Nakon osvajanja šampionske titule u sezoni 2000/2001, ekipu su napustili braća Doborac. Damir je otišao u italijanski Prato, a Almir se vratio u matični RK”Gradačac”. Nakon nastupa u Evropskim kupovima, tačnije nakon 7.kola prvenstva u novembru 2001.g. u Hapoel Rishon LeZion iz Tel Aviva, otišao je i Mirza Ćehajić-Buda. Takođe, u rosteru nije bilo ni golmana Miralema Đulića i Igora Jovanovića. Bio je ovo veliki hendikep za naš klub jer su dva ponajbolja igrača otišli u inostranstvo, a još dva iz prve postave takođe nisu više bili članovi našeg kluba. Takođe i golman Daniel Sabljić je na polusezoni promjenio sredinu, pa je proljetni dio prvenstva branio u svom matičnom klubu RK”Sloboda” Tuzla.

Međutim, agilni predsjednik Fahir Humić, nastojaće da obezbjedi adekvatna pojačanja i ostane u vrhu BH rukometa. Pored Općine Gračanica, generalni sponzor je bila firma “Index”, a klub se kao i sezonu ranije zvao RK”Gračanica-Index”. Dotadašnju Upravu iz šampionske sezone na mjestu direktora kluba pojačao je Dino Čolić, koji se vratio iz Francuske. Na trenersku klupu umjesto Jasmina Mrkonje sjeo je njegov pomoćnik Mirsad Gopo-Bucko. Međutim, Gopo se zadržao svega 7 kola, nakon čega je podnio ostavku, a novi trener postao je profesor Bilal Begović.

To ljeto u naše redove iz Banovića je došao Adnan Salkić, a iz Slobode stigli su Damir Cipurković, Davor Kadić i Nermin Zoletić, te u proljetnom dijelu i Bakir Buljugija. Podjetićemo da je profesor Begović ekipu vodio od 1993.g. do 1996.g, te tri prva kola u sezoni 1999/2000.

U sezoni 2001/02 liga je brojala 14 klubova, ali je ligu zbog odustajanja RK”Troglav” Livno i RK”Krajina” Cazin, igralo 12 ekipa. Novi članovi koji su se pridružili bili su rukometni klubovi Izviđač, Zrinjski, Međugorje i Čapljina. U predhodnom prvenstvu čak 7 ekipa je ispalo iz tadašnje lige koja je sezonu ranije brojala 15 klubova.

U nedelju 28.10.2001.g. u okviru 4.kola Premijer lige BiH uz direktan TV prijenos, odigrana je prva, istorijska utakmica u gračaničkoj sportskoj dvorani “Luke”. Tog dana zvanično je RK”Gračanica” izgubio status “podstanara” i svoje domaće utakmice od tada igra u Gračanici. U velikom derbiju kao domaćini savladali smo visočku Bosnu 32-31.

Dakle, pored klubova iz Hercegovine, novost je bila i ta što smo domaće utakmice konačno igrali u Gračanici u novosagrađenoj dvorani. Prvenstvo je suvereno osvojio Izviđač uz minimalan poraz u Visokom i Travniku. Ligu su napustili RK”Maglaj” i RK”Čapljina”. U narednoj sezoni 2002/2003 ligi su se pridružile četiri ekipe iz Republike Srpske (RK”Borac”, Banjaluka; RK”Sloga”, Doboj; RK”Prijedor” i RK”Kosig Dunav Osiguranje” iz Banjaluke). Takođe, novi članovi postali su RK”Konjuh Namještaj” i RK”Krivaja”.

Mi smo na kraju zauzeli odlično 3.mjesto i ponovo izborili Evropu, odnosno nastup u Challenge Cup.

U KUP-u BiH, nakon što smo u pripremnoj utakmici savladali RK”Krivaja” koja je bila član Federalne lige sa 8 golova razlike, doživjeli smo dva neočekivana poraza i ostali bez daljeg plasmana u takmičenju. U to vrijeme imali smo problema i sa povredama, pa je u KUP utakmicama nastupio šarolik sastav.