Večeras su kompletirani svi rezultati 22.kola PML.
Sinoć u Trebinju lider Gračanica, nanijela je Leotaru prvi ovosezonski poraz na domaćem terenu, a bilo je 29-30. Gosti iz Gračanice kontrolisali su susret od 20.minute pa sve do posljednjeg sudijskog zvižduka. Sredinom drugog dijela imali su prednost od 7 razlike, ali je na kraju Leotar ozbiljno prijetio da otkine bar bod. Ipak uspjele su Gračanlije da odole svim naletima domaćih i naprave veliki korak ka osvajanju 1. mjesta u regularnom dijelu sezone. Gračanica sada ima 49 bodova, do kraja prvenstva putuje u goste u Visoko i Derventu, a na svom terenu čeka Slaviju i Slogu GV/U. Realno je za očekivati da će lider prvenstva kapitalizirati domaće utakmice kao i onu u Derventi, tako da bi sa novih 9 bodova i teoretski bio ispred Borca bez obzira na njegove rezultate. Iskreno rečeno, ovo su nevjerovatni, ali potpuno zasluženi rezultati povratnika u Premijerligu BiH.
Drugoplasirana Bosna iz Visokog, sinoć je pobjedila Vogošću 26-21, osvojila svoj 46. bod i još uvijek drži korak za Gračanlijama. Želi li poziciju broj 1. vjerovatno će morati pobjediti u Mostaru i Brčkom, slaviti na svom parketu protiv Gračanice sa 5 golova razlike ili sa 4 gola razlike u utakmici ispod 46 pogodaka ukupno, te u zadnjem kolu ostvariti pobjedu protiv Borca. 
Borac je sinoć sa 22-24 savladao Maglaj na vrućem terenu u istoimenom gradu i ostao u utrci sa vodećim dvojcem. Borac koji je sakupio 43 boda, do kraja ima teška gostovanja u Trebinju i Visokom, te kod kuće zaostalu utakmicu protiv Sloge iz Doboja, zatim Konjuha i Slavije. Teško da se može nadati 1. poziciji, ali će se voditi velika borba za poziciju 3., jer je pozicija 2. osigurana za Izviđač.
Konjuh iz Živinica, ponovo nekompletan, uspio je savladati Lokomotivu 26-23 i sa 37 bodova zadržati sigurnu 4. poziciju na tabeli. Pred „narandžastim“ su četiri ekstra teške, iscrpljujuće utakmice jer gostuju Borcu i Leotaru, a dočekuju Maglaj i Slogu iz Doboja. Dakle, sve su ovo izravni susreti sa pretendentima za plasman u play off. Vjerovatno za siguran plasman u završnicu Konjuhu je potrebno 6 bodova.
Mnogo teže od očekivanog večeras je Sloga GV/U apsolvirala Goražde rezultatom 25-22 u potpuno izjednačenoj i neizvjesnoj utakmici do posljednjeg minuta. Sa 35 bodova Sloga GV/U je na visokom 5. mjestu premijerligaške tabele. Do kraja će Sloga GV/U na teška iskušenja u Vogošću i Gračanicu, a na domaćem terenu snage će odmjeriti sa Zrinjskim i Lokomotivom. Sa domaćim pobjedama sasvim izvjesno bili bi na domak plasmanu u play off.
Leotar je sinoćnim porazom na domaćem terenu uveliko kompromitovao svoje šanse za plasman u završnicu, ali one itekako postoje. Trebinjci koji takođe imaju 35 bodova, gostuju u Brčkom i Maglaju, a domaćini su Borcu i Konjuhu. Ima Leotar kvalitet za još 7 bodova koji će mu vjerovatno trebati za plasman među 7 najboljih, budući da protiv Sloge GV/U ima lošiji međusobni skor.
Sloga Doboj, lako se obračunala sa Derventom u nekad velikom komšijskom derbiju, bilo je 34-28. 
Dobojlije su sa 34 boda trenutno na 7. mjestu i ono vodi u završnicu. Međutim, vrlo vjerovatno da dvije eventualne domaće pobjede protiv Goražda i Vogošće neće biti dovoljne, nego će svoju sreću i nadu potražiti i na gostovanjima kod konkurenata Maglaja ili Konjuha.
Vogošća sa 33 boda je trenutno 8., ali pored domaćih utakmica protiv Sloge GV/U i Goražde, gosti su Derventi i Slogi iz Doboja. Predstojeća 10-dnevna pauza dobro će doći treneru Unčaninu da posloži ekipu i da sa tri vezane pobjede osigura doigravanje.
Maglaj sa 32 boda, sinoćnjim domaćim porazom od Borca prokockao je veliku šansu da već sad širom otvori vrata doigravanju. Prije ove utakmice Maglajlije su imale sve u svojim rukama i za plasman među 7 najboljih vjerovatno su im bile dovoljne 3 domaće pobjede. Međutim, za njih nije još sve izgubljeno. Maglaj kući igra sa Slogom iz Doboja i Leotarom koji su mu izravni konkurenti, a budući da su ovog proljeća donosili bodove sa strane, ne treba ih otpisivati ni u Živinicama, a naročito ne protiv Slavije. 
Zrinjski je na 10.poziciji i nakon dva vezana poraza uspio je donijeti bod iz Istočnog Sarajeva za miran nastavak prvenstva. „Plemići“ će do kraja ugostiti Bosnu iz Visokog i Derventu, a u goste će u Gornji Vakuf/Uskoplje, te u Goražde.
Brčko je ostalo na 26 bodova, uvezavši 4 poraza. Očekuju ga teška iskušenja na domaćem terenu protiv Leotara i Bosne (Visoko), a u goste će Slaviji i Slogi u GV/U. Lokosi imaju vrlo težak raspored, ali ako budu kompletni sigurno je da Lokomotiva može igrati sa bilo kim od ovih ekipa na predmetnim terenima i nadati se pobjedi.
Goražde je večeras odlično odigralo utakmicu u GV/U, ali je ipak ostalo na 23 boda i 12.poziciji. „Dječaci sa Drine“ moraju minimalno pobjediti Derventu i Zrinjski na domaćem terenu i osluškivati rezultate Lokomotive. Naravno neće se Goraždani unaprijed predati ni u Doboju, ni u Vogošći, ali je činjenica da su jedina ekipa koja još nije donijela nijedan bod sa gostovanja.
Nakon remija protiv Zrinjskog 31-31, Slavija je sakupila 16 bodova i to sve u ovom dijelu prvenstva. 
Do kraja će „Nebeskoplavi“ ugostiti Lokomotivu i Maglaj, a putuju na teška gostovanja u Gračanicu i Banjaluku.
Posljednja Derventa sa samo 7 bodova, nanizala je i 12. uzastopni poraz. Do kraja svog premijerligaškog staža, Dervenčani će u goste Goraždu i Zrinjskom, a ugostiće Vogošću i Gračanicu.
Naravno, pred nama su još 4 vrlo neizvjesna kola, a naredno 23.kolo na rasporedu je u srijedu 17.04.2019.g. kada se prvenstvo nastavlja nakon reprezentativne stanke. 
Podsjetićemo, naša reprezentacija 14.04.2019.g. igra u Tuzli protiv izabrane vrste Finske, a 11.04.2019.g. je prva utakmica u Finskom gradu Vantaa.
Inače, ove utakmice igraju se u okviru kavlifikacija za Evrropsko prvenstvo 2020.g. u Austriji, Švedskoj i Norveškoj. 
#rkgračanicaigrajrukometživisport