U sezoni 2008/2009 predsjednik kluba bio je Midhat Mujačić, a Uprava je doživjela određene promjene. Novi, stari članovi postali su Husejin Devedžić koji je postao dopredsjednik kluba i Nedim Musić. Pored njih članovi uprave bili su Nesib Mehanović i Sabit Korić. Sekretarsku dužnost obnašao je Nermin Šaković Mimo, a predsjednik Skupštine bio je Fikret Konjić Učo.

Na početku pripremnog perioda došlo je do određenih nesporazuma u pogledu imenovanja šefa stručnog štaba, što su i neki mediji pomalo nespretno i preuranjeno prenijeli. Međutim, do promjena nije došlo, pa je na kormilu ostao Mirsad Gopo.

Ekipa je takođe doživjela određene promjene. Na fakultet u Brčko, odnosno u RK“Lokomotiva“ prešao je Amir Sumbić. Takođe, u rosteru su nedostajali Nermin Nukičić i Edin Memić. Međutim, u tom prelaznom roku mi smo značajno profitirali. Naime, nakon dvije sezone (pola sezone je proveo u RK“Sloboda Solana“) vratio nam se Mustafa Kamarić. Takođe, iz RK“Gradačac“ ponovo je na naša vrata stao Amir Mulahalilović. I kao šlag na tortu, nakon 3 sezone provedene u RK“Izviđač“, RK“Split“ i RK“Goražde“, vratio se Husejin Salkić.

Imali smo odličnu ekipu spremnu da napadnemo Premijer ligu. Momci koji su u predhodne dvije sezone igrali Prvu ligu stekli su iskustvo i rutinu, a uz tri prava pojačanja bili smo jedni od glavnih kandidata.

Glavni i jedini kandidat za prvo mjesto i ulazak u Premijer ligu bio je RK“Čelik“ Zenica. U jesenjem dijelu prvenstva u Gračanici, slavili smo 35-33 i bilo je jasno da ta prednost nije garancija konačnog uspjeha u revanšu. Nakon prvog dijela bili smo na prvom mjestu, ali nas je očekivao revanš u Zenici. Pogledajte par kratkih video zapisa iz jesenje polusezone:

U toku polusezone, imali smo dosta problema sa igračkim kadrom, pa je sve slutilo da još uvijek nismo posložili sve kockice. Za prave rezultate ne smije biti povrjeđenih, a pogotovo uvrijeđenih igrača koji se bore za Premijer ligu..

Sa nekoliko provjerenih premijerligaških igrača kao što su Sidik Omerović, Emir Šahinović Bubi, Edin Bajramović, Danko Panić, Mirza Dervenčić, Zeničani su bili veoma respektabilan tim. U prvom dijelu prvenstva za RK“Čelik“ nastupao je i Goran Kalenić. Treba reći da mi po kvalitetu igrača sigurno nismo bili lošija ekipa, ali bilo je tu još mnogo faktora koji su uticali na konačan rezultat. Naime, te večeri se otvarala zenička “Arena” za sportska takmičenja. Specijalni gosti domaćinima bili su selektor Halid Demirović i generalni sekretar RS BiH Smajo Karačić koji su donijeli poklone Zeničanima. Sudili su Emir Dautović i Vejsil Beširović. Dakle, sve je bilo poduzeto da Čelik trijumfuje, tako da nismo imali ni 1% šanse da odbranimo +2 i izborimo Premijer ligu. Utakmici je prisustvovalo preko 3.000 gledalaca. Na kraju Čelik je trijumfovao 37-31 i plasirao se u Premijer ligu. U Prvu ligu je iz Premijer lige ponovo ispao tuzlanski RK”Sloboda Solana”.

Video sa utakmice RK”Čelik”-RK”Gračanica”, odigrane u Areni, 25.04.2009.g., možete pogledati ovdje:

Na koncu ovu sezonu mogli bi okarakterisati kao relativno uspješnu, premda nismo ostvarili svoj cilj, a to je povratak u Premijer ligu. Ostali smo još jednu sezonu u Prvoj ligi i to četvrtu po redu.