz Travnika, Iskra iz Bugojna i Sloga iz Gornjeg Vakufa. 
Ovdje treba voditi računa da se rezultati Izviđača 2 ne računaju u formiranju konačne tabele pa već sad bi se dalo kalkulisati o stvarnom poretku, ali ostavimo to za kraj. 
U Prvoj ligi RS-e u kojoj ima dosta bivših premijerligaša, izdvojile su se ekipe Lokomotive iz Brčkog i Kozare iz Dubice, a da li će uspjeti odbraniti svoje pozicije, odgovore ćemo dobiti na proljeće.
U svakom slučaju očekuju nas interesantne i neizvjesne lige.
#rkgračanicaigrajrukometživisport