Godina 1996. biće upamćena i kao godina kada se obilježilo 40 godina rukometa u Gračanici, a ujedno smo postali i članovi Prve lige Bosne i Hercegovine.

Predsjednik kluba bio je Besim Duraković, a članovi Uprave bili su Sead Čaušević, Ibrahim Šerbečić, Ibrahim Jukan, Emir Tihić, Zuhdija Mujić, Rasim Husić, Zvonko Šnobl, Zijad Terzić, Sedin Bostandžić, sekretar kluba Jusuf Kadić, direktor kluba Ramo Kujundžić , tehnički sekretar Ekrem Ćurić Kića, a predsjednik skupštine Ćamil Huskanović,

Početkom 1996.g. Rukometni savez donosi odluku o formiranju Prve rukometne lige BiH.
Dakle od 1996/97 počinje liga sistem i igra se prvenstvo Bosne i Hercegovine.

Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, izvršena je rekonstrukcija devastiranog i granatiranjem oštećenog poligona na Rukometnom igralištu u Gračanici.
Svečano otvorenje rekonstruisanog igrališta obavljeno je 25.05.1996.g. (tadašnji dan Općine Gračanica; kasnije promjenjen na 02.juni), a tom prilikom organizovan je i rukometni trurnir.
U konkurenciji RK”Željezničar” Sarajevo, RK”Krivaja” Zavidovići i RK”Bihać” iz Bihaća, naši momci su bili najuspješniji i osvojili su prvo mjesto.

RK”Gračanica” se kroz kvalifikacije igrane u Kaknju plasirala u Prvu ligu BiH.
Protivnici u kvalifikacijama bili su RK”Maglaj Mapex” koji se takođe plasirao u Prvu ligu i RK “Željezničar” iz Sarajeva koji je završio kao treći.
Evo izvještaja sa tog kvalifikacionog turnira (Napomena: fotografija ne korespondira sa člankom jer se na njoj nalazi manji broj članova prve ekipe):

U toj sezoni, u konkurenciji 14 klubova, nakon slabog starta, zauzeli smo odlično 4. mjesto.
Prvak je postao RK”Bosna” (V) ispred RK”Sloboda-Solana” i RK”Borac” (Travnik).
Ligu su napustili RK”Krajina”, RK”Konjic” i RK”Goražde”.
Novi prvoligaš postao je RK”Željezničar” Sarajevo, a RK”Preporod UNIS” postao je RK”Bosna” Sarajevo.
Liga je sa 14 klubova nakon ove sezone smanjena na 12.

U ovoj sezoni na početku sezone trener RK”Gračanica” bio je Amir Glušac.
Međutim, nakon početnih neuspjeha, trener Glušac je odstupio sa mjesta šefa struke, a njegovu ulogu privremeno su preuzeli Emir Tihić i Ekrem Fazlić.
Nakon utakmice 7.kola protiv RK”Preporod Unis” u Sarajevu (fotografija neposredno pred tu utakmicu) na mjesto šefa stručnog štaba postavljen je legendarni BH rukometaš Jasmin Mrkonja, koji se netom vratio iz Italije.
Mrkonja je svoju karijeru u Gračanici započeo utakmicom 8.kola i pobjedom u velikom derbiju nad Slobodom, a bilo je 18-15.

Ono što je bitno napomenuti da dolaskom trenera Jasmina Mrkonje zapravo počinje jedna nova era gračaničkog rukometa koja je dobijala obrise poluprofesionalizma.
Mrkonja je po dolasku imao svoje uslove koji su se ogledali u obezbjeđivanju svih potrebnih materijalno tehničkih sredstava za normalno funkcionisanje ekipe i kluba.
Nadalje, insistirao je na svakodnevnom trenažnom procesu u adekvatnim dvoranama, a mi smo koristili dvoranu u Gradačcu, gdje smo uostalom igrali i utakmice.
Rad na rukometnom igralištu, koji je zavisio od vremenskih ne/prilika i neuslovnim školskim salama postao je stvar prošlosti.
Mrkonja se trudio da se obezbjedi sve što je trebalo igračima, ali je isto tako zahtjevao i maksimalnu posvećenost.
Uprava na čelu sa Besimom Durakovićem, uspjevala je da obezbjedi sve traženo i prihvatila je ove, za te prilike radikalne promjene u razmišljanjima i samom radu.
Na polusezoni prvenstva od 05.-15.januara nakon priprema na “Zlači” kraj Banovića, ekipa je otputovala u Italiju, gdje se u gradu Fondi pripremala za nastavak prvenstva.
Tom prilikom tadašnji ambasador Bosne i Hercegovine u Vatikanu, gospodin Vlatko Kraljević posjetio je našu ekipu.
Vlatko Kraljević je svojevremeno radio i živio u Gračanici, a dva njegova sina Dinko i Davor igrali su u omladinskim pogonima našeg kluba.
Danas Vlatko Kraljević živi u Širokom Brijegu.
Takođe, iskorištena je i prilika da se posjeti drevni Rim.

Prema ocjenama novinara naš Mustafa Kamarić bio je te sezone 7.igrač lige, te 5.strijelac sa 167 pogodaka.