Sinoć je u Zavidovićima održan radni sastanak klubova Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona, koji učestvuju u ORL-Sjever. 
Učešće na sastanku uzelo je 9 od 10 klubova, a istom su prisustvovali slijedeći predstavnici:
RK Gradačac (Emir Arapović), RK Bosna-Tešanj (Almin Hrvić), RK Sloboda-Tuzla (Daniel Sabljić, Edin Mujuć), RK Maglaj (Ermin Bajrić, Senad Suljkanović), RK Konjuh (Dalibor Paligorić), RK Krivaja (Haris Galijašević, Samir Herić), RK Gračanica (Nedim Musić), RK Čelik (Nedim Šehić), RK Žepče (Josip Klarić).
Sastankom je predsjedavao komesar lige Anes Đulović, a istom su nazočili i predsjednici Kantonalnih saveza (Alija Hasić TK-a, Ismir Brkić Ze-Do kanton). 
RK Čelik-Junior iz Zenice nije imao predstavnika.
Nakon pozdravnih riječi, usvojen je Dnevni red i otvorene su diskusije.

A-1 Kratak rezime protekle sezone 2018/19
U protekloj 3.po redu ORL-Sjever učestvovalo je 9 klubova u 4 starosne kategorije, a takmičile su se 32 selekcije. Odigrano je 130 utakmica. Liga je startala krajem X mjeseca 2018, a završena je koncem IV 2019.g. Prvoplasirane ekipe plasirale su se na državna prvenstva, a drugoplasirane su igrale baraže sa ekipama sa drugih kantona (liga). 
Najveći uspjeh postigle su ekipe RK Sloboda (2004) i Maglaj (2002) koje su postali vicešampioni BiH.
Đulović je ocijenio da je ORL i pored određenih propusta u potpunosti ispunila očekivanja i istakao da je ovo pravi put u procesu stvaranja mladih igrača. 
Izrazio je svoje žaljenje zbog jedinog većeg incidenta koji se dogodio na utakmici u Zenici i ovom prilikom još jednom pozvao sve učesnike na fair play i korektnost kako na terenu tako i na tribinama.

A-2 Finansijski izvještaj za proteklu sezonu 2018/19
Alija Hasić predsjednik RS TK-a objasnio je da nije dobio na vrijeme poziv za sastanak, niti predviđeni dnevni red, pa ovaj materijal nije bio spreman za sinoćnji sastanak. 
Zaključeno je da do 30.09.2019.g. Alija Hasić i Anes Đulović elektronskim putem dostave finansijski izvještaj ORL svim klubovima uičesnicima ORL. Drugi zaključak bio je da svi klubovi treba da regulišu svoje finansijske obaveze prema ORL (kazne, kotizacije), najkasnije do 30.09.2019.g. u suprotnom klub koji to ne učini neće imati pravo nastupa u predstojećoj ORL do izmirenja obaveza.

A-3 Definisanje datuma početka ORL i osvrt na Propozicije za sezonu 2019/2020
Na prijedlog Komesara, odlučeno je da nova takmičarska sezona počne 05./06.X 2019.g. 
Ukupno će se igrati 9 kola u jesenjem dijelu, a cilj je da se do kraja kalendarske godine odigra jesenji dio za šta na raspolaganju Komesar i klubovi imaju 13 vikenda. 
U takmičenju će učestvovati godišta 2002, 2004, 2006, 2008 i 2010 fakultativno. 
Za 2010 godište ostavljeno je klubovima da se dogovore da li će utakmice igrati sa rekvizitima i pravilima mini-rukometa ili rukometa. Naravno sve zavisi od raspoloživih resursa i mogućnosti pojedinih klubova (dimenzije terena, golova, spužvasta lopta, broj igrača 4+1 itd.). 
Ukoliko se na sjednici UO RS BiH donese Odluka da nosioci starosnih kategorija u omladinskim ligama budu neparna godišta, klubovi iz ORL-Sjever će poštovati i takvu Odluku.
Komesar se još jednom jednom osvrnuo na osnovna pravila po pitanju dužine trajanja utakmica, veličine lopte, dužine isključenja, broja time-outa po pojedinim kategorijama.
Utakmice jesenjeg dijela prvenstva mogu se zakazivati subotom u periodu 9-16 sati i nedeljom 9-15 sati uz maksimalnu kooperativnost klubova ukoliko domaćini imaju infrastrukturnih, organizacionih problema.
Kao jedan od problema prošlogodišnje ORL istaknuto je stalno otkazivanje susreta bez valjanog razloga (odlasci na turnire, bolest ili povreda bitnog igrača, igrač nastupa za seniore itd.). 
Dogovoreno je da se sa tom i takvom praksom završi. 
Utakmice jesenjeg mogu se otkazati isključivo uz saglasnost oba kluba uz obavezno utvrđivanje novog termina odigravanja utakmice u roku od 21 dan, a najkasnije do 31.12.2019.g. ukoliko se odgođena utakmica trebala igrati poslije 10.12.2019.g. 
Prisustvo službenog ljekara/medicinskog tehničara, kao i ljekarski pregled igrača je obavezan u protivnom utakmice se neće igrati. 
Licenciranje igrača za sve klubove ponovo će se spustiti na kantonalni nivo jer se licenciranje na državnom nivou koga smo imali prije dvije sezone ponovo ne radi.
Takođe, jedan od istaknutih problema je nekvalitetno suđenje, često preko volje i krajnje neprofesionalno. Vrlo često sudije su zbog niskih taksi izbjegavale suđenje utakmica omladinskih selekcija. Takođe bilo je primjedbi i na domaćinska suđenja, a čak su neke mečeve sudile sudije koje uopšte nisu na sudijskim listama. Zaključeno je da utakmice više ne mogu suditi sudije iz istog mjesta odakle je domaćin, a Alija Hasić je preuzeo obavezu na sebe da odnos sudija prema ORL direkto utiče na njihove pozicije i status na listama Prve lige Federacije. 
Zaključeno je da svi klubovi moraju poći od sebe kada je fair play u pitanju. 
Problemi su uočeni počev od nedozvoljenog nastupa (švercanja) igrača što će se najoštrije kažnjavati, do rada sa roditeljima i njihovih međusobnih odnosa na tribinama koji su često puta apsolutno neprihvatljivi.
Svi klubovi treba maksimalno da se potrude prilikom organizacije utakmica i obezbjede elementarne uslove (dovoljno svjetlosti na terenu, semafor i sl.).

A-4 Žrijebanje
Pod tačkom 4 pristupilo se žrijebanju parova za narednu sezonu, a izvučeni su slijedeći takmičarski brojevi: 1 Žepče; 2 Maglaj; 3 Sloboda; 4 Tešanj; 5 Krivaja; 6 Čelik-Junior; 7 Gračanica; 8 Gradačac; 9 Konjuh; 10 Čelik.

Naši dječaci imaju slijedeći raspored:
Tešanj-Gračanica
Gračanica-Krivaja
Čelik (Junior)-Gračanica
Čelik-Gračanica
Gračanica-Gradačac
Konjuh-Gračanica
Gračanica-Žepče
Maglaj-Gračanica
Gračanica-Sloboda

A-5 Razno
Na prijedlog Ismira Brkića prihvaćena je inicijativa da se u pauzi prvenstva organizuju utakmice po starosnim kategorijama između reprezentacija TK-a i Ze-Do kantona.

#rkgračanicaigrajrukometživisport