Kao što smo na kraju takmičarske sezone 1974/75 konstatovali prva dva mjesta osvojili su Radnički iz Goražda i Derventa. Budući da je od sezone 1975/76 dotadašnja Druga savezna liga Zapad, podjeljena na dvije Druge savezne lige Sjever (Slovenija i Hrvatska) i Zapad (BiH i južna Hrvatska) obije ekipe su se plasirale u viši rang. Ligu su napustili Konjuh, Kakanj i Jajce.
Bratstvo je zauzelo solidno 6.mjesto u konkurenciji 12 klubova i nije se uspjelo plasirati u II saveznu ligu. To su ostvarile prve četveroplasirane ekipe.
Međutim, treba reći da je i to bio odličan rezultat budući da je nakon jesenjeg dijela prvenstva Bratstvo na svom kontu imalo svega 9 bodova.
Dakle, u sezoni 1975/76 Bratstvo je nastupalo u Jedinstvenoj republičkoj ligi Sjever.
Ligu su sačinjavale slijedeće ekipe: Kozara, Bosanska Gradiška; Partizan, Bihać; Partizan, Lukavac; Partizan, Bosanska Dubica; Bosnamontaža, Prijedor; Konjuh, Živinice; Inex, Maglaj; Rudar, Ljubija; Lokomotiva, Brčko; Sloboda, Tuzla; Borja, Teslić i Bratstvo, Gračanica.  

Za trenera prve ekipe imenuje se Emir Tihić, što potvrđuje Rješenje od 05.09.1975. godine.

Tom imenovanju predhodilo je niz problema sa kojima se Klub suočio po pitanju izbora trenera.
Naime, dotadašnji trener Jerko Mandurić, već u proljeće 1975.g. odselio je sa porodicom u Mostar, pa je upravo Emir Tihić vodio ekipu posljednja dva mjeseca takmičarske sezone 1974/75.
Na pauzi između dva prvenstva, pokušalo se naći kompromisno rješenje da se Predrag Hadžistević vrati iz dobojske Sloge, te da prezme funkciju igrač/trener. Ovim se pokušalo riješiti i pitanje golmana jer je Slobodan Jovanović izdržavao kaznu i nije bio u rosteru. Međutim ni ovaj pokušaj nije uspio, pa je na kraju Emir Tihić pored svog redovnog posla, nevoljno pristao da vodi ekipu u narednom prvenstvu.
Prije toga ekipa je u sklopu SD“Bratstvo“ sa ostalim sportskim ekipama iz Gračanice odradila 10-to dnevne pripreme na Ozrenu pod vođstvom prof.Fadila Delalića.
Što se tiče igračkog kadra novi igrač Bratstva postao je Branko Daničić.

U odnosu na proljeće 1975.g. prezentujemo igrački roster koji je zvanično nastupao u jesenjem i proljetnom dijelu sezone 1975/76 na utakmicama za koje imamo zapisnike:

Ime i prezimeProljeće 1975Jesen 1975Proljeće 1976
Asim Čekić++
Bahrija Mehurić+
Besim Duraković++
Branko Daničić+
Dragan Pavlović+++
Ekrem Fazlić+++
Enes Đulić+++
Enes Subašić+
Esad Subašić+++
Fahrudin Osmanbegović+
Hajrudin Helić
Halid Žunić+++
Hazim Fazlić+++
Hazim Jahić+++
Miodrag Hadžistević+
Moamer Jarović++
Muris Brkić+
Mustafa Halilović++
Nesib Junuzović
Nihad Žunić+++
Ramo Kujundžić+++
Ranko Ščekić++
Rešad Didić+++
Slobodan Jovanović+
Svetozar Stanković+
Vahid Hadžihasanović+
Vahid Salihefendić+++
Velid Halilbegović
Vladimir Maršiček
Vojo Vuković+++

Pripremni susreti počeli su se igrali u avgustu mjesecu i Bratstvo je uspješno apsolviralo Konjuh u Gračanici i Živinicama, zatim Teslić takođe u dvomeču, te Inex iz Maglaja u Gračanici.
Jedini poraz zabilježen je na domaćem terenu od dobojske Sloge u pripremnom meču koji je odigran između 1. i 2.kola.

Evo dostupnih rezultata i zapisnika sa pripremnih susreta:  

Datum ParRezultat
10.08.1975.Bratstvo-Inex, Maglaj40:29 (16:11)
03.09.1975.Bratstvo-Sloga (D)24:29 (13:13)

Zapisnici sa pripremnih utakmica:

Prvenstvo je startalo 31.08.1975.g., a mi Vam prezentujemo dostupne rezultate i zapisnike jesenjeg dijela prvenstva:

Utakmice su uglavnom odigrane u fer i korektnom ozračju, ovdje donosimo par opaski iz izvornih zapisnika vezano za određene mečeve.
Rezultatski posebno vrijedna je pobjeda u Bosanskoj Gradišci gdje je ubjedljivo savladan budući prvak lige.
Na utakmici Bratstvo-Konjuh, teže se povrijedio Branko Daničić koji je zbog preloma ključne kosti zbrinut u bolnici u Doboju. Interesantno je da su gosti u zapisniku naveli da je njihov igrač Damir Hukić udaren od strane pomenutog Daničića nakon što mu je ukazana pomoć.
Utakmica Inex-Bratstvo odigrana je u Doboju. Formalni domaćini su serijom 4:0 u samom finišu uspjeli trijumfovati.
Na toj utakmici u 46.minutu odstranjen funkcioner Bratstva, Rajko (vjerovatno Rade op.a) Vuković zbog pokušaja ulaska u teren i mogućeg obračunavanja sa jednim igračem Inexa, a potom i klupe ekipe iz Maglaja.
Na utakmici Partizan, Lukavac-Bratstvo bilo je dosta varnica. Domaćini su pokušali da nakon što im je igrač isključen u igru neprimjećeno vrate drugog igrača. Sudije su to sankcionisale i Bratstvo je na kraju zasluženo slavilo.
Donosimo autentične izjave sudionika ovog meča:

U novembru 1975.g. rukometaši Bratstva su na inicijativu gračanlije Fahrudina Dine Čolića prvi puta  gostovali u Francuskoj. Šta je sve predhodilo ovom gostovanju i šta se sve poduzelo, donosimo u narednim sekvencama.
Prvo ćemo prezentovati priču koju je za Gračanički glasnik br.31/16 na stranicama 103 i 104 ispričao tadašnji trener Emir Tihić:
„Početkom avgusta 1975.godine u rukometnom klubu u Gračanici počeli smo pripreme za narednu rukometnu sezonu. Predsjednik Kluba bio je Nesib Džaferović, direktor Kluba bio je profesor francuskog jezika Vlatko Kraljević, a ja sam obavljao funkciju trenera.
Tih dana na godišnji odmor iz Francuske došao je Dino Čolić. Kaoi ranijih godina, odmah po dolasku, pojavio se u našem klubu. Od njega smo saznali da je u Francuskoj angažovan kao rukometni trener u Union Sportive Orleanse iz Orleana i da ima želju da uspostavi sportske odnose ovog kluba sa Rukometnim klubom iz Gračanice. Mi u klubu smo prihvatili ovaj prijedlog, ali, da budem iskren-u početku ga nismo ozbiljno shvatili, jer smo Dinu doživljavali kao čovjeka veselog i šaljivog duha, pa smo tako i njegov prijedlog prihvatili više kao šalu.
Dino je proveo taj godišnji odmor u svojoj Gračanici, vratio se u Francusku i mi smo ubrzo zaboravili taj njegov prijedlog za uspostavu saradnje sa Rukometnim klubom iz Orleana.
Međutim, ubrzo je na klupsku adresu stiglo zvanično pismo Rukometnog kluba Union Sportive Orleanse iz Orleana u kojem Francuzi nude sportsku saradnju i pozivaju nas da gostujemo kod njih početkom novembra kao učesnici turnira koji su organizovali u čast Nacionalnog praznika Francuske.
Svi mi u klubu prihvatili smo sa radošću taj poziv. Da bi smo ga i realizovali, bila nam je potrebna saglasnost društveno-političkih organa opštine Gračanica i Rukometnog saveza BiH. Moram reći da nismo imali posebnih problema pri kompletiranju sve te „papirologije“. Tak kad smo je izganjali, počeli smo sa ozbiljnim pripremama za to prvo gostovanje jedne sportske ekipe iz Gračanice u inostranstvu. Osim zvaničnih „struktura“, za ovo gostovanje naš klub je dobio podršku od mnogih privrednih subjekata u Gračanici. Najveću pomoć dobili smo od preduzeća „Alhos“ Sarajevo-pogon u Gračanici, čiji su nam radnici skrojili odijela za ekipu i obezbjedili nam klupske uniforme.
Potpuno spremni, na put u Francusku, „ekspedicija“ od 21 člana (ekipa i rukovodstvo Kluba) krenula je 08. novembra 1975. godine, autobusom do Slavonskog Broda, a odatle vozom Beograd-Pariz, prema Francuskoj. S obzirom da je to bilo prvo gostovanje u inostranstvu jedne sportske ekipe iz Gračanice, mi u Klubu smo se pribojavali kako će se naša ekipa ponašati, da li će biti kakvih incidenata, što je tad bilo uobičajeno prilikom gostovanja naših sportskih ekipa ne samo u inostranstvu, nego i u vlastitoj zemlji. Međutim, naša strahovanja bila su nepotrebna.
Zahvaljujući Dini Čoliću, gostovanje je besprijekorno organizovano i proteklo. Primljeni smo jako dobro, izvan svih naših očekivanja, a ponašanje svih iz naše ekipe bilo je dostojanstveno. Turnir je održan u dvorani u Orleanu koja prima 7.000 gledalaca, a izgrađena je prilikom održavanja Juniorskog evropskog prvenstva u košarci 1973. godine.
Da podsjetim: prvak tog prvenstva bila je Jugoslavija, a nastupali su naši, kasnije proslavljeni košarkaški asovi: Delibašić, Kićanović, Šolman, Kapidžić i drugi. Na spomenutom rukometnom turniru u Orleanu nastupile su slijedeće ekipe: Bratstva, naši domaćini U.S.Orlean, E.C. Orle-an i Sully-sur-Loire. U prvoj utakmici, na otvaranju turnira pobjedili smo naše domaćine Union Sportive Orleanse, a u finalu sa rezultatom 18:9 ekipu Sully-a.
Pehar našoj ekipi za osvojeno prvo mjesto predao je predsjednik U.S.Orlean, gospodin Pierre Pons.
Za vrijeme boravka u Francuskoj, osim učešća na turniru, bilo je i niz posjeta, obilazak značajnih kulturnih i istorijskih znamenitosti, posjeta kraljevskom dvorcu Schambro, posjeta Robnoj kući. Gradonačelnik Orleana gospodin Rene Thinat, koji je inače bio ministar u vladi De Gola, organizovao je svečani prijem. Posjetili nsmo i općinu Fleury les Aubrais, gdje nas je primio načelnik gospodin Andre Chene.
Nakon povratka iz Francuske, odmah smo počeli pripreme za organizovanje prvog inter-nacionalnog rukometnog turnira, zakazanog za 7. april 1976. godine u povodu dana oslobođenja Gračanice, na kome je bilo planirano da učestvuju naši gosti iz Francuske u uzvratnoj posjeti Gračanici. Pripremajući organizaciju turnira i prvo gostovanje Francuza, bili smo zabrinuti kako uzvratiti gostoprimstvo koje smo imali prilikom našeg gostovanja u Francuskoj. Turnir, održan 7. aprila 1976. godine protekao je u najboljem redu. Gosti iz Francuske bili su zadovoljni prijemom, što nam je pred njihov povratak potvrdio i naš Dino. Taj prvi internacionalni rukometni turnir u Gračanici ostao je upamćen i po tome što su tada u Gračanici odigrane prve utakmice pod osvjetljenjem“.

Slijede hronološki poredani dokumenti vezani za odlazak na turnir u Francusku:
-Poziv Dine Čolića; Molba za saglasnost prema RS BiH za odlazak na turnir u Francusku;
-Molba za nabavku opreme upućena Kombinat „Inko“-OOUR“Fering“;
-Odgovor o prihvatanju poziva;
-Saglasnost od strane RS BiH;
-Odgovor RK“Partizan“ Bihać u vezi promjene termina igranja prvenstvene utakmice usljed odlaska na turnir;
-Molba za nabavku opreme upućena PTK Tuzla-OOUR“Fortuna“;
-Dopis Transportno-turističkom birou-Rezervacija prevoza željeznicom do Pariza i nazad;
-Ponovljena molba za nabavku opreme upućena Kombinat „Inko“ (poslana na glavnu direkciju);
-Izvještaj Zonskom rukometnom odboru (Takmičarskoj komisiji) o gostovanju u Francuskoj.

Zatim, prilažemo isječke iz francuske štampe o samom turniru:

Tu su i zapisnici sa odigranih utakmica.
Polufinale:
Gračanica-USO 22:7
CSM Suly-Reprezentacija Loare 9:4
Finale:
Gračanica-CSM Suly 18:9

Za RK“Bratstvo“ Gračanica, nastupili su: Hazim Jahić, Esad Subašić, Halid Žunić, Branko Daničić, Ekrem Fazlić, Ranko Ščekić, Ramo Kujundžić, Vojo Vuković, Rifat-Nihad Žunić, Enes Đulić, Hazim Fazlić i Rešad Didić.

Na kraju prilažemo i fotografije iz Francuske:

U decembru mjesecu, trener Emir Tihić je detaljno opisao proteklu polusezonu i naveo sve mnogobrojne subjektivne i objektivne probleme sa kojima se susretao:

U februaru mjesecu, naši rukometaši uzeli su učešće u Zimskoj rukometnoj ligi.
Ligu je organizovao Zonski rukometni odbor-Takmičarska komisija-Banja Luka.
Ligu je činilo 14 klubova i to: Partizan, Bosanska Dubica; Srednjoškolac, Bosanski Novi; Veteran, Banjaluka; Partizan, Sanski Most; Bosnamontaža, Prijedor; Kozara, Bosanska Gradiška; Jajce, Jajce; Bratstvo, Gračanica; Mladost, Banja Luka; Bora, Banja Luka; Rade Ličina, Banja Luka; Srbac, Srbac; Autoservis, Banjaluka; Borja, Teslić.
Liga se igrala ubrzanim tempom, a sve utakmice igrale su se u Banja Luci.

Donosimo Propozicije zimske lige:

Takođe, donosimo i raspoložive zapisnike sa odigranih utakmica Zimske lige:

Datum ParRezultat
01.02.1976.Jajce, Jajce-Bratstvo26:22 (12:11)
01.02.1976.Bratstvo-Borja, Teslić25:12 (11:5)
07.02.1976.Rade Ličina, Banja Luka-Bratstvo18:22 (6:10)
08.02.1976.Borac, Banja Luka-Bratstvo20:11 (10:6)
17.02.1976.Bratstvo-Mladost, Banja Luka19:17 (9:6)
21.02.1976.Kozara, Bosanska Gradiška-Bratstvo14:19 (5:8)
22.02.1976.Bratstvo-Autoservis, Banja Luka20:15 (8:7)
22.02.1976.Veteran-Bratstvo23:17 (10:11)
22.02.1976.Partizan, Bosanska Dubica-Bratstvo18:13 (9:7)
29.02.1976.Bratstvo-Srednjoškolac, Bosanski Novi32:23 (16:11)
29.02.1976.Bratstvo-Partizan, Sanski Most22:18 (10:10)
29.02.1976.Bosnamontaža, Prijedor-Bratstvo17:18 (10:9)

Povodom 7. aprila Dana oslobođenja u Gračanici je u periodu 28.03.-02.04.1976. godine održan I Međunarodni rukometni turnir na kome je pored Slobode iz Tuzle i Inexa iz Maglaja, učešće uzela i ekipa U.S.Orlean iz Francuske. Tada su se u Gračanici prvi puta odigrale utakmice pod reflektorima.

Evo i rezultata:
Polufinale:
Bratstvo, Gračanica-U.S.Orlean 25:15
Inex, Maglaj-Sloboda, Tuzla 19:18
Utakmica za 3.mjesto:
Sloboda, Tuzla-U.S.Orlean 22:21
Finale:
Bratstvo, Gračanica-Inex, Maglaj 25:16

Fotografije sa I Međunarodnog turnira u Gračanici, 1976. godine:

Nakon održanog turnira Dino Čolić poslao je čestitku/zahvalnicu na odličnom prijemu i organizaciji turnira.

Na turniru su revijalno nastupili i veterani RK“Bratstvo“ u sastavu:
Asim Nezirović, Mensur Mehinagić, Boro Žuža, dr.Duško Knežević, Emir Tihić, Ekrem Ćurić, Zahid Tihić, Halid Duraković Duda, Rešad Kamarić, Izet Ahmetašević, i Fahrudin Čajić.

Nakon toga, nastavljen je proljetni dio prvenstva, a evo i raspoloživih rezultata i zapisnika:    

Datum ParRezultat
04.04.1976.Bratstvo-Kozara, Bosanska Gradiška21:27 (6:16)
11.04.1976.Bratstvo-Bosnamontaža, Prijedor28:21 (14:12)
09.05.1976.Bratstvo-Partizan, Lukavac34:30 (20:12)
06.06.1976.Bratstvo-Borja, Teslić26:16 (11:9)

Na kraju sezone Bratstvo je zauzelo 2.mjesto iza ekipe Kozare iz Bosanske Gradiške, koja se plasirala u II Saveznu ligu. Ovaj rezultat bio je jasan signal da je momenat da Bratstvo naredne godine pokuša ući u viši rang.