U prostorijama Osman kapetanove dershane  dana 04.07.2011.g. održana je Skupština rukometnog kluba, kojoj je prisustvovalo 36 članova. Na  Skupštini je podnesen izvještaj o radu u sezoni 2010/2011. Nakon toga, dotadašnji predsjednik kluba Fahir Humić podnio je neopozivu ostavku, a za novog predsjednika jednoglasno je  izabran Nedim Musić. Takođe, na istoj sjednici za upražnjeno mjesto predsjednika Skupštine kluba umjesto rahmetli Fikreta Konjića Uče izabran je novinar BKC-a  Adnan Džafo.

Umjesto direktora kluba Dine Čolića, potpredsjednik kluba je Nihad Ćehajić, a dotadašnjim članovima Uprave (Nesib Mehanović, Sabit Korić, sekretar Nermin Šaković), pridružuju se Osman Tukić i Nedžad Purač. Od proljetne polusezone u rad Uprave uključio se i bivši predsjednik i član Uprave, Midhat Mujačić.

Za prvog trenera, potvrđuje se imenovanje Mirsada Gope, a njegov pomoćnik postaje Admir Šaković, dok je za trenera gomana angažovan nekadašnji reprezentativac BiH, Damir Cipurković. Treba pomenuti da je Šaković vodeći generaciju U-96 osvojio 1.mjesto na Kantonalnom prvenstvu “Igre mladih” i da se nakon kvalifikacija održanih u Bugojnu, plasirao na državnu završnicu koja se igrala u Sarajevu (o svemu više u poglavlju Omladinski rukomet). Njegovu ulogu u radu sa mladima preuzeo je Mevludin Šabić (U-94; U-96), a Midhat Brkić bio je zadužen za generaciju (U-98). Nakon utakmice 13.kola odigrane u Živinicama, Mevludin Šabić podnio je ostavku na sve funkcije u klubu. U proljetnom dijelu sezone, ekipu U-94, U-96 preuzeće Jasmin Mrkonja, Mirsad Gopo, a asistiraće im Midhat Brkić. Edin Đulić bio je fizioterapeut ekipe. Mirsad Gopo ekipu je vodio u prva 4 kola, nakon čega je prvi trener postao Jasmin Mrkonja.

Pripremni period i igrački roster

Dana 05.07.2011.g. novoizabrani predsjednik je na rukometnom igralištu održao sastanak sa igračima i trenerima. Sastanku su prisustvovali svi igrači sa prebivalištem u Gračanici izuzev Bajramovića koji je imao smrtni slučaj u porodici i Moralića iz nepoznatih razloga. Tom prilikom, Musić je predstavio novi sistem nagrađivanja igračkog kadra, koji se sastojao iz obaveznog plaćanja treninga i premija za postignute rezultate.

Sa predloženim sistemom nagrađivanja nisu se složili Salkić i Hurem, a ostali igrači nisu se javno očitovali. Tom prilikom kroz razgovor, Brđanović se osvrnuo na prošlu sezonu, nekorektan odnos i tretman prema njemu i nagovjestio odlazak u Katar ili ostanak u RK“Maglaj“ u kojem je i igrao u proljetnom dijelu sezone 2010/2011. Takođe, na tom sastanku svoj vjerovatni odlazak u Brčko, radi obaveza na  fakultetu, nagovjestio je i Sumbić. Zaključak sa sastanka bio je da ne možemo računati na Brđanovića, Sumbića, Hurema i Salkića.

Prelazni rok bio je od 01.-15.VII 2011.g.

Stim u vezi Musić je u periodu 06.-09.VII 2011.g. obavio razgovore sa dotadašnjim igračima našeg kluba E.Ferhatbegovićem i Ovčinom. Ferhatbegović je odranije imao povredu trbušnog zida, velike obaveze na fakultetu jer je do konca godine zbog reforme visokog školstva, morao ispolagati sve ispite na Ekonomskom fakultetu i u tom trenutku rukomet mu nije bio prioritet. Ipak, našli smo zajednički interes i Ferhatbegović je dobio poseban status u pogledu trenažnog procesa, te je dogovoreno da predmetni dio obavlja samostalno u Tuzli, a dio sa ostatkom ekipe. Ovčina je prvobitno odbio ponuđene uslove.  To je bio signal da se traži novo rješenje i zahvaljujući nizu sretnih okolnosti u klub je doveden Bakir Buljugija. Ubrzo nakon toga postignut je dogovor i sa Mirzom Ferhatbegovićem, koji je dijete tuzlanske Slobode, zatim je igrao za Konjuh iz Živinica, ali je zbog povrede prošlu sezonu apstinirao. Budući da nisu pronašli drugi angažman, ekipi su se pridružili Salkić i Ovčina.

Hurem, Moralić i Džafo se nisu pojavili na prozivci, a Brđanović je ostao u Maglaju (odakle će se vratiti u proljetnoj polusezoni). U odnosu na početak sezone 2010/2011 u ekipi nisu bili: Sidik Omerović, Igor Pijetlović, Nedim Purač, Emil Bećar, Adnan Brđanović, Mirza Ćehajić, Mirza Hurem, Adnan Moralić i Dino Džafo. Pojačanja su bili Mirza Ferhatbegović i Bakir Buljugija.

U proljetnom dijelu, našoj ekipi pridružiće se srednji bek Saša Puljizović, golman Goran Damnjanović i povratnik Adnan Brđanović. Jasmin Mrtkonja je ekipu vodio od 26.X 2011.g., Damir Cipurković bio je trener golmana, a Edin Đulić fizioterapeut.

U periodu do početka priprema urađeno je slijedeće:

 • Urađen pravilnik za sezonu 2011/12;
 • Obavljeni temeljiti  ljekarske pregledi za sve selekcije;
 • Formirani su evidencioni obrasci za svakog igrača sa svim ličnim podacima;
 • Napravljen je plan potreba opreme,  MTS-a i prostora za trenažni proces svih kategorija;
 • Napravljen je finansijski plan;
 • Usaglašen tekst „pismo sponzorima“ i isti distribuiran;
 • Donešena Odluka da se ukoliko bude uslova adptiraju kancelarije na rukometnom igralištu i iste dovedu u funkciju;
 • Urađena preregistracija kluba;
 • Razgovarano o mogućnostima izrade monografije Kluba;
 • Razgovarano o odnosu sa navijačima;
 • Odabran knjigovođa;
 • Dogovorena tehnička lica za organizaciju utakmica.

RK”Gračanica” organizovao je 18.07.2011.g. humanitarni dvomeč za Fikreta Konjića Uču, predsjednika Skupštine kluba. Nažalost samo 4 dana kasnije Učo će izgubiti svoju posljednju bitku. Fikret Konjić Učo ostaće upamćen kao prvi novinar u Gračanici koji se specijalizovao kao izvještač sa sportskih terena. Njegov doprinos gračaničkom sportu u cjelini je zaista ogroman.

Dana 01.VIII 2011.g. počele su pripreme. Nakon, deset dana rada u Gračanici ekipa od 19 igrača, trenerskim dvojcem Gopo-Šaković, potpomognuta prof.Nedimom Šišićem, zaduženim za fizičku pripremu ekipe i sekretarom Šakovićem, boravila je u periodu 10.-17.VIII 2011.g. na planini Vlašić na sedmodnevnim pripremama. U izvanrednim uslovima, radilo se odlično, često i po tri puta na dan, a pripreme su obavljene bez ijednog incidenta ili problema. Istina, Osmanhodžić je imao problema sa žuljevima, Ovčina sa istegnućem mišića, a golman Hasić sa koljenom. U sjajnu atmosferu i idealne uslove uvjerila se i Uprava kluba koja je obišla ekipu 14.VIII 2011.g. Napomenućemo da na pripreme nisu išli braća Ferhatbegović, zbog ispitnih rokova na fakultetu, a Kamarić se zbog obaveza na poslu vratio tri dana ranije.

18.VIII 2011.g. povrjedio se mladi golman Adnan Hasić i nagovjestio mnogobrojne povrede koje će nas sustizati. Za njega je prvenstvo bilo završeno.

19.VIII 2011.g. u Doboju su izvučeni parovi za takmičarsku 2011/12 godinu. Budući da smo u prvih šest kola gostovali novim premijerligašima Vogošći, Maglaju, Derventi bili smo više nego zadovoljni žrijebom.

Nakon, povratka sa Vlašića, trenažni proces se odvijao u Sportskoj sali u Gračanici, a prva prijateljska utakmica bila je u Maglaju 20.VIII 2011.g..  Slavili su domaćini 29-24 (13-10) uz sramotno suđenje domaćih sudija gdje su svirali penale 9:1, i isključenja 6:20 minuta sve u korist domaćina. Na ovoj utakmici bolji od ostalih bio je Ovčina.

Drugu pripremnu utakmicu odigrali smo protiv RK”Spačva” Vinkovci u Gračanici. Gradska sportska dvorana Luke. Gledalaca oko 200. Sudije: Sabic M. – Kamberovic S. Delegat -. Sedmerci: Gracanica 2 (1), Spacva 7 (5). Iskljucenja: Gracanica 6 min., Spacva 4 min.

RK Gracanica: Ferhatbegovic E. (4), Mehanovic, Salkic (10), Bajramovic, Alibegovic, Saracevic (1), Osmanhodzic (6), Ovcina (3), Ahmetasevic (2 odb. sedmerci), Mulahalilovic (16 odb.), Sakovic, Dulic, Kamaric (1), Buljugija (4), Sumbic (1), Ferhatbegovic M.
Trener: Mirsad Gopo
RK Spacva: Juzbasic (5 odb.); Andros (5), Ivankovic (1), Gazic (4), Tomas (7), Misic (2), Didic (2), Klaric (5 odb.), Tomic (1), Suhda (3), Raljevic (2), Kuze (5), Krupica, Pongracic (2).
Trener: Slobodan Pekic

Prijateljski susret koji je jucer odigran u SD Luke izmedu domace Gracanice i gostiju iz Vinkovaca, ekipe Spacve, bolje su otvorili gosti. Imali su pocetnu prednost od 2-3 gola razlike, dok domaci nisu uhvatili pravi ritam. Vodeni sjajnim odbranama Mulahalilovica, te odlicnom rolom Buljugije na poziciji razigravaca, domaci od zaostatka 3-6 serijom od 4-0 dolaze do prvog vodstva na utakmici kod 7-6 u 10. minuti susreta.
Nakon toga se igra gol za gol, sa dosta trke u oba pravca i sa malo obaveza u odbrani. U takvim okolnostima u redovima domacih najbolje se snalaze ranije pomenuti Buljugija, golman Mulahalilovic te Osmanhodzic i Salkic. Prvo ime u tim trenucima bio je Osmanhodzic koji je koristio svoju brzinu i iz nekoliko kontri pogadao zicere te drzao domace u reztultatskom plusu.
Domaci sredinom prvog dijela drze sve konce igre u svojim rukama i odrzavaju 2-3 gola prednosti. Ipak, i gosti pokazuju sta znaju pa predvodeni Adnrosom i Tomasom polahku smanjuju prednost sve do poravnanja kod 14-14. Domaci ponovo prave seriju od 3-0 i dolaze do solidne prednosti od 18-15 u 28. Minuti susreta, da bi gosti iskoristili opustanje pred sami kraj prvog dijela i sa zvukom sirene pogodili za 19-18.Iz prvog dijela vrijedi istaknuti odlicnog Osmanhodzica koji se pokazao u veoma dobrom izdanju, te Salkica, Buljugiju i Mulahalilovica, koji su drzali konce igre domace ekipe.
DRUGI DIO DOSTA SLABIJI
U drugo poluvrijeme ponovo bolje ulaze gosti i dolaze do prednosti od 22-20. Kod gostiju je u drugom dijelu posebno raspolozen bio pivot Tomas, koji je osim 7 golova, izborio jos najmanje 5-6 sedmeraca i jos toliko golova za saigrace. Jednostavno bio je dominantan i nezaustavljiv. Pridruzio mu se i Kuze, pa su gosti u tim trenucima bili u kontroli utakmice. U domacem sastavu u drugom dijelu razigrao se posebno Salkic a poptporu mu je davao Emir Ferhatbegovic.
10 MINUTA BEZ GOLA
Strpljivom igrom domaci dolaze i do poravnanja kod 28-28 i vodstva 29-28. Medutim to je bilo sve od domacih. Naime, nakon toga cak 10. minuta nisu uspjeli postici gol (od 48. do 58.) sto je previse za bilo koju ekipu. Gosti su to iskoristili i konstantno povecavali prednost do 33-29 i konacnih 34-31. Ovu crnu rupu domaci bi platili i sa vecim zaostatkom da nije bilo raspolozenog Mulahalilovica i odlicnog Salkica. Ostaje misterija zasto niko od domacih trenera nije u trenucima bez gola kada se prelamala utakmica pozvao time-out. Nismo strucnjaci i ne zelimo to biti ali ovo se cinilo kao logican potez, da se ekipa malo smiri i da se dogovori neka akcija i sam zavrsetak susreta, zadnjih 10-ak minuta.
Jeste da se radi o prijateljskim utakmicama ali poneka pobjeda, protiv protivnika koji ako nije slabijeg kvaliteta, nije nista ni boljeg, ipak bi dobrodosla.
O MLADIMA
Na ovom susretu prvu priliku u seniorskom sastavu dobio je mladi golman Sakovic. Istina na terenu se zadrzao veoma kratko za bilo kakvu ocjenu ali dobra je stvar da se mladima daje sansa, cak bi je trebali dobiti i vise. Na golu se pojavio i mladi Admir Ahmetasevic, koji je vec imao minutazu u seniorskom timu. U nekoliko utakmica protekle sezone izmamio je aplauze svojim odbranama, a tako je bilo i jucer. Odbranio je dva od tri sedmerca. Ovaj mladi golman sigurno zasluzuje vecu paznju i vecu minutazu, pogotovo u okonostima i cilju u ovoj sezoni kada se svjesno ide sa forsiranjem mladih igraca, posebno golmana. Zasto ovako mala minutaza? Mulahalilovic je pokazao da se na njega moze racunati a Sakovic i posebno Ahmetasevic morali su dobiti vise prilike u drugom poluvremenu.
Tu su i ostali mladi igraci, koji su minute dobili na “kapaljku”. Kovacevic je igrao malo, Zahirovic ni minute, Dulic takoder malo.

Uslijedio je uzvrat protiv RK”Maglaj” i prva pobjeda. RK Gracanica – RK Maglaj 36-28 (17-10)

Gracanica. Gradska sportska dvorana Luke. Gledalaca oko 150. Sudije: Dautovic – Dulovic. Delegat: Sakovic.
Sedmerci: Gracanica 6 (6), Maglaj 2 (2). Iskljucenja: Gracanica 14 min., Maglaj 12 min.
RK Gracanica: Ferhatbegovic E. (1), Mehanovic (2), Alibegovic (2), Saracevic, Osmanhodzic (9), Ovcina (8), Ahmetasevic, Mulahalilovic, Sakovic, Dulic, Buljugija (1), Sumbic (7), Ferhatbegovic M (2), Kovacevic (3), Zahirovic (1).
Trener: Mirsad Gopo
RK Maglaj: Bajric, Bradaric (1), Duric (1), Cuskovic, Brcaninovic (1), Stojanovic (1), Brdanovic (6), Mehinovic, Kujric (1), Ustalic (4), Sahinovic (5), Avdic (6), Alibajraktarevic, Mutapcic

Ekipa Gracanice je u drugoj provjeri pred domacom publikom ocitala lekciju gostima iz Maglaja savladavsi ih sa visokih +8 prednosti. Krajnji rezultat je cak i dobar po goste jer su pojedinim trenucima susreta zasotajali i po 11 golova razlike.
Konacno je ovo bila jedna prava utakmica domacih rukometasa u kojoj su nastupili bez ponajboljeg igraca Salkica, te Kamarica i Bajramovica.
Zato su na visini zadatka bili Ovcina, Sumbic i Osmanhodzic, a prema rijecima prisutnih odlicnu rolu na mjestu razigravaca pruzio je Mirza Ferhatbegovic.

RK Gracanica – RK Derventa 40-38 (20-18)

Gracanica. Gradska sportska dvorana Luke. Gledalaca oko 150. Sudije: Hasic – Sabljic. Delegat: –
Sedmerci: Gracanica 5 (5), Derventa 9 (7). Iskljucenja: Gracanica 14 min., Derventa 6 min.
RK Gracanica: Ferhatbegovic E. (3), Mehanovic, Alibegovic (1), Saracevic, Osmanhodzic (8), Ovcina (6), Ahmetasevic, Mulahalilovic, Sakovic, Dulic, Buljugija (4), Sumbic (1), Kovacevic, Zahirovic, Salkic (14), Kamaric (1), Bajramovic (2).
Trener: Mirsad Gopo
RK Derventa: Blagovcanin, Bijelic, Lazarevic, Zemunovic (1), Todoric (2), Puljizovic (12), Sibihcic (2), Skrga (5), Samirdzija, Misanovic (1), Bahovic (3), Subotic (2), Lazarevic D. (1), Ristic (1), Gavric (5), Maric, Dobrilovic, Zekic (3).
Rukometasi su u danasnjem prijateljskom susretu bili bolji od Dervente sa 40-38. Bila je ovo prava prijateljska utakmica sa dosta golova i bez puno odbrambenih zadataka, sto sugerise i sam rezultat.
U tim okolnostima, domaci trener je sansu dao nekolicini mladih igraca na koje se u narednoj sezoni najozbiljnije racuna.
Bila je ovo druga vezana pobjeda, nakon subotnjeg trijumfa protiv Maglaja.

RK Spacva – RK Gracanica 31-29 (17-17)

Gracanicki rukometasi su danas gostovali u Vinkovcima kod ekipe Spacve gdje su odigrali uzvratni prijateljski susret protiv domacina. Porazeni su rezultataom 31-29, poluvrijeme 17-17. Nakon sto su vinkovcani bili bolji i u prvom ogledu ove dvije ekipe, prosle sedmice u Gracanici, upisali su pobjedu i na domacem terenu.
Ipak, prema rijecima onih koji su bili u Vinkovcima, ovo je bila jako dobra predstava rukometasa Gracanice, koji su porazeni samo zbog nekoliko manjih gresaka u igri. Inace, cijelim tokom susreta bili su ravnopravan suparnik sto govori i rezultat poluvremena, pa i krajnjih -2.
Gracanica je u ovom susretu nastupila bez 4 igraca, a sigurno je najveci hendikep bio neigranje Emira Ferhatbegovica. Osim njega ekipi su nedostajala i dva rezervna pivota, Bajramovic i Mehanovic dok sa ekipom nije bio ni Sumbic.
Najefikasniji u redovima Gracanice bio je Salkic sa 10 golova dok ga je Osmanhodzic pratio sa 8.

Gracanica, SD Luke, pripremna rukometna utakmica – 18:00 h

RK Gracanica – RK Konjuh Namjestaj Zivinice 32-27 (17-15)

Gracanicki rukometasi su u generalnoj provjeri pred start prvenstva na domacem terenu bili bolji od Konjuha rezultatom 32-27, poluvrijeme 17-15.
Ovom pobjedom rukometasi su dosli na omjer od 3 pobjede i 3 poraza u pripremnom periodu.
Ono sto je evidentno je da forma ekipe raste kako se blizi pocetak prvenstva, a susret protiv Konjuha je sigurno bila najteza provjera, koju su ako je suditi po rezultatu, gracanlije polozile.

RK Derventa – RK Gracanica 27-30 (14-16)

Gracanicki rukometasi su u ponedjeljak odigrali zadnji prijateljski susret uoci starta prvenstva. Kao gosti su savladali ekipu Dervente rezultatom 30-27, poluvrijeme 16-14 za goste. Iako su gracanlije nastupali bez dva veoma vazna igraca, Emira Ferhatbegovica i Amira Sumbica, to ih nije sprijecilo da upisu jos jednu pobjedu i pokazu da se nalaze u dobroj formi uoci starta prvenstva. Najbolji u redovima gostujuce ekipe bili su Salkic i Ovcina sa po 8 golova, dok ih je sa 7 pratio Osmanhodzic.

Rezime pripremnih utakmica:

Dana 07.IX 2011.g. u restoranu TC “Etna“ održana je promocija ekipe i zlatnih sponzora. U ime općinskog načelnika prisutnima se obratio pomoćnik načelnika Amir Zejnilagić, u ime sponzora g-din Senahid Smajlović, a u ime Kluba govorio je Nedim Musić. U prazničnoj atmosferi, uz muziku, kafu i sok kapiten ekipe Salkić, obećao je zalaganje, borbenost i dobre rezultate.

Sve je bilo spremno za prvu utakmicu…

Premijer liga i KUP BiH, sezona 2011/2012 (jesenji dio)

1.kolo, 09.IX 2011.g. RK”Gračanica” – RK”Bosna” (V) 29-31 (11-11)

Početak utakmice obilježilo je sjećanje na bivšeg predsjednika Skupštine kluba, člana Uprave, novinara, navijača, prijatelja kluba rahmetli Fikreta Konjića Uču. Prije početka utakmice prigodnim programom, novčanom pomoći porodici, minutom šutnje i učenjem fatihe još jednom smo se oprostili od našeg Uče.

U takvom ozračju počela je utakmica, koju smo sjajno otvorili, poveli 9-3 i neobjašnjivo stali. Naša igra se raspala pa su gosti do poluvremena prvo izjednačili, a onda poveli, povećavajući prednost i do pet golova razlike. Sve što smo uspjeli je ublažiti više nego zaslužen poraz.

Osnovna karakteristika, loša igra čitave ekipe. Par dana pred utakmicu najbolji igrač i kapiten Visočaka Mustafić, našao je ino-angažman, pa je trener Edhem Sirćo bio prinuđen da ponovo obuče dres, te je poraz tim prije još bolniji. Samo par kola nakon toga, RK Bosna (V) je suspendovala četiri prvotimca zbog štrajka, pa je izvjesno da Visočaci neće imati snage više nikoga pobjediti u gostima što nama dodatno otežava situaciju.

Gracanica. Gradska sportska dvorana Luke. Gledalaca oko 500. Sudije: Sasa Pandzic i Boris Satordzija. Delegat: Mladen Raic. Sedmerci: Gracanica 4 (3), Bosna 3 (3). Iskljucenja: Gracanica 8 minuta, Bosna 8 min. 
RK Gracanica: Ahmetasevic (1 odb.), Dulic, Salkic (8), Bajramovic, Kamaric (2), Buljugija, Saracevic, Alibegovic, Sumbic, Osmanhodzic (6), Sakovic, Ovcina (9), Kovacevic, Ferhatbegovic M, Ferhatbegovic E. (4), Mulahalilovic (3 odb.).
Trener: Gopo M. – Sakovic A.
RK Bosna: Ziga (13 odb.), Geko (2), Buric (1), Begovic, Balta, Uzicanin, Semic, Sirco E. (4), Sirco E. (4 odb.), Becar (11), Musa, Omanovic (3), Ahic (8), Kadic (2), Skopljak.
Trener: Jasmir Jamakovic.
Susret izmedu domace Gracanice i gostujuce Bosne iz Visokog na otvaranju sezone, zasluzeno je pripao gostima iz Visokog. Sve je nekako podsjecalo na proslu godinu i start sezone te poraz od Prijedora. Nadamo se da ovaj nece imati iste ili slicne posljedice u nastavku sezone.
Domaci su susret otvorili dosta dobro i od samog pocetka noseni dobrom atmosferom sa tribina zaigrali u pravom ritmu, sto se osjetilo i na rezultatu. Vodili su 4-2 i 5-3 a nakon toga gosti su 7 minuta ostali bez gola sto je domacima omogucilo da dodu do prednosti od +6 kod rezultata 9-3 u 16. Minuti susreta. Napravili su domaci seriju od 5-0, noseni odlicnom igrom Ovcine i Salkica. U tim trenucima je sve stimalo, dobro, ne bas sve. Nije bilo golmanskih odbrana a gosti su u prvih 20-ak minuta igre stative i precke gadali jedno 6-7 puta. Sa druge strane i gostujuci golmani su sporije usli u susret, pa su domaci imali sigurnu igru i vodstvo.
Nakon ove prednosti, gosti pocinju da igraju, noseni prije svega odlicnim Becarom, iskusnim Sircom i takoder veoma dobrim Gekom i Ahicem.
Iskusniji igraci Bosne su povukli u tim trenucima i prednost domacih se polahko topila. Kada su se razbranili gostujuci golmani, domaci su sve teze dolazili do pravih akcija i prilika za postizanje golova.

Moramo istaci odlicnog Ovcinu koji je pogadao sve sto je mogao pogoditi, Salkic je takoder bio dobar, kao i mladi Osmanhodzic, koji je koristio svaku priliku, ali definitvno je bio zapostavljen u napadackom dijelu. Ovo se mora popraviti i iskoristiti potencijal ovog mladica.
Kada su gosti zaigrali ozbiljniju odbranu, uvidjelo se da domaci nemaju napadackih ideja, pa su situacije pokusavali rjesavati individualnim akcijama, sto se veoma cesto odbijalo o Bosninu odbranu.
U napadackom dijelu je zakazao Buljugija od kojeg se mnogo ocekivalo, dobro je igrao pripremne utakmice, ali protiv Bosne je bio neprepoznatljiv i neucinkovit – 0 golova.
Prednost domacih se topila a za narednih 14 minuta, od 16. do 30. Postigli su samo 2 gola. Tako se na odmor otislo kod rezultata 11-11.
Iako prakticno bez golmanskog ucinka, domaci su ipak uspjeli biti u egalu na poluvremenu.
U drugom dijelu gosti igraju jos bolje, golman Ziga se razbranio a u domace redove se uvukla nervoza. Strpljivom igrom iskusnih Bosninih igraca, gosti su povecavali prednost iz minute u minutu. Tako su se u 42. odvojili na +2 i tu prednost su cuvali tokom drugog dijela. Uspijevali su doci i do +5 razlike pri rezultatu 25-20 deset minuta do kraja susreta. Tada su oni nestrpljivi gledatelji poceli da napustaju dvoranu Luke, vjerovatno razocarani prikazanim od strane domacina.

Medutim, igraci se nisu predavali, borili su se do zadnjeg atoma snage. Skoro im je uspjelo da naprave preokret. U zadnjih 10-ak minuta igre opsta trka po terenu, u kojoj domaci uspijevaju u zadnjoj minuti doci i do gola zaostatka (29-30). Imali su pola minute do kraja loptu u svojim rukama i priliku da cak i spase bod, medutim losom organizacijom napada, gube loptu a gosti iz kontranapada samo potvrduju da iz Gracanice odnose kompletan plijen. Na kraju zasluzenih 31-29.
Kod domacih je odlican bio Ovcina sa 9 golova, Salkic je zabio 8 puta ali se gubio u prelomnim trenucima a i njegovo iskljucenje pred sami kraj je dosta pomoglo gostima. Mladi Osmanhodzic je bio dobar kada je imao loptu i kada su ga saigraci proigravali – a to je bilo rijetko.
Zakazali su Buljugija i Sumbic, koji su ostali bez golova, pa cak i Alibegovic. O golmanima da i ne govorimo. 3 golmana i 4 odbrane premalo su za bilo sta ozbiljno.
U trenucima kada je igra u odbrani bila na nivou, kada su gosti bez ideje ispucavali lopte iz svih mogucih i nemogucih pozicija, domaci golmani su izgledali kao statisti i slucajni prolaznici. Definitivno najslabije karike u ekipi. I dok se mladim Sakovicu u Ahmetasevicu moze progledati kroz prste, od iskusnog Mulahalilovica se ocekuje dosta vise od skromne 3 odbrane. Bez njegovog ucinka, igra cijele ekipe nema smisao.
Sa druge strane, gosti su predvodeni Becarom sa 11 golova, te iskusnim Sircom i Ahicem ekipu su sigurno vodili do pobjede. Geko je na liniji postigao 2 gola ali je zasluzan za sigurno jos 10 svojom igrom. Golmani su odradili odlican posao, posebno mladi Ziga koji je do kraja sakupio 13 odbrana za zasluzenu pobjedu Bosne.

U narednom kolu ekipa Gracanice gostuje kod novajlija u ligi sastava Vogosce. Sta ocekivati? Sa borbenom igrom kao protiv Bosne i boljim Buljugijom, te rasplozenim golmanima i pobjeda je moguca. Ukoliko sve karike ne budu funkcionisale kako treba, ocekuje nas jos jedan poraz.

10.IX 2011.g. nezadovoljan kategorizacijom i primanjem za VIII mjesec ekipu napušta najiskusniji igrač Mustafa Kamarić, koji tom prilikom vraća opremu.

2. kolo, 16.IX 2011.g. Vogošća – Gračanica 30-30 (13-13)

Vogošća, SD Amel Bečković; gledalaca: 500; sudije: Hurić E., Smajlović G.
Sedmerci: Vogošća 4 (1), Gračanica 4 (2); Isključenja: Vogošća 16 min, Gračanica 10 min

VOGOŠĆA: Hadžić 2 odb., Omerović Si. 12 odb., Mešević 1, Omerović 3, Terza 5, Kadrić, Mimić 6, Šahinović 1, Orhan 4, Dedić 6, Mehić, Zulfić 3, Barlov, Đozo, Kršo, Ljuca 1. Trener: Zdenko Antović
GRAČANICA: Ahmetašević, Šaković, Mulahalilović 8 odb., Mehanović, Salkić 9, Bajramović, Buljugija 6, Alibegović 2, Saračević, Osmanhofžić 4, Ovčina 5, Kovačević, Ferhatbegović M., Ferhatbegović E. 4, Zahirović. Trener: Mirsad Gopo

U odličnoj atmosferi koju je u vogošćanskoj dvorani „Amel Bečković“ napravilo oko 500 vjernih navijača rukometaši Vogošće su imali domaći debi u Premijer rukometnoj ligi BiH. Protivnik – ekipa Gračanice, ekipa koja u svojim vitrinama već ima šampionski pehar i ekipa koja je nesretno ostala bez bodova na domaćem parketu te joj je pobjeda u ovom meču bila imperativ.
Počelo je izjednačeno, gol za gol, a prvu ozbiljniju prednost stiču gosti. U 13.minuti na semaforu je stajalo 5:8. Upravo u tim trenucima trener vogošćana Zdenko Antović tražio je minutu odmora kako bi prekinuo dobru igru gostiju i pokušao savjetima usmjeriti svoje momke u pravom smjeru. Da li je u tome uspio dovoljno govori činjenica da su rukometaši Vogošće u narednih desetak minuta napravili seriju od 7-1 za totalni preokret. Tri minute prije kraja poluvremena na semaforu je stajalo +3 za Vogošću, 12:10. Ipak tih posljednih tri minute kao da je malo ponestalo snage domaćima pa se na odmor ipak odlazi sa neriješenim rezultatom, 13:13.
Početkom drugog dijela igrači Gračanice poveli su sa 13:15 ali je ubrzo rezultat na semaforu bio ponovo neodlučan, 15:15. Ukupno smo u utakmici vidjeli 13 izjednačenja.
Sudijski par Hurić i Smajlović u prvom dijelu za goste su svirali tri isključenja na dvije minute dok su domaći igrači „išli na hlađenje“ samo jednom. U drugom poluvremenu druga priča. Sa razlogom ili bez igrači Vogošće često su morali na prinudnu pauzu, čak je Vogošća u jednom trenutku igrala i sa dva igrača manje. Igrala i uspjela da se odbrani pa čak i da izjednači (21:21), jer su netom prije toga imali zaostatak od dva gola, 18:20. Sa druge strane gostima su u nekoliko navrata
„progledali kroz prste“ zbog čega je klupa Vogošće žestoko protestovala i tokom susreta ali i nakon njega. Možda je najočigledniji bio prekršaj Buljugije nad Ljucom koji je trčao kontru prema golu Mulahalilovića. Guranje sa leđa koje se često sankcioniše i direktnim crvenim kartonom nije rezultiralo ni sedmercom ni isključenjem, čak ni najobičnijim faulom. Čini se da je rejting bivšeg šampiona Bosne i Hercegovine kao i aktuelnog reprezentativca naše zemlje iznad mladog tima Vogošće i njihovih igrača… 
Ali o tome brigu treba da vodi neko drugi, mi ćemo se vratiti na to pomenuto izjednačenje u 43-oj minuti (21:21). Uslijedilo je još jedno (22:22) pa još jedno (23:23). Pa mini serija gostiju pa novo izjednačenje… Promašaj Mehića sa linije od sedam metara ali i odlična reakcija Mimića i na semaforu je 28:28. U sljedećem napadu Vogošća vodi, 29:28, ali umjesto da te posljednje dvije minute rutinski čuvaju prednost vogošćani su na kraju morali da spašavaju i bod. Gračanica sa dva brza gola ponovo prelazi u prednost (29:30) a konačan rezultat iz penala postavlja Mimić.
Bez obzira na gorak ukus u ustima zbog dvostrukih aršina suđenja vogošćanski igrači i navijači, kada se sve uzme u obzir, mogu biti zadovoljni onim što je ekipa pokazala u susretu. Nekoliko grešaka koje treba ispraviti do sljedećih susreta ukoliko se želi uspjeti u namjeri očuvanja premijerligaškog statusa, zalaganje i požrtvovanost koja je bila nagrađena aplauzima publike, pojačanja koja su se pokazala opravdanim, publika koja „nosi“ igrače i koja zaslužuje pobjede…

3. kolo, 21.IX 2011.g. RK“Gračanica“ – RK“Prijedor“ 39-32 (17-15)

Gracanica. Gradska sportska dvorana Luke. Gledalaca oko 350.
Sudije: Zdenko Bozic i Borislav Slipac (Novi Travnik).
Delegat: Samir Suljevic (Sarajevo).
Sedmerci: Gracanica 4 (3), Prijedor 5 (5).
Iskljucenja: Gracanica 10 minuta, Prijedor 14 minuta.

RK Gracanica: Ahmetasevic (1 odb.), Djulic, Salkic (10), Bajramovic (1), Buljugija (4), Saracevic, Alibegovic (3), Sumbic (3), Osmanhodzic (8), Ovcina (4), Kovacevic, Ferhatbegovic M (2), Ferhatbegovic E. (4), Mulahalilovic, Mehanovic.
Trener: Gopo M. – Sakovic A.
RK Prijedor: Babic, Grahovac (1), Popovic, Selimbegovic, Baltic, Marinovic (1), Hercegovac (1), Bezbradica (6), Davidovic, Vranjes (4), Kidic, Mijatovic (1), Radulovic (8), Uncanin (10), Kaurin.
Trener: Marinko Torbica.

PRVO POLUVRIJEME
Rukometasi su u trecem pokusaju dosli do prve pobjede u ovogodisnjem sampionatu, sasvim zasluzeno, a da je razlika bila i izrazenija, ne bi bilo nezasluzeno.
Ekipu je naravno i u ovom susretu predvodio raspolozeni Salkic, koji se ove sezone promovise u jedinog pravog, istinskog lidera u ekipi. Naravno, dobru podrsku mu pruzaju i ostali saigraci, ali bez njega ova ekipa jednostavno ne bi “radila” na istom nivou. U susretu protiv Prijedora postigao je 10 golova ali i odradio odlican posao u odbrambenim zadacima.
Susret protiv Prijedora je dosao nakon ohrabrujuceg boda iz Vogosce. U takvim okolnostima i na tribinama se okupio solidan broj pristalica kluba, koji su ocekivali i prvi trijumf – i docekali.
Susret su bolje otvorili gosti i nakon uvodnog vodstva domacih, dosli do 1-3. Nakon toga serija Gracanice od cak 8-0 za vodstvo od 9-3 i solidnih 6 golova prednosti. I kako to obicno bude sa rukometasima, nakon odlicnog vodstva, dolazi do opustanja i pada u igri sto gostima, predvodenim sjajnim Uncaninom, omogucava da se vrate iz mrtvih i sigurnom, strpljivom igrom, iz minute u minutu smanjuju prednost domacih.Tako se zadnjih 10-ak minuta prvog dijela igra gol za gol sa blagom prednoscu domacih, a na odmor se odlazi pri rezultatu 17-15.
DRUGO POLUVRIJEME
U drugi dio se ulazi sa golovima na obje strane do prve mini serije domacih od 4-0 i rezultata 23-18. Ovo je, ispostavit ce se bila kljucna prednost, jer gosti tokom drugog dijela, iako sa dosta zelje, ipak ostaju bez mogucnosti da se rezultatski prikljuce domacem sastavu, koji je sigurnom igrom odrzavao prednost od 4-5 golova.
U trenucima kada su gosti pritiskali, ekipu je vodio Salkic, a nekoliko laganih golova je postigao i Osmanhodzic. Dobre partije pruzili su jos Sumbic, Buljugija i Ovcina. Ovaj zadnji je u nekoliko navrata koristen na poziciji razigravaca, sto se pokazalo kao takticki promasaj, jer se Ovcina na ovoj poziciji ne snalazi onako dobro kao na krilu. Bolje opcije su Ferhatbegovic pa cak i Sumbic, koji je odigrao odlicnu utakmicu.
U drugom poluvremenu domaci su nakon stecene prednosti igrali pametno, sa jakom odbranom i kontrama iz kojih su dolazili do laganih golova, te nisu dozvoljavali gostima da ugroze steceno vodstvo.
Najvecu prednost u drugom dijelu domaci su imali kod rezultata 38-29, da bi gosti do kraja samo popravili kozmeticki dojam i za njih prihvatljivih -7 i krajnjih 39-32.
O IGRI
U trenucima kada je domaca ekipa igrala “timski”, sa jakom odbranom, gdje je ginuo svako za svakoga, dolazilo se do laganih golova iz kontri i polukontri. U trenucima kada se i u napadu igralo strpljivo, timski, kada se gradila igra za sigurne pozicije za sut, gosti nisu imali sanse. Medutim, cim bi dosli do bilo kakve osjetljivije prednosti, domaci bi sa “timskog” moda igre prebacili na “individualni” a to im se poslovicno obijalo o glavu, jer bi prtoivnici to koristili i smanjivali prednost. To je Bosna u prvom kolu znala iskoristiti, Bosna je i kvalitetnija ekipa, jer Prijedor osim Uncanina nema pravog igraca, a slabo su pokriveni i na golmanskim pozicijama.
Ovo daje jasnu smjernicu, samo timska igra vodi do uspjeha, sve ostalo predstavlja lak plijen za sve malo ozbiljnije, bolje ekipe.
GOLMANI?
Mulahalilovic je imao samo malo bolju utakmicu od prethodnih, a koliko znaci golman pokazalo se pocetkom drugog poluvremena. Sa samo 2-3 vezane odbrane, domaci su dosli do 2-3 lagana gola sto je bilo dovoljno za sigurno vodstvo od 4-5 golova, koje su domaci pametnom igrom zadrzali i do kraja i povecali. Bez ucinka na golmanskim pozicijama, tesko se moze doci do boljeg rezultata. Prijedor je skromna ekipa, koja to nije mogla iskoristiti, drugi, kvalitetniji protivmici hoce. Mulahalilovic prije svih mora pod hitno popraviti svoju formu, jer bez njegovih 10-ak odbrana po susretu, ova ekipa ce se za svaki bod morati dobro podtruditi.
MLADI?
Jos jednom cemo postaviti pitanje mladih rukometasa. Ova sezona je kao stvorena za njih, da dobiju minutazu i da pokazu sta i koliko mogu. To je bila i jedna od smjernica kojom se vodila nova uprava kluba pri formiranju ciljeva u novoj sezoni, da se prilika da mladim igracima. To do sada, medutim, nije provedeno na terenu. Minut-dva za AHmetasevica, Dulica i jos ponekog igraca, premalo je da ovi mladi igraci pokazu i dokazu bilo sta. 
Pogotovo se to odnosi na mladog golmana Ahmetasevica, koji je pokazao da se na njega moze racunati ali je do sada priliku dobijao na kapaljku, pa tako i protiv Prijedora. U trenucima kada je prednost iznosila i po 7-8 ili 9 golova, zar je bilo bolje prilike da se ovom mladom golmanu da nekoliko minuta na terenu za dokazivanje. Protiv Prijedora je dobio minut i 39 sekundi. A o kakvom se potencijalu radi, govori podatak da je u prvim trenucima na terenu u prvoj akciji zabiljezio odbranu. Dovoljan razlog za vise paznje? Vjerovatno. Vidjet cemo.

23.IX 2011.g. nakon razgovora sa trenerom u pogon se vratio Mustafa Kamarić koji nije bio u trenažnom procesu niti je  igrao predhodna dva kola.

4. kolo, 24.IX 2011.g. RK“Maglaj“ – RK“Gračanica“ 32-28 (15-14)

Rukometasi su u subotu u okviru 4. kola Premijer lige gostovali nakon dugo godina u Maglaju gdje su odigrali susret protiv tamosnjih domacina. Nazalost, gracanlije su porazene, sto im je vec drugi ovosezonski poraz. Moramo istaći katastrofalno suđenje sudijskog para Rakar-Raca, koji su već u 14.minutu dodjelili po 2 isključenja za oba naša beka (Salkić, Alibegović) i čitavo vrijeme sudili krajnje domaćinski. Na kraju, Maglaj je bio bolji rezultatom 32-28, poluvrijeme 15-14. Najbolji pojedinac u redovima Gracanice u ovom susretu nije bio Salkic, nego Buljugija sa 11 golova. Cini se da ovaj igrac polako dolazi u pravu formu, nakon nesto slabijeg pocetka prvenstva i pruza sve bolje i bolje partije. Pratio ga je Osmanhodzic sa 7 pogodaka. Ova dva igraca su postigla dakle 18 od ukupno 24 gola svoje ekipe, sto je premalena napadacka sirina za bolji rezultat. Sjajan je u redovima domaćina bio Bjelobrković sa 15 pogodaka.
U narednom kolu Gracanica na domacem terenu docekuje Zrinjski.

Nakon ovog kola, situacija je postala ozbiljna. Naša intimna očekivanja da možemo biti hit prvenstva, raspršila su se kao mjehur od sapunice. Dan nakon ovog poraza, obavljen je razgovor sa prvim trenerom prve ekipe, analiziran je dosadašnji rad i napose rezultati. Gopo se složio da rezultati i igra nisu ni blizu očekivanih i kao rezultat toga ponudio je ostavku. Ista je prihvaćena, a 26.X 2011.g. stupili smo u kontakt sa našim nekadašnjim trenerom  Jasminom Mrkonjom i vrlo brzo dogovorili saradnju. Mrkonja je za svog pomoćnika izabrao upravo Mirsada Gopu, koji je i ranije bio njegov pomoćnik. Na ovaj način dotadašnji pomoćnik trenera prve ekipe Admir Šaković je nažalost ostao neraspoređen. Predsjednik kluba obavio je razgovor sa Šakovićem i obećao mu drugu funkciju čim se stvore uslovi jer u to vrijeme prioritet je bio ostanak. Nažalost, bivši kapiten šampionske ekipe vrlo brzo je izgubio strpljenje zbog situacije u kojoj se našao, nakon čega je demonstrativno napustio klub i mogućnost bilo kakvog angažmana. Bila je to velika šteta jer je njegov doprinos i u igračkom i kasnije u trenerskom smislu (mlađe kategorije) zaista bio ogroman.

5. kolo, 01.X 2011.g. RK“Gračanica“-RK“Zrinjski“ 25-28 (13-15)

Dobra, prava prvenstvena utakmica u kojoj su gosti zasluženo pobjedili. Izuzev Salkića, svi ostali ispod prosjeka. Gost na utakmici bio je g-din Vlatko Kraljević, naš bivši sugrađanin i veliki prijatelj Gračanice. Nažalost, smjena trenera nije dovela do pozitivnog šoka u ekipi i ovaj poraz nas je još više gurnuo u vrlo tešku situaciju.

Dana 02.X 2011.g. ekipu napušta Mirza Bajramović, pravdajući se radnim obavezama.

KUP BiH: 08.X 2011.g. Prijedor-Gračanica 29-44 (11-23)

Konačno dobra igra i pobjeda izvojevana bez pivota. Međutim, ono što posebno raduje bile su odbrane golmana, ukupno 23. Opšta je ocjena da su u prvih pet kola najslabija tačka ekipe bili upravo golmani. U jednom trenutku i Mulahalilović je najavio povlačenje iz ekipe, pravdajući se povredom. Jednostavno je izgubio samopouzdanje. Nakon razgovora s njim vratio se treninzima i igrama. Golmani. Sobzirom da imamo dva izvrsna i vrlo perspektivna golmana Ahmetaševića i Šakovića, cijenili smo da bi bilo najbolje da angažujemo Damira Cipurkovića, bivšeg reprezentativca i trenera golmana reprezentacije da radi sa našim golmanima. Smatrali smo po uzoru na trenera Glavaša i golmana Alilovića da je pravo vrijeme da momke „bacimo u vatru“, a ne da dovodimo nekog golmana sa strane…Nažalost, rezultati ne govore u prilog našim pretpostavkama i željama, ali čvrsto vjerujemo da će vrijeme uskoro pokazati da smo bili u pravu. Možda smo precjenili njihove mogućnosti, možda im stvorili nepotreban pritisak, ali smo ubjeđeni da će oni iz ove situacije izaći jači i kao pobjednici.

12.X 2011.g. Amir Sumbić napušta ekipu zbog obaveza na fakultetu. 13.X 2011.g. povrijedio se Harun Đulić, vratiće se tek 14.XI 2011.g.

6. kolo, 15.X 2011.g. RK“Derventa“-RK“Gračanica“ 35-30 (18-12)

Sramotna igra naše ekipe. Predaja i poraz „bez ispaljenog metka“. Gore ne može! 18.X 2011.g. održan sastanak sa igračima. Ukazano je na činjenicu da ekipa i pojedinci nemaju karaktera. Bježi se od odgovornosti, napušta se ekipa kad je najteže…U diskusijama svi su realni i samokritični i obećavamo jedni drugima da ćemo protiv Goražda dati sve od sebe. 

Proteklog vikenda odigrane su utakmice 6. kola Premijer rukometne lige za muskarce. Nas predstavnik, ekipa Gracanice, upisala je i 4 ovosezonski poraz, te drugi na gostujucem terenu. Nakon komsijskog derbija u Maglaju i poraza od domace ekipe, Gracanica je izvukla deblji kraj u jos jednom komsijskom derbiju, ovaj put na gostovanju u Derventi. Domacini su bili uspjesniji rezultatom 35-30 poluvrijeme 18-12. Slavili su sasvim zasluzeno dok gostujuca ekipa niti u jednom momentu nije davala znake ozbiljnog sastava koji bi mogao nesto vise napraviti u Derventi. Standardno dobar u gostujucim redovima bio je Salkic sa 9 golova, dok su ga pratili Buljugija sa 6 i Emir Ferhatbegovic sa 5. Sve ostalo je za zaborav i ispod svakog nivoa. Jos jednom su zakazali i golmani, koji nisu bili u svom elementu i na taj nacin nisu uspjeli doprinjeti adekvatno svojoj ekipi. Ponadali smo se nakon Prijedora i pobjede u kupu da ce se i golmani razbraniti ali nista od toga. Jos jedna skromna predstava cijele ekipe i jos jedan poraz koji ekipu sada gura u totalno nepovoljan polozaj veoma blizu ispadanja iz lige. Dvije ekipe su cini se vec prezaljene, a to su Prijedor i Vogosca, koji nizu poraz za porazom. Na istom putu je i Gracanica, koja ima sanse za ostanak samo ukoliko pocne konacno da pobjeduje. Borbu za ostanak vodit ce sa Maglajom, Leotarom, Krivajom i Derventom dok ostale ekipe cini se nece imati problema oko ostanka. Tako se gracanicki rukometni plan raspuknuo kao balon od sapunice nakon samo 6 kola. Podsjecamo, cilj uoci starta sezone je bio ostanak i cinilo se nakon svega ucinjenog uoci pocetka prvenstva da ce to biti sasvim moguce i realno ostvarivo, a potajno se nadalo i za nesto vise. Medutim, razvojem situacije u prvih 6 kola i taj minimalni cilj je postao upitan, jer ekipa koja nije u stanju pobijediti skoro nikoga na domacem terenu, osim otpisanog Prijedora cini se i ne zasluzuje vise. Grupa limitiranih igraca, bez volje i zelje da naprave nesto dobro, da se na taj nacin iskupe za proslogodisnju uzasnu sezonu, kako navijacima tako i upravi koja im je obezbjedila dobre uslove za rad, ta grupa igraca nastavlja sa rasprodajom ugleda i casti gracanickog rukometa. Sramota gospodo igraci. Ovdje cemo staviti jedan zarez, i napomenuti da se to ne odnosi na kompletnu ekipu, jer tu ipak ima nekoliko pojedinaca koji opravdavaju ono sto se od njih ocekuje. Nikoga necemo izdvajati, oni ce se sami prepoznati – a nema ih puno. Ocekivalo se da nakon dolaska Jasmina Mrkonje na klupu stvari krenu nabolje, medutim, cini se da ni trener nema carobni stapic da pomogne jednoj ogranicenoj grupi igraca. Zato cemo savjetovati i pripremiti navijace za ono sto nam svima slijedi, a to je patnja rukometnog kluba do kraja sezone. Jer izlazak iz ove krize ne vidimo. O Gracanici toliko za sada.

7. kolo, 22.X 2011.g. RK“Gračanica“-RK“Goražde“ 29-27 (16-12)

Dvorana “Luke” u Gracanici. Gledalaca 700. Sudije: Vejsil Besirevic (Bihac) i Emir Dautovic (Cazin). Delegat: Zeljko Savic (Bijeljina). Sedmerci: Gracanica: 3 (1), Gorazde 6 (2). Iskljucenja: Gracanica: 8 mniuta, Gorazde 8 minuta. Rezultat: Gracanica-Gorazde 29:27 ( 16:12).
Gracanica: Ahmetasevic, Mehanovic, Salkic 7, Kamaric 1, Buljugija 6, Alibegovic 1, Saracevic 1, Osmanodzic 7, E.Sakovic, Ovcina 5, Mulahalilovic (15 odbrana i 4 sedmerca), Kovacevic, M.Ferhatbegovic 1, E.Ferhatbegovic, Zahirovic.
Sef strucnog staba: Jasmin Mrkonja.
Gorazde: Sehovic, Bukva 7, Biljaka 5, Martic 3, Gradan, Jamak 3, Bezdrob, Dedovic 5, Maric, Savic (11 odbrana i 1 sedmerac), Fidahic, Halilovic, Pilav, Dzananovic, Ziga 4, Dzaferspahic.
Sef strucnog staba: Senad Skopljak.

POBJEDA NA KRILIMA SALKICA I MULAHALILOVICA
Proteklog vikenda odigrane su utakmice 7. kola Premijer rukometne lige za muskarce. Nas predstavnik, ekipa Gracanice, upisala je drugu ovosezonsku pobjedu, ujedno i drugu na domacem terenu ali i veoma vaznu jer je pobjeda dosla protiv odlicne i favorizirane ekipe Gorazda. Na kraju je nakon velike borbe tokom svih 60 minuta igre bilo je zasluzenih 29-27 za domace, poluvrijeme 16:12. U ovako odlicnoj utakmici i odlicnoj igri tesko je izdvojiti bilo koga u domacem sastavu. Kapiten Salkic je ponovo bio najbolji sa 7 golova, odigrao kapitenski i u odbrani i u napadu, Buljugija je takoder bio odlican sa 6 golova i odlicnim poslom u odbrani, Osmanhodzic i Ovcina sa krila postigli su 7 odnosno 5 golova, a svoj doprinos na ovoj utakmici dali su i igraci sa klupe, Kamaric i Saracevic. Posebna prica je bila nadahnuta partija golmana Mulahalilovica koji je imao cak 15 odbrana uz 4 odbranjena sedmerca. Njegova ubjedljivo najbolja partija ove sezone, samo je jos jedan pokazatelj koliko nam je falio golmanski ucinak.
ODBRANA PRESUDILA
Ekipa Gracanice se po broju postignutih golova nalaze medu prvih 5 ekipa ligi ali tamo gdje je stekalo bila je odbrana, gdje smo bili u samom dnu. 27 golova primljenih protiv Gorazda, uz borbenu igru u odbrani koju je igracima usadio Jasmin Mrkonja, te golmanske odbrane pravi je recept za bodove, protiv svih ekipa, jer ako se moze pobjediti jedna od najkvalitetnijih ekipa u ligi kao sto Gorazde sigurno jeste, onda i sve ostale ekipe treba da strahuju od narednog gostovanja u Gracanici. Nadamo se da je ovo nagovjestaj puno boljih igara u nastavku prvenstva.
Nakon komsijskog derbija u Derventi i poraza od domace ekipe, sa razlogom smo uputili kritike na racun rukometasa. Mozda je i to izazvalo jedan pozitivan revolt u ekipi da protiv Gorazda konacno pruze najbolju partiju prvenstva.
POVREDA FERHATBEGOVICA NA ZAGRIJAVANJU
Susret je poceo obostrano zestoko, sa cvrstom igrom u odbrani i sa malo pravih akcija za postizanje golova. Domacim je hendikep bio igra bez pivota, jer se na zagrijavanju povrijedio Emir Ferhatbegovic, tako da je ekipa ostala bez kruznog napadaca, ciju su ulogu igrali Ovcina i Saracevic.
U prvim minutama domacu ekipu nosi odlicni Salkic uz odbrane probudenog Mulahalilovica, dok kod gostiju standardno dobre partije pruzaju Biljaka, Martic, Bukva i ostali.
Igralo se gol za gol uz nesto ostriju igru domacih koji su u prvih 15-ak minuta zaradili nekoliko iskljucenja. Domaci su imali nekoliko puta vodstvo od po jednog gola razlike da bi od 15-te do 17-te minute napravili prvu ozbiljniju seriju od 3-0 i prvi put imali osjetniju prednost od +3 gola pri rezultatu 10-7. Strpljivom igrom, noseni podrskom sa tribina domaci odrzavaju ovu prednost koja do poluvremena varira od +2 do +4. Gosti nikako ne uspijevaju da se prikljuce, a posebna prica je bio Mulahalilovic na golu koji je svojim sjajnim odbranama ekipu drzao u prednosti u trenucima kada je pucala odbrana ili kada su gosti imali sedmerce. Odbranio im je cak 4 sedmerca, sto se mora priznati jako rijetko desava na rukometnim utakmicama. U zadnjih 10-ak minuta prvog dijela domaci imaju u dva navrata i +4 prednosti a Gorazde jako tesko dolazi do gola pa se na odmor odlazi sa 16:12 za domace.
+5 NA POCETKU DRUGOG DIJELA
U drugi dio se ulazi sa golom domacih i prvom prednoscu od 5 golova pri rezultatu 17:12. Vec tada se osjetilo da bi domaci mogli do velikog iznenadenja i pobjede. U 36-oj minuti na semaforu je stajalo 19:14 i sve je islo na ruku domacih. Onda i gosti pocinju da ozbiljnije igraju. Budi se golman Savic koji je do kraja upisao 12 odbrana od toga 10-ak u drugom poluvremenu. Ziga i Bukva su se razigrali u napadu i prednost domacih se polahko topi. Tada se igralo u serijama, prvo bi domaci dali 2-3 gola a onda bi Gorazde ekspresno uzvracalo. Kada su gosti dosli do -1 sredinom drugog dijela, cinilo se da se ponavlja scenarij iz nekih ranijih utakmicama, kada usljed pada koncetracije, domaci grijese a gosti to koriste.
Medutim, igraci gracanice ne gube glavu u tim trenucima, nego zbijaju redove i igraju odlilcnu odbranu, uz vodu na terenu Salkica, kojem su se prikljucili i Osmanhodzic i Ovcina, uz nekoliko dobrih odbrana Mulahalilovica. U zadnjih 10-ak minuta susreta noseni i podrskom sa tribina domaci ulaze sa 3 gola prednosti ali ni tu se gosti ne predaju, nego uzvracaju i 5 minuta prije kraja dolze do gola zaostatka pri rezultatu 26:25. Tada se vec uvukla nervoza na tribine medu navijace, na terenu se vodila gladijatorska borba u kojoj stvar u svoje ruke uzima Salkic i sa 2 gola u zadnjih 5 minuta postavlja konacnih 29:27. Zasluzena pobjeda u odlicnoj utakmici, borbenoj, zestokoj pravoj prvenstvenoj. Cini se da je presudila veca zelja i borbenost u domacoj ekipi, uz podrsku sa tribina, sto je bilo dovoljno da padne jedna odlicna ekipa kakvo je Gorazde. Pokazalo se da Gracanica moze igrati sa svima samo kada igraci daju svoj maksimum i odigraju borbeno svih 60 minuta. Osim pobjede koja ce privremeno unijeti mir u svlacionicu, ova 3 boda znace i pomak na tabeli ali i psiholosku stabilnost uoci nastavka prvenstva gdje Gracanicu ocekuje jos nekoliko teskih iskusenja a prvo je jos jedan domaci susret protiv Krivaje iz Zavidovica.
Nakon susreta razgovarali smo sa trenerima obje ekipe. Gostujuci strateg Senad Skopljak cestitao je gracanlijama na pobjedi ali je imao velike zamjerke na sudenje, smatrajuci da je njegova ekipa drasticno ostecena.
Pitamo se sta je sporno vidjeo gostujuci trener u sudenju kada su gostima u drugom poluvremenu u jednom trenutku sudije u svakom napadu svirale sedam metara, sto oni nisu iskoristili samo zahvaljujuci raspolozenom domacem golmanu Mulahalilovicu koji im je odbranio cak 4 sedmerca. A i sa iskljucenjima smo bili u egalu. No gostima ipak ostavljamo da razmisljaju o sudijama a mi slavimo zasluzenu pobjedu Gracanice.
Bila je ovo druga domaca pobjeda u prvesnstvu nakon Prijedora a prva prvenstvena za Jasmina Mrkonju, koji je nakon susreta bio zadovoljan pobjedom i onim sto su pruzili njegovi igraci protiv objektivno kvalitetnijeg protivnika.

24.X 2011.g. na treningu se teže povrijedio i Alen Ovčina za kojeg je ova polusezona bila završena. Dakle u samo dva dana ostali smo bez dva prvotimca.

8. kolo, 29.X 2011.g. RK“Gračanica“-RK“Krivaja“ 27-32 (11-17)

Dvorana “Luke” u Gracanici. Gledalaca 500. Sudije: Ante Knezovic (Buna), Robert Zovko (Mostar). Delegat: Milan Durasinovic (Prijedor). Sedmerci: Gracanica: 1 (0), Krivaja 3 (1). Iskljucenja: Gracanica: 4 mniuta, Krivaja 2 minuta. Rezultat: Gracanica-Krivaja 27:32 ( 11:17).

Gracanica: Ahmetasevic, Mehanovic, Salkic 8 (C), Kamaric 3, Buljugija 2, Alibegovic 1, Saracevic 1, Sumbic 4, Osmanodzic 1, E.Sakovic, Mulahalilovic (14 odbrana i 2 sedmerca), Kovacevic, M.Ferhatbegovic 6, Zahirovic 1.
Sef strucnog staba: Jasmin Mrkonja.
Krivaja: Hadzihasic (23 odbrane) C; Kratovic, N. Basic 3, Santic 2, H. Basic, Avdic 6, Abdurahmanovic, Tursic, Sinanovic, Omerovic 10, Derzic, Alic 2, Camdzic 1, Taletovic, Huskic, Puric 8.
Sef strucnog staba: Adnan Basic.

ZASLUZENA POBJEDA KRIVAJE
U 9. kolu Premijer rukometne lige BiH ekipa Gracanice je na domacem terenu dozivjela poraz od odlicne Krivaje rezultatom 32-27, poluvrijeme 17-11 za goste. Na kraju ovih +5 za goste djeluje odlicno jer da su pobijedili i sa 10 razlike bilo bi sasvim zasluzeno. Eto kakvu su nam predstavu priredili domaci igraci. Tesko je bilo za povjerovati da je ovo ista grupa igraca na terenu, koja se prije samo 7 dana suprostavila mocnoj ekipi Gorazda i pobijedila je, sasvim zasluzeno. U roku od 7 dana gracanlije su dozivjeli potpunu metamorfozu od junaka i pobjednika do sramote i pokajnika. Uzasna rukometna predstava protiv Krivaje i novi poraz koji nismo ocekivali ili barem nismo ocekivali na nacin na koji je on dosao, bez trunke borbenosti, zara i zelje za igrom. Hendikep je bio manjak igraca i povrede Ferhatbegovica i Ovcine, ali bez Ferhatbegovica se nastupalo i protiv Gorazda dok je nedostatak Ovcine mogao biti nadoknaden sa Buljugijom i Sumbicem.
KRIVAJA U PREDNOSTI OD SAMOG POCETKA
Gosti su bolje otvorili susret i imali u nekoliko navrata +2 prednosti da bi u 9-oj minuti Salkic poravnao na 4-4. I bilo je to sve od domacih, 10-ak minuta igre u egalu dok su ostalih 50 domaci uglavnom posmatrali sta se desava oko njih a gosti su to znalacki koristili i sa iskusnom ekipom iskoristili katastrofalan dan domacih.
Do 15-te minute domaci su se jos uvijek drzali i bili na samo golu zaostatka da bi nakon toga gosti otisli na +3 pa cak i na +4 serijom od 4-0 pri rezultatu 9-5 kada je domaci trener i zatrazio tajm aut. Nakon tajm auta domaci se bude i pokusavaju sustici prednost Krivaje pa su uspjeli doci do -2 kod rezultata 10-8 za Krivaju kada gostujuci trener poziva tajm aut. U zadnjih 10-ak minuta prvog dijela uslo se sa prednoscu krivaje od 10-8 da bi do kraja poluvremena domaci totalno stali a gosti su povecavali prednost iz minute u minutu do konacnih 17-11 i visokih +6 na poluvremenu.
SALKIC + MULAHALILOVIC = NEDOVOLJNO
Treba istaci da u napadackom dijelu igre kod domacih nije stimalo ama bas nista. Jer podatak da je Salkic za prvih 21 minut sam pogadao i dao svih 6 golova za domace dovoljno govori kakvu su mu podrsku davali ostali igraci. Tek u zadnjih 10 minuta nekoliko golova postizu Kamaric, Sumbic, Ferhatbegovic i Buljugija. U prvih 20 minuta igre domace su drzali u zivotu vec pomenuti Salkic i probudeni golman Mulahalilovic koji je do kraja susreta sakupio odlicnih 14 odbrana ali dva kontra 7 igraca nisu mogla ni naopako. Previse gresaka je napravljeno, onih tehnickih, gubljenja lopti, losih napada i propustenih prilika. Nakon prvih 30 minuta igre vec je sve bilo jasno, pitanje pobjednika rijeseno samo je bilo pitanje koji ce rezultat pisati na isteku 60-te minute.
FENOMENALNI HADzIHASIC NA GOLU KRIVAJE
U drugom dijelu kod gostiju se dodatno razbranio odlilcni Hadzihasic koji je do kraja susreta upisao cak 23 odbrane a ostali igraci Krivaje su iz svih pozicija nemilosrdno resetali gol Gracanice. U drugom dijelu prednost je konstatno rasla i dostigla i maksimalnih +9 za Krivaju kod rezultata 24-15 u 43-oj minuti susreta. Sa 9 golova prednosti Krivaja je usla i u zadnjih 10-ak minuta igre a onda je domace igrace vece blamaze spasio trener gostiju Basic koji u igru uvodi svoj podmladak pa domaci uspijevaju ublaziti poraz i doci na pristojinih -5 na kraju susreta.
U domacem taboru vrijedni pomena su samo Salkic koji je postigao 8 golova i golman Mulahalilovic sa 14 odbrana, dok od ostalih niko ne moze dobiti prolaznu ocjenu. One koji su izgubili mali milion lopti i napravili isto toliko tehnickih gresaka necemo imenovati da se ne bi osjecali prozvani ili nedaj boze uvrijedeni ali neka se prepoznaju i malo razmisle.
U gostujucem sastavu najbolji je bio vec pomenuti Hadzihasic sa 23 odbrane dok su i ostali pruzili odlicnu igru koja im je na kraju i donijela pobjedu. 10 golova postigao je odlicni Omerovic, 8 je dodao Puric a 6 Avdic, svih 6 iz kontranapada. Krivaja ima odlicnu ekipu, odlicno pokrivenu na svim pozicijama, pod vodstvom odlicnog Nermina Basica na terenu i Adnana Basica na klupi. Jos nekoliko igraca im je nedostajalo a pokazali su da i na klupi medu mladim talentima ima itekako potencijala.
Porazgovarali smo sa trenerom gostiju Adnanom Basicem koji nam je u razgovoru otkrio cak i “da je negativno iznenaden igrom domacih igraca te da je ocekivao dosta tezu utaikmicu”. Na pitanje vezano za borbu oko ostanka u ligi, trener Krivaje je jasno i glasno naglasio da Gracanica ima velike izglede da ostane u ligi jer posjeduje bolji igracki kadar od ostalih konkurenata. Ovo bi mozda trebala biti utjeha domacim navijacima i simpatizerima kluba.

31.X 2011.g. lakša povreda Salkića. 02.XI 2011.g. ekipu je napustio Nedim Kovačević.

KUP BiH; 09.XI 2011.g. RK“Gračanica“-RK“Čelik“ 31-34 (17-16)

Izvanredan otpor desetkovane ekipe. Većini igrača na tribinama pridružio se i Salkić. Odlična partija mladog Zahirovića (7 golova) i golmana Mulahalilovića.

9. kolo, 12.XI 2011.g. RK“Sloga“ (D)-RK“Gračanica“ 34-29 (17-12)

Sloga je u subotu na domacem terenu ocekivano slavila novu prvenstvenu pobjedu sa kojom dobojlije ostaju na prvom mjestu prvenstvene tabele, dok ekipa Gracanice novim porazom ostaje u samom dnu tabele, gdje ce se sa jos nekoliko ekipa boriti za ostanak.
Treba napomenuti da je ekipa Gracanice i u ovom susretu nastupila bez dva veoma vazna igraca, Emira Ferhatbegovica i Alena Ovcine.
Ovaj poraz, kao i onaj u Kupu od Celika pokazao je da ekipa Gracanice moze parirati i dosta jacim, kvalitetnijim ekipama ali da za bolji rezultat i iskorak ka pobjedama fali jos nesto, a to nesto ce morati sto prije pronaci, mozda vec u narednom kolu na domacem terenu u susretu protiv Celika.

10. kolo, 19.XI 2011.g. RK“Gračanica“-RK“Čelik“ 30-35 (13-14)

Dobro otvaranje utakmice, ravnopravna igra u većem dijelu utakmice i pristrasne sudije na strani gostujuće ekipe bile su glavne odlike ove utakmice. Sudijski par Šatordžija-Pandžić su nas drastično oštetili i uticali na rezultat. Iako smo se prije utakmice žalili komesaru takmičenja na izbor sudijskog para jer je Šatordžija rođeni Zeničanin i do prije tri mjeseca stanovnik Zenice, naša primjedba nije usvojena, a konačan epilog je poznat.

11. kolo RK”Gradačac”-RK”Gračanica” 34-35 (20-17)

Kada smo svi pomalo gubili nadu da možemo bilo šta ispraviti u jesenjem dijelu sezone u rukometnim krugovima je senzacionalno odjeknula vijest da smo pobijedili u Gradačcu! Vikend prije naše utakmice, 26. i 27.XI 2011.g. rukometaši Gradačca igrali su dvomeč u okviru EHF Challenge CUP-a protiv bjeloruskog predstavnika HC Masheka i kao jedini BH predstavnik uspjeli se plasirati dalje. Mentalno i fizički istrošeni, nisu se odlučili da prolongiraju meč protiv nas. Poslovično, mi odlično igramo u Gradačcu, tako smo i lani nesretno izgubili, a imali smo 2 gola razlike 5 minuta prije kraja, a pretprošle godine smo kao prvoligaši remizirali u prijateljskoj utakmici, tako da smo intimno vjerovali da možemo napraviti iznenađenje. Prvo poluvrijeme proteklo je u izjednačenoj utakmici uz obostrano slabe odbrane, mnogo golova, uz omjer isključenja 10:2 minute na našu štetu. U takvom razvoju situacije bolje su se snašli domaći igrači i na odmor su otišli sa 3 gola razlike. Početkom drugog poluvremena prednost domaćina iznosila je 5 golova i mnogi u dvorani su pomislili da će to biti još jedna rutinska pobjeda domaćina. Međutim, tako nisu mislili naši igrači koji su se serijom 5-0 vratili u utakmicu. Dugo vremena igralo se gol za gol, a onda smo pojačali tempo, primorali umorne domaćine na niz tehničkih grešaka i u 54.minuti poveli 33-30. Kada su svi povjerovali da je utakmica prelomljena, gradačački rukometaši koriste brojna isključenja naše ekipe i serijom 4-0 preokreću rezultat. U triler završnici više sreće i odlučnosti imali su naši igrači i sa dva vezana pogotka Osmanhodžića i fanatičnom odbranom osvajaju 3 neopisivo važna boda u borbi za opstanak. Sjajnu partiju pružio je Osmanhodžić koji je imao šut 11/12 i Salkić koji je pored 12 postignutih golova odigrao kapitenski i u odbrani. Treba napomenuti da je omjer sedmeraca bio 5-0, a isključenja 16:6 minuta na našu štetu. Izvanredan rezultat ako se zna da ni na ovoj utakmici nisu nastupili Emir Ferhatbegović i Alen Ovčina. Posebno važan rezultat 11.kola desio se u Vogošći gdje je otpisni domaćin savladao Prijedor i na taj način dao do znanja da ga ne treba prerano otpisivati, a ujedno onemogućio Prijedoru bijeg iz zone ispadanja.

12. kolo, 03.XII 2011.g. RK“Gračanica“-RK“Leotar“ 30-26 (15-10)

Pomalo umorna ekipa iz Gradačca sa oporavljenim Emirom Ferhatbegovićem rutinski je odradila ovu zadaću. Vrijedno spomena je prvih 10 minuta kada se stvorila prednost od 9-3, sve do kraja utakmice, prednost se održavala bez da su gosti ozbiljnije ugrozili prednost domaćina. Salkić sa 9 i Osmanhodžić sa 8 pogodaka bili su naši najefikasniji igrači. Nažalost, na ovoj utakmici pomenuti Ferhatbegović zaradio je posjekotinu na bradi koja je sanirana sa 3 konca.

13. kolo, 10.XII 2011.g. RK“Konjuh“-RK“Gračanica“ 30-23 (13-13)

Nažalost, na ovoj utakmici se pobjednik znao i prije početka utakmice. Premda smo u prvom poluvremenu držali rezultatski egal, a u 40-toj minuti čak i vodili 17-16, više se nije moglo. U sudijskoj režiji nedoraslog sudijskog dvojca Božić-Slipac, drastično smo oštećeni, a zahvaljujući podignutim tenzijama na i oko parketa i sami smo kumovali nezasluženo visokom porazu. Loša atmosfera među našim isprovociranim igračima prenijela se i poslije utakmice sa parketa u svlačionicu, a kao epilog svega bile su i izrečene kazne trojici igrača od strane trenera zbog nedoličnog ponašanja.

Nakon ove utakmice, Mevludin Šabić podnio je ostavku na sve funkcije u klubu, pa su ekipu U-96, koja će se plasirati na državno prvenstvo preuzeli Jasmin Mrkonja, Mirsad Gopo i Midhat Brkić.

14. kolo, 16.XII 2011.g. RK“Bosna“ (V)-RK“Gračanica“ 32-31 (12-15)

Zbog zgusnutog kalendara takmičenja i play off-a koji će se igrati na proljeće već sada igralo se i prvo kolo proljetnog dijela. Ako smo se žalili na sudijsku nepravdu i pritisak u Živinicama, sada smo imali sve preduslove za pobjedu. Istina, uoči ove utakmice 07.XII povrijedio se Adnan Saračević na trening utakmici u Lukavcu, ali to nije nikakvo opravdanje za poraz. Protivnik nam je bila juniorska ekipa Bosne (V) čiji je najstariji igrač  1994.g. izuzimajući 39-to godišnjeg trenera-igrača Edhema Sirću. Imali smo odlično otvaranje 12-7, na poluvremenu solidnih 15-12, a onda katastrofalan odnos i igra. Premda je domaćin sredinom drugog poluvremena poveo 24-21, smogli smo snage izjednačiti, povesti, a onda u triler završnici gdje se igralo gol za gol izgubiti dvije sekunde do kraja. Potpuno zaslužena pobjeda „dječijeg vrtića“ iz Visokog nad glumačkom grupom iz Gračanice. Od ovog komentara moram izdvojiti Salkića (15) i Osmanhodžića (7/8). Ako se nečemu trebamo radovati to su porazi ekipa iz donjeg dijela tabele koje se kao i mi grčevito bore za opstanak: Vogošća, Prijedor, Maglaj i Leotar. Tužna konstatacija…

U toku jesenjeg dijela prvenstva imali smo velikih problema sa povredama i odlascima igrača.

Nakon odigranih 14.kola (jesenji dio + 1.kolo proljetnog dijela), ekipa RK“Gračanica“ zauzimala je 11. mjesto sa 13 osvojenih bodova. Međutim činjenica da smo na domaćem parketu izgubili čak 12 bodova, a sa gostujućih donijeli samo 4 upozoravala je da će ostanak u Premijer ligi biti izuzetno težak zadatak.

Pripremni period, sezona 2011/2012 (proljetni dio)

Pripremni period je počeo 03.01.2012.g. i trajao do  18.02.2012.g. Uprava kluba je u prelaznom roku u skladu sa svojim mogućnostima posegnula za pojačanjima. Novi-stari član RK“Gračanica“ postao je povratnik iz RK“Maglaj“, lijevi bek i specijalista za odbranu Adnan Brđanović i drugi strijelac jesenjeg dijela sezone srednji bek, svestrani Saša Puljizović, koji je došao iz RK“Derventa“. Sobzirom da su problemi sa povredama nastavljeni i da je mladi golman Admir Ahmetašević imao gips na nozi, a da takođe mladi golman Emir Šaković u prvi mah, nije imao ljekarsku dozvolu za treninge, doveden je iskusni golman Goran Damjanović, koji je bio bez angažmana (posljednji klub RK“Leotar“ Trebinje).

Kad su u pitanju pripremne utakmice svi poklonici rukometa bili su više nego zadovoljni prikazanim. Izuzev posljednje provjere protiv ekipe RK“Spačva“ (Vinkovci) i pretrpljenog poraza na domaćem terenu, sve druge utakmice odigrane su na visokom nivou i zabilježene su pobjede.

Posebno su radovale prikazane igre i rezultati na „IX memorijalnom turniru Halid Žunić“. Potpuno zasluženo, osvojili smo prvo mjesto. Rezultat je tim vredniji jer smo nakon dužeg vremena, organizovali  međunarodni turnir uz učešće ekipa RK“Dinamo“ Pančevo, RK“Spačva“ Vinkovci i prošlogodišnji osvajač turnira RK“Gradačac“ iz Gradačca. Slijede izvještaji sa utakmica protiv Konjuha i sa turnira.

Gračanica, 11.01.2012.g. RK”Gračanica” – RK”Konjuh” Živinice 30-26 (14-11)

Dvorana “Luke” u Gracanici. Gledalaca oko 200. Sudije: Elvir Hasic, Danijel Sabljic. Delegat: – . Sedmerci: Gracanica: 7 (5), Konjuh 3 (2). Iskljucenja: Gracanica: 10 minuta, Konjuh 10 minuta. Rezultat: Gracanica-Konjuh 30:26 (14:11).

Gracanica: Damnjanovic (1 odb.), Harun Dulic 1, Hasan Dulic, Sarajlic, Alibegovic B. Hamidovic, Buljugija 4, Alibegovic M. 3, Spahic, Puljizovic 5, Osmanhodzic 6, Sakovic (4. odb.), Ovcina 4, Brdanovic 3, M. Ferhatbegovic 2, Mulahalilovic (7 odb.), Ferhatbegovic E. 2, Zahirovic.
Sef strucnog staba: Jasmin Mrkonja.
Konjuh: Kamberovic 4 (odb.), Besirevic (10 odb.), Music 1, Muhic 2, Brcaninovic, Memic 4, Suhonjic 3, Hamcic, Poskusic, Zildzic, Smajic 3, Begic 5, Tufejcic 3, Veselcic, Hadziomerovic 4, Suljanovic, Adrovic, Pekaric 1.
Sef strucnog staba: Emir Junuzovic.

Gracanicki rukometasi su upisali pobjedu u prvoj ovogodisnjoj utakmici, prijateljskom susretu protiv Konjuha iz Zivinica. Susret je odigran sinoc u dvorani Luke a gracanlije su slavile rezultatom 30:26, poluvrijeme 14:11 za domace. Bila je ovo uspjesna provjera i uspjesan start nove godine na kojoj su se gracanickoj publici predstavila sva pojacanja, Puljizovic, Brdanovic i golman Damnjanovic. Najefikasniji u redovima domacih bio je Osmanhodzic sa 6 golova dok je Puljizovic postigao 5. Na golu je solidnu rolu odradio Mulahalilovic sa 7 odbrana u prvom poluvremenu, a u dobrom svjetlu se pokazao i mladi golman Sakovic koji je upisao nekoliko dobrih odbrana. Veliko pojacanje, barem prema prikazanom na terenu, mogao bi biti povratak oporavljenog Ovcine. Kod gostiju su bolji od ostalih bili Memic, Hadziomerovic i Begic. Treba naglasiti da je ekipa Gracanice nastupila bez najboljeg igraca, kapitena Huseina Salkica, koji je ovaj susret propustio zbog lakse povrede leda.
Novu provjeru gracanicki rukometasi imat ce vec u subotu kada ce gostovati u Vinkovcima kod Spacve. Susret se igra od 18 sati.

Živinice, 18.01.2012.g. RK”Konjuh” – RK”Gračanica” 28-29 (11-15)

Gracanicki rukometasi su upisali i trecu pobjedu u trecem ovogodisnjem nastupu. Do sada su odigrali 3 prijateljske utakmice u okviru priprema za nastavak sezone i upisali sve tri pobjede.
Sinoc (srijeda,18.1.) su po drugi put u sedam dana bili uspjesniji od Konjuha. Ovaj put slavili su rezultatom 29:28, poluvrijeme 15:11 takoder za ekipu Gracanice. Prema informacijama sa kojima raspolazemo, gosti su u prvom poluvremenu nastupali sa prvom postavom sto je djelovalo jako dobro na terenu, sto potvrduje i rezultat nakon prvih 30 minuta igre.
U drugom dijelu trener Mrkonja je dao priliku igracima sa klupe, koji imaju manju minutazu, sto su domaci iskoristili, stigli vodstsvo pa uspjeli i povesti. U jednom trenutku su imali prednost od 28:24 da bi ekipa Gracanice serijom od 5:0 dosla do nove, zasluzene pobjede.
Podsjecamo da je ekipa Gracanice slavila i u prvom susretu protiv Konjuha na domacem terenu kada je bilo 30:26.
Osim dvije pobjede protiv Konjuha rukometasi su podsjecamo upisali i trijumf protiv Spacve u Vinkovcima.

IX Memorijalni turnir „Halid Žunić“, Gračanica 21.01.2012.g.

Najbolji igrač: Srđan Komlenov (Dinamo)
Najbolji golman: Amir Mulahalilović (Gračanica)
Najbolji strijelac: Almir Osmanhodžić (Gračanica)

Ovaj turnir biće upamćen da se u 6. minuti finalnog susreta od aktivnog igranja oprostio igrač domaće ekipe, istinska legenda kluba i prvi reprezentativac samostalne Bosne i Hercegovine, ponikao u RK“Gračanica“, Mustafa Kamarić.

Takođe, usljed pauza u prvenstvu odigrana je još jedna prijateljska utakmica dana 11.02.2012.g. protiv  RK„Sloga“ u Doboju u kojoj smo odigrali dobro prvo poluvrijeme sa prvom postavom i slabo drugo poluvrijeme sa rezervistima. U našem taboru najefikasniji su bili Salkic sa 6 i Ferhatbegovic Emir sa 4 gola, a golman Mulahalilovic je odlicno branio u prvih 30 minuta igre te zabiljezio 12 odbrana.

Premijer liga, sezona 2011/2012 (proljetni dio)

15. kolo 18.II 2012.g. RK”Gračanica”-RK”Vogošća” 30-28 (12-12)

Nakon pripremnog perioda sve je bilo spremno za početak proljetnog dijela i velikog derbija sa RK“Vogošća“.  Tokom prvenstvene pauze čelnici RK“Vogošća“, učinili su sve da ovaj klub iz predgrađa Sarajeva zadrži premijerligaški status. S tim u vezi doveli su zvučna pojačanja, koja su pojačala RK“Vogošću“:  Šahinović, Bajramović, Selimović, Geko, Bezdrob u nadi da će svoj pobjednički pohod početi u Gračanici. Na našu sreću, odigrali smo odličnu utakmicu i zasluženo pobjedili odličnog gosta rezultatom 30-28. Posebno želimo istaći odziv navijača koji su bili naš 8 igrač i uz čiju podršku smo ostvarili pobjedu. U tom trenutku nismo ni bili svjesni kolika je snaga protivnika niti činjenice da smo možda tad i prelomili prvenstvo.

Posebno smo ponosni  da smo na ovoj utakmici bili prvi kolektiv koji je organizovano počeo sa akcijom prikupljanja sredstava za operaciju našeg sugrađanina i člana košarkaškog kluba Adnana Džinića. Zahvaljujući Gračanici u najširem smislu te riječi, akcija je uspješno okončana 12.04.2012.g. Adnan (na slici) tada je operisan u Mađarskoj, oporavio se i danas vodi normalan porodični život.

16. kolo, 24.02.2012.g. RK“Prijedor“-RK“Gračanica“ 24-27 (6-10)

Ekipa Gračanice je upisala veoma važnu, mozda i presudnu pobjedu u borbi za ostanak, kod direktnog konkurenta i to na gostujućem terenu. Slavili su u Prijedoru rezultatom 27:24 i tako domaćoj ekipi pobjegli na 9 bodova razlike. Nakon pobjede protiv Vogošće i još jednog konkurenta u borbi za ostanak, ekipa Gračanice se nalazi na veoma dobrom putu da drugu polusezonu okonča bez većih briga i problema oko ostanka.
U najavi susreta u Prijedoru, trener Mrkonja je rekao da ocekuje dobru igru u rasterecnoj atmosferi nakon pobjede protiv Vogosce, a to se izgleda i ostvarilo.
Bolji od ostalih u ovom vaznom trijumfu bili su kapiten Salkic, Emir Ferhatbegovic i golman Mulahalilovic. Naredni susret ekipa Gracanice igra na domacem terenu protiv Maglaja. Utakmica se igra u srijedu 29.2. a treba li naglasavati da se ocekuju pune tribine.

17. kolo, 29.02.2012.g. RK“Gračanica“-RK“Maglaj“ 34-28 (17-16)

Rukometasi su upisali i treci trijumf u tri utakmice nastavka prvenstva. Nakon pobjeda protiv Vogosce i Prijedora, hat-trick je upotpunjen domacim trijumfom protiv Maglaja. Ocekivano. Ovom pobjedom ekipa Gracanice je u tri susreta ocitala lekciju ostalim konkurentima u brobi za ostanak i pobjegla 11 bodova od zone ispadanja. Cini se da ekipa Gracanice ima najvece izglede da i naredne sezone igra u drustvu najboljih. 11 bodova prednosti i 9 utakmica do kraja. Ono sto jos uvijek ne ulijeva mir u tabor gracanlija je tezak raspored u nastavku prvenstva.
Susret protiv Maglaja bio je jedan od losijih ove sezone na domacem terenu. Gosti su imali vodstvo prvih 25 minuta utakmice, da bi domaci strpljivom igrom uspjeli preokrenuti i na odmor otici sa golom prednosti. Karakteristika igre u prvom dijelu bila je dosta gresaka domacih, prije svega oni tehnickih.
U drugi dio domaci ulaze dosta bolje, razigrali su se golman Mulahalilovic i ostatak ekipe, tako da prednost raste iz minute u minutu, do maksimalnih +9 sredinom drugog dijela. Do kraja nije bilo rezultatske neizvjesnosti, bilo je jasno da ce domaci slaviti, a pitanje je samo bilo koji ce biti krajni rezultat na semaforu. Gosti uspijevaju barem malo da ublaze poraz za konacnih +6 za domace i 34:28.
Najbolji pojedinci u domacem taboru bili su golman Mulahalilovic koji se razbranio u drugom dijelu te Osmanhodzic koji je postigao 8 golova, te Salkic, Puljizovic i Buljugija sa po 6, 5 odnosno 4 gola koliko je postigao i borbeni Mirza Ferhatbegovic. Karakteristika i na ovoj utakmici je bila timska igra u kojoj se cak 9 igraca u domacem taboru upisalo u listu strijelaca.
Kod gostiju su bolji od ostalih bili golman Mutapcic te raspolozeni Mehinovic koji je postigao 8 golova.

18. kolo, 03.03.2012.g. RK“Zrinjski“-RK“Gračanica“ 27-23 (14-10)

Uslijedilo je gostovanje u Mostaru, gdje su rukometaši Zrinjskog zasluženo slavili. Najbolji u ekipi domaćina bili su Zadro sa 7, te Herceg i Boban sa po 5 pogodaka. Kod gostiju bolji od ostalih bio je Osmanhodžić sa 8 pogodaka. Stekao se dojam da nam je nedostajalo samo malo više samopouzdanja pa da iznenadimo domaćina.

19. kolo, 07.03.2012.g. RK“Gračanica“-RK“Derventa“ 28-26 (15-10)

Nakon Mostara, uslijedila je rutinska pobjeda protiv RK“Derventa“ rezultatom 28-26. Ostaje žal što smo prednost od 9 golova razlike prokockali u zadnjih 10 minuta, pa u konačnom poretku gledamo u leđe objektivno lošijoj ekipi RK“Derventa“. Međutim, stručni štab prije svega treba izvući pouke iz ove utakmice jer u slučaju da zbog otkazivanja SEHA lige dođe do dodatnih kvalifikacija ili preustroja, mi bismo bili u zoni ugroženih klubova.  

20. kolo, 10.03.2012.g. RK”Goražde”-RK”Gračanica” 38-25 (21-12)

Nakon odigranih prvih 30 minuta Goražde je imalo prednost
od devet pogodaka i već tada se znao pobjednik. U drugom poluvremenu Goraždani su nastavili u istom ritmu tako da je na kraju konačni rezultat glasio 38:25. Treba istaći da je najbolji pojedinac susreta bio Goran Biljaka sa 12 postignutih pogodaka.

Gradska dvorana „Mirsad Hurić“. Gledalaca 1.000. Sudije:
Zdenko Božić, Borislav Slipac.

Sedmerci: Goražde 4 (4); Gračanica 5 (3). Isključenja:
Goražde 16 minuta, Gračanica 16 minuta

MRK Goražde: Šehović, Bukva 1, Biljaka 12, Martić 4, Građan 1,
Pucarević 3, Jamak 1, Dedović 3,Marić, Savić, Fidahić, Buljubašić 2, Pilav 1, Žiga 1, Jaškić 9, Halilović.

Trener: Ejub Kukavica

RK Gračanica: Ahmetašević, Đulić, Salkić 7, Hamidović, Sarajlić, Alibegović 1, Saračević 1, Puljizović 2, Osmanhodžić 5, Šaković, Ovčina 1, Brđanović, Ferhatbegović Mirza 4, Mulahalilović, Ferhatbegović Emir 4, Damnjanović.

Trener: Jasmin Mrkonja

21. kolo, 17.03.2012.g. RK“Krivaja“-RK“Gračanica“ 20-19 (7-7)

Nakon, toga odigrali smo odličnu utakmicu u Zavidovićima. U triler završnici imali smo u zadnjem minutu prvo napad za pobjedu, a onda i za nerješen ishod, međutim domaćin je bio sretniji i spretnijih za konačnih 19-20.

22. kolo, 21.03.2012.g. RK“Gračanica“-RK“Sloga“ (D) 30-32 (15-16)

Slijedio je derbi protiv naše najbolje ekipe RK“Sloga“ Doboj. U izvanrednoj atmosferi, dali smo svoj maksimum, ali gosti su na kraju slavili sa 30-32.

 

23. kolo, 23.03.2012.g. RK“Čelik“-RK“Gračanica“ 33-26 (14-13)

Večeras u zeničkoj Areni pred oko 400 gledalaca, rukometni klub Čelik bio je bolji od gostiju iz Gračanice rezultatom 33:26. U prvom djelu susreta Čelik je nametnuo svoj tempo igre, ali kako se bližio kraj prvog poluvremena, Gračanica je uspjela da smanji razliku na jedan gol (14:13). U drugom djelu Čelik je pobjegao iz rezultatske neizvjesnosti, a najveći doprinos u drugom poluvremenu dao je Kadić koji je postigao čak osam golova. Do kraja susreta Čelik je povećavao svoju prednost te se sa sudijskim zviždukom zadržao na rezultatu 33:26. Najbolji u redovima Čelika bili su Kadić sa osam golova, Ivančev šest, te Begagić sa pet golova. Kod gostiju iz Gračanice najefikasniji su bili Osmanhodžić sedam, Buljugija i Ferhatbegović po pet golova. “Namučili smo ih i pružili smo dobru igru. Kasnije su postali nervozni što se odrazilo na prekršajima. U drugom dijelu do izražaja je došlo iskustvo i igra Čelika i kako je vrijeme odmicalo Čelik je bolje igrao. Čestitam im na zasluženoj pobjedi, želim im veliku sreću u Kupu i u Ligi 6 te im poručujem da nikoga od učesnika ne potcjenjuju i smatram da imaju dobre šanse za dobar plasman“., nakon susreta rekao je Jasmin Mrkonja.

Miki Filipović, trener RK Čelik, izjavio je:
“Kada se jedna ekipa nakon 50-60 godina bori za prva tri mjesta u Ligi to
je velika stvar i velika doza nervoze postoji. Nikog nismo nikad potcjenjivali
i nikad nećemo. Želim da pohvalim svoje momke koji su stvarno pod velikim
presingom ovih dana zbog utakmica Kupa i Lige, ali uspjevamo. S ozbiljnom
borbom na dva fronta, nema mjesta za grešku. Ova ekipa ide pravim putem“.

“Historijska utakmica za Čelik odigrat će se u srijedu, oduvijek smo mi Bosnu gledali odozdo, ona je stalno bila na vrhu, a i kad nije u našem vrhu igrala je na regionalnim takmičenjima. Ja pozivam publiku, prijatelje rukometa, Zeničane, da dođu i podrže nas u ovoj historijskoj utakmici koja se igra u srijedu. Ono što želimo je to da se finale Kupa igra u Areni, u Zenici”!, izjavio je predsjednik RK Čelik, Pane Škrbić.

24. kolo, 31.III 2012.g. RK“Gračanica“-RK“Gradačac“ 31-26 (14-13)

Potpuno zasluženo savladali smo nezgodnu ekipu iz Gradačca i dva kola prije kraja obezbjedili ostanak u ligi. Ovim porazom Gradačac je izgubio šanse da se uključi u borbu za razigravenje (play off) za prvaka.

25. kolo, 11.IV 2012.g. RK”Leotar”-RK”Gračanica” 23-25 (13-11)

Gračanički rukometaši jučer (srijeda) su u utakmici 25. predzadnjeg kola rukometne Premijer lige BiH gostovali u Trebinju kod Leotara i upisali pobjedu rezultatom 25:23, poluvrijeme 13:11 za domaćine. Uoči ovog gostovanja iz tabora gračanlija najavljivali su dobru igru i bodove, što se i obistinilo. Treba naglasiti da je ovaj susret odigran bez ikakvog rezultatskog značaja, jer je od prošlog kola već sve poznato i kod ekipa koje su se plasirale u play off za prvaka i oko ekipa koje su se borile za ostanak te onih koje su već napustile društvo najboljih. Sa nova 3 boda iz Trebinja ekipa Gračanice preskočila je Bosnu i Leotar i trenutno se sa 31 osvojenim bodom nalazi na 9. mjestu.

26. kolo, 14.04.2012.g. RK”Gračanica”-RK”Konjuh” 28-27 (14-12)

U utakmicu zadnjeg kola Premijer lige kantonalni rivali, ekipe Gračanice i Konjuha, ušle su bez ikakvog rezultatskog imperativa. Na kraju neizvjesne utakmice sa dosta tenzija, slavili su domaći rezultatom 28:27, golom u zadnjim sekundama susreta. Zasluženo. Na poluvremenu su imali dva gola prednosti, dok nijedna ekipa tokom 60 minuta igre nije imala veću prednost od 2 gola. Ovaj podatak dovoljno govori o kakvom se susretu radilo. Domaći su željeli da se pobjedom oproste od domaćih navijača, dok su i gosti iz Živinica imali želju da se pokažu u što boljem svjetlu, u čemu su na kraju i pretjerali.
Od samog početka susreta nekoliko igrača Konjuha pokušavalo je da isprovocira domaće igrače, a veoma često su imali šta da sugerišu i publici. Ove provokacije kulminirale su u zadnjim sekundama susreta, kada je mladi odlični igrač Konjuha Hadžiomerović nokautirao domaćeg Puljizovića, što je bio povod domaćim da zaštite svog saigrača, nakon čega je uslijedio opšti metež na terenu i sukob igrača dvije ekipe. Pomenuti inicijator sukoba, od ranije je poznat gračaničkoj publici kao dobar igrač, mlad i perspektivan, ali u subotu je pokazao i svoje drugo lice, ono nesportsko, koje ne bi trebalo da bude odlika jednog sportiste. Pomenuti je od prve minute krenuo sa agresivnom igrom što svjedoči i njegovo isključenje na samom početku susreta, a nakon toga je često imao šta da kaže i publici, izazivajući time revolt i na terenu i na tribinama.
Treba reći da ekipe Konjuha i Gračanice veže veliko rivalstvo ali i još veće sportsko prijateljstvo. Sjećamo se utakmica u kojima je ekipa Konjuha ispraćana aplauzom sa tribina, sjećamo se i Konjuhovog slavlja na memorijalnom turniru “Halid Žunić”. Prevelika je dobra veza između ova dva kluba da bi pojedinac svojim nesportskim ponašanjem narušio te veze. Hadžiomerović je mlad igrač, vjerovatno usijane glave i željan dokazivanja, borben i srčan ali neko bi mu ipak trebao pojasniti da postoji granica u svemu pa i na terenu. 
Osim ovog detalja, susret je skoro cijelim svojim tokom ponudio dobru i borbenu igru, pravi derbi za oproštaj od dosta teške sezone.
Kod domaćih najefikasniji je bio kapiten Salkić sa 8 golova, dok je kod gostiju najviše golova postigao Hadžiomerović, čak 11.

EPILOG SUSRETA PROTIV KONJUHA – 3.250 KM KAZNE
Rukometni klub Gračanica skupo će platiti burna dešavanja pri samom kraju utakmice zadnjeg kola protiv Konjuha.
Ukupna novčana kazna iznosi 3.250 KM uz zabranu igranja dvije domaće utakmice u dvorani Luke.
Adnan Brđanović, igrač Gračanice kažnjen je sa dvije utakmice suspenzije, neigranja u naredna dva susreta a klub će platiti kaznu od 250 KM.
1.000 KM iznosi kazna koju će klub platiti zbog ulaska navijača na teren, a zbog istog razloga suspendovana je i dvorana Luke za naredne dvije domaće utakmice, koje moraju biti odigrane u 30 kilometara udaljenoj dvorani.
2.000 KM klub će platiti kaznu zbog nedostavljanja snimka utakmice komesaru takmičenja.
Gostujući igrač, Gafar Hadžiomerović kažnjen je sa 3 utakmice neigranja uz novčanu kaznu za klub od 250 KM.

Naš najbolji igrač Husejin Salkić-Japo, ostvario je veliki uspjeh i po drugi puta u svojoj karijeri postao Prvi strijelac Premijer lige ovaj put za sezonu 2011/2012

Nakon sezone 2003/2004 god. i titule prvog topnika jedinstvene Premijer Lige ispred tada neprikosnovenog igrača RK“Izviđač“ Mirsada Terzića, Japo je ponovio taj uspjeh i u sezoni 2011/2012 postigavši 213 pogodaka, čak 33 više od drugoplasiranog Slavena Šijakovića iz RK“Gradačac“ . 1. Husejin Salkić (RK Gračanica) – 213 pogodaka 2. Slaven Šijaković (RK Gradačac) – 180 pogodaka 3. Emir Šahinović (Čelik-Vogošća) – 179 pogodaka 4. Aldin Mehinović (RK Maglaj) – 177 pogodaka

U razigravanju za prvaka u konkurenciji klubova koji su učestvovali u SEHA ligi (RK“Borac“, RK“Izviđač“, RK“Bosna BH Telecom“ Sarajevo) i tri prvoplasirana iz Premijer lige (RK“Sloga“, RK“Goražde“ i RK“Čelik“), šampionsku titulu osvojila je dobojska Sloga ispred Borca i Izviđača.

Na kraju prvenstva zauzeli smo solidno 9. mjesto i ostaje žal što nismo na poziciji više. Ciljevi za iduću sezonu “pokušaćemo ovu ekipu zadržati na okupu i eventualno se pojačati na deficitarnim pozicijama. Predstojeći period iskoristićemo za intenzivniji rad sa mlađim kategorijama jer u sezoni 2012/2013 planiramo da još nekoliko kadeta i juniora registrujemo za prvu takmičarsku ekipu”.

Omladinski pogoni

RK”Gračanica” u sezoni 2011/2012 u okviru omladinskog pogona imala je ukupno tri selekcije U-98 (trener Midhat Brkić), U-96, U-94 (trener Mevludin Šabić).

Igrački kadar svih selekcija: Nihad Kadić, Azer Musić, Edvin Dželilović, Omer Mehmedović, Emir Dželilović, Rasim Ahmetašević, Tarik Čeliković, Mahir Mujkić, Armin Okić, Ahmed Purač, Adis Grbić, Naim Đulić, Mirza Šuša, Aldin Bećirović, Aldin Šuvalić, Benjamin Mujkić, Haris Smajlović, Dženan Okanović, Jasmin Avdić, Nedim Krajinović, Alvin Korić, Nedim Šuša, Hasan Đulić, Faris Tinjić, Faris Salihbašić, Medin Šaković, Zinedin Muharemović, Bakir Kusturica, Haris Sarajlić, Benjamin Spahić, Dino Hamidović, mahir Sarajlić, Nihad Avdić, Amin Devedžić, Kenan Hasić, Mirza Hadžihasanović, Belmin Alibegović, Kenan Pašić, Almir Kuduzović, Nedim Mujić, Nedim Salkić, Admir Ahmetašević, Adnan Beganović, Omer Okić, Nešad Ahmedbegović, Amer Husić, Muhamed Šehović i Ahmed Nurić.

Nakon što su pod vođstvom trenera Admira Šakovića, pioniri (U-96) u sezoni 2010/2011 (Igre mladih) zauzeli 1.mjesto na nivou Tuzlanskog kantona, plasirali su se dalje u razigravanje. U Bugojnu je dana 23.05.2011.g. održan međukantonalni turnir koji je osvojio RK”Goražde” ispred RK”Gračanica”, a učestvovali su još rukometni klubovi iz Bugojna i Bihaća. Prve dvije ekipe plasirale su se na završnicu.

Završnica Igara mladih održavala se u Sarajevu u periodu 17.-19.VIII 2011.g. Dotadašnji trener selekcije U-96 Admir Šaković boravio je kao pomoćni trener prve ekipe na pripremama na Vlašiću, a novoimenovani trener Mevludin Šabić, zbog suđenja prijateljske utakmice RK”Konjuh”-RK”Goražde” nije otputovao sa dječacima, nego je taj zadatak povjerio Midhatu Brkiću koju nikada nije radio sa ovom selekcijom. Dječaci su za ovu priliku dobili novu opremu i otputovali za Sarajevo. Žrijeb je htio da već prvi dan igramo protiv visočke Bosne. Nažalost, poraženi smo 17-24. Dobro smo počeli utakmicu imali prednost u prvom dijelu i do 4 gola razlike, a onda je uslijedio pad i Visočaci su na odmor otičli sa +2. I u drugom poluvremenu dobar dio utakmice rezultat je bio neizvjestan, ali onda su igrači Bosne zaigrali puno bolje i zasluženo slavili. Nakon toga, ekipa Lokomotive iz Brčkog savladala je Bosnu, a mi smo pod vođstvom pristiglog trenera Mevludina Šabića sutradan savladali Lokomotivu 25-21. Nažalost, zbog gol-razlike -3, premada su sve ekipe imale isti broj bodova, nismo se plasirali na završnicu Igara mladih koja se održavala u Splitu. Ostaje žal što trener nije bio uz svoje momke kad je trebalo jer bi nam šanse sigurno bile puno veće.

Naši kadeti U-96, osvojili su 1.mjesto u ligi Tuzlanskog kantona i plasirali su se na državno prvenstvo.

U sklopu priprema za predstojeće državno prvenstvo, mladi gračanički rukometaši (U-96) odigrali su nekoliko pripremnih utakmica. Na turniru u Doboju Pobjedili smo RK”Livno” 24-22 (15-12), a izgubili od dobojske Sloge 18-24 (7-9) i banjalučkog Borca 17-22 (8-11). Nakon toga u Gračanici savladali smo RK”Sloga” Doboj 37-35 (16-18).

Naši momci zauzeli su četvrto mjesto na završnici Kadetskog prvenstva BiH. U Banja Luci je u petak i subotu (21./22.06.2013.g.) održana završnica Kadetskog prvenstva BiH na kojem je učestvovalo pet najboljih ekipa iz Bosne i Hercegovine, a naši mladi rukometaši zauzeli su četvrto mjesto sa učinkom od dva poraza, pobjedom i remijem. U prvoj utakmici Gračanica je poražena od banjalučkog Borca 23-27, a u drugoj od Izviđača 32-40. Treću utakmicu Gračanica je rješila u svoju korist, a savladana je ekipa visočke Bosne rezultatom 38-37 (19-15), dok je četvrti susret završio neriješeno protiv ekipe Dervente 25-25. Prvaci Bosne i Hercegovine u konkurenciji kadeta postali su rukometaši Borca sa stopostotnim učinkom, drugi su mladi rukometaši Bosne iz Visokog sa omjerom 2 pobjede i 2 poraza, treći Izviđač sa 2 pobjede i 2 poraza, četvrta Gračanica sa 1 pobjedom, 1 remijem i 2 poraza i peta Derventa sa 3 poraza i jednim remijem.

Evo i zapisnika sa utakmice iz Gradačca, te nekoliko pripremnih susreta koje su naši dječaci odigrali pred državno prvenstvo.

Zapisnici sa državnog prvenstva iz Banjaluke:

Rukometno igralište

Zahvaljuju prije svega velikom entuzijazmu predsjednika Nedima Musića, uz svesrdnu pomoć tadašnjeg sekretara Nermin Šakovića i sponzora, urađeno je renoviranje klupskih prostorija na rukometnom igralištu. Konačno su prostorije poslije dugog niza godina, vraćene u posjed sportskih kolektiva i privedene pravoj namjeni. Ukupna investicija iznosila je 26.461,03 KM.

Skupština kluba

Dana 04.05.2012.g. održana je redovna Izvještajna skupština kluba, čime je stavljena tačka na sezonu 2011/2012.