Nakon osvojene titule prvaka Bosne i Hercegovine, RK”Gračanica-Index” plasirao se u pretkolo EHF Champions League. Voljom žrijeba izvukli smo izuzetno jakog ZTR Zaporozhye iz Ukrajine.

Pored trenera Mirsada Gope, naš igrački roster za EHF player listu 2001/2002 izgledao je:

Zbog visokih troškova putovanja, smještaja, boravka, a zatim i troškova organizacije domaće utakmice, Uprava kluba prihvatila je ponudu Ukrajinaca da se obije utakmice odigraju u gostima. Preko Budimpešte, naša ekspedicija otputovala je u Ukrajinu.

U oba susreta domaćini su bili bolji, nanijevši nam dva ubjedljiva poraza 15.09.2001.g. bilo je 32-20 (15-9), a dva dana kasnije 32-17 (13-8). Oba susreta sudili su suci iz Rusije Bashmuk i Frolov, a delegat je bio Čeh Formanek. Najefikasniji igrači našeg tima u dva susreta bili su Ćehajić sa 8, te Kamarić i Kadić sa 7 postignutih golova. Utakmice iz Zaporožja možete vidjeti ovdje:

Nakon ovog dvomeča, RK”Gračanica-Index” nastavila je takmičenje u EHF CUP-u, a za protivnika smo dobili čuveni THW Kiel. Ostaje žal za propuštenom prilikom da planetarno poznati klub dovedemo u Gračanicu.

U novom gostujućem dvomeču poraženi smo od moćnog THW Kiel. Dana 12.10.2001.g. bilo je 40-20, a dva dana kasnije 31-16. Nedugo nakon evropskih utakmica, tačnije 22.11.2001.g. u Hapoel Rishon LeZion iz Tel Aviva otišao je naš najbolji igrač Mirza Ćehajić. Sudili su Islanđani Sigurdson i Haralddson, a delegat je bio čuveni Slovenac Stefan Jug, nekada poznati sudac iz ex Jugoslavije.