Pobjedom Gračanice protiv Lokomotive 27-25 u utakmici odigranoj još u srijedu otvoreno je 9.kolo.
Lider na tabeli kontrolisao je meč od prve minute i na kraju zasluženo slavio protiv žilavih i upornih Brčaka. 
Domaći su nakon teških utakmica protiv visočke Bosne i Borca bili fizički i emotivno prazni, ali dovoljno kvalitetni da upišu nova 3 boda. 
Lokosi su odigrali rasterećeno i prikazali su se u dobrom svjetlu. Gračanica sada ima 21 bod, već u srijedu putuje u Bugojno, a večeras igra prvu utakmicu Challenge CUP-a protiv Dukle u Pragu.
Lokomotiva je osvojila 14 bodova nalazi se na diobi od 5.-8.mjesta, a priliku za nove bodove imaće u domaćem srazu sa Goraždem.
Borac je ostvario i 3.gostujuću pobjedu, slavivši u Goraždu 30-33.
Kontrolisali su Banjalučani cijeli susret, ali se ni Goražde nije predavalo. 
U samom finišu, imali su domaćini nekoliko prilika pa čak i penal da dođu na -1, ali u toj namjeri nisu uspjeli pa su ostali sa 6 bodova na 15.mjestu.
Sa druge strane Borac kao i Gračanica ima 21 bod, a u srijedu dočekuje Drinu.
Visočka Bosna je bez većih problema osvojila bodove u Zvorniku i ostvarila pobjedu 29-39.
U srijedu će u derbiju kola ugostiti aktuelnog prvaka Izviđač i pokušati da svoj bodovni saldo od 20 poena, povećaju i ostanu u utrci sa vodećim dvojcem.
Drina je još uvijek bez bodova.
Izviđač je golom u posljednjoj sekundi slavio protiv Leotara 24-23, te se osamio na 4.poziciji sa 17 bodova. Trebinjci su odlično parirali Izviđaču, ali su ipak ostali na 12 bodova i 10.mjestu. 
U narednom kolu dočekuju Slogu iz GV/U.
Sloga GV/U je sa 23-20 bila bolja od nezgodne Slavije, čiji je otpor slomljen tek u drugom dijelu. Oba kluba imaju po 14 bodova. Slavija će i u narednom kolu na gostovanje, ovaj put u Tuzlu.
Dobojska Sloga je ovaj puta uspjela sačuvati vođstvo i slaviti protiv Vogošće 31-30. 
Imali su crveno-bijeli prednost 27-22 u 48.minutu, ali po običaju prosuli su je i zamalo opet zabilježili remi. Sloga takođe uz još tri kluba ima 14 bodova, a u srijedu je čeka Konjuh.
Vogošća je 14. sa 10 bodova i u narednom kolu domćini su Maglaju koji takođe ima 10 bodova.
Sloboda iz Tuzle ostala je na 12 domaćih bodova, a nakon loše predstave stradala je u Živinicama 39-29. Konjuh je osvojio 10 bodova, a kao što smo pomenuli oba kluba su domaćini u 10.kolu.
Maglaj je očekivano slavio protiv Iskre 32-27, a nestvarnu simultanku odigrao je Čičkušić sa 20 golova. Iskra je sada 11. sa 11 bodova, a Maglaj je sakupio 10.
Prvenstvo se nastavlja već u srijedu utakmicama 10.kola.

#rkgračanicaigrajrukometživisport