Na početku ove sezone u želji za što boljom organizacijom, po prvi puta izabran je Nadzorni odbor kluba, a činili su ga: Halid Duraković, Fahir Humić, Suad Helić, Reuf Širbegović i Sead Čaušević.

Uprava kluba doživjela je značajne promjene, premda je na čelu ostao Nedim Musić kao predsjednik, od članova iz predhodne sezone tu su bili Nešet Ćehajić, Fikret Konjić-Učo, Nesib Mehanović, a novo kooptirani članovi postali su Faruk Smajlović, Muris Mujkić, Almir Mujkić i Zijad Dizdarević.

Nažalost, Nadzorni odbor nije iskazao preveliku aktivnost, a ni svi članovi Uprave nisu bili dovoljno posvećeni radu u klubu. Umjesto Asima Nezirovića koji je podnio ostavku pred kraj prošle sezone, tačnije 10.04.2004.g., dužnost sekretara preuzeo je Nesib Mehanović.

Stručnom štabu kojeg su činili Jasmin Mrkonja, Mevludin Šabić (pomoćni trener, trener kadeta), Admir Šaković (trener pionira i juniora), priključen je i profesor Muhidin Halilović, ali ni njegova uloga koordinatora omladinskih selekcija nikada nije zaživjela.

Takođe, oformljena je i radna grupa za izradu monografije kluba u sastavu Besim Duraković, Omer Hamzić i Emir Tihić, ali se po ovom pitanju nije puno uradilo. Ni radna grupa u sastavu: Besim Duraković, Šefik Isaković, Husejin Devedžić i Jusuf Kadić, zadužena za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa vezanih za Rukometno igralište nije uradila značajan posao i predmetno pitanje nikad nije riješeno. Razlozi svih ovih neizvršenih zadataka i pomenutih ne/aktivnosti su prezauzetost zaduženih lica  i nedovoljna koordinacija oko poduzimanja potrebnih aktivnosti, te nepostojanje mehanizma da se neko natjera na volonterski rad. Uprava je sa svoje strane činila sve i obezbjedila je potrebna sredstva za nesmetano funkcionisanje kluba.

Za ovu sezonu zlatni sponzori bili su: Index, Mirna i Trgoplasttrans. Srebrni sponzori bili su: Tehna, Plamingo, Bosansko-Njemačko osiguranje, hotel Tilia, Trgovir-Petrol, Variplast, Širbegović i Veterinarska stanica Gračanica.

U znak zahvalnosti za nesebičnu pomoć koju je u protekloj sezoni Općina Gračanica na čelu sa općinskim načelnikom pružila rukometnom klubu „Gračanica“, Uprava kluba donijela je odluku da se općinskom načelniku g-dinu Helić Nusretu-Dasi dodjeli zlatna plaketa RK“Gračanica“ Gračanica. U sezoni 2003/2004 RK“Gračanica“ je: uspjela da se na ekspresan i superioran način vratila u Premijer ligu; uspjela da se plasira u polufinale KUP-a BiH; ponajviše zahvaljujući načelniku Gračanica bila domaćin rukometne reprezentacije BiH u kvalifikacionom duelu sa Slovačkom; uz veliku pomoć općine i načelnika, organizovala 1.Memorijalni turnir u znak sjećanja na legendu gračaničkog rukometa rahmetli Halida Žunića. U ime kluba plaketu je predao reprezentativac i kapiten ekipe Mirza Ćehajić.

Što se tiče, igračkog rostera, isti je doživio određene promjene. Ekipu su pojačali pivot Saša Madžarević koji je u Gračanicu došao iz dobojske Sloge, a inače radi se igraču rodom iz Loznice i povratnik nakon suspenzija Mirza Bajramović. Na ovaj način riješena je do tada deficitarna pozicija pivote. Iz Gradačca je doveden desni bek Almir Doborac, čovjek čijim golom smo obezbjedili titulu prvaka Bosne i Hercegovine. Međutim, Almir se u Gračanici zadržao samo jesenji dio sezone, nakon čega se vrati u matični RK”Gradačac”. Našu ekipu pojačao je i reprezentativac Bakir Buljugija, koji je kao slobodan igrač, došao nakon operacije križnih ligamenata. Zbog saobraćajne nesreće koju je doživio naš Eldar Girotić, Buljugija je zaigrao ranije nego je planirano, ali je to odradio na vrhunskom nivou. Takođe, u jesenjem dijelu prvenstva nastupao je i dotadašnji igrač zvorničke Drine, lijevi bek Stanislav Dragutinović, prava atleta i solidan odbrambeni igrač. Klub su napustili golman Emir Atiković i Dragan Radojičić. Midhat Brkić se nakon što mu je istekla suspenzija, nije vratio trenažnom procesu i rukometu.

Sezona 2004/2005 u konkurenciji 12 klubova, sigurno je bila najkvalitetnija BH liga, a neprikosnoveni su bili Izviđač i Bosna (S) koji su vodili mrtvu trku za prvaka. Za Izviđač su između ostalih, te sezone nastupali: Terzić, Pavlović, Alilović, Martinović, Buntić, Čavar, Jurić, Tolić, Paponja, Harmandić, Čolak, Družijanić, Mađar i Sušić. Sa klupe ih je predvodio izvrsni strateg Josip Glavaš. Za Bosnu su igrali: Tahirović, Šabanović, Sirćo, Divković, Kapisoda, Toromanović, Mustafić, Malagić, Andelija…a trener je bio Nikola Dokić.  

Krenimo redom:

Težak raspored, dva gostujuća poraza u Banjaluci i Visokom i vrijedna pobjeda u Tuzli nakon velikog preokreta.

Prilikom odigravanja utakmice protiv RK”Sloga” (D) u okviru 9.kola Premijer lige, iskoristili smo priliku da trening utakmicu odigraju i kadetske selekcije. Uspješniji su bili gosti 18-22 (6-11).

Zaostalu utakmicu 8.kola Premijer lige, odigrali smo u Sarajevu 24.11.2004.g. i u triler završnici izgubili protiv favorizovane Bosne.

Nevjerovatna utakmica u Ljubuškom. Nakon -8 na poluvremenu, samo 3 minuta do kraja imali smo +2, ali su domaćini uspjeli napraviti seriju 3-0 i dobiti utakmicu. Bili smo na korak od senzacije.

Uslijedila je prvenstvena pauza u kojoj smo odigrali nekoliko pripremnih utakmica, imamo zapisnike sa dvije: RK”Gračanica”-RK”Krivaja” 33-31 (16-14); RK”Gračanica”-RK”Sloga” (D) 28-24 (12-10).

Prvenstvo je nastavljeno 26.02.2005.g. utakmicama 12.kola. Mi smo u velikom derbiju savladali banjalučki Borac.

Dana 09.03.2005.g. u okviru KUP-a savladali smo RK”Kosig Dunav Osiguranje” iz Banjaluke.

Nevjerovatna utakmica u kojoj smo imali +3 i loptu u posljednjoj minuti susreta.

Nevjerovatna utakmica protiv RK”Bosna” Sarajevo. Ovom čudesnom pobjedom, Bosna je izgubila šanse za titulu.

Mi smo kod oba favorita za osvajanje prvenstva u gostima tijesno poraženi u jesenjem dijelu prvenstva, u Sarajevu 27-26, a u Ljubuškom 36-35. Čitavo prvenstvo Bosna je bila lider na tabeli, a onda je u okviru 17.kola, neočekivano poražena protiv Konjuha u Banovićima (19-22) i morala je čekati kiks Izviđača. Obje ekipe do kraja prvenstva dolazile su u Gračanicu i mi smo praktično odlučivali novog prvaka. Nakon što smo u 19.kolu u infarkt završnici pobjedili Bosnu golom Salkića u zadnjim sekundama meča sa 29-28 sve je bilo jasno. Evo kako je to izgledalo:

Bez velikih ambicija i nosiocima ige na klupi, odigrali smo 20.04.2005.g. utakmicu KUP-a u Visokom gdje smo poraženi 37-30 (18-14).

U okviru 21.kola, 30.04.2005.g. novi prvak, nikad jači Izviđač poražen je u Gračanica sa ubjedljivih 39-34. Trener Glavaš je nakon meča bio ljut kao ris. Samo 21 dan ranije Ljubušaci su pred 4.500 gledalaca igrali uzvratni meč polufinala Evropskog Kupa pobjednika kupova i eliminisani su od slavnog CB Ademar Leona.

Na kraju prvenstva u povratničkoj sezoni, ponavljamo nikad jačoj ligi od 12 klubova, zauzeli smo izvanrednu 4.poziciju i obezbjedili nastup u Evropi. Predstavljamo roster igrača i postignute rezultate u prvenstvu:

Međutim, kako to kod nas obično biva sve se oprašta osim uspjeha ili se jednostavno podrazumjeva da se nešto samo po sebi treba događati. Ljudi obično kasno shvate šta su imali, kada to što su imali, nestane.

Stav društvene zajednice i dijela bitnih sponzora za funkcionisanje kluba, bio je da nastup u Evropskim kupovima previše košta i da treba smanjiti ambicije. Nakon, dvije super uspješne sezone Nedim Musić podnio je neopozivu ostavku i odstupio je sa mjesta predsjednika, a ekipa se rasula. Ostavku je podnio i šef stručnog štaba Jasmin Mrkonja. Mirza Ćehajić otišao je u sarajevsku Bosnu, Husejin Salkić postao je novi član šampiona Izviđača iz Ljubuškog. Goran Kalenić i Dejan Đurić pojačali su Zrinjski iz Mostara, Bakir Buljugija postao je novi član Konjuha iz Živinica.

Ostaje žal što ova ekipa koja se stvarala dvije godine, nije ostala na okupu jer je imala potencijal da uz adekvatna pojačanja narednih godina igra ključnu ulogu u Premijer ligi BiH. Evo šta je o tome u jednom intervju rekao tadašnji reprezentativac i kapiten ekipe Mirza Ćehajić Budo

Po okončanju sezone, budući da su u Gračanici boravili gosti iz bratimljenog francuskog grada Fleury les Aubrais, odigrana je prijateljska utakmica koja je završena nerješeno.

Zapisnik sa utakmice kadetskih selekcija RK”Gračanica”-RK”Sloboda” 31-28 (12-14), odigrane 18.01.2005.g..