Nakon isteka mandata od četiri godine, za novog predsjednika Uprave imenovan je Midhat Mujačić, a dotadašnji predsjednik Nedim Musić za dopredsjednika. Sastav Uprave ostao je isti kao i ranijih sezona. Novi predsjednik insistirao je na dovođenju novog šefa stručnog štaba, jer je po njegovom mišljenju došlo do svojevrsnog zasićenja na relaciji trener-igrači, pa je na to mjesto imenovan nekadašnji igrač i trener kluba Esad Subašić Braco.

Treba napomenuti da je pomenuti trener svojevremeno tužio klub i dobio sudsku presudu u iznosu 10.000 KM glavnice i cca 6.000 KM kamata. Spor se odnosio na sezonu 2010/2011 kada smo zauzeli posljednje mjesto u Premijer ligi. Subašić je u jesenjem dijelu vodio RK“Gračanica Index“, a nakon što je smijenjen i preraspoređen na rad sa omladinskim kategorijama, uslijedila je tužba. Budući da se niko u suštini nije dovoljno zabavio ovim problemom, trener je dobio spor. U kasnijem dogovoru sa novim rukovodstvom kluba, isplaćena mu je glavnica i spor je okončan.

Pomoćni trener Subašiću bio je trener golmana Amir Mulahalilović. Dotadašnji šef struke, Mirsad Gopo dobio je funkciju direktora kluba, te je u klubu prije svega radio sekretarske i poslove vezane za finansije. Omaldinske selekcije vodili su: Igor Jovanović U-1998; Damir Sejdinović U-2000; Zorica Bošković U-2002 i U-2004. Nakon loših predstava i rezultata u pripremnom periodu i domaćeg poraza od dobojske Sloge, trener Subašić je promptno podnio ostavku, a na njegovo mjesto došao je Jasmin Unkić.

Ime  i  prezime Funkcija Napomena
Midhat MujačićPredsjednik uprave 
Nedim MusićZamjenik predsjednika 
Nihad  ĆehajićČlan 
Osman  TukićČlan 
Sabit  KorićČlan 
Mirsad  GopoDirektor kluba 
Esad SubašićŠef stručnog  štabaOstavka nakon 1.kola
Jasmin UnkićŠef stručnog štabaPreuzeo od 2.kola
Amir  MulahalilovićPomoćni i trener golmana 
Igor  JovanovićTrener  U-98 
Damir  SejdinovićTrener  U-00 
Zorica BoškovićTrener  U-02  i mlađe 

U odnosu na predhodnu sezonu u rosteru nisu bili: Dženan Okanović, Adnan Moralić, Husejin Salkić, Nedim Kovačević, Rijad Trutović, Mahir Sarajlić, Hasan Đulić, Belmin Alibegović i Zinedin Muharemović. Adnan Brđanović (od 5.kola) i Nermin Nukičić (proljetni dio) su se nakon prošlosezonskog napuštanja, ponovo vratili u ekipu. Od novih igrača kao pojačanja dovedeni su srednji bek Haris Bašić iz RK“Krivaja“, desni bek Marko Komnenović iz RK“Lokomotiva“ i pivot Damir Morankić iz ORK“Tuzla“ Tuzla. Ekipi su iz omladinski selekcija pridodati: Kenan Pašić, Edin Gopo, Mahmud Konjić, Džananović, Osman Hasić, Muamer Bešlagić i Emir Ibrahimović.

Admir  AhmetaševićGolman 
Jasmin  AvdićGolman 
Muamer BešlagićGolmanU-98
Adnan  MujačićLijevo krilo 
Medin  ŠakovićLijevo krilo 
Nedim ŠušaLijevo krilo 
Ajdin DžananovićLijevo kriloU-98
Nermin NukičićLijevo kriloVratio se u proljetnom dijelu
Dino  HamidovićLijevi bek 
Jasmin  RedžićLijevi bek 
Edin GopoLijevi bekU-98
Adnan BrđanovićLijevi bekVratio se od 5.kola
Haris BašićSrednji bekDošao iz RK“Krivaja“
Amir  SumbićSrednji  bek 
Emir IbrahimovićSrednji bekU-98
Adnan  SaračevićSrednji bek 
Marko KomnenovićDesni bekDošao iz RK“Lokomotiva“
Muris  AlibegovićDesni bek 
Almir OsmanhodžićDesno krilo 
Benjamin SpahićDesno kriloU-96
Damir MorankićPivotDošao iz ORK“Tuzla“ Tuzla
Darko  IlićPivot 
Kenan PašićPivotU-96
Mahmud KonjićPivotU-98
Osman HasićPivotU-98

Pripremni period….

Prvenstvo je startalo 12.09.2015.g. neočekivanim porazom na domaćem terenu od dobojske Sloge, bilo je RK”Gračanica”-RK”Sloga” 34-35 (14-20).

Rukometaši Sloge su na otvaranju sezone utišali domaću publiku i priredili im hladan tuš u vidu pobjede nad Gračanicom rezultatom 34:35. Pobjeda je time veća kada se uzme u obzir da je ovo jedna od najmlađih ekipa u istoriji dobojskog rukometa. Početak utakmice nije dobro krenuo za Slogu, domaćini su vodili 7:2, imali igru i u napadu i u odbrani. Tada trener Sloge Emir Junuzović traži minutu odmora nakog čega su dobojski mladići zaigrali odlično. Serijom 5:0 Dobojlije dolaze do izjednačenja, a ubrzo i do vodstva koje su do kraja poluvremena povećavali sa svakim novim napadom. Na odmor se otišlo sa odličnih 14:20. I drugi dio meča Sloga nastavlja u istom ritmu i dolazi do 9 golova prednosti 19:28, igrala se 41. minuta susreta. Nakon toga domaći ne toliko svojom dobrom igrom koliko greškama Sloge smanjuju prednost da bi na kraju došli na -1 i imali napad od 20-ak sekundi za izjednačenje. Udarac Sumbića brani golman Bojić i Sloga sasvim zasluženo slavi vrijednu pobjedu na otvaranju sezone.

U taboru Gračanice golman Ahmetašević je imao 13 odbrana dok je strijelce predvodio Osmanhodžić sa 9 golova, po 7 su dodali Sumbić i Bašić. Kod Sloge je golman Bojić također imao 13 odbrana a strijelce je predvodio Bosić sa 9 golova, po 7 su postigli Gavrić, Mišanović i Đurđević.

– Ostvarili smo vrijednu gostujuću pobjedu na startu šampionata, što nam daje za pravo da sutra u drugom kolu kao favoriti očekujemo susret protiv ekipe Gradačca. Mladići su pružili odličnu igru i pokazali kako se bori za boje kluba. Pred nama je dug put povratka ka šampionskim stazama, ali sam uvjeren da smo na pravom putu. Želio bi da ovim putem pozovem naše navijače da nam se pridruže u našem nastojanju povratka Sloge na staze stare slave i uspjeha i da svojim prisustvom i navijanjem poguraju našu mladu ekipu ka novom uspjehu i pobjedi, – izjavio je za Dobojski Info Jovo Jović, predsjednik Rukometnog kluba Sloga Doboj.

Nakon ovog kiksa, trener Esad Braco Subašić, podnio je ostavku.

Nakon što je preuzeo ekipu trener Unkić na kraju mjeseca septembra podnio je nimalo optimističan izvještaj o stanju koje je naslijedio: Već na startu smo se suočili sa povredama ključnih igrača i nosilaca igre (Darko Ilić, Amir Sumbić), koji su na liječničku preporuku morali mirovati i uz propisane terapije pokušali sanirati povrede. U uvodnim treninzima koji su bili srednjeg inteziteta, osjetilo se pomanjkanje fizičke spreme kod igrača, a kao indirektna posljedica toga i pad koncentracije koja prouzrokuje veći broj tehničkih grešaka i smanjenu agresivnost pogotovu u fazi odbrane. Moram nažalost konstatovati da se fizička nepripremljenost osjeti na kompletnom igračkom kadru, čak i kod onih koji važe za besprekorno fizički pripremljene (kao npr. Osmanhodžić). Iz razloga što smo ušli u takmičarski dio sezone, dozirao sam treninge da ne budu previše naporni za igrače, kako ne bi dobili kontraefekat tj. premorenost igrača. Sa zadovoljstvom moram istaći da su igrači od početka u trenažni proces ušli sa vidnom željom za treniranje i bez pogovora ispunjavali zadatke tokom treninga, a na treninzima je vladala radna atmosfera i bez i jednog većeg incidenta.

U okviru 2.kola, gostovali smo u Mostaru i zabilježili novi poraz, RK”Zrinjski”-RK”Gračanica” 32-27 (14-14).

Izvještaj trenera Unkića: U pripremi utakmice protiv HRK Zrinjski, ja sam imao procjenu da mi u tu utakmicu ulazimo kao favorit i da bi trebali pobjediti. Mi smo u tu utakmicu ušli bez Saračevića (obaveze na poslu), Ilića koji je na samom zagrijavanju procijenio da ne može igrati zbog bolova na mjestu povrede nožnog zgloba, a mogu reći i Sumbića koji je već na otvaranju utakmice pogoršao svoju povredu ramena. Nažalost u 10. min. utakmice povredu šake zadobio je i Redžić, pa do kraja utakmice nismo mogli računati i na njega. Nedostatak u igri pomenutih igrača, poremetilo je našu standardnu odbranu 6–0, pa smo zavisno od situacije u igri kombinovali odbranu 5-1 kao i 4-2, iz jednostavnog razloga što u rosteru igrača kojima smo raspolagali, nismo imali kvalitet za igranje čvrste 6-0 odbrane. Tokom cijele utakmice smo se smjenjivali u vodstvu i na poluvrijeme otisli sa nerješenim rezultatom. Na otvaranju drugog poluvremena pri povoljnom rezultatu za nas, promašili smo dva sedmerca (Osmanhodžić), a nedugo iza toga crvene kartone (tri isključenja) dobili su prvo Brđanović, a zatim i Hamidović. U takoj situaciji svi igrači su dobili priliku za igranje, međutim ni jedan ulazak igrača ne unosi pozitivnu promjenu u igri, već nažalost prave se osnovne tehničke greške u igri. Kao posljedicu toga, domaćin je u zadnjih 5 min. slomio naš otpor i gledajući rezultat veoma ubjedljivo triumfovao. Gledajući sam rezultat, mi smo najviše podbacili u fazi odbrane (stara boljka), gdje smo primili 32 gola od prosječnog protivnika, iako smo na golu imali odličnog Ahmetaševića (16 odbrana). Gledajući broj isključenja (9×2 min.), pretpostavili bi da smo igrali jaku i agresivnu odbranu, međutim sva isključenja su bila plod nesmotrenih prekršaja ili nemoći da se protivnik zaustavi pravilnim prekršajem. Igra u odbrani je bila, uprkos našem dogovoru, anemična i bez imalo agresivnosti,  požrtvovanja i pomaganja između igrača. Sa igrom u napadu sam do određene mjere zadovoljan, jer dok smo imali disciplinu u igri i „poštovali“ loptu, imali smo kvalitetu napada, međutim i kad nam je tu popustila koncentracija, bilo je nekoliko izhitrenih šuteva, što je protivnik iskoristio i iz brzih kontri i polukontri kažnjavao naše greške. Što se tiče učinka igrača na ovoj utakmici, prolaznu ocjenu bi dao samo Ahmetaševiću i Bašiću i donekle Osmanhodžiću i Mujačiću. Međutim nešto što me ja najviše razočaralo i naljutilo je malodušnost i nezainteresovanost igrača za rezultat i igru koju smo pružili u ovom susretu.

Prvo poluvrijeme bilo je poprilično izjednačeno i na odmor se otišlo rezultatom 14:14. U drugom dijelu Plemići su ubacili u brzinu više i na kraju sasvim zasluženo slavili rezultatom 32:27. Do pobjede su Plemići došli na krilima Buntića koji je postigao 7, a Agić i Mandarić su postigli po 6. pogodaka. Vrijedi istaći i vratara Šakotu s 13. obrana. Kod gostiju bolji od ostalih bio je Osmanhodžić sa 7 golova.

HMRK Zrinjski: Šakota 13 obrana, Miletić, Agić 6, Doko, Perić 3, Orlović 1, Mandarić 6, Puljić 1 odbrana, Sarajlić 4, Rikić, Vidačak, Buntić 7, Marić 1, Megerl, Šoljić 4.

RK Gračanica: Ahmetašević 17 obrana, Šaković, Pašić, Morankić, Mujačić 2, Brđanović, Komnenović 2, Redžić, Osmanhodžić 7, Avdić, Sumbić, Ilić, Hamidović 4, Bašić 6.

Treće kolo donijelo je izuzetno važnu utakmicu protiv komšija iz Maglaja i novi, neočekivani poraz, RK”Gračanica”-RK”Maglaj” 30-34 (18-16).

O utakmici trener Unkić je rekao: U ovaj susret smo ušli bez povrjeđenog Sumbića, koji mi je dan uoči utakmice saopštio da na njega ne mogu računati narednih 15 dana, po preporuci njegovog doktora. Utakmicu su započeli nedovoljno oporavljeni Ilić i Alibegović koji zbog zdravstvenih razloga i radnih obaveza, od utakmice sa Zrinjskim nije imao ni jedan trening. U prvom poluvremenu do 21` (rezultat 16-10) smo imali odličnu igru u napadu, gdje su se igrači pridržavali dogovora i igrali disciplinovano i gradili situacije za siguran šut. Međutim, protivnik od 20` igra „flaster“ na našem beku Hamidoviću, i tu nam se javlja problem sa postavljanjem napada, gdje su naši bekovi, prije svega Bašić i Alibegović pokušavali da situacije riješe individualnim akcijama. U tako neorganizovanoj igri prave se mnogobrojne tehničke greške i uz slabiju agresivnost u odbrani, dozvoljavamo našem protivniku da naše visoko vodstvo smanji na svega 2 razlike, s tim što smo u samom finišu susreta napravili dva brzopleta isključenja na 2` (Brđanović i Hamidović). Na početku drugog poluvremena protivnik koristi prednost viška dva igrača i veoma brzo anulira našu prednost i prelazi u vođstvo. Cijelo drugo poluvrijeme su nam igrali odbranu 5+1 („flaster“ na Hamidoviću), iako sam tražio od bekova što više agresivnosti prema zoni i brza križanja, oni su išli dosta pasivno prema golu, a i kada bi naši krilni igrači (Mujačić, Šaković) i pivotmen (Ilić) dolazili u situaciju za šut, nisu davali golove iz „zicer“ šansi. Uz takvu igru u napadu, nastavili smo igrati neborbenu i neagresivnu odbranu, najviše smo imali problema u sredini odbrane na poziciji 3 i 4 (Saračević,Ilić), kao 2 i 5 (Alibegović, Komnenović, Brđanović), gdje nije bilo prave saradnje između njih, pa je protivnik veoma lako dolazio u poziciju za šut. U finišu susreta, najviše odbranama Ahmetašević i povećanjem agresivnosti u odbrani, uspjeli smo da izjednačimo na 30-30, ali poslije toga opet pravimo seriju grešaka i u odbrani i napadu i zasluženo gubimo utakmicu od spremnijeg i borbenijeg protivnika. U ovom susretu zadovoljavajuću igru u napadu pružili su Hamidović i Osmanhodžić, a u odbrani za pohvalu je jedino golman Ahmetašević.

Četvrto kolo i novo stradanje, RK”Izviđač”-RK”Gračanica” 44-31 (22-13).

Premijer liga BiH, sezona 2015/2016 – 4. kolo.
Ljubuški, 03.10.2015. u 19,00 sati.

HRK Izviđač – RK Gračanica 44:31 (22:13)

Ljubuški, Gradska športska dvorana, gledatelja 300.
Suci: Saša Pandžić i Boris Šatordžija (Banja Luka).
Nadzornik: Milenko Turudić (Mostar).

HRK Izviđač: Tolić (7 obrana), I. Ereš (8 obrane), Miličević, J. Ereš 7, Grgić 2, Mandić 3, Marković 1, Čutura 1, Jarak 6, Šarac 4, A. Grbavac 6, J. Grbavac 6, M. Pavlak 2, A. Pavlak 5, Hrstić 1.
Trener: Zdenko Grbavac.

RK Gračanica: Ahmetašeić (12 obrana), Avdić (2 obrane), Bešlagić, Šaković 1, Konjić, Morankić, Suša, Gopo 1, Komnenović 4, Saračević, Redžić 2, Osmanhodžić 7/2, Avdić, Pašić 2, Ilić, Hamidović 12, Bešlagić, Bašić 2.
Trener: Jasmin Unkić.

Isključenja: Izviđač 8 minuta, Gračanica 10 minuta.
Sedmerci: Izviđač -, Gračanica 2/2.

Izviđač je sinoć rutinski odradio posao u susretu s Gračanicom, u okviru 4. kola Premijer lige. Samo na početku gosti su vodili, imali su, u nekoliko navrata, i tri gola prednosti. Međutim, kada je stroj Izviđača došao na „radnu temperaturu“ stvari su došle na svoje mjesto. Nakon poravnanja rezultata na 8:8 u 10 minuti, „Skauti“ na odmor odlaze s prednošću od 9 pogodaka, na poluvremenu je bilo 22:13 za domaće. U 38. minuti bilo je već „plus“ 13 (28:15). Trener Grbavac stalno je „miksao“ prvu postavu, pružio je priliku svima, a oni su uz egzibiconu igru došli do 4 pobjede u isto toliko utakmica. Izviđač ove sezone ima širinu i kvalitetu, a to se vidi i iz liste strijelaca. Pogađali su svi, a u listu strijelaca upisao se, po prvi put, na jednoj službenoj utakmici za izviđač i Matej Marković. Najefikasniji kod „Skata“, po pravilu, bio je Josip Ereš sa sedam pogodaka, po šest su postigli Antei Josip Grbavac te Kristijan Jarak, dok je Ante Pavlak pet puta pogodio gol gostujućih vratara. Ivan Ereš skupio je osam obrana, dok je Milan Tolić bio uspješan sedam puta.
Kod gostiju uvjerljivo najbolji i najefikasniji je bio Dino Hamidović s 12 pogodaka, dok je Almir Osmanhodžić postigao sedam. Vratar Admir Ahmetašević skupio je 12 obrana.

Trener Unkić je izjavio: Gostovali smo mnogo kvalitetnijoj i fizički pripremljenijoj ekipi. Dodatni hendikep za nas u ovoj utakmici je bio što i na ovoj utakmici nismo mogli da računamo na povrjeđene (Sumbić, Ilić), obaveze na fakultetu Mujačić, obaveze na poslu Alibegović i na kraju Brđanovića za kojeg sam ja odlučio da ne bude u ekipi zbog neredovnog dolaska na treninge, za koje nije imao valjano opravdanje. Iz tog razloga sam odlučio dati priliku za igru, igračima koji su do sada imali manju minutažu u igri (Komnenović, Redžić, Šaković, Šuša, Pašić i Konjić). Bez obzira što smo odlično otvorili utakmicu i imali u nekim trenucima i vođstvo 2-6 i 5-8  gdje pri ovom drugom našem vođstvu domaćin pravi preokret i do kraja susreta diktira tempo i cijelo vrijeme ima visoku razliku i u konačnici i visokom razlikom nas porazi 44-31. Po konačnom rezultatu se prije svega vidi da smo igrali katastrofalnu odbranu i pored činjenice što je naš golman (Ahmetašević) odlično branio. U napadu je i nekako funkcionisalo kada smo igrali disciplinovan i organizovan napad, međutim dolazilo je da pada koncentracije i pravljenja brzopletih grešaka, što je domaćin veoma lako kažnjavao „brzim golovima“ iz polukontre i kontre. U ovoj utakmici za pohvaliti je jedino golman Ahmetašević, a za mene kao dodatno razočarenje je bilo da ovi igrača koji su dobili priliku za veću minutažu u igri, ni jedan od njih nije pokazao želju za dokazivanje i požrtvovanje.

Konačno 5.kolo i prva pobjeda naših momaka, RK”Gračanica”-RK”Krajina” 38-25 (17-8).

Trener Unkić dao je svoju opservaciju na meč: U ovoj utakmici po prvi puta nastupili smo u kompletnom sastavu. Dakle, u timu su bili još nedovoljno oporavljeni od povreda Ilić i Sumbić. Vidjelo se da je imao efekat i sastanak poslije poraza od HRK Izviđač, jer su igrači od prve minute ušli motivisano i požrtvovano i izgrali su za svaku loptu u odbrani, a u napadu se gradila pozicja za čist šut. Od prve minute smo nametnuli svoj tempo igre, sa čvrstom i borbenom odbranom, forsirali polukontru i kontru, a u napadu poentirali iz izrađenih akcija.  Ono što je mene kao trenera zadovoljilo je čvrsta i borbena odbrana, gdje smo u prvom poluvremenu primili samo 8 golova, a u drugom poluvremenu je malo popustila koncentacija pa smo ih primili nešto više, ali smo protivnika zadržali na 25 postignutih golova. Na ovoj utakmici svi igrači koji su ulazili u igru zaslužuju pohvalu, ponovo na golu bio je odličan Ahmetašević, a njemu uz bok su bili Osmanhodžić i Hamidović, Saračević i Brđanović u odbrani, kao i Bašić, Ilić, Mujačić i Sumbić u oba smjera igre.

U 6.kolu napravili smo pravi podvig i trijumfovali na teškom gostovanju u Prijedoru. Kompletni i na krilima domaće pobjede, potpuno zasluženo smo slavili RK”Prijedor”-RK”Gračanica” 29-31 (14-17). Nakon ovog meča trener domaćih Bojan Unčanin dobio je raskid saradnje.

Naš strateg Jasmin Unkić, rekao je: Poslije naše prve pobjede u prvenstvu, gostovali smo u Prijedoru kod RK Prijedor, za nas uvijek neugodan domaćin, a pogotova sad jer su u ovo prvenstvo ušli sa ambicijama za visok plasman, a radi se o mladoj i kvalitetnoj ekipi sa 2-3 igrača koji su na spisku za A reprezentaciju BiH. Međutim prateći angažman i zalaganje igrača na treninzima, ja sam i u utakmicu ušao sa uvjerenjem da mi imamo velike šanse da dobijemo protivnika. U pripremi za utakmicu i pripremajući postavku igrača, odlučio sam se da Sumbić krene na poziciji lijevog krila, a od ostalih igrača sam tražio da se makismalno disciplinovano ponašaju u igri u faze odbrane i fazi napada. Tako smo i ušli u utakmicu, u odbrani smo igrali angažovano i požrtvovano sa odličnim Ahmetaševićem na golu, a u napadu smo većinom imali disciplinu u igri, gradeći napad do stvaranja pozicije za čist šut. Produkt takve igre bio je da smo cijelo prvo poluvrijeme vodili i na poluvrijeme otišli sa 3 razlike 14-17. Otvaranje drugog poluvremena smo započeli veoma loše, sa velikim brojem grešaka (najviše Alibegović) i domaćin je veoma brzo anulirao našu prednost i prešao u vođstvo koje se kretalo između 1-2 razlike, ali smo mi stalno bili u priključku. Od 52. minuta utakmice kada je domaćin imao 2 razlike i napad, mi smo napravili preokret i sa nekoliko odličnih odbrana Ahmetaševića i disciplinovanim napadom prešli u vođstvo i do kraja utakmice nismo ga ispuštali, pobjedivši 29-31. Po meni ovu smo utakmicu dobili pravom timskom igrom, prije svega čvrstom odbranom i kolektivnim napadom gdje se vidi da smo golove postizali iz svih pozicija. Na ovoj utakmici su se istakli svi igrači koji su bili u igri, opet odličan na golu Ahmetašević, a u igri odbrane Brđanović i Saračević, a u oba smjera odlični Sumbić, Hamidović i Bašić, kao i Osmanhodžić, Ilić, Alibegović, i igrači koji su nešto manje proveli u igri Komnenović i Mujačić.

Izvještaj novinara iz Prijedora: Tužan epilog imala je utakmica rukometaša Prijedora u šestom kolu prvenstva Premijer lige BiH, ne toliko zbog poraza na svom terenu od Gračanice rezultatom 29:31 (14:17), već činjenice da je predsjednik domaćeg kluba Aleksandar Miljuš po njenom završetku vrijeđao igrače i trenera Bojana Unčanina. Između ostalog govorio im je da su „đubrad“. Svoj revolt je ovako objasnio.

-Svjestan sam da su petorica igrača bila pod „virusom“ i temperaturom, ali isto tako i tri dana govorio ekipi i treneru da se utakmica mora dobiti. Ne može Unčanin da dobija one koje on želi, a ovo je već treći put zaredom da u mečevima, gdje smo imali pobjedu, prvo ne dođemo do nje na našem terenu. Krivica za ovaj problem je svakako do trenera, iako su i rukometaši izgleda sebe precijeniili i potrebno je da se zamisle gdje im je mjesto. Sigurno je da ćemo pokušati da povučemo najbolje poteze po klub u ovakvoj situaciji – naglaio je Miljuš.

Naime, na minut prije kraja, poslije odlične intervencije golmana domaćih Armana Beširevića, u kontri kod 29:30 Aleksandar Kaurin nije uspio da savlada odličnog čuvara mreže Gračanice Admira Ahmetaševića (20 odbrana), trener rivala uzima „tajm-aut“ kada je semafor pokazivao 59,01 i njegovi izabranici „privode posao kraju“.

-Svakako da ovo znači i moj odlazak sa klupe. Žao mi je poniženja koje su doživjeli momci, jer to nisu zaslužili. Bilo mi je zadovoljstvo da radim sa njima i zahvaljujem im se na saradnji. Trudio sam se da svoj posao radim najpoštenije što mogu. U svakoj utakmici željeli smo pobjedu. Rezultati to dovoljno govore, posebno u Prijedoru gdje smo u prethodne dvije sezone u 28 mečeva, uz 26 ostvarenih pobjeda, poraženi samo dva puta, od sarajevske Bosne i Izviđača iz Ljubuškog – razočaran je rekao Unčanin, pod čijim vođstvom su Prijedorčani ove godine, poslije petog mjesta u bh.eliti, ovojili Kup Republike Srpske.

Najefikasniji u redovima domaćih bili su Dejan Unčanin i Goran Daničić sa po šest postignutih golova, a kod gostiju su najefikasniji bili Amir Sumbić (osam) i Almir Osmanhodžić sa sedam pogodaka.

Sedmo kolo donosi treću vezanu pobjedu, a savladan je veliki rival RK”Gračanica”-RK”Konjuh” 30-23 (15-12).

Evo šta je o ovom susretu rekao trener Unkić: Utakmicu protiv RK Konjuh smo dočekali sa ekipom spremnom za igru i koja je u utakmicu ušla sa mnogo samopuzdanja i vjere da možemo dobiti našeg protivnika. Na raspolaganju su bili svi igrači, sem Redžića, kojeg nisam stavio u sastav ekipe, jer od srijede nije dolazio na treninge, niti smo moj pomoćnik Mulahalilović i ja, imali bilo kakve informacije o razlogu njegovih izostanaka sa treninga. Kao i u prethodne dvije utakmice, u susret smo ušli maksimalno skoncentrisani i motivisani, gdje smo od prve minute nametnuli svoj tempo igre i cijelo vrijeme bili u rezultatskoj prednosti. Ponovo nam se dešava loše otvaranje drugog poluvremena, gdje protivnik to koristi i dolazi na svega 1 razlike za nas, kada uzimam drugi time out i nakon uputa i dogovora sa igračima ponovo preuzimamo inicijativu, i sigurnom igrom u oba pravca, na kraju pobjedima i sa ubjedljivom razlikom 30:23. Ono što je simptomatično je da je naša ekipa poslije dužeg vremena u prvenstvenoj utakmici primila ovako malo golova (23) i mene raduje ta činjenica da iz utakmice u utakmicu igramo sve bolje i agresivnije u odbrani, koja je po meni preduslov za ostvarivanje dobrih rezultata. I igra u napadu je bila na dosta visokom nivou, gdje se ponovo rasporedio učinak na sve igrače koji su bili u igri. Kao po pravilu najzapaženiji je bio golman Ahmetašević, u oba smjera Sumbić i Alibegović (Alibegović pogotovo u drugom poluvremenu), za pohvaliti igra u odbrani Hamidovića (već na utakmici protiv RK Prijedor je nagovjestio da može kvalitetno odigrati i u fazi odbrane) sa standardno dobrim učinkom u napadu, kao i igrači Ilić, Bašić, Osmanhodžić u oba smjera igre, gdje je Osmanhodžić malo podbacio u odbrani, jer je igrač kojeg je on čuvao bio najbolji igrač protivničke ekipe na ovoj utakmici, dok su u fazi odbrane standardno bili dobri Brđanović i Saračević. Za razliku od prošlog mjeseca, gdje sam bio nezadovoljan učinkom većine igrača, u ovom mjesecu je potpuno drugačija situacija, i očigledno je da je forma igrača u usponu, i da je njihovo zalaganje na treninzima rezultiralo pozitivnim učinkom i kvalitetom igre u ovom mjesecu.

Ovako su utakmiucu vidjeli novinari iz Živinica: Večeras su rukometaši Konjuha gostovali u Gračanici i pretrpjeli poraz od sedam golova razlike. Rezultat utakmice Gračanica-Konjuh na kraju je glasio 30:23. Rukometaši Konjuha dobro su igrali do 52. minute, ali su u finišu utakmice popustili, promašili nekoliko zicera, što ih je koštalo visokog poraza. Najbolji strijelac Konjuha Haris Begić, koji je postigao 10 golova, o ovom susretu kaže: “Nismo trebali toliko izgubiti, ali šta je tu je. Veći dio utakmice dobro smo se držali i bilo je krajanje neizvjesno, ali eto završnica nas je koštala tog poraza”

Uslijedila je utakmica 8.kola i gostovanje kod starog sportskog rivala u Visokom, gdje nam je prekinut pobjedonosni niz od tri utakmice. RK”Bosna Centrotrans”-RK”Gračanica” 27-21 (15-9).

ANALIZA UTAKMICE: Nakon što smo pogledali 60 minuta sjajnog rukometa na parketu KSC “Mladost”, možemo konstatovati da je domaća ekipa RK Bosna Centrotrans zasluženo slavila u ovoj utakmici. Iako su u proteklom kolu savladani u Tuzli ubjedljivim rezultatom 30:15, ovog puta gledali smo pravo predstavljanje visočkog rukometa i pravu igru Visočana, koji su cijelim tokom utakmice držali prednost i pobjedu u svojim rukama. Konačni rezultat glasio je 27:21, a Visočani sigurno mogu biti zadovoljni gotovo svakim segmentom svoje igre danas. Kratko ćemo se, u nastavku, osvrnuti na igru. Dakle, u prvom dijelu, na samom otvaranju domaća ekipa je igrajući sjajnu odbranu, uz visok procenat realizacije kontranapada, uspjela napraviti pozamašnu prednost, koju su nadalje održavali tokom cijele utakmice. Posebno raspoloženi Burić dao je veliki doprinos ekipi u početnom zaletu, koji su kasnije produbili Limo, Bečak i Skopljak. Već na kraju prvog poluvremena Bosna je imala ubjedljivu prednost, koja je gotovo označavala pobjedu danas. Na početku drugog dijela gledamo izvrsnu odbranu domaće ekipe, koja u pojedinim momentima gradi prednost od čak 8 golova, što dodatno stvara teret gostima iz Gračanice. Gosti nisu uspjeli da pronađu nikakvo rješenje za prolazak iza “čelične zavjese” zelenih, koji su odlično gradili odbrambene pozicije, a nastavak dobre igre domaćih na drugom dijelu parketa, u napadu je produbio agoniju gračaničkih rukometaša. Tek na deset minuta prije kraja utakmice nastala je blaga panika u redovima RK Bosna Centrotrans, a čiji uzrok je vjerovatno umor, te su gosti uspjeli da smanje veliku razliku, postignuvši golove nakon grešaka domaćih. No, prilazak na pet razlike je sve što su i uspjeli napraviti u tom posljednjem pokušaju, jer ih je u njihovim naumima spriječio ponovni junak Visočana, golman Ismar Hadžić, odbranivši tri-četiri šuta i prekinuvši jednan kontranapad, koji je značio siguran pogodak za preokret gostiju. Sve u svemu, trener Antović i navijači visočkog kluba mogu biti izuzetno zadovoljni danas prikazanom igrom domaće ekipe, te će ovakva igra zasigurno donijeti veliko samopouzdanje mladoj ekipi, dok će svi budući protivnici prije utakmice u Visokom morati izvršiti dobru pripremu za teško gostovanje. Na kraju ukratko ćemo izdvojiti najbolje pojedince domaće ekipe danas, među kojima se najviše ističe golman Hadžić sa svojih 14 pobjeda, a zatim ga slijede Limo sa 7, Skopljak i Bečak sa po 5 i Burić sa 4 postignuta pogotka, što je bilo sasvim dovoljno za rezultat od 27:21.

KRAJ UTAKMICE: U ovim trenucima mostarski arbitri označavaju kraj utakmice između ekipa RK Bosna Centrotrans i RK Gračanica, a konačan rezultat glasi 27:21 u korist domaće ekipe. Ne propustite analizu cijele utakmice u nastavku, samo na vašem portalu Visoko.co.ba, kao i kratku najavu narednog kola. 58′ – Još svega dvije minute su ostale do kraja utakmice, ali ovdje je posao za Visočane bio dovršen već odranije i bilo je potrebno održati prednost nad gračaničkim klub, što im je pošlo za rukom i sada će mirno ovu utakmicu privesti kraju, upisujući još jednu pobjedu na svoj konto. 55′ – U posljednje 2-3 minute gosti su se primakli na pet golova razlike i uspjeli da stvore nekoliko prilika kojima su mogli da smanje svoj zaostatak, ali je odbrana Visočana uspjela da zadrži sve ove nalete, te se posebno istakao golman Hadžić sa tri odbrane i jednim presječenim kontranapadom u posljednjih nekoliko minuta, čime je začarao svoju mrežu za goste iz Gračanice. Trenutni rezultat glasi 26:20, pa iako su nekoliko grešaka domaći igrači napravili u posljednjim minutama, koje su ih mogle koštati preokreta, vjerujemo da će do kraja utakmice uspjeti održati ovaj rezultat. 51′ – Deset minuta prije kraja, u odnosu na ostatak utakmice, ništa se značajno nije promijenilo u utakmici koju gledamo na parketu KSC “Mladost”. Odnos snaga je isti od početka utakmice i Bosna ubjedljivo vodi tokom cijele utakmice, prvenstveno zahvaljujući izvanrednoj odbrani, o kojoj pričamo od početka prenosa, a zatim i zbog dobre realizacije na drugom kraju terena. U stvaranju rezultata nije ih uspio zaustaviti ni gračanički golman, Ahmetašević, koji je izuzetno raspoložen za utakmicu danas. Gosti su prvi put, nakon dugo vremena, u ovom trenutku uspjeli doći na 6 golova zaostatka, a trenutni rezultat glasi 25:19. 45′ – Bosna i dalje, u istom ritmu, nastavlja da lomi odbranu gostiju iz Gračanice, dok na drugom kraju terenu održavaju sjajnu odbranu, ne dozvoljavajući protivniku da uopće i razmišlja o smanjivanju razlike ili eventualnom preokretu. Trenutni rezultat od 23:15 je znakoviti pokazatelj da Bosna u svojim rukama ima sigurnu pobjedu do kraja ove utakmice. 38′ – Gosti iz Gračanice na početku drugog poluvremena bez ikakve ideje kako promijeniti igru koju su im Visočani nametnuli na samom početku utakmice i kojom održavaju prednost od 7-8 golova nad protivničkom ekipom. U ovom trenutku rezultat glasi 19:12, a posebnu draž utakmici daju raspoloženi golmani, Ahmetašević i Hadžić, od kojih je prvi za Gračanicu upisao 12 odbrana, dok je Hadžić za Bosnu upisao 10 odbrana. 33′ – Počelo je drugo poluvrijeme utakmice na parketu KSC “Mladost” Visoko, u kojoj Bosna Centrotrans igra zaista sjajnu partiju protiv Gračanice, a trenutni rezultat glasi 17:10 u korist domaće ekipe, koja igra zaista dobru odbranu. Analiza prvog poluvremena: Nakon prvih trideset minuta posljednje utakmice 8. kola Premijer lige BiH, koja se u Visoko igra između ekipa RK Bosna Centrotrans i RK Gračanica, rezultat glasi 15:9, u korist domaće ekipe. Sasvim zasluženo, mladi igrači visočke Bosne uspjeli su savladati svog protivnika već na samom početku poluvremena, a i nastavku utakmice sjajna odbrana i visoka realizacija iz kontranapada Bosnu je odvela do visoke prednosti, koja je u pojedinim trenucima iznosila čak 7 golova razlike. Svakako, vrijedi istaknuti i pojedince, na čijim krilima Visočani grade današnji dobar rezultat, a to su prije svega Limo sa 5 golova i Hadžić sa 8 odbrana, a zatim slijede Burić sa 3 pogotka, te Bečak i Skopljak sa po 2 postignuta pogotka. Ukupno gledajući, današnja utakmica, u odnosu na onu iz prethodnog kola, pravi je pokazatelj je stvarne igre Visočana koji su, nakon svojevrsnog pražnjenja u pobjedama protiv Konjuha i Dervente, u proteklom kolu doživjeli nesretan poraz u Tuzli. Svakako, hvale vrijedna je i ogromna podrška domaćih navijača, kojih u dvorani ima sigurno preko tri stotine i koji bodre svoju ekipu, tražeći pobjedu. KRAJ PRVOG POLUVREMENA: Bosna na krilima dobre odbrane i rapoloženih krila napravila sjajan posao u prvom poluvremenu. Rezultat u korist domaćih na poluvremenu glasi 15:9, a u nastavku slijedi kraća analiza igre domaće ekipe. 27′ – Bliži se kraj prvog poluvremena, a Bosna na krilima bučnih navijača radi sjajan posao na terenu. Trenutni rezultat glasi 14:8. Na poluvremenu slijedi analiza igre u prvom poluvremenu. 23′ – U ovom trenutku najveća prednost, od 6 golova, na strani domaće ekipe, a sjajno raspoloženi Limo, sa 5 postignutih golova, predvodi svoju ekipu do odlične završnice prvog poluvremena. Rezultat glasi 13:7. 19′ – Bosna od samog početka uspijeva održati konstatnu prednost od 3-4 pogotka, ne dopuštajući protivniku iz Gračanice da se približi eventualnom poravnanju. Nakon porazne predstave u Tuzli proteklog vikenda ove nedjelje kao da gledamo novu, preporođenu ekipu na terenu KSC “Mladost”, koja ovog puta igra sjajnu odbranu i odličan kontranapad. Također, velika podrška visočkih navijača itekako ima veliki značaj u ovoj dobroj partiji rukometaša Bosne. Trenutni rezultat glasi 11:7. 13′ – Ipak sjajno raspoloženi Burić i Limo danas postižu pogotke iz gotovo svih pozicija za visočku Bosnu, te je Limo svojim trećim pogotkom postavio rezultat na 7:4. 12′ – Dva veoma brza pogotka iz kontranapada, nakon dobre odbrane, goste iz Gračanice vraćaju na svega dva gola zaostatka, a rezultat glasi 6:4. 11′ – Igrači RK Bosna Visoko i dalje u velikoj prednosti sa sjajnom odbranom, kojom zaustavljaju svaki napad gostiju iz Gračanice, a posebno se ističe i dobra forma golmana Ismara Hadžića, koji već na kontu ima tri odbrane. S druge strane, gosti ne uspijevaju da pronađu način za zaustavljanje raspoloženog Mahira Burića u napadu Bosne, a tek golman gostiju uspijeva zaustaviti poneki napad domaće ekipe. Trenutni rezultat glasi 6:3 u korist domaćih. 7′ – Inače, prije ove utakmice, a nakon završenih svih utakmica 8. kola, Gračanica na tabeli Premijer lige BiH zauzima 9. poziciju, sa 9 ostvarenih bodova, dok je Bosna pala nekoliko pozicija i ovom trenutku je na 12. poziciji sa 7 ostvarenih bodova, uz utakmicu manje. 6′ – Domaći igrači, za razliku od prošlog kola koje su odigrali veoma loše u Tuzli, utakmicu 8. kola protiv RK Gračanice otvorili su odličnom igrom. Prije svega znakovita su poboljšanja u odbrani domaće ekipe, koja ne dopušta gotovo nikakve pogotke gostima iz Gračanice, a zatim brzi kontranapadi rezultiraju pogocima na drugoj strani. Trenutni rezultat glasi 4:1 u korist Bosne. 4′ – Bosna je nastavila niz golom Bečaka, nakon sjajno izgrađenog napada, ali gosti prekidaju dobru seriju i trenutni rezultat glasi 2:1. U ovim trenucima na tribinama se nalazi negdje oko 250-300 navijača, koji sjajno bodre visočki klub do, nadamo se, pobjede danas. 1′ – Utakmica je počela pogotkom za domaće igrače, a strijelac je Mahir Burić, koji je ovim najavio odličnu borbu domaćih.

Analiza trenera Unkića: Početak ovog mjeseca smo započeli sa odigravanjem prvenstvene utakmice protiv RK Bosna, u Visokom, u koju smo ušli sa nadom da možemo izvuči povoljan rezultat za nas. Međutim u sedmici koja je prethodila ovoj utakmici, osjetio se pad angažmana na treninzima gotovo svih igrača, pokušavao sam ih mobilizirati i upozoriti na značaj te utakmice i šta bi nam značila pobjeda u toj utakmici, međutim to nije dalo efekta i tu utakmicu smo odigrali ispod svih naših mogučnosti, gdje smo najviše podbacili u fazi napada, što za nas do sada nije bilo karakteristično. Otvaranje utakmice je bilo veoma loše, gdje smo domaćinu omogućili u startu da stekne prednost od 4-5 golova, koju je on održavao tokom cijele utakmice. Mi smo samo u periodu od 49 – 52 min. pri rezultatu 25:20, imali šansu da preokrenemo rezultat, međutim u tom periodu smo propustili da realizujemo šest uzastopnih napada, i na kraju smo zasluženo i ubjedljivo poraženi od domaćina. Jedino čime mogu biti zadovoljan u ovoj utakmici je da smo primili relativno manje golova od našeg prosjeka, čemu je svakako pridonjeo naš najbolji pojedinac u ovoj utakmici golman Ahmetašević. Za istaći je igra u fazi napada Komnenovića i Saračevića, a svi ostali igrači su odigrali ispod svojih realnih mogučnosti, a najviše je podbacila prva bekovska linija na toj utakmici – Hamidović, Bašić, Alibegović.

Da bi smo održali kontinuitet odigravanja utakmica, u „reprezentativnoj pauzi“ odigrali smo prijateljsku utakmicu u Gračanici, sa RK Sloga Doboj, koju smo iskoristili za dodatno uigravanje i za ukazivanje na pogreške koje nam se konstantno ponavljaju, davanje šansi za veću minutaži u igri igračima koji do sada nisu imali priliku da više igraju. Mada nisam baz najzadovljniji, ali  utakmica je opravdala svoje odigravanje i imala je svoj efekat i nadam se da ćemo i u budućnosti koristiti ovakve pauze za odigravanje sličnih utakmica.

Pripremna utakmica: RK”Gračanica”-RK”Sloga” Doboj 36-31.

Uslijedila je utakmica 9.kola i susret protiv odlične ekipe iz Dervente. Uz dosta muke premda smo u 42.minuti imali +5, uspjeli sačuvati prednost i minimalno trijumfovati. RK”Gračanica”-RK”Derventa” 24-23 (13-11).

 Evo kako je utakmicu protiv Dervente vidio šef stručnog štaba Jasmin Unkić: Naredna utakmica za nas veoma bitna, u Gračanici protiv jake i iskusne ekipe RK Derventa, došla je nakon 10-o dnevne pauze, i u nju smo ušli relativno osvježeni i spremni za jaku utakmicu. U pripremi za ovu utakmicu i analizirajući igru protivnika, uvidio sam da je njihova snaga u osovini – srednji bek Pekić kao asistent i razigravač i pivotmen Marčeta kao realizator i njihov prvi strelac, a uz to imaju veoma dobrog beka šutera Šarenca, na pozicije lijevog vanjskog. Igra i postavka igrača u odbani je bila tako predviđena kako bi onemogućili njihove glavne igrače u realizaciji i postizanja golova.  U toj namjeri smo donekle i uspjeli jer je njihov najbolji strelac Marčeta postigao svega 2 gola, ali su nam ostala dvojica (Pekić i Šarenac) dali više golova nego što sam ja planirao, jer su naši igrači u odbrani igrali „pliće“ čuvajući kružnog napadača, što je dalo više prostora njihovim bekovima. U napadu sam tražio disciplinovan i izgrađen napad do šanse za šut, što smo u prvom poluvremenu priločno dobro koristili, i gdje je naročito Hamidović koristio i realizovao svojim šutevima. Međutim, promjenom odbrane od strane protivnika i postavkom 5+1 odbrane, sa „flasterom“ na Hamidoviću, za nas nastaju problemi, gdje naši bekovi igraju veoma statično i sporo prenose loptu, i umjesto da koriste veći prostor i individualni prolaz, oni i pored mojih stalnih uputa pogrešno igraju i uz to vrše pogrešnu realizaciju šuta, gdje su imali na golu protivničke ekipe veoma iskusnog golmana koji je prilikom naših šuteva uvjek ranije išao na šuteve, a samo da smo imali pravu koncentraciju i da smo prilikom šuta gledali gdje se golman nalazi, sve bi bilo drugačije. Ponovo na ovoj utakmicu su nam je podbacila bekovi (osim Hamidovića u I pol.), naročito desni vanjski – Alibegović i Komnenović, a uz njih srednji –Bašić i Sumbić. Veliki doprinos ovoj pobjedi dali su Osmanhodžić, Ilić i Ahmetašević.

Rukometaši Dervente sinoć su u okviru  9. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine igrali u Gračanici. Derventa je upisala i četvrti ovosezonski poraz, a Gračanica je slavila sa 24:23 (13:11).

Gračanlije bolje otvaraju susret i vode 3:0 da bi se gosti brzo konsolidovali i u 10. minuti izjednačili na 4:4. Nakon tajm auta kojeg je zatražio domaći trener, ponovo domaća ekipa igra bolje i dolazi do prednosti od 8:5. Igrali su domaći igrači u ovim trenucima jako kvalitetno u odbrani dok su u napadu lahko pronalazili put do gola Dervente. Imali su konstantnu prednost od 1-2 gola da bi gosti u zadnjih 5 minuta izjednačili na 9:9 i 10:10. Ipak do kraja poluvremena domaćini odlaze na odmor sa 2 gola viška, 13:11. Derventa je imala dosta problema početkom drugog poluvremena jer su u jednom trenutku ostali sa samo 3 igrača u terenu. Domaćini koriste brojčanu prednost i u 40. minuti vode sa maksimalnih 5 golova razlike, 19:14. U narednih 15. minuta susreta Derventa je na krilima sjajne odbrane i još boljeg golmana Starčevića rade seriju od 8:2 i na 5. minuta prije kraja susreta dolaze do izjednačenja 22:22. Igrač Dervente Zekić na 3. minute do kraja susreta pravi veliku glupost. Nakon isključenja prigovorio je sudijama koji su mu dodijelili još 2 minute što je značilo da će Derventa do kraja susreta igrati sa igračem manje. Domaćini su uz pomoć i podršku sa tribina uspjeli privesti utakmicu u svoju korist za konačnih 24:23. Najbolji pojedinici na utakmici bili su golmani, Starčević sa 15 odbrana za Derventu i Ahmetašević 17 za Gračanicu.

Gračanica: Ahmetašević 15 odb; 1 s; Avdić, Šaković, Pašić, Morankić, Mujačić, Brđanović, Komnenović, Alibegović 1, Saračević, Redžić, Osmanhodžić 5, Sumbić 6, Ilić 5, Hamidović 5, Bašić 2. Trener: Jasmin Unkić.

Derventa: Starčević 17 odb; 4 s; Marčeta 3, Šarenac 6, Sibinčić, Lukić, Pekić 5, Subotić, Škrga, Stanković 1, Zekić 5, Milinković, Živanić 1, Zemunović 2, Drinić, Nikolić, Đurđević. Trener: Zoran Dokić.

U utakmici 10.kola, odigranoj u Tuzli, na nevjerovatan način ispustili smo 3 boda, a na kraju smo spašavali remi. RK”Sloboda”-RK”Gračanica” 36-36 (14-20). Cijelim tokom utakmice imali smo sigurnu prednost koja je u 33.minuti iznosila i +7 golova prednosti. Međutim dozvolili smo domaćinima da dva puta naprave seriju 6-0, da od 58.minuta i rezultata 33-35, naprave seriju 3-0 i prvi puta povedu u 60.minuti, da bi smo zahvaljujući brzom centru i golu u posljednjim sekundama spasili bar bod.

Dramatična utakmica u Tuzli okončana remijem

Sloboda i Gračanica remizirali u 10. kolu

Sinoć su se u okviru 10. kola rukometne Premijer lige u Tuzli sastali Sloboda i Gračanica, a rezultat je na kraju glasio 36-36 (14-20).

Prvo poluvrijeme ove vrlo zanimljive utakmice pripalo je gostima, koji su nakon prvih 30 minuta imali vodstvo od 20:14. Najzaslužniji za to bio je golman gostiju Ahmetašević, koji je u prvom dijelu igre upisao čak 11 odbrana. Nastavak donosi bolju igru Slobode, koja se budi i stiže do poravnanja, ali gosti ponovo dolaze u prednost i 11 minuta prije kraja utakmice semafor je pokazivao 30:24 za Gračanicu. Sloboda je ušla u seriju i stigla je do vodstva od 36:35, da bi pred sami kraj susreta Osmanhodžić pogodio za konačnih 36:36. U ekipi Slobode najviše se istakao Hajdarević sa 10 golova, dok je jedan manje postigao Karaula. Gračanicu je predvodio golman Ahmetašević sa 18 odbrana, a što se strijelaca tiče, najefikasniji su bili Osmanhodžić sa 12 i Ilić sa 6 golova.

Evo kako je utakmicu u Tuzli vidio strateg naše ekipe Jasmin Unkić: Utakmicu protiv RK Sloboda Solana odigrali smo odmah poslije dva dana, nakon susreta protiv RK Derventa, koja je igrače fizički izmorila, te sam ja u samo jednom treningu između ove dvije utakmice, pokušao malo da relaksiram i odmorim igrače, a i ujedno kroz taktički dio treninga upoznam ekipu sa našim protivnikom. Iako je ekipa RK Sloboda Solana igrački među slabijima u Premijer ligi, po meni radi se isto tako o možda i najborbenijoj ekipi, gdje oni pomanjkanje individualnog kvaliteta nadomjeste velikom borbenošću i zalaganjem, pri tome imaju i dva igrača koji odskaču kvalitetom od svoje ekipe, Karaula na pozicije lijevog i srednjeg vanjskog i Hajdarevića na poziciji desnog vanjskog i desnog krilnog, a najveći kvalitet im je duboka i agresivna odbrana. U toj dubokoj i agresinovnoj odbrani ja sam vido našu najveću šansu i normalno da mi odradimo svoj dio odbranbenih obaveza korektno, te smo u dogovoru sa igračima i davanju individualnih zadataka i postavci igre, tako ušli u utakmicu. Prvo poluvreme smo odigrali dobro, zaustavili njihovog najboljeg igrača Karaulu, a nešto veće probleme nam je pravio Hajdarević na desnom vanjskom, ipak na poluvrijeme smo otišli sa rezultatom 14:20, gdje smo prije svega igrali raznovrstan napad, sa mnogo križanja i akcija 2-2, koristeći blokove našeg kružnog napadača Ilića. I pored upozorenja u svlačionici da nema opuštanja i da se u drugo poluvrijeme uđe maksimalno skoncentrisano, igrači su ušli suprotno od toga, što protivnik veoma brzo koristi i sitiže našu prednost. Vanjska linija je u tom momentu bila skroz inferiorana i bezopasna, i ja sam pokušao stalnim izmjenama i rokadama igrača da smirim i organizujem našu igru u napadu, i to smo uspjeli ulaskom Saračevića na poziciju desnog vanjskog, koji sa nekoliko svoji golova, asistencija i prolaza radi preokret i mi ponovo dolazimo u prednost od 6 razlike i koju smo imali zadnjih 10 min. Međutim opet dolazi da velikog pada koncentacije svih naših igrača, nerealizacije sigurnih gol prilika, neaktivne odbrane, i dozvoljavamo protivniku da potpuno preokrene rezultat i da mi na kraju sretno izvučemo i neriješen rezultat 36:36. Daleko najslabiji igrači i na ovoj utakmici su bila naša dva desna vanjska – Alibegović i Komnenović, od kojih ja mnogo očekujem, međutim oni ono što pružaju na terenu u odbrani i napadu, je ispod svih mojih očekivanja i onoga što oni treba da daju ekipi. Jedini koji zaslužuju prolaznu ocjenu na ovoj utakmici u Osmanhodžić, Ilić i Ahmetašević.

Utakmica 11. kola protiv RK”Vogošća PH”, odgođena je zboh obaveza gostiju u evropskim kupovima za 16.12.2015.g.

Naredni susret igrali smo u Goraždu u okviru 1.pretkola KUP-a BiH: RK”Goražde”-RK”Gračanica” 36-32 (18-14).

Trener Unkić: U neprimjerno lošim sportskim uslovima, gdje su svlačionice i sala bile veoma hladne i neuslovne za igru, uz to na ovu utakmicu sa nama nisu otputovali Alibegović (posao) i Hamidović (fakultet). Ovo sam naveo samo kao usputnu informaciju, a nikako kao alibi za našu slabu igru. Na ovoj utakmici su Brđanović, Komnenović, Mujačić dobili nešto veću minutažu, nego što su dobijali u dosadašnjem dijelu prvenstva, i ni jedan od njih trojice je nije iskoristio, pogotovo to se odnosi na Komnenović. Uz to cijela ekipa je igrala slabo i neangažovano, pojedini igrači – Bašić, odsutno i izgubljeno, te samo sa donekle raspoloženim Sumbićem, Osmanhodžićem i Ilićem i mladim golmanom Avdićem, nismo ni mogli izvući bolji rezultat. Istina, mi smo poveli 2:9, ali taj rezultat je bilo plod loše igre domaćina. Kada su oni preokrenuli rezultat, kod naših igrača nije se osjetila inicijativa i želja (sem verbalna, a igračka nikako) da se zadrži rezultat i na kraju pobjedi protivnik od nas realno igrački slabiji, te smo na kraju zasluženo i ubjedljivo poraženi.

Rukometaši Goražda ostvarili su odličnu pobjedu nad premijerligašem ekipom Gračanice, 36:32 (18:14), u pretkolu Kupa odigranom u Gradskoj dvorani Mirsad Hurić u Goraždu pred brojnim gledaocima koji su bodrili domaću ekipu.Rukometaši Goražda zabilježili su tako desetu pobjedu u nizu, što je za njih izuzetan uspjeh jer u ovoj sezoni igraju u Prvoj ligi, iako su godinama bili u vrhu tabele Premijer lige BIH. Pobjedu protiv Gračanice ostvario je tim predvođen trenerom Admirom Sijerčićem. Najviše problema protivničkoj ekipi zadali su Tarik Žiga sa devet pogodaka, te Armin Marić i Damir Delić koji su po sedam puta zatresli mrežu Gračanice. U ekipi Gračanice najefikasniji je bio Almir Osmanhadžić sa 11 ostvarenih pogodaka. “Nakon lošeg otvaranja utakmice uspjeli smo naći snage da preokrenemo rezultat serijom 10:3 i držali smo prednost do kraja susreta. Zahvaljujemo se publici koja se konačno vratila na tribine i snažno nas bodrila od prve minute”, izjavio je Ajdin Bukva jedan od najiskusnijih igrača Goražda.

U 12.kolu bili smo domaćini komšijama iz Gradačca. Odličnom igrom u drugom poluvremenu zabilježili smo zasluženu i visoku pobjedu. RK”Gračanica”-RK”Gradačac” 39-30 (17-17).

Nakon neizvjesnog prvog poluvremena (17:17) domaći su ubacili u brzinu više u do susret okončali sa devet poena prednosti. Heroj domaće ekipe je golman Ahemtašević koji je sakupio ukupno 18 odbrana i svom timu omogućio pobjedu. Prvi strijelac domaće ekipe je Hamidović sa 8 pogodaka, a Sumbić i Ilić tresli su mrežu gostiju po jednom manje. U redovima Gradačca istakao se Haseljić sa 6 golova, te Mirković sa 5.

RK Gračanica – RK Gradačac 39:30 (17:17)

Gračanica, SD Luke. Gledalaca oko 600. Sudije: Vladimir Križanec i Zoran Petrović (oba iz Banjaluke). Delegat: Zijad Jukić (Banovići). Isključenja: Gračanica 14 min; – Gradačac 6 min. Sedmerci: Gračanica 2 (2) – Gradačac 2 (2). Crveni karton: Brđanović (Gračanica) 3x isključenja.

RK Gračanica: Ahmetašević 18 odb; Avdić 1 odb; Džananović, Ibrahimović, Morankić, Mujačić, Brđanović, Komnenović 3, Alibegović 2, Saračević, Redžić 1, Osmanhodžić 9, Sumbić 7, Ilić 7, Hamidović 8, Bašić 2. Trener: Jasmin Unkić.

RK Gradačac: Đurić 4 odb; Čutura 3 odb; Kahvedžić, Čaušević, Božić 4, Softić 1, D. Božić 5, Hasanbašić, Haseljić 6, Gromić, Zrnić 3, Mirković 5, Pedić, Grahovac 3, Sarajlić 3, Imširović. Trener: Mehmed Doborac.

Komentar utakmice dao je trener Jasmin Unkić: Protiv ekipe koja je slabije plasirana na tabeli od nas, po meni mi smo igrački puno kvalitetnija ekipa, međutim ekipa koja ima svoj kvalitet i igru i koja se ne smije potcjeniti. Sa takvom pretpostavkom sam ušao u pripremu za ovu utakmicu i tako pripremao ekipu. Analizirajući protivnika i njihovu igru, vidio sam da igraju brz rukomet, pun kombinatorike, međutim svu tu igru često ne sprovedu do kraja i da taj kvalitet njihove igra u II poluvremenu pada. Igra u odbrani im je plitka 6-0, gdje se uzdaju na odbrane svojih golmana, brzo trče u kontru i polukontru, a napad im se svodi na igru i kombinatoriku vanjskih igrača, gdje ga većinom oni i završavaju ili proigravaju na liniju, a nešto rjeđe pozicioni napad završavaju krilni igrači. Na sastanku u pripremi za utakmicu, od igrača sam tražio maksimalnu agresivnost u odbrani, da igrači na poziciji 2, 3, 4, 5 izlaze do 9 m, uz stalni dogovor i zatvaranje kružnog igrača na liniji. U prvom poluvremenu smo to veoma loše radili, pogotovo igrači na poziciji 3 i 4 (Saračević i Brđanović), tako da su njihovi bekovi veoma lako dolazili u situaciju za šut. U napadu sam od srednjeg vanjskog Sumbića tražio da vodi igru i da se stalno igra do šanse, međutim on je ušao indisponiran u ovu utakmicu, poslije je ušao i u verbalni sukob sa suigračima, tako da naš napad u tim momentima nije imao ideju, samo je Hamidović uspjevao da poentira, u čemu su ga samo pratili Osmanhodžić i Ilić. Pokušavao sam i našom igrom u odbrani 5+1, sa flasterom na njihovog srednjeg vanjskog, da im poremetimo igru u napadu, međutim imali smo i veliki broj isključenjana na 2 min. tako da smo i pojedinim trenutcima imali i po dva igrača manje u polju. U drugom poluvremenu sam u odbrani postavio Hamidovića na poziciju 4 i 5, a nešto kasnije i Redžića, na poziciju 3, i to je dalo rezultata, gdje smo igrali agresivnije odbranu i iz brze kontre i polukontre postizati „lagane golove“. U drugom poluvremenu Sumbić se smirio i našu igru u napadu držao pod kontrolom, gdje smo stvarali povoljne situacije za šutiranje. Plod takve igre je da smo u drugom plouvremenu povećavali prednost i na kraju ubjedljivo i pobjedili. Ponovo u ovoj utakmici bolji od ostalih su bili Osmanhodžić, Ilić i Ahmetašević.

U okviru 13.kola, gostovali smo na Ilidži i dožvjeli neplaniran poraz bod objektivno mnogo slabije ekipe RK”Igman”-RK”Gračanica” 32-30 (15-16).

Igman je na domaćem terenu priredio iznenađenje u večerašnjoj utakmici protiv Gračanice. Domaća ekipa upisala je petu pobjedu u ovoj sezoni, dok je Gračanici ovo bio šesti poraz. Gosti su tokom većeg dijela utakmice imali prednost i igrali odlično, ali je Igman u samom finišu utakmice uspio da preokrene i stigne do pobjede. Nakon prvog dijela Gračanica je vodila sa 16:15, te su do zadnjih minuta imali prednost. Ipak, Igman je fenomenalno igrao u završnici i stigao do preokreta i pete pobjede 32:30. Najbolji u domaćem timu bio je Azer Čorbo sa devet golova, dok je u gostujućem timu deset golova postigao Amir Sumbić.

Osvrt na planove za decembar mjesec i utakmicu na Ilidži dao je šef stručnog štaba Jasmin Unkić: U decembar mjesec smo ušli sa velikim očekivanjima, gdje su nas čekale četiri ključne utakmice, od kojih mnogo zavisi naš plasman u nastavku prvenstva. U ekipi su svi igrači bili zdravi, ali sa primjetnim umorom kod igrača koji provode najviše u igri (Ahmetašević, Ilić, Sumbić, Osmanhodžić, Saračević ), iz tog razloga sam smanjio intezitet treninga kako bi sto bolje osvježio i pripremio igrače, zato što smo 4 utakmice morali odigrati u dvije sedmice. Osjetio se porast voljnog momenta kod igrača, pa sam u analizirajući ekipe sa kojima smo trebali odigrati utakmice, očekivao najmanje tri pobjede. Međutim odmah na prvoj utakmici protiv RK Igman pokazalo se da su moja očekivanja bila preambiciozna, a to se nažalost potvrdilo i na zadnjoj utakmici protiv RK Bosna. Na gostujućim utakmica se ponovo ponavlja ista priča – neangažovanost, neborbenost, nepoštovanje taktičke discipline – uzrokovale su dva poraza od objektivno mnogo slabijih ekipa od naše. Kao suprotnost tim utakmicama, su dvije domaće koje se dijametralno razlikuju od gostujućih, naravno u pozitivnom kontekstu. Neću ništa novo dodavati, nego što sam to navodio u prethodnim izvještajima, sa konstatacijom da se iste stvari dešavaju kod istih igrača. Činjenica je takođe da smo mi limitirani sa igračkim kadrom, bez kvalitetne „duge klupe“ ipak u ovoj postavci naš najveći problem je pozicija desnog vanjskog (Alibegović, Komnenović) i lijevog krilnog (Bašić, Mujačić) gdje je Sumbić odigravao najkorektnije tu poziciju. Po meni igrač koji je najviše podbacio Alibegović, igrač u najboljim godinama sa dokazanim igračkim kvalitetom, a ostala tri igrača su za sada nepoznanica sa njihovim mogućnostima, koji po meni zasada nisu pokazali mnogo ili barem onoliko koliko ja od njih očekujem. Tu bi dodao i Saračevića u odbrambenim zadacima, igrač od kojeg sam mnogo više očekivao u odbrani, ali on je to pružio samo na nekoliko utakmica. Pored toga ovoj ekipi nedostaje vođa na terenu, koju bi svoju ekipu vodio u oba smjera igre i na sebe preuzimao odgovornost kada je to najpotrebnije.

U utakmicu protiv RK Igman, po mom mišljenju i očekivanju smo ušli kao favoriti, gdje sam očekivao sigurnu pobjedu protiv igrački slabije ekipe od nas. Iako se ušlo u utakmicu sa velikom željom kod igrača, to se nije na početku manifestovalo. Loše smo otvorili utakmicu, sa nekoliko neorganizovanih napada dozvolili smo domaćinu da postigne nekoliko „laganih“ golova iz kontre i polukontre, i da veoma brzo povedu sa 5 golova razlike. Poslije mog time outa, malo smo se sabrali, podigli nivo agresivnosti u odbrani, počeli igrati organizovane napade iz kojih smo postizali sigurne golove i smanjili smo vodstvo domaćina, a pred kraj prvog poluvremena povesti sa jednim golom prednosti i tako završiti prvo poluvrijeme. Na poluvremenu sam igrače upozorio na greške koje smo pravili i tražio da u drugo poluvrijeme uđemo još agresinije, pogotovo u odbrani kako bi pomogli našem golmanu Ahmetaševiću da bolje uđe u utakmicu, jer je u prvom poluvremenu imao samo 2 odbrane. Tako smo otvorili nastavak utakmice, zaigrali agresivnu odbranu, golmani Ahmetašević je sabrao nekoliko odbrana, iz kontranapada i organizovanih napada davali sigurne golove, gdje je prednjačio naš srednji vanjski Sumbić koji je asistirao i postizao golove, gdje smo sa takvom igrom u 45 min. utakmice imali prednost od 4 gola razlike. U tom periodu ja pravim jednu taktičku grešku, želeći osvježiti našu igru i pokušati je podići na još veći nivo, uvodim umjesto do tada solidnog Komnenovića iskusnog Alibegovića. On serijom svojih grešaka u odbrani i napadu unosi nervozu u našu igru, i ja ga veoma brzo mijenjam sa Komnenovićem, na šta on glasno negoduje na klupi. U tom periodu domaćin pravi priključak i smanjuje našu prednost. Ponovo se u našu igru uvlači nervoza, počinjemo sa nerezonskim dodavanjima na liniju, šutiramo bez odgovornosti i bez izgrađene šanse, domaćin pravi zadnjih 5-6 min. seriju od 5-1 i na kraju zasluženo pobjeđuje. Moram napomenuti da sam, pri našem time outu u 57 min. pri nerješenem rezultatu, htio u igru ponovo uvesti Alibegovića da on svojim kvalitetom i iskustvom pomogne našem napadu, međutim on je to odbio učiniti i tako cijelu momčad ostavi na cjedilu. U ovoj utakmici najviše je podbacio naš golman Ahmetašević, gdje su nam njegove odbrane mnogo nedostajale, neubjedljiv i neaktivan je bio Bašić, Hamidović je morao mnogo bolje, a nešto bolju igru su pružili Sumbić, Osmanhodžić i Ilić.

Naredni susret 14.kola donijela je sraz protiv zeničkog Čelika. Utakmicu smo odigrali furiozno i zabilježili novu domaću pobjedu, RK”Gračanica”-RK”Čelik” 33-26 (16-9). Briljantan na ovom susretu bio je Dino Hamidović sa čak 14 pogodaka.

Poraz rukometaša Čelika u Gračanici – 14. kolo Premijer rukometne lige BiH, RK Gračanica – RK Čelik 33:26. Uokviru 14.kola prvenstva BiH u Gračanici su igrali domaća ekipa Gračanice i zenički Čelik. Zasluženo su slavili domaći rukometaši. Rezultat: GRAČANICA – ČELIK 33:26 (16:9)

Sportska dvorana Luke. Gledalaca oko 700. Sudije: Nedim Lipa i Maid Katanić (oba iz Sarajeva). Delegat: Zoran Šarić (Ljubija). Isključenja: Gračanica 6; Čelik 4 minute. Sedmerci: Gračanica: 3 (2) – Čelik 4 (3).

GRAČANICA: Ahmetašević 12 odbrana, Avdić 1 odbrana, Džananović, Konjić, Morankić, Mujačić, Brđanović, Komnenović, Alibegović 4, Saračević, Redžić, Osmanhodžić 5, Sumbić 5, Ilić 4, Hamidović 14, Bašić 1. Trener: Jasmin Unkić.

ČELIK: Begagić 6, Kadić 6, Mehić 1, Memić 1, Bajramović 3, Duvnjak 1, Martić, Dervenčić, Begović, Brdahić 1, Sirćo 12 odbrana, Buljugija 7, Mujanović, Hadžić. Trener: Senad Skopljak.

Gračanički rukometaši su pred oko 700 gledalaca pružili jednu od najboljih utakmica ove polusezone i savladali uvijek neugodnu, kvalitetnu i iskusnu ekipu Čelika rezultatom 33:26. Već nakon prvih 30 minuta igre skoro da je sve bilo jasno jer su domaćini imali sedam golova prednosti. Bilo je 16:9. Čelik je nikad lakše savladan u Gračanici. Imala je domaća ekipa i po devet golova prednosti u pojedinim trenucima meča ali na kraju je završilo sa +7, 33:26. Kod Gračanice Hamidović je sa 14 golova prvi strijelac, dok je kod Čelika sa 7 golova najefikasniji bio Bakir Buljugija, objavili su na portalu BKC Gračanica.

Trener Unkić: Odličnu utakmicu odigrali smo na našem terenu, protiv igrački jakog RK Čelik. U pripremi za ovu utakmicu i postavci igre vodio sam računa i davao našim igračima pojedinačne zadatke u odbrani, jer je naš protivnik pokriven sa dobrim igračima na svakoj poziciji. Po mojoj procjeni bilo je najvažnije da u odbrani „riješimo“ njihovog kružnog napadača Begagića i desnokrilnog Kadića, te da na njihove lijeve vanjske izlazimo malo dublje i da takvom igrom u odbrani možemo onemogućiti njihov napad, pri tome forsirati brzi protunapad sa postizanjem „brzih golova“, a da naš napad bude disciplinovan, da se igra vodi do stvaranja sigurne pozicije za šut. Takođe sam  tražio i brzo i disciplinovano vraćanje u odbranu kako bi onemogućili njihovu kontru i polukontru. Od prve minute smo ušli agresivno i angažovano, svi igrači su se držali dogovora, poveli smo ubjedljivo 4-0, ali mali pad koncentracije i protivnik je izjednačio 5-5, ja uzimam minutu odmora i uz dogovor sa igračima ponovo u igru ulazimo veoma angažovano, preuzimamo inicijativu, povečavamo prednost  da bi na odmor otišli sa prednošću od 7 golova razlike. U drugom poluvremenu nastavljamo isto angažovanu igru u napadu, međutim koncentacija nam malo popušta u odbrani, pa smo tako u drugom poluvremenu primili mnogo više nego u prvom, ali rezultat nije ni jednog momenta dolazio u pitanje, čak se u nekim trenutcima povečavala naša prednost, pa se krajnji rezultat završio našom ubjedljivom pobjedom od 7 golova razlike. U ovoj utakmici većina igrača je dala svoj puni doprinos pobjedi, standardno dobri su bili Sumbić, Osmanhodžić, Ilić, na golu Ahmetašević, u napadu je „proradio“ Alibegović, u odbrani Saračević i Brđanović, ali najbolju utakmicu u ovoj polusezoni odigrao je Hamidović, postigao je 14 golova, ali što je meni bitnije odlično je igrao u dobrani, i uvjerio me je da može veoma kvalitetno da igra u oba smjera igre.

Rukometni klub RK Gračanica sinoć je pobjedom nad Čelikom rezultatom 33:26 pokazao najbolju igru ove jeseni. U redovima trenera Jasmina Unkića sve je funkcionisalo bolje nego je iko očekivao. Mladi juniorski reprezentativac Dino Hamidović postigao je čak 14 golova, a dobru partiju pružili su i Sumbić, Osmanhodžić, Ilić, Alibegović te golman Ahmetašević.

Ovčina, Beširević i Mirza Ferhatbegović bodrili Gračanlije

Gledalište je gromoglasnim aplauzom nagradilo igrače Gračanice, ali i našeg reprezentativca Alena Ovčinu, koji se pojavio na tribinama. Ovčina je 2,5 godine nosio dres Gračanice i protiv Čelika bio je navijač Gračanlija. Sa njim su u društvu bila još dvojica bivših rukometaša Gračanice iz Tuzle, golman Selman Beširević i Mirza Ferhatbegović.

Sa utakmice u Gračanici: Ovdje smo igrali pod dvije godine i bilo nam je lijepo. Gračanica je grad rukometa, publika želi pobjede i zna nagraditi trud idobru igru. Sva trojica navijamo za Gračanicu – kazali su Ovčina, Beširević i Ferhatbegović. Već u srijedu, u dvorani “Luke”, ponovo se igra derbi. U zaostaloj utakmici Gračanica dočekuje Vogošću, favorita, ali trener Unkić želi pobjedu. Zna se da će dvorana biti ispunjena do posljednjkeg mjesta.

Uslijedila je zaostala utakmica 11.kola protiv favorizovane Vogošće. Osokoljeni ubjedljivom pobjedom protiv Čelika, nadali smo se novom trujumfu. Sve je dobro izgledalo u prvom poluvremenu, ali u drugom su gosti slomili naš otpor i zasluženo slavili RK”Gračanica”-RK”Vogošća PH” 31-35 (18-17).

Vogošća – RUKOMET – Premijer liga BiH – 11. kolo (zaostala utakmica)

Gračanica – Vogošća 31:35 (18:17)

Gračanica, SD Luke. Gledalaca: 1100. Sudije: Miroslav Rakar (Nova Topola) i Zoran Raca (Banja Luka). Delegat: Zoran Ljubija. Isključenja: Gračanica 6 min; – Vogošća 14 min. Sedmerci: Gračanica 6 (6) – Vogošća 8 (5).

Gračanica: Ahmetašević 9 odb; Avdić 1 odb; Džananović, Šaković, Morankić, Mujačić, Brđanović, Komnenović 1, Alibegović 2, Saračević 1, Redžić, Osmanhodžić 7, Sumbić 9, Ilić 4, Hamidović 6, Bašić 1. Trener: Jasmin Unkić.

Vogošća: Šabanović 20 odb; Haseljić, Korjenić 5, Divković, Ovčina 10, Bečić 3, Tešanović, Medžić 10, Dedajić, Grujić, Jelačić, Geko 4, Džinović, Purić 3, Dervišević, Kadrić. Trener: Danijel Riđić.

Ekipa Vogošće je u zaostaloj utakmici 11. kola Premijer lige BiH upisala tešku ali vrijednu pobjedu protiv domaće ekipe Gračanice. Na kraju je bilo 35:31 za goste iako su domaćini nakon prvih 30 minuta igre imali gol prednosti na svojoj strani, 18:17. Goste su do pobjede vodila tri bivša igrača Gračanice koji su na predstavljanju zaradili gromoglasne aplauze. Šabanović je upisao sjajnih 20 odbrana dok su Medžić i Ovčina postigli po 10 golova. Da ne bude zabune, gosti ali i pomenuta tri igrača su zaradili aplauze domaće publike i po završetku susreta. Aplauz su naravno dobili i domaći igrači, ne zbog poraza nego zbog velike borbenosti koju su pokazali protiv objektivno kvalitetnijeg protivnika. U domaćem taboru je zakazo inače sjajni golman Ahmetašević koji je upisao za njega skromnih 9 odbrana dok je strijelce predvodio Sumbić sa 9 golova. Osmanhodžić je za domaćine dodao još 7 dok je mladi Hamidović nakon šest golova u prvom poluvremenu u drugom ostao bez pogotka. Sa ovim porazom ekipa Gračanice ostaje na 9. mjestu sa 19 bodova dok Vogošća sustiže vodećeg Izviđača. Vogošća ostaje na 2. mjestu ali sada samo sa 3 boda manje od Izviđača i uz jednu utakmicu manje. U zadnjem 15. kolu prvog dijela sezone Gračanlije u petak igraju protiv Bosne u Sarajevu dok Vogošća gostuje neugodnom Igmanu.

Dvorana Luke je bila ispunjena do zadnjeg mjesta

SA UTAKMICE

Zaostalu utakmicu 11. kola najavili smo kao super derbi jer je u Gračanici gostovala igrački vjerovatno najkvalitetnija ekipa u ligi. Posebnu draž ovom susretu dala je činjenica da u gostujućoj ekipi nastupaju čak tri bivša igrača Gračanice, Ovčina, Međić i golman Šabanović. Osim njih u ovoj ekipi nastupa još nekoliko što aktuelnih što bivših reprezentativaca BiH. Sve ove činjenice jasno su davale do znanja ko je favorit u ovom susretu. U domaćem taboru su uoči utakmice jasno poručili da su gosti favoriti ali da će dati sve od sebe da ostvare pozitivan rezultat. Na kraju je sve bilo kako je i najavljeno, naravno osim pozitivnog rezultata za domaćine.

Gračanička publika je prepoznala važnost utakmice i kao rijetko kada u zadnjih nekoliko godina dvorana Luke je bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Kao u najbolja šampionska vremena. Šteta zbog poraza.

Kapiteni Osmanhodžić i Geko sa sudijama Raca-Rakar

PRVO POLUVRIJEME

Krenulo je vodstvom gostiju od 0:2 da bi domaćini u 10. minuti stigli na 5:5. Vogošća je ipak imala konstantnu prednost od jednog ili dva gola a sve zahvaljujući sjajnom Šabanoviću na golu koji je u prvom dijelu upisao 9 odbrana a do kraja susreta čak 20. Imala je Vogošća u jednom trenutku i 3 gola prednosti ali domaćini nošeni sjajnom podrškom sa tribina uspijevaju na odmor otići sa jednim golom prednosti (18:17) za opšte oduševljenje među navijačima koji su namirisali iznenađenje. Treba istaknuti da u redovima Vogošće nije nastupio sjajni Divković i to je bila činjenica koju je trebalo iskoristiti. Domaći su dobro igrali u prvom dijelu, odbrana je bila čvrsta i gosti nisu imali lahkih golova dok je u napadu sjajno dirigovao Sumbić koji je bio i najbolji strijelac domaćeg tima sa 9 golova. U prvih 30 minuta sjajan je bio mladi Hamidović koji je postigao 6 golova ali je zato u drugom dijelu “nestao” sa terena i više nije uspio pogoditi mrežu gostiju.

Adnan Šabanović upisao 20 odbrana

DRUGO POLUVRIJEME

U drugi dio ponovo bolje ulaze gosti i u 38. minuti imaju dva gola prednosti, 21:23. Trener domaćeg tima uzima tajm aut ali Vogošća nastavlja sa boljom igrom i dolaze do +4, 24:28. Zaigrali su gosti bolje u odbrani, Hamidović je zaustavljen i sve je palo na leđa Sumbića i donekle Ilića a to je bilo premalo protiv ovakvog protivnika. Šabanović je zaključao svoja vrata i bilo je jasno da samo čudo domaćine može spasiti. A znamo da se čuda rijetko dešavaju. Smogli su domaćini snage i serijom 3:0 stigli na gol zaostatka 27:28 ali to je bilo sve što su mogli uraditi. Iskusna gostujuća ekipa je preko Međića i Ovčine u napadu koristila svaku i najmanju grešku domaćeg tima i konstatno su čuvali 2-3 gola prednosti. To je i psihički slomilo domaćine koji su non stop bili u zaostatku i koji su “ganjali” rezultat. To je rezultiralo sa padom koncentracije u zadnjih 10-ak minuta. U 55. je bilo 32:30 za goste koji su mirno priveli susret kraju za konačnih 31:35.

Na kraju zaslužena pobjeda Vogošće koja je bila nagrađena aplauzom sa tribina a aplauz su zaradili i domaćini zbog svoje prije svega borbenosti.

Vogošća je na gostujućem parketu uspjela poraziti Gračanicu i ujedno doći do dvanaeste pobjede u sezoni, a prvi dio utakmice bio je u na strani domaće momčadi predvođene trenerom Jasminom Unkićem. Gračanica nošena sjajnom podrškom sa tribina na poluvrijeme je otišla sa prednošču od jednog gola razlike (18:17), da bi u nastavku Vogošča ubacila ubacila u veću brzinu i preokrenula rezultat za konačnih 35:31. Najzaslužniji za pobjedu Vogošće bio je golman Šabanović koji je sakupio 20 odbrana, a još su se istaknuli Ovčina i Medžić sa deset postignutih golova. U domaćem timu bolji od ostalih bio Sumbić sa jednim golom manje. 

Evo šta je o utakmici rekao trener Unkić: Na red nam je došla zaostala utakmica protiv RK Vogošća, jednog od favorita za osvajanje prvenstva, igrački veoma kvalitetan tim. Međutim, ja sam u ovu utakmicu ušao sa uvjerenjem da mi imamo velike šanse da ih iznenadimo i pobjedimo, pogotovo poslije dobre igre i pobjede nad RK Čelikom. Postavio sam takvu igru, u odbrani da pokušano zaustaviti njihovu osovinu u napadu – srednji vanjski Međić i kružni napadač Geko koji je nezgodan za čuvanje jer sa svojim postavljanjima i blokovima „razbija“ protivničku odbranu, te svojim vanjskim napadačima daje više prostora za prolaz ili šutiranje. U napadu sam tražio disciplinu u igri sa  „poštovanjem lopte“, kako bi onemogućili našeg protivnik da dolazi brzo do lopte, da iz kontre i polukontre postiže „lagane golove“ preko brzog ljevokrilnog igrača Ovčine, što je takođe jedno od glavnih karakteristika i kvaliteta njihove igre.  U utakmicu smo od 1 min. ušli veoma borbeno i angažovano, sigurno motivisani sa odličnim navijanjem naše domaće publike, međutim u takvoj igri pravimo taktičke greške u odbrani, na koje sam najviše upozoravao naše igrače, dok nam je napad solidno funkcionisao, tako da smo poluvrijeme završili sa vođstvom od 1 gola, zahvaljujući najviše borbenošću cijele ekipe. Otvorili smo solidno i drugo poluvrijeme, i do 50 min. smjenjivali se u vođstvu sa protivnikom, međutim u tim trenutcima pravimo nekoliko taktičkih pogrešaka prilikom izmjena (desni vanjski-Saračević, dekoncentacijom u odbrani Saračevića), tako da protivnik preko Ovčine postiže nekoliko „laganih golova“ i odlazi do prednosti od 3 gola razlike, te tu prednost drži do kraja utakmice. Takođe u drugom poluvremenu nam je popustila koncentacija igre u napadu, pa iako smo pravili šanse za čist šut,  naši igrači dosta loše su realizovali svoje šuteve, razbranili smo gostujećeg golmana Šabanović, koji je po meni na kraju bio glavna prevaga za pobjedu gostiju. U ovoj utakmici nikoga ne bi isticao, jer i pored grešaka koje su se desile na utakmici, većina igrača je sa svojom borbenošću zadovoljila.

Posljednje 15.kolo donijelo je gostovanje u Sarajevu gdje smo zabilježili novi poraz od nikad slabije Bosne. Na ovoj utakmici imali smo puno zamjerki na suđenje EHF sudijskog para Jović-Arnautović. RK”Bosna”-RK”Gračanica 32-29 (14-14).

Rukometaši sarajevske Bosne su večeras na Mojmilu savladali Gračanicu rezultatom 32:29 i tako na najbolji mogući način završili jesenju polusezonu u Premijer ligi BiH. Prvo poluvrijeme donijelo je opreznu igru obje ekipe, a Bosna je u finišu stigla do poravnanja i rezultata 14:14, kojim se otišlo na odmor. U nastavku utakmice viđen je bolji rukomet, a u finišu je viđena prava drama. Gosti iz Gračanice su desetak minuta prije kraja imali prednost od dva gola, da bi popularni Studenti do kraja utakmice stigli do rezultatskog preokreta i pobjede od 32:29. Najefikasniji igrač Bosne bio je Ajdin Smajilbegović sa 10 pogodaka, a pratili su ga Burzanović sa šest i Rahimić sa četiri pogotka. U Gračanici su se najviše istakli Sumbić i Ilić sa po osam pogodaka, dok je Osmanhodžić postigao dva gola manje. Za Bosnu je ovo bila peta pobjeda u sezoni, kojom je sarajevski klub pobjegao iz opasne zone. Sa druge strane, Gračanici je ovo bio sedmi poraz u sezoni i ovaj tim se sada nalazi na 9. mjestu.

Trener Jasmin Unkić: U zadnjem kolu jesenjeg prvenstva gostovali smo u Sarajevu, kod RK Bosna, protiv ekipe koja je individualno najslabija u prvenstvu, ali koju krasi velika borbenost, ipak protivnik protiv kojeg smo mi bili apsolutni favoriti. Bez obzira što smo tu utakmicu igrali poslije dva dana od utakmice protiv RK Vogošća, ja sam pokušao motivisati igrače da u utakmicu uđemo maksimalno borbeno i disciplinovano, kako bi došli do pobjede u ovom susretu, koja bi nam veoma mnogo značila u nastavku prvenstva. Međutim bez obzira na moje traženje i upozoravanje u pripremi za ovu utakmicu, igrači su u utakmicu ušli veoma mlako, nemotivisano i neborbeno. Kao produkt takvog odnosa bio je krajnji rezultat, tj. naš poraz od 3 gola razlike, iako smo većinu utakmice bili u minimalnoj prednosti, pored naše loše igre u odbrani i napadu, na moje veliko razočarenje pruživši našu daleko najlošiju igru u ovom prvenstvu. U ovoj utakmici (sem donekle Sumbića) podbacili su svi igrači koji su bili u igri, promašili smo veliki broj zicer šuteva, 4 sedmerca, uz to naparavivši veliki broj individualnih grešaka u odbrani. Na ovoj utakmici pojedini igrači su pokazali da ovakvim odnosom i igrom ne zaslužuju moje povjerenje, a nadam se i Upravnog odbora, pa ukoliko nisu spremni da promjene svoj odnos, pristup igri i obavezama u klubu, po mom mišljenju trebamo tražiti drugo rješenje ili njihove zamjene, a tu prije svega mislim na igrače Komnenovića, Alibegovića, Bašića, Saračevića. To je moje mišljenje, ali kroz razgovor i stručnu analizu od strane Upravnog odbora, trebamo doći do pravog rješenja, kako bi u nastavak prvenstva ušli što jači i sa što manje nedostataka koje smo pokazali u prvom dijelu prvenstva.

Nakon završetka polusezone i neočekivanih poraza od Igmana i sarajevske Bosne, trener Jasmin Unkić ponudio je ostavku na mjesto šefa stručnog štaba, ali ista nije prihvaćena i ekipa je nakon kraće pauze nastavila sa radom.

U našem trećem pripremnom susretu 21.01.2016.g. Odigrali smo pripremnu utakmicu protiv komšija iz Gradačca i slavili smo rezultatom 33-31 (16-21). (Sedmerci: Gračanica: 4 (3) – Gradačac 2 (2). Isključenja: Gračanica 10 min; – Gradačac 12 min. Crveni karton: Brđanović (Gračanica).

Gračanica: Mujačić 1, Komnenović 2, Alibegović 3, Saračević 1, Osmanhodžić 8, Sumbić 7, Ilić 5, Hamidović 5, Bašić 1. Trener: Jasmin Unkić.

Gradačac: Čaušević 2, Božić 2, D. Božić 7, Kadić 3, Čutura 1, Mirković 1, Šahdanović 6, Grahovac 5, Sarajlić 4. Trener: Budimir Mikulić.

Gračanički rukometaši su u trećem prijateljskom susretu u pripremama za nastavak sezone u Premijer ligi BiH ostvarili prvu pobjedu. U dvorani Luke rezultatom 33:31 savladana je ekipa Gradačca. Bila je ovo utakmica slična onoj protiv Spačve. Prvo poluvrijeme je bilo za zaborav. Gosti su postigli čak 21 gol u prvih 30 minuta a domaćini su bili potpuno nezainteresovani za igru. Na kraju je 5 golova zaostatka domaćeg tima bio čak i dobar rezultat s obzirom na prikazanu igru.

NIje nam poznato šta se desilo u svlačionici domaćih na poluvremenu utakmice ali šta god da je bilo, dalo je efekta. Na teren kao da je izašla druga ekipa. Puno ozbiljnije se pristupilo prije svega odbrambenim zadacima pa su gosti u 15 minuta igre postigli samo 4 gola. U drugom dijelu Gradačac je postigao ukupno 10 golova i evidentna je razlika u pristupu domaćih koji su gostima u prvom dijelu dozvolili čak 21 gol.

Čvrstom odbranom i efikasnom igrom u napadu u drugom dijelu utakmice, domaćini su upisali i prvi trijumf u pripremnom periodu. Dodajmo da raduje i dobra posjeta na ovoj utakmici s obzirom da se ipak radilo o prijateljskom susretu. U petak će ekipa imati dan odmora a već u subotu na memorijalu Halid Žunić slijedi im duel protiv Dervente.

Podsjećamo da prvenstvo starta 29. januara, a u prvom kolu drugog dijela sezone Gračanlije gostuju u Doboju kod Sloge.

Dana 23.01.2016.g. održan je 13.Memorijalni turnir “Halid Žunić”, koji se po svojoj formi i sadržaju razlikovao od predhodnih. Naime, te 2016.g. RK”Gračanica” obilježavala je 60 godina rada, pa je sam turnir prošao više u svečarskom nego li takmičarskom ozračju.

13. Memorijalni turnir „Halid Žunić“ Gračanica 2016.

U sportskoj dvorani Luke u Gračanici u subotu 23.01.2016.g. održan je 13. po redu Memorijalni turnir „Halid Žunić“ Gračanica 2016.g. Turnir se igra u znak sjećanja na gračaničku rukometnu legendu i najboljeg igrača u 60 godina dugoj historiji kluba, rahmetli Halida Žunića. Domaćin i organizator turnira je rukometni klub Gračanica. Ovogodišnji memorijal je protekao u znaku obilježavanja 60 godina rukometa u Gračanici 1956-2016. pod motom „Rukomet u Gračanici, jučer, danas, sutra.“

„Jučer“ su predstavljali veterani RK Gračanica i veteranska selekcija Tuzlanskog kantona. U ovom susretu su nastupili bivši igrači Gračanice, ali i bivši odlični igrači sa područja TK. Okupila su se tako na terenu nekada velika imena, bivši reprezentativci BiH i igrači koji su u svakom pogledu ostavili dubok trag u ovom sportu. Gračanička publika je tako imala priliku da na jednom mjestu vidi svoje nekadašnje ljubimce ali i druge igrače koji su u dresovima drugih klubova znali zagorčati život Gračanlijama. U domaćem taboru su nastupili bivši asovi poput Mustafe Kamarića, Damira Sejdinovića, Admira Šakovića, Mirze Bajramovića, Igora Jovanovića i drugi.

Posebnu radost domaći ljubitelji rukometa su iskazali prema članu veteranske selekcije TK, Amiru Muratbegoviću koji je svojim igrama ali i odnosom prema domaćem klubu i navijačima ostavio čini se neizbrisiv trag u Gračanici. Muratbegović je bivši reprezentativac BiH ali i član šampionske generacije RK Gračanica iz sezone 2000/2001. U selekciji TK su nastupili i Damir Cipurković, Eldar Kadić, Admir Aljić, Danije Sabljić i drugi. Manje je bitno da je u ovoj utakmici selekcija TK pobijedila 10:9.

Budućnost ili „Sutra“ RK Gračanica su predstavljali članovi omladinskih selekcija koji su se predstavili domaćoj publici i koji su odigrali međusobnu utakmicu.

Sadašnjost ili gračaničko rukometno „Danas“ su predstavljali aktuelni prvotimci RK Gračanica koji su u centralnoj utakmici dana odigrali susret protiv premijerligaških rivala iz Dervente. Za obje ekipe ovaj susret je poslužio kao generalna proba uoči nastavka sezone u Premijer ligi BiH (29.1.). Pomenimo da su gosti pobijedili rezultatom 33:31, poluvrijeme 17:15 za Derventu.

60 godina rukometa u Gračanici

Ova utakmica u sebi je nosila dosta simbolike s obzirom da se početak rukometa u Gračanici veže za datum 25.5.1956. godine kada je tadašnji Partizan iz Gračanice kao domaćin rezultatom 16:15 savladao ekipu Dervente. Početni udarac uoči početka ovog susreta izveli su akteri te prve odigrane utakmice u Gračanici, tadašnji igrač Partizana Muharem Fetahagić i igrač Dervente Petar Andrić.

Ovoj dvojici učesnika prve rukometne utakmice u Gračanici domaći klub je dodijelio zahvalnice a tu su još kao učesnici prve utakmice zahvalnice dobili još i Slobodan Pavlović, Đorđe Panić i Ismet Ustavdić. Domaćin ovim živim legendama bio je još jedan Gračanlija koji je ostavio dubok trag u historiji gračaničkog rukometa, Asim Nezirović.

Svim učesnicima ovogodišnjeg memorijala uručene su zahvalnice a druženje je nastavljeno na zajedničkoj večeri na kojoj su evocirane mnoge uspomene, na kojoj je viđena i poneka suza i na kojoj su svi učesnici pohvalno govorili o trenutnom stanju u RK Gračanica, klubu koji pred sobom sigurno ima dugu i svijetlu tradiciju kojoj put kroče dva nezaustavljiva rukometna radnika, bivši i aktuelni predsjednici RK Gračanica, Nedim Musić i Midhat Mujačić.

U nedelju 03.02.2016.g. u Aleksandrovcu odigrali smo prijateljski susret protiv reprezentacije Kuvajta i izgubili rezultatom 34-41.

Drugi dio prvenstva počeo je utakmicama 16.kola, 30.01.2016.g., a naši momci tražili su šansu u Doboju. Nažalost zabilježen je minimalan poraz Sloga – Gračanica 29-28 (14-13).

Dvorana: Srednjoškolskog centra. Gledalaca: 500. Sudije: Nedim Lipa i Maid Katanić (Sarajevo). Delegat: Dragan Semiz (Novo Goražde). Sedmerci: Sloga 3(3), Gračanica 2(-). Isključenja: Sloga 16, Gračanica 14 minuta. Diskvalifikacija (treće isključenje): Nemanja Zekić (Sloga) u 60.minutu.

SLOGA: Bojić (10 odbrana), Pejić, Đurđević 4, Simić, Mišanović 2, Zekić 3, Bižić, Ilić, Gavrić 11(3), Radić 2, Đ.Bosić, B.Bosić 6, Maričić, Tulendić 1, Mujkanović, Zvekić. Trener: Emir Junuzović.

GRAČANICA: Ahmetašević (8 odbrana), Šaković, Pašić, Morankić, Komnenović, Alibegović 3, Saračević, Redžić, Osmanhodžić 9, Avdić, Sumbić 9, Brđanović 1, Hamidović, Ilić 3, Mujačić, Bašić 3. Trener Jasmin Unkić.

Sloga u komšijskom derbiju bolja od Gračanice

Prvo kolo drugog dijela sezone u rukometnoj Premijer ligi BiH donijelo je jedan zanimljiv komšijski derbi koji su u Doboju odigrali domaća Sloga i Gračanica. Sloga je na kraju u jednoj više nego zanimljivoj utakmici upisala zasluženu pobjedu rezultatom 29:28, poluvrijeme 14:13 za domaćine. Dobojlije su tako po drugi puta ove sezone nanijeli poraz ekipi Gračanice. Podsjećamo da je Sloga bila bolja i u 1. kolu u Gračanici. Sa nova 3 boda ekipa iz Doboja ostaje u sigurnoj zoni u gornjem dijelu tabele sa dobrom zalihom bodova koja im garantuje miran nastavak sezone. Sloga se trenutno nalazi na 6. mjestu sa 27 bodova dok su Gračanlije sa novim porazom ostali u donjem dijelu tabele na 9. mjestu sa 19 bodova. U narednom kolu Sloga gostuje u Gradačcu a Gračanica dočekuje ekipu Zrinjskog.

Sa utakmice

Komšijski derbi između Sloge i Gračanice izazvao je dosta pažnje pa je sportska dvorana u Doboju bila ispunjena skoro do posljednjeg mjesta. Polovinu navijača činili su gosti pa je ekipa Gračanice imala skoro pa „domaćinski“ ugođaj. Ni to im nije pomoglo da urade nešto više od časnog poraza. Uoči utakmice bodovi su bili potrebniji gostima kako bi se udaljili od ekipa koje će voditi borbu za ostanak. Sa druge strane, Slogi bodovi nisu bili neophodni ali sa novom „tricom“ ekipa iz Doboja već bi na početku drugog dijela sezone napravila veliki korak u osiguranju svog statusa u Premijer ligi. Gosti su najavljivali pobjedu, ali do nje ipak nisu mogli. Bila je ovo jedna zanimljiva utakmica u kojoj su se ekipe često smjenjivale u vodstvu. Imala je Sloga u prvom dijelu i najveća 3 gola prednosti. Gosti su užasno loše odigrali prvih 30 minuta i sa golom zaostatka sa kojim su otišli na odmor mogli su biti više nego zadovoljni.

U drugom dijelu se igralo gol za gol. Čas je prednost bila na strani domaćina čas na strani gostiju. I u samu završnicu se ušlo u rezultatskom egalu a onda je zahvaljujući mladom golmanu Bojiću, koji je upisao nekoliko ključnih interevencija u presudnim trenucima meča, domaća ekipa ipak stigla do zaslužene pobjede i velikog slavlja. Domaće je do pobjede vodila prije svega borbena i timska igra. Mladi igrači Sloge imali su motiv više protiv objektivno, igrački kvalitetnijeg protivnika. Sa druge strane u ekipi Gračanice mnogo toga nije štimalo a ekipa je još jednom pokazala gubitnički mentalitet na gostujućim terenima. Svoj dan nije imao inače sjajni mladi golman Ahmetašević a u napadačkom dijelu igre niko od udarnih igrača osim borbenog Sumbića nije imao pretjeranu želju da se „potuče“ sa odbrambenim igračima domaćina. Nevjerovatna je bila količina početničkih grešaka u ekipi Gračanice a promašeni sedmerci, 100% šanse, loša realizacija sa igračem više, nisu mogli donijeti ništa više od novog poraza. Gračanlijama su pod hitno potrebni bodovi sa strane kako bi izbjegli borbu za ostanak do zadnjeg kola u sezoni. Sa ovakvim odnosom, premijerligaški status bit će itekako upitan.

Nakon dva vezana poraza pali smo na 9.mjesto premijerligaške tabele, a u goste nam je dolazila 12-to plasirana ekipa Zrinjskog iz Mostara. Pobjeda se nametala kao imperativ. Očekivala se siguran trijumf u srazu sa direktnim kandidatom u borbi za ostanak, ali nažalost naši planovi se nisu ostvarili. Dan uoči utakmice, nezadovoljan obračunom plate (u pitanju je bila razlika od 10 KM), Sumbić je demonstrativno napustio trening, a trener Unkić ga je prekrižio iz sastava za utakmicu protiv Zrinjskog. Ispostavilo se da je izostanak jednog od nosioca naše igre bio nenadoknadiv gubitak, te su nas gosti kaznili. Kako je sve izgledalo na terenu donosimo u slijedećem izvještaju.

17. kolo Gračanica – Zrinjski 24:25 (12:11)

Dvorana Luke, gledalaca: 600. Sudije: Vladimir Križanec i Zoran Petrović (Banja Luka). Sedmerci: Gračanica 3 (3) – Zrinjski -. Isključenja: Gračanica 2 min; – Zrinjski 4 min.

Gračanica: Ahmetašević 14 odb; Šaković 2, Osmanhodžić 8, Brđanović 5, Hamidović 3, Ilić 3, Bašić 3. Trener: Jasmin Unkić.

Zrinjski: Paradžik 15 odb; Buntić 1, Perić 1, Bošković 6, Sarajlić 5, Pavlak 7, Marić 1, Šoljić 4. Trener: Zdravko Medić.

Zrinjski je pobjedom u Gračanici gurnuo domaćine jednom nogom u niži rang.

U utakmici 17. kola Premijer rukometne lige BiH rukometaši Gračanice su porazom na domaćem terenu od ekipe Zrinjskog zakomplikovali svoj položaj na tabeli i sada su već jednom nogom u nižem rangu takmičenja.

Gosti su slavili u Gračanici rezultatom 25:24, poluvrijeme 12:11 za domaćine. Do pobjede ih je vodila prije svega sjajna i borbena timska igra u kojoj je bolji od ostalih bio golman Paradžik sa 15 odbrana dok je strijelce predvodio mladi Pavlak sa 7 golova. U domaćem taboru bolji od ostalih je bio golman Ahmetašević sa 14 odbrana i uz kapitena Osmanhodžića koji je postigao 8 golova bio je jedina svijetla tačka u ekipi Jasmina Unkića. Gosti su zasluženo pobijedili u Gračanici i sada su se bodovno poravnali sa ekipom Gračanice na 19 bodova. Zrinjski je u drugom dijelu sezone upisao dvije pobjede dok su Gračanlije upisali dva poraza.
U domaćem taboru već od utakmice u Doboju bilo je jasno da dosta toga ne štima a problemi su kulminirali na utakmici protiv Zrinjskog kada u sastavu nije bilo najboljeg domaćeg igrača Sumbića.

Na pitanje upućeno treneru Gračanice, Jasminu Unkiću, zašto Sumbić nije zaigrao protiv Mostaraca, dobili smo sljedeći odgovor:

– Prije svega ja želim da budem jasan. Preuzimam svu odgovornost na sebe. Igra ekipe je odraz mog rada na treninzima i igračima se nema šta zamjeriti. Sumbića nisam pozvao u roster igrača za utakmicu protiv Zrinjskog iz meni poznatih razloga, a koji su to razlozi poznato je upravi kluba i vjerujem da će uprava povući prave poteze kada je u pitanju i moja sudbina, a i sudbina Sumbića.

Ono što je jasno je činjenica da je Sumbić motor ove ekipe i kada je on na terenu i svi ostali igrači igraju mnogo bolje, posebno u napadačkom dijelu gdje su Gračanlije godinama jedna od najefikasnijih ekipa u ligi, a protiv Zrinjskog su postigli samo 24 gola. Evidentno je da ekipa sa Sumbićem i bez njega nije ista. Sa dva vezana poraza, koja su mogla i morala biti dvije pobjede, ekipa Gračanice se dovela u situaciju da više ne zavisi samo od svojih igara nego i od rezultata konkurenata u borbi za ostanak. Sa ovakvom igrom Gračanlije su sigurni putnici u niži rang takmičenja.
Ekipa Zrinjskog se dosta pojačala tokom zimske pauze, a u najavi utakmice opominjali smo da su Mostarci opasni što je svjedočila i utakmica protiv Slobode kada je Zrinjski razmontirao goste iz Tuzle. I u Gračanici su od prve minute pokazali da će biti tvrd i na kraju ispostavilo se i pretvrd orah za domaćine. Trener gostujuće ekipe Zdravko Medić ovako je prokomentarisao utakmicu u Gračanici:

– Prije svega želim da se zahvalim sjajnoj domaćoj publici. Ne mogu da vjerujem da je moja ekipa po završetku susreta dobila aplauz sa tribina u trenutku kada smo mi kao direktni konkurenti u borbi za ostanak u ligi porazili domaćina. Kamo sreće da je ovakva situacija u svakom gradu u BiH i zbog toga zaista od srca želim domaćinima da izbore ostanak u ligi, ako ništa zbog ovih sjajnih navijača. Kada je u pitanju utakmica, ona je bila neizvjesna, prava prvenstvena a mi smo imali više sportske sreće i na kraju smo upisali vrijedne bodove u borbi za ostanak.

U narednom kolu Zrinjski na domaćem terenu ima lagan zadatak u utakmici protiv Gradačca dok Gračanlijama ostaje da ukalkulišu poraz sa što manjom razlikom u Maglaju.

SA UTAKMICE

U utakmicu protiv Zrinjskog domaći su ušli bez ponajboljeg igrača Sumbića i već na samom početku bilo je jasno da će ovo biti težak meč. Sa druge strane pojačana ekipa Zrinjskog je pokazala da nisu bila uzaludna upozorenja uoči utakmice da se gosti moraju shvatiti najozbiljnije. Zrinjski je poveo sa 2:0 da bi domaćini došli do 4:3 i karakteristika prvog poluvremena je loša igra obje ekipe sa dosta pogrešaka i jalovim napadima. Rezultat toga je vodstvo domaćih od 12:11 nakon prvih 30 minuta igre do kojeg vjerovatno ni oni sami ne znaju kako su došli.

Domaćine je u prvom poluvremenu koliko-toliko u igri držala dobra odbrana ali još i više loša igra Zrinjskog u napadu dok je ekipa Gračanice u svakom svom napadu domaćim navijačima priređivala svojevrsno mučenje.

Kada je u drugom dijelu proigrao Pavlak kod gostiju, Zrinjski je napravio seriju od 4:0 i poveo 15:12. Domaći su nekako na krilima Ahmetaševića koji se razbranio u drugom dijelu stigli do 15:15. U 45. minuti na semaforu je pisalo 18:20 a onda je Ahmetašević zaključao svoja vrata i domaćini serijom od 4:0 u narednih 10 minuta dolaze do 22:20. Sve što su mukotrpno gradili tokom 10 minuta prosuli su u samo 2-3 minute. Zrinjski serijom od 4:0 dolazi do 22:24 i tada je već bilo jasno da je sve gotovo. Iako je bilo još nekih 5 minuta vremena, niko u ekipi Gračanice nije imao hrabrosti da preuzme odgovornost u napadu što su gosti iskoristili i zasluženo, uz aplauze sa tribina, upisali za njih zlata vrijedna 3 boda.

Domaćinima ostaje da u godini jubileja uzmu kalkulator u ruke, zbiju redove, rasčiste međuljudske odnose u klubu i da počnu pobjeđivati. U svakom drugom slučaju u godini jubileja mogli bi ostati upamćeni kao jedna kvalitetna skupina igrača koja je kao poklon „gradu rukometa“ poklonila drugu ligu, prenosi u svom izvještaju Adnan Džafo.

U okviru 18.kola, gostovali smo odličnoj ekipi Maglaja. Utakmicu smo dobro otvorili, a domaćini su prvi puta poravnali u 7.minuti na 4-4. Boljom igrom domaćih u 16.minuti Maglaj ima 12-7, a najveću prednost bilježi na poluvremenu kada je bilo 18-12. U drugom poluvremenu zaigrali smo mnogo angažovanije pa smo u 57.minuti došli na samo gol zaostatka. U tim trenucima domaćina je spašavao sjajni golman Hadžihasić. Ipak do kraja nismo uspjeli napraviti podvig, te smo zabilježili novi, četvrti vezani poraz, a bilo je RK”Maglaj”-RK”Gračanica” 33-30 (18-12).

Ni 19.kolo nije nas vratilo na pobjednički kolosjek. Favorizovani Izviđač protutnjao je Gračanicom. Zaslužen poraz uz TV porijenos na BHT.

RK“Gračanica“-RK“Izviđač“ 25-30 (10-20).

Gračanica, dvorana Luke. Gledalaca oko 400. Sudije: Edin Kulović (Ilidža) i Vedad Škaljić (Sarajevo). Isključenja: Gračanica 6 min; – Izviđač 10 min. Sedmerci: Gračanica 5 (5) – Izviđač 2 (2).

Gračanica: Ahmetašević 11 odb; Avdić 1 odb; Šaković 1, Komnenović 1, Osmanhodžić 8, Sumbić 6, Hamidović 6, Ilić 2, Bašić 1. Trener: Jasmin Unkić.

Izviđač: Ivanković 10 odb; Ereš 4 odb; Miličević 3, J. Ereš 5, Mandić 2, Čutura 3, Jarak 3, Šarac 4, Grbavac 1, Pavlak 2, Hrstić 5, Rodin 2. Trener: Zdenko Grbavac.

U utakmici 19. kola Premijer rukometne lige BiH odigranoj u Gračanici između istoimenog domaćina i lidera na tabeli Izviđača iz Ljubuškog, pobjedu su sasvim očekivano odnijeli gosti rezultatom 30:25, poluvrijeme 20:10 za Ljubušake. Ekipa Gračanice se nalazi u nezavidnoj poziciji na tabeli na mjestu koje vodi u niži rang takmičenja i svaka im je utakmica bitna u borbi za ostanak. Teško je bilo očekivati „vađenje“ protiv popularnih Skauta koji godinama predstavljaju nešto najbolje u BH rukometu a to se dokazalo i na terenu. Brza, atraktivna, efikasna, moderna igra koju prezentuje tim Zdenka Grbavca je pravo uživanje za gledanje u sumornoj stvarnosti Premijer lige. Gosti su u Gračanici od samog početka nametnuli svoj stil igre na koji domaćini nisu imali odgovor. Već nakon prvih 30 minuta pitanje pobjednika je bilo riješeno jer su gosti imali 10 golova prednosti. U drugom dijelu domaća ekipa je zaigrala nešto bolje ali to je jako kratko trajalo. Sve što su uspjeli je doći na -5 da bi Izviđač ponovo ubacio u brzinu više i ponovo došao do 10 golova prednosti. Uz malo opuštanja gostujuće ekipe u zadnjih 7-8 minuta domaćini su stigli do podnošljivog poraza od samo pet golova razlike. U domaćem taboru na golu je solidan bio Ahmetašević sa 11 odbrana dok je strijelce predvodio kapiten Osmanhodžić sa osam golova dok su Sumbić i Hamidović dodali po šest. U taboru Izviđača dobar je bio golman Ivanković sa 10 odbrana za nekih 40-ak minuta provedenih na terenu. Čak deset igrača se upisalo u strijelce u gostujućoj ekipi a najefikasniji su bili Ereš i Hrstić sa po pet golova. Na kraju zaslužena pobjeda gostiju koji ostaju na prvom mjestu na tabeli dok domaćinima slijedi neizvjesna borba za ostanak u ligi.
Po završetku utakmice izjave su nam dali treneri obje ekipe, Jasmin Unkić i Zdenko Grbavac.

– Mislim da smo mi odigrali jednu svoju prepoznatljivu utakmicu kako inače i igramo ove sezone. Sve je bilo riješeno nakon prvog poluvremena u kojem smo stvorili deset golova prednosti. Naš cilj je plasman među prve tri ekipe a u doigravanju koliko uradimo. Mi smo mlada ekipa i vrijeme radi za nas. Što se tiče domaćina, meni je žao što su u ovakvoj situaciji jer je Gračanica rukometni grad i ovdje je uvijek gušt igrati. Imaju solidnu ekipu i ja im od srca želim da i naredne sezone igraju u Premijer ligi – kazao je trener ekipe iz Ljubuškog, Zdenko Grbavac.

Trener domaćeg tima ovako je prokomentarisao utakmicu:
– Zaslužena pobjeda odlične ekipe Izviđača i ja im čestitam na tome. Izviđač je jedina ekipa u BiH koja trenutno igra moderan i dopadljiv rukomet i ovo što oni imaju može samo poslužiti kao putokaz svim ostalim rukometnim sredinama u BiH. Mi smo na tom putu ali je on dug i trnovit. Nama je svaka utakmica biti ili ne biti i već u narednom kolu mi moramo ići na pobjedu u gostima protiv Krajine iz Cazina jer samo sa pobjedama možemo izboriti ostanak u ligi – zaključio je trener Gračanlija, Jasmin Unkić.

Evo kako su gosti iz Ljubuškog vidjeli utakmicu: Pobjeda „Skauta“ u Gračanici

Premijer liga BiH, sezona 2015/2016 – 19. kolo.
Gračanica, 24.02.2016. u 15,30 sati.

RK Gračanica – HRK Izviđač 25:30 (10:20)

Gračanica, Gradska dvorana, gledatelja 500.
Suci: Edin Kulović i Vedad Škaljić (Sarajevo).
Nadzornik: Zoran Anušić (Prijedor).

RK Gračanica: Ahmetašević (12 obrana), Šaković 1, Pašić, Morankić, Komenović 1, Alibegović, Šarenović, Redžić, Osmanhodžić 8/3, Avdić, Sumbić 6, Brđanović, Hamidović 6, Ilić 2, Hasić, Bašić 1.

Trener: Jasmin Unkić.

HRK Izviđač: Ivanković (13 obrana), I. Ereš (3 obrane), Miličević 3, J. Ereš 5/2, Grgić, D. Mandić 2, Marković, Čutura 3, Jarak 3, Šarac 4, A. Grbavac 1, M. Pavlak 2, Hrstić 5, Rodin 2.
Trener: Zdenko Grbavac.

Isključenja: Gračanica 6 minuta, Izviđač 10 minuta.
Sedmerci: Gračanica 5/5, Izviđač 2/2.

Mada su i ovaj put imali problema u prometu, ovaj put, rukometaši Izviđača su morali čekati u koloni vozila zbog zastoja, zbog prometnih nezgoda kod Mostara i Zenice, tako da su kasnili na početak utakmicu. Skoro, iz autobusa su istrčali na parket dvorane u Gračanici, ali ni to ih nije spriječilo da dođu do osamnaeste pobjede. Ni rani polazak iz Ljubuškog, ni dug put, ni neplaniranih zastoj, ni protivnik kome „gori pod nogama“ nisu ih omeli da prikažu lepršav i dopadljiv rukomet televizijskim gledateljima i gledateljima u Gradskoj dvorani u Gračanici.

„Skauti“ su odlično otvorili utakmicu, čvrsta obrana i brze kontre i u osmoj minuti semafor, Gradske dvorene u Gračanici, je ispisivao rezultat 6:1 u njihovu korist. Sljedećih petnaestak minuta igralo se „gol za gol“, tako da je u 20. minuti Izviđač imao rezultatsku prednost od 13:8. U posljednjih desetak minuta prvog poluvremena Izviđač je ponovno preuzeo inicijativu i do poluvremena stigao do prednost od deset pogodaka. Rezultatom 20:10, čime je utakmica praktično bila riješena, otišlo se na odmor. U drugom poluvremenu „Skauti“ su igrali, taman toliko, koliko je bilo potrebno da ne dozvole domaćinu da im ugrozi pobjedu. Na koncu, rezultatom 30:25, Izviđač je stigao do svoje osamnaeste pobjede čime je zadržao vodeću poziciju na prvenstvenoj ljestvici.
Trener Grbavac je pružio priliku svim svojim rukometašima, a najučinkovitiji su bili Matej Hrstić i Josip Ereš sa po pet postignutih pogodaka, a Josip Šarac je četiri puta pogodio mrežu domaćeg vratara Ahmetaševića. Na vratima „Skauta“ odličan je bio Marko Ivankovič „Maka“ s trinaest obrana.
Kod Gračanice najviše pogodaka postigao je Almir Osmanhodžić osam, dok su se u listu strijelaca po šest puta upisali Amir Sumbić i Dino Hamidović.

Uslijedio je novi derbi za ostanak, a u okviru 20.kola gostovali smo u Cazinu i osvojili bod, RK”Krajina”-RK”Gračanica” 25-25 (13-13). Na ovaj način prekinuli smo bodovni post i napravili veliki korak ka ostanku u ligi jer smo na vrelom gostujućemo terenu pokazali da smo kvalitetnija ekipa.

CAZIN, 28. februara – Rukometaši Krajine sinoć su na svome terenu odigrali neodlučeno (25:25) protiv izuzetno kvalitetne ekipe Gračanice. Domaća ekipa je u ovoj utakmici izgubila dva vrijedna boda, ali s obzirom na prikazanu igru, rezultat je realan. Gostujuća ekipa je odlično igrala odbranu, te u velikoj mjeri sprečavala napade domaće ekipe, pa se utakmica igrala uz dosta prekida. Veći dio utakmice gosti su imali blagu rezultatsku prednost, poluvrijeme je završeno rezultatom 13:13, da bi pred kraj Krajina izjednačila i prešla u vodstvo. Završnica je bila napeta, Krajina je minut prije imala vodstvo od 25:24, ali gosti u zadnjoj minuti postižu pogodak za izjednačenje. Zadnji napad Krajine je bio za pobjedu, ali nije bilo dovoljno koncentracije za pobjednički pogodak.

Najviše pogodaka u ekipi Krajine postigao je Marko Stanić, koji je šest puta savladao golmana Gračanice, doki je kod gostiju sa osam pogodaka najefikasniji bio Amir Sumbić.

Cazinska dvorana je zabilježila odličnu posjetu, oko 900 Cazinjana bodrilo je domaće igrače.

Prilika Krajini da vrati izgubljene bodove je u narednom kolu kada igra u gostima kod ekipe Gradačca, pretposljednje na tabeli koja je izgubila šanse za opstanak u Premijer ligi BiH.

Konačno u 21.kolu zabilježili smo zasluženu i ubjedljivu pobjedu, a savladan je Prijedor koji je naprosto pregažen već u prvom poluvremenu. RK”Gračanica”-RK”Prijedor” 35-31 (20-8).

Dvorana “Luke”. Gledalaca oko 350. Sudije: Zdenko Božić i Borislav Slipac (N. Travnik). Sedmerci: Gračanica 2 (1) – Prijedor 8 (8). Isključenja: Gračanica 10 min; – Prijedor 6 min.

Gračanica: Ahmetašević 16 odb; Komnenović 3, Alibegović 4, Osmanhodžić 7, Sumbić 4, Brđanović 2, Hamidović 2, Ilić 5, Bašić 8. Trener: Jasmin Unkić.

Prijedor: Topić 5 odb; Babić 2 odb; Beširović 1 odb; Unčanin 9, Miljuš 3, Stojisavljević 3, Daničić 1, Blagojević 9, Savić 6. Trener: Saša Babić.

Gračanica do prve pobjede u drugom dijelu sezone

U utakmici 21. kola Premijer rukometne lige BiH odigranoj u Gračanici između istoimenog domaćina i ekipe Prijedora, pobjedu su upisali domaćini rezultatom 35:31, poluvrijeme 20:8. Bila je ovo prva pobjeda za Gračanlije u drugom dijelu sezone a ukupno sedma prvenstvena sa kojom je ekipa Jasmina Unkića stigla do 23 osvojena boda. Susret između Gračanice i Prijedora je imao veoma čudan tok. Domaćini su krenuli furiozno i odlučno da konačno upišu zlata vrijedna tri boda u borbi za ostanak. Pomalo nevjerovatno djeluje kretanje rezultata u prvih 30 minuta igre. Gosti su prvi gol postigli tek u 10. minuti susreta a drugi u 19. pri rezultatu 12:2 za Gračanicu. Imali su domaćini u prvom dijelu i maksimalnih 13 golova prednosti (20:7) da bi poluvrijeme završilo sa 20:8. U drugom dijelu dolazi do opuštanja domaće ekipe što gosti koriste i na kraju dolaze do za njih podnošljivog poraza od četiri gola razlike, 35:31. Prijedor je drugi dio dobio rezultatom 15:23. Kod domaćina je bolji od ostalih bio golman Ahmetašević sa 16 odbrana dok je strijelce predvodio mladi Bašić sa osam golova, koji je odigrao ponajbolju utakmicu u dresu Gračanice od dolaska iz Krivaje. Goste su predvodili Unčanin i Blagojević sa po 9 golova.

Komentar utakmice su dali treneri obje ekipe. Trener Gračanice, Jasmin Unkić:

– Vidite, da je nama netko prije utakmice ponudio ovaj rezultat, pobjedu i tri boda mi bismo to odmah potpisali. Međutim, nakon onako odigranog prvog dijela ja ne mogu biti zadovoljan nikako sa drugih 30 minuta igre. Prvo poluvrijeme je bilo vjerovatno najbolji rukomet koji smo odigrali pod mojim vodstvom dok smo u drugom sa 23 primljena gola pokazali sve svoje mane. Ipak nama su bodovi najbitniji i nakon osvojenog boda u Cazinu i sada tri protiv Prijedora mi u nastavak sezone ulazimo dosta rasterećenije. Već u srijedu nas očekuje gostovanje kantonalnom rivalu iz Živinica i mi se nadamo jednoj kvalitetnoj utakmici u kojoj ćemo svakako tražiti svoju šansu za iznenađenje.

Trener Prijedora, Saša Babić ovako je prokomentarisao susret u Gračanici:

– Ja imam veliko, dugogodišnje iskustvo igrajući u bivšoj jugoslovenskoj ligi a također već dugo godina sam aktivan kao trener. Ne sjećam se kada je jedna ekipa odigrala ovako 30 minuta utakmice. Mi smo u prvih 20 minuta igre postigli samo dva gola. To je zaista nevjerovatno. Uzeo sam dva tajm auta u razmaku od samo šest-sedam minuta ali ni to nije pomoglo. Upozoravao sam prije početka da domaćini furiozno ulaze u utakmice ali ipak ništa nije išlo. Na kraju smo dobro i prošli sa drugih 30 minuta igre i kući se ipak vraćamo sa jednim podnošljivim porazom a ne nekom rezultatskom blamažom.

Utakmice 22. kola Premijer lige na rasporedu su u srijedu 9. marta. Gračanica gostuje u Živinicama kod Konjuha dok Prijedor dočekuje ekipu Gradačca.

U okviru 22.kola poraženi smo u Živinicama. RK”Konjuh”-RK”Gračanica” 26-23 (12-13). Posebno treba naglasiti da smo u ovoj utakmici nastupili bez Sumbića, a da je u 25.minutu igru napustio i Dino Hamidović zbog povrede skočnog zgloba.

Večeras je u Gradskoj dvorani Živinice odigrana utakmica 22.kola Premijer lige BiH između Konjuha i Gračnice. Domaći su pobijedili rezultatom 26:23 (12:13). Utakmica je protekla u dinamičnoj i neizvjesnoj borbi dva protivnika, pa su gosti bili bolji u prvom dijelu utakmice, a domaći su uspjeli preokrenuti i na kraju slaviti sa 3 gola više.

Stolare su do pobjede vodili tandem Smajić-Begić, koji su postigli po 9 golova. Brkić je postigao 4 gola, a po jednom u listu strijelaca upisani su Modrić, Sinanović, Mišić i K.Hamzić.

Za ekipu Gračanice golove su postigli Osmanhodžić i Bašić po 6, Ilić 4, Hamidović 3, te Komnenović i Alibegović po 2 gola.

Uslijedila je utakmica 23.kola, utakmica koja se morala dobiti. U goste nam je dolazio konkurent u borbi za ostanak ekipa visočke Bosne. Nažalost, i ovaj puta nismo imali snage da izađemo kao pobjednici, te smo odigrali nerješeno RK”Gračanica”-RK”Bosna” Visoko 24-24 (14-12).

Dvorana Luke. Gledalaca: 900. Sudije: Emir Dautović (Cazin) i Vejsil Beširević (Bihać). Delegat: Zijad Jukić (Banovići). Sedmerci: Gračanica 5 (5) – Bosna 4 (3). Isključenja: Gračanica 6 min; – Bosna 8 min.

Gračanica: Ahmetašević 12 odb; Alibegović 7, Osmanhodžić 11, Sumbić 4, Ilić 1, Bašić 1. Trener: Jasmin Unkić.

Bosna: Hadžić 5 odb; Žiga 8 odb; Burić 6, Grujić 6, Mušinbegović 1, Imamagić 2, Limo 1, Buljina 3, Skopljak 5. Trener: Zdenko Antović.

Gračanlije jednom nogom u nižem rangu

U utakmici 23. kola Premijer rukometne lige BiH odigranoj u Gračanici između istoimenog domaćina i Bosne iz Visokog nakon 60 minuta rovoske borbe na kraju nije bilo pobjednika. Susret je završio neriješeno 24:24, poluvrijeme 14:12 za domaćine. Sa osvojenim bodom mnogo zadovoljniji mogu biti gosti jer im on u direktnom okršaju dvije ekipe koje se bore za ostanak u ligi donosi premijerligaški status i naredne sezone dok su Gračanlije nakon još jednog domaćeg kiksa jednom nogom u drugoj ligi. Ekipi Gračanice je pobjeda u susretu sa Bosnom bila imperativ, ali u trenutnim okolnostima ipak prevelik zadatak. Goste je dočekala ispunjena dvorana Luke, ali i povredama osakaćena domaća ekipa. Glavni igrač Sumbić već nekoliko kola nastupa sa lakšom povredom dok mladi Hamidović nakon povrede u susretu protiv Konjuha nije ni nastupio. Bio je ovo ispostavit će se prevelik hendikep za domaćine koji su dobro krenuli u utakmicu. Već nakon pet minuta igre imali su 4:0 ali je tada iskusni trenerski vuk na klupi gostiju, Zdenko Antović, pozvao minut odmora nakon kojeg gosti u narednih pet minuta dolaze do rezultatskog priključka (5:4) i neizvjesnosti koja je trajala do samoga kraja. Gosti su u jednom trenutku prvog poluvremena imali čak i vodstvo od dva gola da bi domaćini serijom 4:0 na poluvrijeme otišli sa dva gola prednosti (14:12).
U drugom dijelu se igralo dosta izjednačeno sa čestim rezultatskim preokretima, a najveća prednost koju je imala jedna ekipa iznosila je dva gola. U sami finiš se ušlo sa rezultatom 19:21 u korist Bosne ali domaćini nošeni frenetičnom podrškom sa tribina prave seriju od 3:0 i dolaze do 22:21. Na ovaj način se ušlo u neizvjesnu završnicu u kojoj su gosti imali zadnji napad, ali nisu ga iskoristili i na kraju je susret završen podjelom bodova, 24:24. Na jednoj strani je uslijedilo slavlje, a na drugoj očaj jer su domaćini propustili priliku da pobjedom preteknu direktnog konkurenta u borbi za ostanak. Kako se to nije desilo, Bosna je dosta bliže ostanku u ligi dok Gračanlijama preostaju samo teoretske šanse.
Nakon susreta niko u taboru domaćina nije bio raspoložen za davanje izjava dok je trener Bosne, Zdenko Antović ovako prokomentarisao utakmicu:

– Čestitam mojim igračima koji su ostavili srce na terenu. Mi znamo šta nama ovaj bod znači isto kao što znamo da domaćini sa ovim bodom vjerovatno putuju u niži rang. Bila je ovo jedna odlična prvenstvena utakmica koja je odigrana u jednoj pravoj rukometnoj atmosferi i možemo samo poželjeti da ovakvih susreta bude još više.

Kada je u pitanju pojedinačni učinak aktera meča dodajmo da je golman domaćih Ahmetašević upisao za njega skromnih 11 odbrana dok je strijelce predvodio kapiten Osmanhodžić sa 11 golova dok je Alibegović dodao 7. U taboru gostujuće ekipe posebno se istakao u drugom poluvremenu golman Žiga koji je u odsutnim trenutcima branio udarce domaćih igrača te sakupio 8 odbrana. Čak sedam igrača Bosne se upisalo u listu strijelaca a najefikasniji su bili Burić i Grujić sa po 6 golova.
U narednom kolu ekipa Gračanice gostuje u Derventi dok Bosna na domaćem terenu ne bi trebala imati problema u susretu protiv Gradačca.

Tendeciozno suđenje sudijskog para Dautović-Beširović

Iako se mladoj, ali hrabroj i borbenoj ekipi Bosne nema šta prigovoriti na zalaganje na terenu i ostvareni rezultat na vrućem terenu u Gračanici pred ispunjenim tribinama dvorane Luke, teško se oteti dojmu da je sudijski par Dautović-Beširović u najmanju ruku bio tendeciozan u korist gostujuće ekipe. Tokom cijelog susreta tolerisani su beskonačno dugi napadi gostujuće ekipe, a nizom sitnih tehničkih odluka u korist gostujuće ekipe samo su dodatno unosili nervozu na teren ali i na tribine.

Na svu sreću sve je na kraju proteklo bez incidenta, ali da se zaključiti da je sudijski par bio najlošiji akter ovoga meča. Uostalom, u trenutnim okolnostima gdje se u Rukometnom savezu ne zna ni „ko pije ni ko plaća“, kada ekipe istupaju iz lige, lahko se da navesti na zaključak „kakav Savez, takva liga, takve i sudije“.

TREĆE POLUVRIJEME RUKOMETNE UTAKMICE GRAČANICA-BOSNA VISOKO

PREDSJEDNIK BOSNE FIZIČKI NASRNUO NA BRISAČA PODA!!!

Rukometni derbi začelja 23. kola Premijer lige BiH, utakmica koja je vjerovatno značila borbu za ostanak u ligi, nažalost, imala je i svoje treće poluvrijeme. Podsjećamo da su se u Gračanici sastali domaćini i Bosna iz Visokog. Domaćinima je samo pobjeda igrala ulogu dok su gosti i sa osvojenim bodom (24:24) napravili veliki posao i vjerovatno ekipu Gračanice gurnuli u niži rang a sebi obezbjedili ostanak u ligi. Da bude sve jasno, ekipa Gračanice je ove sezone upisala čak pet poraza na domaćem terenu. U Gračanici su slavili Sloga, Vogošća, Maglaj, Izviđač ali i Zrinjski, jedan od direktnih konkurenata u borbi za ostanak u ligi. Niti nakon jednog od ovih poraza nije bilo nikakvih problema, čak štaviše, ekipe su ispraćene aplauzima sa terena dvorane Luke. Tako je bilo i protiv visočke Bosne stoga posebno čudi jedan detalj nakon završetka utakmice.
Iako su sa gostujuće klupe službena lica tokom čitavih 60 minuta utakmice vršila konstantan pritisak na službena lica, to im nije bilo dovoljno, nego su i po završetku utakmice, koja je usput rečeno završena rezultatom koji Bosni itekako odgovora, napravili pravi incident kakav se dugo ne pamti u Gračanici.
U nemilim scenama prednjačili su klupski ljekar Tarik Bukva i službeni predstavnik, ujedno i predsjednik RK Bosna Centrotrans, Edin Bukva.
Naime, po završetku susreta, kada su se igrači obje ekipe već nalazili u svlačionicama i kada je dvorana skoro već bila prazna, službeni predstavnik Bosne, Edin Bukva, fizički je nasrnuo na brisača poda!!! Svemu ovome je kao nijemi posmatrač svjedočio i potpisnik ovih redova (novinar BKC-a Gračanica Adnan Džafo).
Kao i obično, čekajući da delegat susreta završi službeni zapisnik, novinar je čekao ispred službenih prostorija a tu se nalazio i dječak koji na utakmicama briše pod. Gospodin Edin Bukva je u tom trenutku dolazio i kretao se prema službenim prostorijama nakon čega je ničim izazvan, grubo zgrabio pomenutog dječaka i odgurnuo ga nekoliko metara dalje. Ovaj fizički napad na nedužno i nevino lice izazvao je revolt kod ostatka domaćih pristalica koji su se nakon toga željeli obračunati sa pomenutim licem. Na svu sreću organizacija utakmice je bila na vrhunskom nivou pa se u dvorani našao veliki broj pripadnika osiguranja ali i policije koji su spriječili bilo kakav dalji incident. Gosti su bez ikakvih problema ispraćeni kući.
Ovaj potez predsjednika kluba RK Bosna Centrotrans sigurno nije u maniru jedne ekipe koja ima dugu i svijetlu tradiciju u BH rukometu i prava je šteta što se zbog ispada jednog pojedinca sada više priča o incidentu nego o sjajnoj rukometnoj predstavi. Klub kao što je Bosna, sa svijetlom i dugom tradicijom, sigurno ne zaslužuje jednog batinaša na svom čelu!!!

Uslijedilo je teško gostovanje u Derventi i još jedan poraz u kojem smo mogli i do pobjede. RK”Derventa”-RK”Gračanica” 32-29 (16-16).

U okviru 24.kola Premijer lige BiH za rukometaše Derventa je danas ugostila ekipu Gračanice, a utakmicu je direktno prenosio javni servis BHT.

Dobri rezultati u prethodna tri kola opili su, čini se, domaće rukometaše, koji su prikazali lošu igru u odbrani i dosta grešaka u napadu u prvih 30 minuta. Nakon vodstva gostiju, Dervenćani prave seriju od tri gola i dolaze do prvog većeg vodstva (3:1, 3. minut). Ipak, gosti se ne predaju, prvo dolaze do izjednačenja (5:5, 10 minut), a već sredinom poluvremena stiču prednost od tri gola (7:10). Sve do posljednih pet minuta poluvremena gosti su zadržali prednost, ali nakon „tajm auta“ Zorana Dokića, četiri pogotka u nizu postiže Živanić i donosi prednost svojoj ekipi (16:15). Ipak, na odmor se odlazi izjednačenim rezultatom 16:16.

Golovima Zekića i Marčete Dervenćani ostvaruju prednost na početku drugog poluvremena (18:16). U nekoliko navrata ta prednost je iznosila i po četiri gola, ali sredinom nastavka gosti prvo sustižu prednost Derente (23:23), a potom, zahvaljujući raspoloženom golmanu Ahmetaševiću, prelaze u vodstvo (23:24, 48 minut). Posle novog „tajm-auta“, kapiten Sibinčić preuzima odgovornost i dovodi Derventu u vodstvo u 52. minutu (26:15), da bi prednost potom uvećavali Zekić, Zemunović i ponovo Sibinčić (29:25, 55. minut). Konačan rezultat je glasio 32:29.

Nejefikasniji u redovima našeg premijerligaša bio je Zemunović sa 7 golova, a dobru partiju su pružili Sibinčić i Živanić sa po šest. U narednom kolu Derventa gostuje u Gradačcu.

Premijer liga BiH, 24. kolo: RK Derventa – RK Gračanica 32:29 (16:16)
RK Derventa: Subotić, Zemunović 7, Sibinčić 6, Drinić, Lukić, Vučić, Stanković, Milinković, Starčević, Živanić 6, Pekić 3, Zekić 5,  Marčeta 5.

Konačno u 25.kolo, zabilježena je ubjedljiva pobjeda protiv već otpisane Slobode. U utakmici koja je imala samo jedan smjer postignuta je sigurna pobjeda RK”Gračanica”-RK”Sloboda” 41-27 (18-12).

Gračanica, SD Luke. Gledalaca: 700. Sudije: Obrenko Miljković (Bijeljina) i Duško Ristanić (Brčko). Delegat: Boško Čađo (Kozarska Dubica). Isključenja: Gračanica 18 min; – Sloboda 8 min. Sedmerci: Gračanica 3 (2) – Sloboda 6 (4).

Gračanica: Ahmetašević 10 odb; Avdić 2 odb; Šaković 2, Pašić 1, Morankić 1, Komnenović 3, Alibegović 6, Saračević, Redžić, Osmanhodžić 3, Sumbić 8, Brđanović 1, Hamidović 6, Ilić 3, Hasić 1, Bašić 6. Trener: Jasmin Unkić.

Sloboda: Bojić 2 odb; Sabljić 6 odb; Cerić 1, Husejnović 3, Đulić 4, Hamzabegović 4, Abdi 6, Čamdžić 3, Ventić 1, Jahić 5. Trener: Mirza Bulić.

Gračanički rukometaši su u 25. kolu Premijer lige BiH upisali osmu prvenstvenu pobjedu a tek drugu u drugom dijelu sezone. Očekivano i bez većih problema savladana je posljednjeplasirana Sloboda rezultatom 41:27, poluvrijeme 18:12. Domaćini su bili favoriti u ovom susretu protiv već otpisane Slobode a tu ulogu su i opravdali na terenu. Od prve sekunde meča bilo je jasno u kojem će smjeru ići ova utakmica a bilo je samo pitanje sa kojom razlikom će domaćini slaviti. Na poluvremenu je domaći tim imao šest golova prednosti da bi u drugom uslijedio totalni potop gostujuće ekipe. Već u 37. minuti domaćini prvi puta dolaze do dvocifrene prednosti 24:14 a prednost je u pojedinim trenutcima meča iznosila i maksimalnih +15 (31:16). Trener domaće ekipe priliku je dao skoro svim igračima sa klupe a kao rijetko kada ove sezone u ekipi Gračanice se čak 12 igrača upisalo u listu strijelaca. Najefikasniji je bio Sumbić sa 8 golova dok su Hamidović i Bašić dodali po 6. Posebno raduju golovi mladih Pašića, Šakovića, Hasića i Morankića. Standardno dobar je na golu bio Ahmetašević sa 10 odbrana a mladi Avdić je upisao dvije. U taboru Slobode najefikasniji je bio Abdi sa šest golova.
Sa nova tri boda ekipa Gračanice je ostala na 13. mjestu sa 27 bodova. Gračanlije su još uvijek u zoni ispadanja iz lige a u narednom kolu gostuju u Vogošći i od ovog susreta bi mogla zavisiti sudbina ekipe u Premijer ligi. I domaćini imaju svoje računice dok je situacija jasna i u ekipi Gračanice. Samo pobjeda ih ostavlja u borbi za Premijer ligu a i sa pobjedom ne bi bili sigurni s obzirom da u zadnje vrijeme u Premijer ligi svjedočimo sve većem broju u najmanju ruku „čudnih“ rezultata.

SVE POHVALA ZA GRAČANIČKU PUBLIKU

Ne možemo a da ne pomenemo odličnu podršku koju ekipa Gračanice uživa sa tribina dvorane Luke. U trenutnim okolnostima gdje se ekipa nalazi u donjem dijelu tabele, kada su igrači itekako ostali dužni svojim vjernim navijačima u trenutku kada je u Gračanici gostovala jedna Sloboda koja je već otpisana, na tribinama dvorane Luke se pojavilo oko 700 ljubitelja rukometa koji su svojim ljubimcima davali podršku i navijali kao da se domaćini bore za prvo mjesto na tabeli a ne za ostanak u ligi.

POHVALE ZA SLOBODU

Ne možemo također da ne pohvalimo i ekipu Slobode. Zašto? Pa u trenutnim okolnostima Tuzlaci pošteno odrađuju svoje zadnje utakmice u Premijer ligi iako je već odavno bilo jasno da su putnici u niži rang. I ne samo to, Sloboda svojim nastupom u Premijer ligi sportski održava regularnost takmičenja za razliku od recimo jednog Igmana koji je istupio iz lige i samim time doveo kompletnu ligu i položaj mnogih ekipa u jednu nezavidnu situaciju, da ne kažemo neregularnu.

Naredno 26.kolo vodilo nas je na megdan favorizovanoj Vogošći. Nakon što smo odlično odigrali prvo poluvrijeme u nastavku smo nestali sa terena: RK”Vogošća”-RK”Gračanica” 40-29 (18-18).

Nakon dvomeča sa Maglajem rukometaši Vogošće nastavljaju uspješnu seriju pobjedom nad Gračanicom u okviru 26.kola Premijer rukometne lige BiH rezultatom 40:29 (18:18).
Gosti su se ponadali bodovima spasa nakon dobrog otvaranja utakmice. U nekoliko navrata imali su i vodstvo od 3 gola razlike tokom prvih deset minuta utakmice. Nakon početnog opuštanja Vogošćani „ubacuju u višu brzinu“ i serijom od 7-1 preokreću razultat (10:7) ali do kraja prvog poluvremena ponovo „padaju u letargiju“ dopustivši gostima da dođu do izjednjačenja (18:18).
U drugom poluvremenu očigledno je da su savjeti trenera Riđića učinili svoje. Od starta su domaći puno agilniji u odbrani brzo odigravajući kontra napade i prednost za RK Vogošća Poljine Hills rasla je iz minute u minut. Do kraja utakmice svi igrači sa klupe dobili su svoju priliku ali to nije pomoglo Gračanlijama da ublaže poraz. Završilo je sa maksimalnih +11 (40:29) uz čak 12 igrača koji su se upisali u strijelce. Prednjačio je Tufekčić sa 6 postignutih golova.
U narednom kolu koje se igra za desetak dana (srijeda 13.04.) Vogošćani igraju derbi polusezone u Ljubuškom protiv Izviđača.

RK VOGOŠĆA POLJINE HILLS – RK GRAČANICA 40:29 (18:18)
VOGOŠĆA P.H.: Šabanović 15 odb, Haseljić, Geko 2, Džinović 3, Bečić 4, Korjenić 3, Međić 3, Ovčina 4, Tufekčić 6, Dedajić 4, Jelačić 2, Divković 5, Đapo, Pandžić 3, Kadrić 1; trener: Danije Riđić

GRAČANICA: Ahmetašević 8 odb, Avdić, Šaković 1, Pašić 1, Morankić 1, Komnenović 1, Saračević, Redžić, Osmanhodžić 10, Sumbić 7, Brđanović, Hamidović 4, Ibrahimović, Hasić, Bašić 4; trener: Jasmin Unkić

Uslijedila je utakmica sezone, barem smo tako mislili. Naime, u okviru 27.kola gostovali smo u Gradačcu, a utakmica je bukvalno bila kvalifikaciona. Ekipa koja izgubi bila je siguran putnik za Prvu ligu. Čitav susret Gradačac je biuo bolji protivnik, imao je tokom drugog dijela i +6 golova prednosti, ali smo mi u jednoj infarkt završnici uspjeli da na samom kraju utakmice prvi puta povedemo i pobjedimo. Zaista neponovljiva utakmica. RK”Gradačac”-RK”Gračanica” 24-25 (14-11).

Rukometaši Gračanice ostvarili su veliku pobjedu u Gradačcu u 27. kolu Premijer lige BiH. Gračanlije su pobjedom u komšijskom Gradačcu ostale u igri za opstanak, dok je Gradačac ovim porazom spakovao kofere za niži rang. Domaćin je vodio 14:11 na poluvremenu, bio u prednosti većim dijelom utakmice, no na kraju je Gračanica je slavila sa 25:24. Sumbić i Bašić su sa po šest golova bili najbolji u sastavu gostiju, dok je u timu Gradačca Mirković sa šest golova bio najbolji, dok su po pet postigli Božič i Pedić.

Komšijski derbi rukometne Premijer lige BiH u Gradačcu pripao Gračanlijama

Gradačac se seli u niži rang, Gračanici ostaje nada u narednim susretima.

Ekipa RK Gračanice sinoć je u komšijskom derbiju u dvorani „Skenderija“ u Gradačcu u utakmici koja je odlučivala koja će ekipa, Gradačac ili Gračanica, iz rukometne Premijer lige BiH, ispasti u niži rang, dobila je susret. Ostale su nade, da se u narednim susretima ekipa Jasmina Unkića izbori za opstanak u društvu najboljih, u godini, kada obilježava 70. godina rukometa u Gračanici.

Minimalna pobjeda Gračanice 24:25 vrednija nego ikada

S obzirom da je ovo i za Gradačac i za Gračanicu bila utakmica života, igra je bila dosta nepovezana, rastrgana i sa dosta tehničkih grešaka. Domaćinu, ekipi Gradačca pripalo je prvo pouvrijeme, kada su Gradačačani vodili i sa pet golova razlike.

Slavlje sa navijačima, slavilo se duboko u noć

U drugom poluvremenu, domaćinu je ponestalo snage, pa je Gračanica vodstvo smanjivavla, da bi se pobjednik znao u posljednjoj minuti. Bilo je 24:25, dakle pobjeda Gračanice sa golom razlike.

Poslije susreta na tribinama na kojima se našao veliki broj navijača RK Gračanica nastalo je neopisivo slavlje koje se prenijelo na ulice u Gračanici. Gradačac se ovim porazom seli u Prvu rukometnu ligu F BiH.

U 28.kolu bili smo slobodni jer je ranije ekipa RK”Igman” Ilidža istupila iz takmičenja. Budući da je odigrala više od 50% utakmica, postignuti rezultati ekipe sa Ilidže su se računali. Kao što je rečeno, mi smo u prvom dijelu prvenstva poraženi od Igmana, a ovu utakmicu dobili smo službenim rezultatom 10-0.

U ovom 28.kolu u Cazinu je zabilježen jedan od NAJSRAMOTNIJIH REZULTATA u BH rukometu. Naime, “za igru nemotivisani” igrači Izviđača koji će osvojiti prvo mjesto u ligi, ali ne i prvenstvo, pregaženi su u Cazinu od Krajine rezultatom 32-23. Red je da pomenemo sjajnu ekipu iz Ljubuškog koja je “igrala” u slijedećem sastavu: HRK Izviđač: Ivanković (1 obrana, 1 sedmerac), Tolić (9 obrana, 2 sedmerca), I. Ereš (4 obrana, 1 sedmerac), Miličević, J. Ereš 1/1, Hrstić 3, D. Mandić 3, Marković, Čutura 2, Jarak 1, Šarac 10/1, J. Grbavac 2, M. Pavlak 1, Rodin 1.
Trener: Zdenko Grbavac.

Umjesto pauze tog 19.04.2016.g. odigrali smo prijateljski susret protiv učesnika SEHA lige, banjalučkog Borca koji se pripremao za nadolazeći play off. Odigrali smo odličnu utakmicu koju smo vrlo lako mogli dobiti da trener Unkić nije pružio priliku svim igračima. Treba napomenuti da je utakmica između Gračanice i Borca imala i humanitarni karakter prikupljanja pomoći za liječenje Armina Ćurića iz Gračanice.

Pripremna utakmica: RK”Gračanica”-RK”Borac” Banjaluka” 29-30 (16-11).

Gračanica, SD Luke. Gledalaca oko 400. Sudije: Admir Dautović i Anes Đulović. Isključenja: Gračanica 8 min; – Borac 8 min. Sedmerci: Gračanica 2 (1) – Borac 4 (2).

Gračanica: Ahmetašević 13 odb, 2 s; Avdić 1 odb; Šaković 1, Komnenović 1, Alibegović 4, Osmanhodžić 9, Hamidović 6, Ilić 3, Bašić 5. Trener: Jasmin Unkić.

Borac: Ivanišević 11 odb; Efendić 4 odb; Janković 9, Milošević 1, Nježić 5, Vujović 2, Ćelić 2, Glumčić 1, Smojver 5, Dumenčić 5. Trener: Aleksandar Međedović.


Proteklog vikenda u rukometnoj Premijer ligi je bila pauza a utakmice 28. kola na rasporedu su u utorak (19.4.). Ekipa Gračanice je trebala igrati protiv Igmana ali ova ekipa je već ranije istupila iz takmičenja tako da će Gračanlije upisati vrijedna tri boda u borbi za ostanak. Ekipa je ipak iskoristila slobodan termin da odigra kontrolnu utakmicu protiv banjalučkog Borca. I jednima i drugima susret je poslužio za pripremu onoga što ih očekuje u narednom periodu. Domaćini se u finišu sezone bore za ostanak u ligi dok će Borac nastupiti u Ligi za prvaka BiH sa ekipama Izviđača, Vogošće i Maglaja, gdje Banjalučani brane titulu prvaka BiH.
Publika u Gračanici tako je imala priliku da na djelu vidi učesnika SEHA regionalne lige ali i najtrofejniju ekipu u BiH u kojoj i danas igra nekoliko vrsnih igrača, bivših i aktuelnih reprezentativaca poput Nikolića, Obradovića, Jankovića ali i mladih Nježića, Ćelića, Efendića i drugih.
Iako se radilo o prijateljskoj, kontrolnoj utakmici, na terenu je ipak viđena velika borba. Domaćini su možda i iznenađujuće dobro ušli u susret i vodili cijelim tokom prvog poluvremena. Na odmor se otišlo sa 16:11 za ekipu Gračanice. U drugom dijelu gosti su zaigrali bolje ali do prvog izjednačenja na utakmici stižu tek u 54. minuti pri rezultatu 27:27 da bi minut kasnije i poveli te sačuvali prednost do kraja i pobijedili 29:30.
Kod domaćina je odličan na golu bio Ahmetašević sa 13 odbrana od čega dva sedmerca dok je strijelce predvodio kapiten Osmanhodžić sa devet golova dok su mladi reprezentativci Hamidović i Bašić postigli po šest odnosno pet golova. U taboru gostujuće ekipe dobar je na golu bio Ivanišević sa 11 odbrana a strijelce je predvodio reprezentativac BiH Janković sa devet golova.
Prije početka utakmice predstavnici Borca su uručili dres ovog kluba igraču Gračanice, Darku Iliću, koji je svojevremeno tri godine nosio dres bivšeg prvaka Evrope. Ilić je bio oduševljen ukazanom pažnjom od strane kluba iz Banjaluke:

– Šta da kažem. Presretan sam zbog ovog gesta, jer nije mala stvar kada vam neko ukaže ovakvo poštovanje nakon dugo godina. Ipak se radi o najtrofejnijem klubu u BiH, bivšem prvaku Evrope i puno mi znači što su me se sjetili. Borcu želim sreću u borbi za odbranu titule dok se nadam da ćemo i mi izboriti ostanak u ligi jer smo i protiv Borca pokazali da vrijedimo puno više od donjeg dijela tabele. Ukoliko ne bude nekih čudnih rezultata u samoj završnici prvenstva, smatram da će se Premijer liga i naredne sezone igrati u Gračanici.

Aleksandar Međedović, trener Borca kazao je da u doigravanju za prvaka očekuje odbranu titule te je dodao:
– Dobro smo iskoristili provjeru protiv Gračanice u pripremi za ono što nas očekuje u završnici prvenstva. Iako nismo igrali sa punom snagom i najjačim timom, ipak me iznenadio kvalitet domaćeg tima i otpor koji su nam pružili. Znao sam da je Gračanica rukometni grad i pomalo me čudi da se domaćini nalaze u teškoj situaciji na tabeli. Prema prikazanom protiv nas ja sam ubjeđen da ova ekipa ali i ovaj grad i divna publika zaslužuju Premijer ligu i naredne sezone.

Nakon zapanjujućeg rezultata iz Cazina, bilo je jasno da ponovo idemo na jednu kvalifikacionu utakmicu, koja je praktično bila “biti ili ne biti”. Protivnik je bio RK”Čelik” Zenica, koji je takođe imao imperativ pobjede. Nažalost, potpuno zasluženo “crveno-crni” slavili su veliku pobjedu i na taj način stvorili preduslove da ostanu u ligi, a mi smo nažalost izgubili i teoretske šanse za ostanak jer se u Cazinu dogodilo još jedno rukometno čudo!

29.kolo RK”Čelik”-RK”Gračanica” 31-29 (15-10).

Čelik: Polić, Čabai, Dervenčić 3, Begagić A., Buljugija, Mujanović, Bajramović 4, Kadić 12, Tufekčić, Begagić Al. 4, Sumbuljević, Begović 5, Duvnjak 3, Hodžić.

Gračanica: Ahmetašević, Šaković, Pašić, Komnenović, Alibegović 4, Saračević 1, Redžić, Osmanhodžić 4, Avdić, Sumbić 5, Brđanović 4, Hamidović, Ilić 4, Hasić, Bašić 7.

Gračanički rukometaši su nažalost nakon šest sezona provedenih u Premijer ligi ponovo napustili takmičenje. Kolo prije kraja sve kalkulacije su pale u vodu i u dvorani Luke barem naredne sezone nećemo gledati najkvalitetniji BH rukomet. Sumorna sezona je počela loše i završila loše. Niko od vjernih navijača kluba i ekipe nije očekivao ovakav poklon za 60-ti rođendan. Vremena za analizu će biti nakon zadnjeg kola ali je jasno da je bilo i previše loših utakmica, svađa, loših procjena…ukratko mnogo toga lošeg se desilo ove sezone u rukometnom klubu da se moglo očekivati nešto bolje na kraju. Čudno je samo kako niko na polusezoni nije uvidio u kojem smjeru se kreće ekipa, moglo se reagovati ali eto nije. Još jednom kažemo, biće vremena za analize.
Proteklog vikenda su odigrane utakmice 29. kola, predzadnjeg u sezoni. Ekipi Gračanice je bila potrebna pobjeda u Zenici protiv Čelika. Ona naravno nije došla i u Zenici je zakucan posljednji ekser na lijesu kojim Gračanlije putuju u drugu ligu. Dobili smo četiri drugoligaša a nakon utakmica 30. kola saznat ćemo i ime pete ekipe koja seli u drugu ligu.

SA UTAKMICE

29. kolo je bilo kolo istine za gračaničke rukometaše. Bila im je potrebna pobjeda kako bi se borili za ostanak u ligi. Pobjedu nažalost nisu ostvarili a kako su igrali u Zenici, nisu je ni zaslužili. U klubu su se nadali da slično kao protiv Gradačca mogu do iznenađenja uz pomoć svojih navijača. Atmosfera je na kraju bila identična ali rezultat nije. Navijači su ispoštovali ali rukometaši nisu. Dvorana na „Bilmišću“ je bila okupirana od strane Gračanlija, tako da je ugođaj više ličio na neku od prvenstvenih utakmica u Gračanici a ne u Zenici. Krenuli su rukometaši dobro i igrali su tako nekih pet minuta kada su i imali prednost od 2:0. I to je bilo sve od gostiju. Šteta što se utakmice ne igraju po pet minuta. Krenuli su gosti agresivno u odbrani i Čelik nije imao prilike da dođe do gola. Ukoliko je nešto i prošlo to je hvatao odlični Ahmetašević. I onda stop. Kraj. Ekipa Gračanice je nestala sa terena a iskusni domaćini su sa svakim novim napadom povećavali svoju prednost koja je na kraju prvog dijela iznosila pet golova, 15:10. Da na golu nije bilo raspoloženog Ahmetaševića, prednost domaćih bi vjerovatno iznosila i deset golova.

U drugi dio bolje ulaze domaćini a ekipa Gračanice više djeluje kao skup rekreativaca koji su se po prvi puta našli na terenu. Tehničke greške su se redale jedna za drugom pa je i Čelik svaki svoj upropašteni napad imao priliku odmah da popravi. Prednost je u drugom poluvremenu rasla i do sedam golova i bilo je jasno u kojem smjeru ide ova utakmica. Gračanički navijači su sredinom drugog poluvremena počeli da napuštaju dvoranu, i to je bio jasan signal šta misle o igri svojih ljubimaca. Do kraja su gosti uspjeli da ušminkaju svoj loš nastup i dođu do konačnog poraza od 31:29. Rezultat je kažemo ušminkan ali osjećaj gorčine i dalje ostaje. Navijačima oči niste uspjeli zamazati.

U redovima domaćeg tima najefikasniji je bio Kadić, omaleni krilni igrač koji u sutonu svoje karijere sa bekovske pozicije u Zenici rešeta gol Gračanice sa 12 postignutih golova. Begović je dodao pet a Bajramović i Begagić po četiri. Dobar je na golu domaćina bio i golman Sirćo sa 15 odbrana. Na drugoj strani osim donekle raspoloženog golmana Ahmetaševića, niko više nije vrijedan pomena.
Sa ovim porazom ekipa Gračanice je ispala iz Premijer lige i rukometašima ostaje da odrade još utakmicu zadnjeg kola protiv sarajevske Bosne.

Iako će mnogi reći da ekipa nije zaslužila ispadanje, realnost je takva i prije svega treba se pogledati u svoje dvorište, analizirati sve svoje greške, kojih je itekako bilo, pa tek onda napraviti sveobuhvatniju analizu koja će uključiti cijelu sezonu i sve ostale ekipe.

POHVALE ZA SUDIJSKI PAR

Za sami kraj ne možemo ignorisati činjenicu da je sudijski par Jović-Arnautović odlično odradio svoj posao u ovoj veoma zahtjevnoj utakmici.

ŠTA JE NAKON UTAKMICE IZJAVIO TRENER DOMAĆEG TIMA, SELDIN RIZVANOVIĆ

– Ovo je važna utakmica na putu za očuvanje premijerligaškog statusa. Igrači Čelika su večeras fantastično odigrali svih 60 minuta i pobijedili odličnu ekipu Gračanice. Šteta što zakulisnim radnjama u Premijer ligi na kraju prvenstva, pred očima Rukometnog saveza i komesara Lige ligu napušta RK Gračanica, jedna od boljih ekipa u ovoj Ligi. Kod nas opuštanja ne smije biti, jer pred nama je imperativ pobjede u srijedu protiv dobojske RK Sloge u Zenici i da na taj način riješimo sve naše probleme – kaže trener Čelika Seldin Rizvanović.

U ovom 29.kolu, Krajina je savladala još jednog favorita rukometaše iz Vogošće. Ovaj puta nisu bili tako raspoloženi kao protiv “Skauta” iz Ljubuškog, pa su slavili sa skromnih 35-33. Vjerovatno je bilo teško ponoviti dvije fenomenalne utakmice protiv dvije prvoplasirane ekipe u tako kratkom roku. Međutim, treba naglasiti da su Cazinjani bili briljantni i u 30.kolu kada su u Prijedoru pregazili domaćina 37-31! Da nije žalosno, bilo bi smiješno!

Najneregularniji dio ligaškog prvenstva odigranog u ekipnim sportovima u istoriji samostalne BiH okončano je utakmicama 30.kola. Mi smo bili domaćini sarajevskoj Bosni, koja se u proljetnom dijelu značajno pojačala i koja je pružala više nego dobre partije. Emotivno slomljeni igrači dali su sve od sebe da prvenstvo završe pobjedom, ali znatno motivisaniji igrači Bosne uspjeli su ostvariti trijumf i ostati u društvu najboljih.

Rukometaši Gračanice četvrti su putnik u niži rang, nakon Igmana, Slobode i Gradačca.

Pred ovu utakmicu, javno se oglesio potpredsjednik kluba Nedim Musić.

No, dok drugi “kuhaju” o svom opstanku, namještaju utakmice, a RSBiH šuti, u ovom klubu svjesni su da sami snose najviše krivice.

Kuhinja radi svoje

– Bit ću realan. Imali smo loše pripreme i dosta povreda na početku, te ostali bez boda u prva četiri kola. Uspjeli smo se vratiti na pravi kolosijek, ali domaći porazi smanjili su naše šanse za opstanak. Jasno je da neki klubovi moraju ostati i da “kuhinja” odlično radi. Čeliku čestitam na trijumfu u 29. kolu jer nas je zasluženo pobijedio, a mi svijetla obraza odlazimo u niži rang, kaže potpredsjednik Gračanice Nedim Musić i nastavlja:

– Nismo se bavili malverzacijama, kao Krajina i gospodin Emir Dautović, koji nas je poklopio u svakom meču kako suđenjem, tako i utjecajem na delegiranje kod naivnog komesara Amira Zahirovića, koji ne znam po čijem nalogu radi. Očito da nam je bilo određeno da ispadnemo, a da je bilo sve pošteno, mi bismo u posljednjem kolu igrali za opstanak, no nisu nam dozvolili. Gračanica je klub svijetle tradicije i nikome nije dužan. Ni Savezu ni igračima, ni dobavljačima, a nekim klubovima se dugovi tolerišu već godinama i to u nenormalnim iznosima.

On smatra da su 28. i 29. kolo na površinu izbacili sve nečasne radnje.
– Očito da je Dautoviću sve dozvoljeno. Pa nerealni su rezultati u Cazinu da Krajina nadigra dvije prvoplasirane ekipe prvenstva Izviđač i Vogošću, ali neka je njima na čast. Oba kluba sigurno tu vide svoju korist, ali na ovaj način sebi prave neprijatelje, govori Musić i ističe da njegova ekipa neće ni u kom slučaju pustiti da ih sarajevska Bosna olako pobijedi u posljednjem kolu.

Ne damo obraz

– Ako Bosna bude bolja od nas, neka pobijedi, ali želimo da se časno i pošteno oprostimo. Ako Bosna bude igrala kao Sloga, Maglaj, Zrinjski, onda neka nosi bodove, ali poklona i prodaje nema. Ne damo svoj obraz, kao što su to učinili neki drugi klubovi iz vrha, završio je Musić.

Ovdje možete pogledati snimak cijelog susreta:

Na kraju tabela je imala slijedeći izgled, a naši rezultati su bili:

Evo kako su rasplet prvenstva vidjeli predstavnici visočke Bosne koji su sa čak 42 osvojena boda ispali iz Premijer lige.

Iz Visokog optužuju, čeka se odgovor prozvanih

"Bosna i Krajina su kupovali utakmice, RSBiH je sve znao"

Iako je spuštena zavjesa na regularni dio premijerligaške sezone o istom će se sasvim sigurno još dugo pričati i to zbog nekoliko nevjerovatnih rezultata u posljednjih par kola.

Ekipe koje su tokom cijele sezone u susretima sa malo ozbiljnijim klubovima, koji je nažalost u Bosni i Hercegovini malo, polagale oružje čim su završile posljednji trening uoči tih mečeva, stigle su do pobjeda koje su iznenadile i one koji slabije prate rukomet.

Međutim, čudni rezultati kod čelnika Rukometnog saveza nisu izazvali sumnju, pa tako iz krovne kuće bh. rukometa do danas se po tom pitanju nisu oglašavali, a da li će nakon što su iz visočke Bosne koja je ispala javno istakli da su znali za štimanja i kupovinu utakmica ostaje nam da vidimo.

U Visokom su razočarani, sinoć se bh. sportskoj javnosti obratio direktor kluba Mirza Handžić, dok je danas putem Facebook profila predsjednik Bosne, Edin Bukva, iznio optužbe na račun čelnika Saveza, te RK Bosna, RK Krajina, RK Izviđač, RK Prijedor i RK Derventa.

“Jedni smo od rijetkih u BiH koji  svoju ekipu grade kroz komplet omladinske pogone koji su godinama u vrhu bh. rukometa.  Nije da ih se samo priprema za rukomet nego i ulaemo i u njihov odgoj i van terena. Na školskom planu to su uzorni i odlični momci i studenti. Da bi uspjeli u tome potrebno je mnogo odricanja i truda od strane tih momaka, s druge strane potrebno je veoma mnogo finansijskih sredstava koja nije lako obezbijediti u našoj općini gdje ljudi iz godine u godinu sve teže se odlučuju da ulažu u klub. U mom slučaju konkretno trpi porodica, moja supruga koja u svakom momentu daje podršku i trpi sve nedaće koje proizlaze iz ovog puta, trpe moja djeca koje sam željan zadnju godinu a i oni mene sigurno. Trpi privatni biznis i tridesetak zaposlenika i sve je to žrtva kako moja tako i ljudi koji su u ovom projektu zajedno sa mnom. Hvala im svima”, poručio je između ostalog predsjednik Bosne Edin Bukva.

“Sve je to vizija i ispravan put da te momke izvedemo na pravi put i dođu ljudi iz Saveza, Smajo Karačić i Enid Tahirović koji dopuste malverzacije i štimanja rezultata da bi opstali oni koji su njima bitni iz ko zna kojih razloga. Dođe RK Bosna Sarajevo,  vjestačka tvorevina koja je uništila bezbroj igrača i talenata svojom vizijom i kupi za 10.000 KM utakmicu u Derventi odakle rijetko ko zadnjih godina odnese bodove, a pogotovo neko ko se bori za opstanak. Dođe Emir Dautović, predsjednik RK Krajina koji je ujedno i sudija PLBIH sto je apsurd i ujedno vedri i oblači u kompletnoj PLBIH. te na domaćem terenu raznese dvije prvoplasirane ekipe i na dobiju Prijedoru gdje niko bod nije uspio odnijeti od slabijih ekipa. Dođe doktor Miljuš, predsjednik RK Prijedor član Izvršnog odbora RSBIH i proda za 17.000 KM utakmicu Krajini. Dođee RK Vogošća i za 5.000 KM proda utakmicu u Cazinu. Jadno!!! I što je još najgore dođe RK Izviđač koji je top ekipa u BiH i dopusti sebi da uđe u sve te malverzacije što je razočaravajuće za bh. rukomet. Dođu i sruše snove tih momaka koji se kupaju u znoju, koji se odriču bezbroj stvari da bi uspjeli u svojoj viziji. Hvala momci što stoički podnosite sve i što ste neiskvareni izloženi ovom sistemu. Hvala sponzorima i navijačima i izvinite u ime kluba i u moje lično ime ako smo negdje pogriješili”, dodao je prvi čovjek Bosne iz Visokog.

PIŠE: JASMIN TAJIĆ, novinar Oslobođenja 06.05.2016.g.

Završnica regularnog dijela Premijer lige BiH nije mogla proći bez sumnjivih utakmica, koje su bacile mrlju na sjajnu sezonu koju su odigrali, prije svega, Maglaj, a potom Sloga, te prvak i Izviđač. U posljednja tri kola ponajviše zbog drugih rezultata, koji im nisu išli na ruku, društvo najboljih u BiH osim Igmana, tuzlanske Slobode i Gradačca, napustile su ekipe Gračanice i visočke Bosne Centrotrans.

Kada sam na polusezoni razgovarao sa trenerom visočke Bosne Zdenkom Antović, rukometnim magom i velikim znalcem, rekao mi je da Bosni treba 37 bodova kako bi opstala, no njegov tim na kraju osvoji 41 i ispade.

Što se tiče Gračanice često sam u posljednje vrijeme razgovarao sa predsjednikom kluba Midhatom Mujačićem i sa potpredsjednikom Nedimom Musićem, a obojica najveće krivce za ispadanje vide svojoj ekipi, no da je sve bilo realno kako se očekivalo, Gračanlije su u posljednjem kolu mogle same odlučivati o svojoj sudbini.

No, da na prepričavam dešavanja sa terena, najviše mi smetaju jasna i otvorena dešavanja van terena. Potpuno je jasno, onome ko se iole razumije u rukomet, da su rezultati ostvareni u posljednja tri kola u najmanju ruku sumnjivu, što je možda i najblaži mogući opis.

I nije problem što su mečevi možda namješteni, a sve ukazuje da jesu, problem je šta i kako dalje. Ako se ekipa čiji kvalitet je upitan i u drugom rangu takmičenju, ove sezone „spasi“, šta očekivati naredne!? Društvo najboljih i naredne sezone napušta pet timova, a pitanje šta će oni koji su se ovaj put na račun drugih spasili? Šta će oni klubovi koji su tek tako prodali obraz poklonivši bodove? I nisu to više pitanja ove sezone, radi se o pitanjima koja će pratiti naredne sezone i godine pred nama?

Ima tu ekipa, možda će nekom zvučati previše subjektivno, a nije, jer imam dokaze u vidu snimaka domaćih mečeva, poput visočke Bosne, iz koje je Antović izvukao 200 posto u drugom dijelu sezone i koja je na domaćem terenu bila nezaustavljiva, a koja sasvim sigurno prema prikazanom ni najmanje nije zaslužila niži rang. No, sitna mešetaranje, lični interesi, nerukometni interesi očito su presudili, pa više ne možeš biti dobar samo na terenu već moraš biti  i van terena, sa sudijama, delegatima i kojekakvim „utjecajnim ljudima“, koji očito kroje sudbinu rukometa.

Siguran sam da će se i visočka Bosna i Gračanica vratiti, po mom skromnom sudu, za godinu dana, no pitanje je da li će ih posljednji istupi u medijima koštati neprijateljskog odnosa nekih klubova koje su prozvali? Pitanje je ko može i na koji način zaustaviti ono što svi vide?
A odgovor je vrlo jasan, ukoliko oni koji optužuju prilože dokaze o namještanju, to sigurno može utjecati na regularnost, ne možda ove sezone, ali svih narednih. Svih narednih u kojima će se pojaviti neki novi klinci željni rukometa, željni dobre rukometna atmosfere. Pojavit će se, borit će se, a ne smijemo dozvoliti da im neki starci, kojima je rukomet na posljednjem mjestu i iz kojeg samo izvlače ličnu korist. Ovaj tekst možda ništa neće promijeniti, ali neka se ljudi u bh. rukometu zapitaju, kome treba ovakva liga, da je dva mjeseca do kraja iste javna tajna da neke ekipe „moraju“ opstati iz ko zna kojeg razloga. I nije jasno kako ekipe iz samog vrha mogu sebi dopustiti sramotu da gube od timova koji su bar tri puta kvalitetom lošije, a očito da mogu, ko zna iz kojeg razloga.

I kako napisah na početku, žalosno je što sad ne pišem o sjajnom Maglaju predvođenim Benjaminom Čičkušićem ili o  magičnoj pobjedi Izviđača u Banjoj Luci, već o onome što uništava, a bojim se da će nastaviti uništavati bh. rukomet…

IZVJEŠTAJ O RADU PREDSJEDNIKA i  UPRAVE  

u periodu od maja 2015. do maja 2016

Nakon imenovanja nove Uprave u maju 2015 godine nastavljen je kontinuitet rada kluba uz pojačanje sa novim članovima Uprave.

Održano je pet sjednice Uprave plus jedna polovinom avgusta 2015. Ovaj broj je morao biti veći i preuzimam odgovornost što nije, mada sam nastojao da za sve važne odluke konsultujem članove Uprave, najčešće putem SMS poruka (sve je arhivirano), mailova, a naknadno u formi zapsinika (nadležan direktor kluba).

Na prvom sastanku Uprave je dogovorena podjela rada: prof.Bukvić nadležan za stručan rad u trenažnom procesu omladinskih selekcija, dr.Arnus u liječenju i uputama, igrača po pitanju i povreda i drugih zdravstevnih problema, Bešlagić Muris u  dijelu  podrške zdravstvene njege igrača u svim selekcijama (na treningu, utakmicama, posebno putovanja omladinskih selekcija), Korić Sabit u dijelu podrške blagovremenog obezbjedjenja potrebnog MTS-a i usluga vlastitog vozila za lokalne potrebe, od septembra mjeseca kao predsjednik Vijeća roditelja RK Gračanica, Nihad Krajinović, nadležan za organizaciju takmičenja i drugih aktivnosti omladinskih selekcija u suradnji sa direktorom kluba. Nedim Musić i Midhat Mujačić, kao potpredsjenik i predsjednik nadležni primarno za obezbjedjenje finansijskih sredstava u klubu, ali i za organizaciju kluba, utakmica, komunikaciju sa trećim licima, pomoć u rješavanju problema igrača (najviše privatnih), sa namjerom da i na ovaj način ih motivišemo i ostanu lojalni klubu, organizacija priprema u avgustu (dvorana Luke se renovirala).

Prva odluka se odnosila na usvajanje cilja u Premijer ligi: ostanak u društvu najboljih.

Prvi radni sastanak koji nije evidentiran kao takav je bio 15.8. kada smo na polovini priprema uočili da ne ide po planu uz uvjeravanje tadašnjeg trenera da će sve biti priprepremljeno za početak. Nakon prve utakmice trener Subašić zbog privatnih i zdravstvenih razloga podnosi ostavki i odlukom Uprave imenovan je Jasmin Unkić.

Polovinom septembra je održan sastanak Uprave sa roditeljima i tom prilikom imenovano Vijeće roditelja, predsjednik Vijeća. Cilj je bio bliža saradnja i aktivno učešće roditelja u radu omladinskih selekcija i podrška u svim segmentima, organizacijski, finansijski, poboljšanje discipline i drugo. Smatram da se može uraditi još mnogo više i bolje od strane roditelja.

Polovinom decembra je održan sastanak Uprave na temu obilježavanja jubileja 60 godina rukometa u Gračanici i organizacija memorijalnog turnira „Halid Žunić“ koji je ove godine protekao u znaku jubileja. Prema ocjeni mnogih turnir je uspješno organizovan.

U drugom dijelu sezone sve je bilo podređeno radu i podršci prvoj ekipi u cilju opstanka u Premijer ligi. Poslije poraza od Zrinjskog u Gračanici od strane predsjednika Upravi je na vanrednom sastanku ponuđena ostavka, odnosno za dalje vodjenje kluba traženo je mišljenje Uprave. Podrška je potvrđena i zaključeno je da se mora više posvetiti komunikaciji sa igračima u cilju poboljšanja motivacije, jer je bilo raznih nezadovoljstava (naročito od strane pojedinih igrača za kažnjavanje po pravilniku), ali i na poboljšanju kvaliteta treninga.

Nakon neriješenog rezultata u Cazinu bili smo sigurni da ova ekipa, igračka i trenerska može uspješno privesti kraju sezonu.

Da bi igrače maksimalno motivisali i bili sigurni u opstanak bez obzira što se mjesec dana prije kraja lige javno pričalo o namještanju utakmica, uz konsultaciju samo sa potpredsjednikom, na sastanku igrača, nosilaca igre, i predsjednika ponudjeno je da će za pobjede protiv Gradačca i Čelika dobiti 9.000,00 KM premije, a kao bonus (motivacija za posljednju utakmicu sa Bosnom S.) za ostanak u Premijer ligi iznos za koji nije obećano koliko.

Posljednji peti zvanični sastanak Uprave održan je 3.5.2016.godine na kome je podnešen i usvojen finansijski izvještaj, podnešen i usvojen izvještaj o rezultatima selekcija kluba i radu predsjednika, odnosno Uprave. Kao zaključak usvojena je Odluka Uprave da  skupštini Kluba svi (prisutni) članovi Uprave podnose ostavku. Izvještaj trenera nije zbog propusta predsjednika kluba do kraja saslušan ni usvojen, ali je obzirom na rezultat situacija jasna.

Kao trenutni predsjednik izjavljujem da preuzimam svu odgovornost i krivicu koja mi se pripisuje (od koje nažalost klub nema koristi jer smo ispali) bez odbrane i pokušaja da objasnim da li je pripisana krivica tačna i stvarna, ili ne.

Nisam uspio da stvorim, nametnem autoritet nekim igračima, nekim članovima Uprave i direktoru, i preuzmem odgovornost za neke odluke koje sam morao pri kraju sezone sprovesti i bez suglasnosti Uprave, ali nisam.

Nisam očekivao da zrele osobe (ponašanje pojedinih igrača i saradnika) , osobe sa dugogodišnjim iskustvom mogu biti tako neodgovorne , uz napomenu da rezultatsku odgovornost imaju primarno samo igrači i treneri, a navedeni nisu svojim ponašanjem ni najmanje uticali na rezultat ekipe, ali jesu na medjuljudske odnose i funkcionisanje kluba.

Kolektivna svijest i odgovornost je neophodna za uspjeh tima, ekipe. Ne mogu svi dati isti doprinos, ali mogu da ne ometaju, da ne odmažu, da ne utiču negativno, da kritikuju ako imaju rješenje i da se prihvate rada, a ne samo prazne priče.

Ostajem na raspolaganju klubu shodno volji većine, novog predsjednika , odnosno Uprave. Aktivno sam prisutan od 2004/05 godine, bio predsjednik kluba u periodu 2007.g. do 2009.g.. Interes i dobrobiti kluba su za mene jedino pravilo ponašanja kad sam se prihvatio posla i obaveza u klubu.

Nijedan pojedinac nije vrijedan da se zbog njega zanemare vrijednosti i dobrobit kluba.

Iskoristiću priliku da apelujem na sve privredne subjekte na općini, koji ne podržavaju, da pomognu sport u Gračanici, jer tako pomažu mladost i gradimo budućnost grada, svi nosimo dio odgovornosti  za buduće generacije. Neko pomaže materijalno neko svojim dobrovoljnim radom.

Hvala sponzorima, posebno generalnom sponzoru Općini Gračanica, odnosno načelniku Nusretu Heliću, publici, posebno zbog podrške na utakmicama u Gradačcu i Zenici (gdje su mogli vidjeti ponašanje i igru pojedinaca), sportskim radnicima, medijima, članovima Uprave i svima koji su pomogli, a nisam pomenuo.

Gračanica, 09.05.2016.                  Predsjednik Uprave: Midhat Mujačić

OMLADINSKE KATEGORIJE

Naše omladinske kategorije u sezoni 2015/2016 takmičile su se u ligi TK-a u konkurenciji ekipa Sloboda Tuzla, Konjuh Živinice, Rudar Banovići, Speed Gradačac i Omladinac Lukavac.

Nakon odigrane lige TK-a slijedio je baraž protiv ekipa iz Ze Do kantona.

Ostvareni su slijedeći rezultati:

U-98 (trener Igor Jovanović)

PoredakEkipaUkupnoPobjedeNerješenoPoraziGol razlikaBodovi
1.Gračanica141112+11734
2.Omladinac141004+2030
3.Konjuh15915+4428
4.Rudar143011-699
5.Sloboda141013-1193

U-00 (trener Damir Sejdinović)

PoredakEkipaUkupnoPobjedeNerješenoPoraziGol razlikaBodovi
1.Konjuh191414+8343
2.Gračanica181215+8837
3.Speed191009-729
4.Rudar18918-1128
5.Sloboda195116-10716
6.Omladinac174013-3312

U-02 (trener Zorica Bošković/Jasmin Unkić)

PoredakEkipaUkupnoPobjedeNerješenoPoraziGol razlikaBodovi
1.Speed8710+3022
2.Konjuh8413+110
3.Gračanica8008-350

U-04 (trener Zorica Bošković/Jasmin Unkić)

PoredakEkipaUkupnoPobjedeNerješenoPoraziGol razlikaBodovi
1.Gračanica121200+9036
2.Speed12804+3224
3.Sloboda12408-1011
4.Konjuh120012-1070

Na osnovu ovih rezultata naše dvije prvoplasirane selekcije U-98 i U-04 plasirale su se u baraž, gdje su postignuti slijedeći rezultati:

U-98

22.05.2016.g. RK“Gračanica“-RK“Maglaj“ 23-24

21.05.2016.g. RK“Maglaj“-RK“Gračanica“ 27-21

U-04

22.05.2016.g. RK“Gračanica“-RK“Maglaj“ 17-17

21.05.2016.g. RK“Maglaj“-RK“Gračanica“ 6-12

Na državno prvenstvo plasirala se selekcija U-04.

Selekcija U-98 imala je i „popravni ispit“, ali bez obzira što se u gračanici održao dodatni baraž sa ekipama RK“Krajina“ Cazin i RK“Radnički“ Goražde, naša desetkovana ekipa (3 povrjeđenih) nije uspjela da se domogne završnice u Ljubuškom.

Brčko, državno prvenstvo U-04

U subotu i nedelju 04./05.VI 2016.g. u Brčkom je odigrana završnica državnog prvenstva za dječake rođene 2004.g. i mlađe. Predstavnik našeg kantona bila je ekipa RK „Gračanica“ iz Gračanice, koja je da podsjetimo bez izgubljenog boda zauzela 1.mjesto u ORL TK-a „Beko“, a nakon toga kroz baraž bila bolja od prvaka Ze-Do kantona RK „Maglaj“ iz Maglaja.

Učešće je uzelo 8 ekipa, podjeljenih u dvije skupine.

Nakon pobjeda (Izviđač II 25-3; Radnički (Gž) 20-13; Lokomotiva (Bč) 12-5) i osvojenog 1.mjesta u grupi, gračanlije su u polufinalu igrali protiv ekipe prošlogodišnjeg prvaka države i pobjednika Igara mladih RK „Kozare“ iz Dubice.

Polufinale:
Izviđač I – Radnički (Goražde) 21-14 (11-9)
Gračanica – Kozara (Dubica) 12-9 (8-4)
Nakon iscrpljujućeg polufinala, naš predstavnik je poslije utakmice za 3.mjesto odigrao finalnu utakmicu i nažalost izgubio, nakon neshvatljivog pada koncentracije potkraj prvog poluvremena kada je protivnik napravio seriju 5-0 i praktično riješio susret.
Rezultati za 3. mjesto:
Radnički (Goražde) – Kozara (Dubica) 10-14 (4-4)
Finale:
Izviđač I – Gračanica 17-9 (11-5)

Konačan poredak U-04:
1. Izviđač I 2. Gračanica
3. Kozara (Dubica)
4. Radnički (Goražde)
5. Bosna (Visoko)
6. Lokomotiva (Brčko)
7. Borac (Banjaluka)
8. Izviđač II

I pored poraza u finalu, ovo je sigurno veliki uspjeh našeg predstavnika, te mladim igračima RK“Gračanica“, trenerima i klubu upućujemo iskrene čestitke!

Vrijedi istaći da je golman gračanlija Nedim Krajinović proglašen za najboljeg golmana turnira.

Beograd, 29.12.2015.g.

Juniorska ekipa RK“Gračanica“ generacija mladića rođenih 1998. godine i mlađi pod vodstvom trenera Igora Jovanovića učestvovala je na međunarodnom turniru u Beogradu  pod nazivom “Trofej Beograda 2015”.

Na Turniru je učestvovalo 10 ekipa podijeljenih u dvije grupe:

Grupa A: 1. Vardar (Skoplje) 2. Gračanica (Gračanica) 3. Partizan (Beograd) 4. Zemun (Zemun) 5. Trnje (Zagreb)

Grupa B: 1. Dubrava (Zagreb) 2. Crvena Zvezda (Beograd) 3. Borac (Banja Luka) 4. Voždovac (Beograd) 5. Sinđelić (Beograd)

Rezultati RK“Gračanica“: Gračanica – Vardar 21:20 Gračanica – Partizan 16:21 Gračanica – Zemun 18:18 Gračanica-Trnje (Zagreb) 20:20

Nakon utakmica po grupama gdje nam je malo nedostajalo da se plasiramo u polufinale, zauzeli smo 3.mjesto, te smo igrali utakmicu za poredak odnosno za 5.mjesto.

Utakmica za 5.mjesto: RK Gračanica – RK Borac 19:22

Polufinale: Vardar – Sinđelić 26:20 Dubrava – Partizan 16:15

Utakmica za 3.mjesto: Sinđelić – Partizan 20:27

Finale: Vardar – Dubrava 11:18

Konačan plasman klubova: 1. Dubrava (Zagreb) 2. Vardar (Skoplje) 3. Partizan (Beograd) 4. Sinđelić (Beograd) 5. Borac (Banja Luka) 6. Gračanica (Gračanica) 7. Voždovac (Beograd) 8. Trnje (Zagreb) 9. Zemun (Zemun) 10. Crvena Zvezda (Beograd)

Bijeljina, 14.02.2016.g.

Kadetska ekipa RK“Gračanica“ (U-2000 i mlađi) osvojila je 1.mjesto na Memorijalnom turniru Željko Savić u Bijeljini

U organizaciji Regionalnog rukometnog saveza Bijeljina u nedjelju 14.02.2016.g. održan je

„II Memorijalni rukometni turnir Željko Savić“.

Turnir je organizovan za dječake rođene 2000.g. i mlađe.

Na turniru su učestvovale ekipe: RK Gračanica; RK Bijeljina; RK Štrpce (Kosovo); RK Lokomotiva (Brčko); RK Slavija (Istočno Sarajevo) i RK Drina (Zvornik).

Ekipe su bile podijeljene u dvije grupe, a kadetska ekipa Gračanice je pod vođstvom trenera Damira Sejdinovića i Igora Jovanovića u konkurenciji Drine (Zvornik) i RK Štrpce osvojila prvo mjesto u grupi i plasirala se u finale.

U finalu su nakon neizvjesne utakmice bili bolji od Lokomotive (Brčko) i zasluženo osvojili 1.mjesto.

Za najperspektivnijeg igrača turnira proglašen je član RK „Gračanica“ Azer Musić (2002.g.).

Rezultati: RK Gračanica – RK Štrpce 16:13;  RK Gračanica – RK Drina 22:13

Finale: RK Gračanica – RK Lokomotiva 20:19.

15.03.2016.g. Gračanički rukometni reprezentativci

Ovoga vikenda u Visokom i Maglaju će se okupiti mlada (U-20) i (U-18) reprezentacija BiH. Na spisku selektora Juniorske (U-20) reprezentacije Jasmina Mrkonje nalaze se dva igrača iz Gračanice , a to su Dino Hamidović i Haris Bašić. Na spisku kadetske selekcije (U-18) , koju sa klupe vodi Zdenko Grbavac nalazi se mladi golman Jasmin Avdić. Našim mladim reprezentativcima želimo sretne i uspješne nastupe.

Tuzla, 18.07.2016.g.

Mladi gračanički rukometaši osvojili su drugo mjesto na kvalifikacionom turniru za “Igre mladih” koji je održan u Tuzli. U finalnoj utakmici omladinci iz Gračanice su poraženi tek nakon izvođenja udaraca sa sedam metara od domaće Slobode. U regularnom dijelu utakmice je bilo neriješeno. Uspjeh je još bolji ako se zna da su Gračanlije nastupili kao najmlađa ekipa na turniru.

Rezultati: Četvrtfinale: Sloboda – RK Konjuh I 8-6; Konjuh II – RK Konjuh III 7-5 Polufinale: Sloboda – Tuzla 8-6;  Konjuh II – Gračanica 2-12 Finale: Sloboda – Gračanica 10-10 (4-4) – penali 15:14

RK”Gračanica” na turniru u Tuzli je nastupio u sljedećem sastavu: Nino Jovanović, Azer Musić, Adis Šuša, Fahrudin Hadžihasanović, Bakir Džambo, Edvin Dželilović, Amar Brguljak, Kerim Bukvić, Kerim i Kasim Bešić i Salim Purač.