Nakon lošeg početka prvenstva kada se u jednom periodu strepilo za ostanak, ekipa je dolaskom Jasmina Mrkonje preporođena, te je sezonu 1996/1997 završila na odličnom 4.mjestu.
Trener Mrkonja uspostavio je kao što smo u predhodnoj sezoni ustvrdili, potpuno nova pravila ponašanja.
Organizovan je svakodnevni trenažni proces u Gradačcu i skoro potpuno je prekinuta praksa treniranja u malim i neuslovnim školskim salama.

Agilna Uprava na čelu sa Besimom Durakovićem dobila je nove članove dr.Muamera Mujčinagića i Ševala Džindu, a činili su je još Ibrahim Šerbečić, Sead Čaušević, Zvonko Šnobl, Ibrahim Jukan, Emir Tihić, Sedin Bostandžić, dr.Zijad Terzić, Ramo Kujundžić bio je direktor, sekretar Jusuf Kadić, a tehnički sekretar Ekrem Ćurić Kića.

Pred sezonu 1997/98 Uprava je obezbjedila generalnog sponzora, tako da naš klub u ovoj sezoni nosi naziv RK”Gračanica-Fering”.

Zahvaljujući sponzoru, ekipa je to ljeto obavila pripreme u mjestu Tribunj kod Vodica.

Nakon toga, uslijedio je odlazak u italijanski grad Fondi, gdje smo učestvovali na jakom međunarodnom turniru gdje smo u finalu poraženi od juniorske reprezentacije Slovačke.

Takođe, te sezone ekipa je od 14.-23. januara 1998.g. boravila i na zimskim pripremama u Harkanju (Mađarska).

U sezoni 1997/1998 ulazimo pojačani za sjajnog srednjeg beka Ajdina Đerzića i u konkurenciji 12 klubova zauzimamo vrlo dobro 3.mjesto.
Titulu je za jedan bod osvojio RK”Borac” Travnik, ispred visočke “Bosne”, a mi smo za prvakom zaostali 3 boda.
Ključna utakmica prvenstva odigrana je u Tuzli i završena je neodlučeno, nakon koje su “Veziri” postali šampioni, a “Solari” obezbjedili ostanak u ligi.
Borac je sa klupe vodio Samir Maslić, igrali su Travničani brz i moderan rukomet, a glavne poluge bili su kapiten Škandro, zatim Šarić, Pikutić i Smajlović na golu.
Sjajna generacija koja je uspjela sa trona da skine Bosnu iz Visokog.
Ligu su napustili RK”Sloga” Gornji Vakuf i RK”Olimpik” Sarajevo, a novi-stari članovi, nakon godinu dana pauze, postali su RK”Goražde” i RK”Krajina” Cazin.

Na osnovu osvojenog 3.mjesta, ostvarili smo plasman u EHF Cup i u narednoj sezoni 1998/99 imali smo prvi nastup u evropskim Kup takmičenjima, ali o tome u posebnoj priči. Detalji sa utakmice u Visokom.

Naravno naša ekipa je na svakoj utakmici imala veliku podršku.