U sezoni 2009/2010 umjesto Midhata Mujačića koji ostaje član Uprave, novi-stari predsjednik po treći puta je Fahir Humić, a ekipa ponovo nastupa kao RK”Gračanica-Index”.

U Upravu ulazi Dino Čolić kao direktor kluba, a tu su već bili Nedim Musić koji preuzima funkcije vezane za marketing i finansije, Midhat Mujačić, Sabit Korić i Fikret Konjić-Učo koji je bio i predsjednik Skupštine. Sekretar kluba je Nesib Mehanović, a trener Mirsad Gopo. Trener kadetske selekcije bio je Halid Duraković-Duda, a pionire je vodio Mevludin Šabić.

Uprava je postavila nekoliko ciljeva:

  • Povratak u Premijer ligu nakon četiri pune sezone u Prvoj ligi federacije;
  • Formiranje pionirskih pogona i mnogo intenzivniji rad sa kadetskom ekipom;
  • Konsolidacija finansijskog stanja kluba i obezbjeđenje sredstava za tekuću sezonu;
  • Održavanje rukometnih turnira, prijateljskih utakmica i popularizacija rukometa kao sporta;
  • Organizacija rada Uprave po funkcionalnom principu svih članova (finansijsko-marketinški; informativno-propagandni; sektor za praćenje stručnog rada; sektor za rad sa mlađim kategorijama; operativni sektor).

Što se tiče igračkog kadra i pored molbi i pritisaka koje smo radili, nismo mogli zadržati ambiciozne Almira Osmanhodžića i Amira Mulahalilovića koji su prešli u novog premijerligaša RK“Čelik“ iz Zenice. Bili smo primorani za Mulahalilovića tražiti alternativu, pa je kao pojačanje došao golman Dragan Starčević iz RK“Sloga“ Doboj. Takođe, ekipu je pojačao i Nebojša Nešković koji je takođe došao iz Doboja i u Gračanici se zadržao prvu polusezonu.

U odnosu na prošlu sezonu u rosteru nisu bili Muris Mulahalilović, Dženan Grbić i Mirza Memić, koji su završili svoje igračke karijere. Nakon sezonu pauze vratio se Edin Memić, a isto je učinio i Nermin Nukičić koji je pauzirao sezonu i pol.

Nakon jesenje polusezone, izvarani i razočarani, Osmanhodžić i Mulahalilović vratili su se iz Zenice i ponovo su primljeni u naše redove.

Sezona je mogla da počne, a kako se sve odvijalo, pogledajte u kratkim video prilozima:

Nakon prvog dijela prvenstva bili smo na prvom mjestu, bez izgubljenog boda.

Jedini poraz na nevjerovatan način doživjeli smo u Kaknju, pogledajte samu završnicu i pobjedonosni gol domaćina.

U konkurenciji 13 klubova suvereno sa svim pobjedama i jednim porazom u Kaknju, prošetali smo se ligom i ponovo postali premijerligaši.

U omladinskim pogonima imali smo kadetsku i pionirsku ekipu. U to vrijeme postojale su dvije škole i to jedna pri RK“Gračanica-Index“ i druga pri ŠR“Index“, vrlo brzo ekipe su se fuzionisale u RK“Gračanica-Index“. Kadetska ekipa brojala je 23 člana, pioniorska 23 i škole rukometa 28. Ukupno 74 djece. U mjesecu januaru sa najmlađim igračima družili su se proslavljeni golman Danijel Šarić, tada član Barcelone, koji je boravio na odmoru u Bosni i Hercegovini, te naš bivši reprezentativac Mirza Ćehajić koji je tada nastupao za švicarski Wacker Thun.

Dana 31.10.2009.g. organizovali smo prijateljski, humanitarni susret protiv RK“Borac“ Banjaluka.

Sav prihod otišao je u svrhu nabavke proteza našeg bivšeg golmana, Vahida Salihefendića-Zele. Borac je bio bolji 37-22 (20-13).

Dana 30.01.2010.g., održan je 7.Memorijalni turnir „Halid Žunić“. Učestvovali su RK“Lokomotiva“, RK“Konjuh“, RK“Čelik“ i RK“Gračanica-Index“. U polufinalu, Konjuh je savladao Lokose 32-25, a Zeničani su bili bolji od nas 30-24. Mi smo savladali Brčake sa 29-27 i osvojili 3.mjesto, dok je Konjuh osvojio turnir pobjedom 21-20 protiv Čelika.

Na ovom turniru nakon 749 utakmica, od čega 23 međunarodne i 5 reprezentativnih od aktivnog suđenja oprostili su se Saša Sarajlić i Nermin Šaković Mimo.

Takođe, dan prije održavanja seniorskog turnira, 29.01.2010.g. odigran je i Međunarodni kadetski turnir. Učestvovali su RK“Crikvenica“ koja je u polufinalu sa 32-18 pobjedila vršnjake iz RK“Teslić“, zatim RK“Gračanica“ koja je slavila protiv RK“Konjuh“ 27-25. U borbi za 3.mjesto Živiničani su bili bolji od RK“Teslić“, rezultatom 32-28, dok su gosti iz Hrvatske u finalu pobjedili naše momke 31-26.