U toku 1971.godine na čelo Kluba dolazi uspješni privrednik i društveno-politički radnik Avdo Jarović.
Te sezone za RK“Gračanicu“ po prvi puta prvenstvene utakmice igra i rukometaš koji nije ponikao u našem Klubu, Vladimir Vlado Maršiček, gračanički zet (supruga Senija Hodžić) koji je u naš klub došao iz Lukavca.
Do tada smo imali igrače koji su kao gosti igrali za naš klub, Hamdija Saračević i Drago Kuvelja, ali sada smo imali igrača koji nas je pojačao iz drugog kluba.

Na kraju prvenstva Republičke lige Sjever 1971/72 zauzeli smo odlično 3.mjesto i plasirali se u novoformiranu Jedinstvenu republičku ligu.

Podsjetićemo se proljetnog dijela takmičarske sezone 1971/72.
Za RK“Gračanica“ prema zvaničnim zapisnicima u sezoni 1971/72 (proljetni dio) nastupali su:
Predrag Hadžistević, Hazim Fazlić, Ekrem Fazlić, Salih Ahmetašević, Ekrem Ćurić, Asim Čekić, Ibrahim Alibegović, Miodrag Hadžistević, Halid Duraković, Vladimir Maršiček, Nihad Žunić, Orhan Lazić, Hajrudin Helić, Fahrudin Čajić, Ramo Kujundžić, Svetozar Stanković i Mladen Lukić.

Dostavljamo zapisnik sa prijateljske utakmice protiv ekipe Doboja, odigrane 12.03.1972. godine koju smo pobjedili 22:16 (11:9).

U prilogu dostavljamo rezultate i zapisnike sa učincima igrača iz jesenjeg dijela prvenstva 1972/73:

Datum Par Rezultat
26.03.1972.Gračanica-Srednjoškolac, Bosanski Novi25:12 (10:5)
23.04.1972.Gračanica-Lokomotiva, Brčko24:11 (7:4)
26.04.1972.Gračanica-Derventa15:12 (8:8)
07.05.1972.Banovići-Gračanica15:24 (7:11)
14.05.1972.Gračanica-Premium, Bosanski Brod12:16 (5:9)
21.05.1972.Partizan, Bosanska Dubica-Gračanica21:16 (11:4)
28.05.1972.Gračanica-Bosnamontaža, Prijedor25:12 (11:5)
04.06.1972.Teslić-Gračanica15:19 (6:9)

Nakon ovog izvanrednog uspjeha u Gračanici se počelo sa opsežnim pripremama za predstojeću sezonu. O zahvatima na rukometnom igralištu i novom asfaltiranju istog u Gračaničkom glasniku broj 33/17 pisao je Emir Tihić:

“Negdje u toku 1971. godine dužnost predsjednika Rukometnog kluba preuzeo je Avdo Jarović, jedan od istaknutijih privrednika tadašnje Gračanice, Od prvog dana svog predsjednikovanja, on je nastojao da se na prostoru između objekta DTV ”Partizana” i stadiona izgrade moderne svlačionice, sa stepenicama koje bi vodile od svlačionica na igralište.
Tako bi se prestale koristiti prostorije DTV ”Partizana” kao svlačionice. Pitanje svlačionica postalo je još aktuelnije nakon plasmanom naših rukometaša u Jedinstvenu republičku rukometnu ligu BiH u sezoni 1972/73.
Plasmanom u viši rang takmičenja započeta je nova rekonstrukcija stadiona. Urađeno je više sitnijih poslova u Sarajevu, ali najvažnije je bilo novo presvlačenje igrališta asfaltom.
S obzirom da su radovi na rekonstrukciji stadiona, počeli dva mjeseca prije početka rukometne sezone 1972/73, postojala je mogućnost da se ne završe na vrijeme. Zato smo na izvlačenju parova i donošenju rasporeda utakmica u Rukometnom savezu BiH tražili da prvu utakmicu igramo kao gosti, a drugu kao domaćini, kako bi ostalo dovoljno vremena za završetak radova na stadionu. Zahtjev je prihvaćen, pa smo u prvom kolu gostovali u Mostaru, a u drugom kao domaćini protiv RK ”PartiZana” iz Bosanske Dubice. Bila je to prva utakmica na rekonstruisanom stadionu”.

Koliko se ozbiljno pristupilo novoj sezoni govori i činjenica da je već 29.07.1972. godine odigrana i prva prijateljska utakmica.
U nastavku donosimo pregled prijateljskoh utakmica i zapisnike sa kojima raspolažemo:

Datum ParRezultat
29.07.1972.Dobojinex, Doboj-Gračanica20:10 (11:6)
25.08.1972.Sloboda-Gračanica (igralo se 3 x 20 minuta)20:16
(13:11; 6:3)
27.08.1972.Tekstilac, Bosanski Šamac-Gračanica17:22 (7:9)
31.08.1972.Gračanica-Sloboda24:16 (12:7)
01.09.1972.Gračanica-Tekstilac, Bosanski Šamac30:14 (12:5)

U zapisnicima prijateljskih utakmica pred nastupajuću sezonu 1972/73 nalaze se novi igrači Mustafa Halilović, Spahić i Osmanhodžić, ali se u zvaničnim utakmicama više ne pojavljuju.

U jesenjem dijelu prvenstva 1972/73 za naš klub nastupali su:
Predrag Hadžistević, Hazim Fazlić, Ekrem Fazlić, Salih Ahmetašević, Ekrem Ćurić, Ibrahim Alibegović, Vladimir Maršiček, Nihad Žunić, Orhan Lazić, Hajrudin Helić, Ramo Kujundžić, Svetozar Stanković i Mladen Lukić, Halid Žunić, Nesib Junuzović, Velid Halilbegović, Bahrija Mehurić i Esad Subašić.

Dakle u odnosu na sezonu 1971/72 u ekipi nisu bili:
Asim Čekić, Miodrag Mili Hadžistević, Fahrudin Čajić i igrač koji je obilježio 60-te godine u našem klubu Halid Duraković Duda.
Istovremeno pojavila su se nova imena:
Nesib Junuzović, Velid Halilbegović, Bahrija Mehurić, Esad Subašić i jedan drugi Halid, ovaj puta Halid Žunić koji će obilježiti naredna dva desetljeća.

U sezoni 1972/73 Jedinstvenu republičku ligu sačinjavali su slijedeći klubovi:
“Premium” Bosanski Brod, “Derventa” Derventa, “Srednjoškolac” Jajce, “UNIS” Vogošća, “Sarajevo” Sarajevo, “Bosnamontaža” Prijedor, “Velež” Mostar, “Sloboda” Tuzla, “Partizan” Bosanska Dubica, “Igman” Ilidža i “Srednjoškolac” Bosanski Novi i “Gračanica” Gračanica.

Treba reći da su se 1972. godine u Ninbergu (SR Njemačka) donijela nova pravila rukometne igre koja Vam predstavljamo:

Prvenstveni okršaji počinju našim gostovanjem u Mostaru, a priču o putovanju, utakmici i drugim događajima donosi tadašnji trener RK”Gračanica” Emir Tihić u Gračaničkom glasniku broj 33/17.

“Ranije smo pisali da je Rukometni savez Bosne i Hercegovine u cilju poboljšanja kvaliteta rukometa, 1962. godine formirao Republičku rukometnu ligu, grupa “Sjever” i grupa ”Jug”. Daljom reorganizacijom, u sezoni 1972/73. godine došlo je do nove reorganizacije sistema takmičenja tako Što je od najboljih klubova ”Sjevera” i ”Juga” formirana jedinstvena Republička rukometna liga BiH sa 12 klubova. U tom elitnom društvu našli su se i rukometaši Gračanice.
Nakon izvlačenja takmičarskih brojeva, voljom žrijeba, Gračanica je za svog prvog protivnika dobila ekipu ”Veleža” iz Mostara. Utakmica se igrala u Mostaru 03.09.1972. godine i završila pobjedom ”Veleža” 18:13.
Ovo prvo gostovanje gračaničkih rukometaša u Mostaru ostalo mi je u sjećanju, ne toliko po samoj utakmici, već po nekim drugim događajima sa tog putovanja u Mostar.
Dan prije utakmice, krenuli smo za Mostar u dva kombija. U vodstvu puta nalazili su se Meho Mujić kao predsjednik Sportskog društva, Avdo JaroviĆ, predsjednik kluba, zatim članovi uprave Dževad Beganović i Esad TihiĆ, te trener ekipe Emir TihiĆ, sa slijedećim igračima: Predrag Hadžistević, Ramo Kujundžić, Hajrudin Helić, Halid Žunić, Ekrem Fazlić, Hazim Fazlić, Vlado Maršiček, Mladen Lukić, Nihad (Rife) Žunić, Nesib Junuzović, Salih Ahmetašević i Orhan Lazić.
Kako su mislili da se u Mostaru, u dva velika hotela ”Bristol” i ”Neretva”, uvijek može naći smještaj, vođstvo kluba, prije polaska na put nije ni rezervisalo noćenje za ekipu. Po dolasku u Mostar, negdje u večernjim satima, pokazalo se da ni u jednom hotelu nije bilo slobodnih mjesta, pa nam je predloženo da odemo na spavanje na vrelo Bune u kamp sa bungalovima, gdje su, inače odsjedale sportske ekipe koje su gostovale u Mostaru.
Kada smo se uputili prema Buni, već je pao mrak. Ja sam se nalazio u prvom kombiju koji je vozio tadašnji milicionar Ćazim Alić. Kako sam prilično poznavao Mostar, jer sam više puta dolazio rodbini (moja majka je bila rodom iz Mostara), upozorio sam vozača Ćazima da se na izlazu iz Mostara, na putu prema Buni, mora prestrojiti lijevo, ići na Carinski most i dalje prema jugu, u pravcu Bune. Odgovorivši mi da i on dobro poznaje Mostar, Ćazim me nije poslušao, već je produžio pravo. Nekoliko trenutaka kasnije začuli smo sirene, pojavila su se vojna vozila JNA, blokirala nas i onemogućila dalju vožnju. Tek kad smo stali, bilo nam je jasno da smo sa naša dva kombija ”uletjeli” u zabranjenu zonu vojnog aerodroma.
Ipak smo se brzo razjasnili sa vojnom patrolom, koja nas je izvela iz zabranjene zone i usmjerila ka Carinskom mostu. Tako smo nekako stigli do kampa na Buni, smjestili se u bungalove, a zatim krenuli u restoran na večeru. U restoranu smo zatekli nogometaše ”Veleža” iz Mostara koji su bili u ”karantinu” pred neku važnu utakmicu, koja se igrala sljedećeg dana. Prepoznali smo Envera Marića, Dušana Bajevića, Franju Vladića, Vahida Halilhodžića i još neke igrače ”Veleža”, koji je u to vrijeme bio među vodećim klubovima u bivšoj Jugoslaviji. Bilo nam je čudno kako u tako lijepom ugostiteljskom objektu, u ambijentu rijeke Bune, nema drugih gostiju, osim nas i fudbalera ”Veleža”Negdje pri kraju naše večere čuli smo odnekud muziku i glas voditelja, koji je u više navrata spomenuo “Fortunu” iz Gračanice. Od konobara smo saznali da se u bašti objekta održava modna revija. Nakon večere, mladi igrači otišli su u šetnju, a mi iz vodstva kluba, trener i stariji igrači, Ekrem Fazlić i Salih Ahmetašević krenuli smo u baštu da vidimo o kakvoj se to modnoj reviji radi. Čim smo se pojavili, prišli su nam odmah Gračanlije, Ćazim Osmanbegović, koji je bio trgovački predstavnik Tvornice košuIja ”lnkos” Stolac i Ibrahim Duraković, trgovački predstavnik ”Fortune” iz Gračanice. Oni su i bili organizatori modne revije, na kojoj su se predstavljale i cipele Tvornice obuće ”Fortuna” iz Gračanice, koja je tada visoko kotirala u toj branši. Odmah smo dobili dva stola pored same modne piste. U okviru programa, održavalo se i veče narodne muzike, uz orkestar koji je predvodio poznati harmonikaš Ismet Alajbegović Šerbo iz Sarajeva. Nije potrebno naglašavati da smo kao Gračanlije, te večeri bili u centru pažnje, da je kasnije Šerbo sjedio i svirao za našim stolom itd.
Narednog dana utakmica je odigrana na stadionu Kantarevac, sa početkom u 11 sati. Sjećam se da je bila velika vrućina, što nije odgovaralo našim igračima. Pred početak utakmice bili smo iznenađeni saznanjem da je za ovu utakmicu delegiran, u to vrijeme najbolji sudijski par u BiH, Drago Dopuđa, medunarodni rukometni sudija iz Sarajeva i Alija Dreca, savezni rukometni sudija iz Sarajeva, a kao delegat lsmet Čolaković, predsjednik takmičarske komisije Rukometnog saveza BiH. On nam je i objasnio zašto se ovoj utakmici, bar po sudijama i delegatima, pridavao toliki značaj.
Saznali smo da je ekipa iz Gračanice, u to vrijeme kotirala kao oštra i gruba, sklona incidentnim situacijama, pa su u Rukometnom savezu BiH, bojeći se incidenata, za ovu utakmicu i delegirali, u to vrijeme najbolji sudijski par u BiH.
Medutim, nisu bili u pravu. Utakmica je protekla u fer i korektnoj igri, naši su dobro parirali boljim domaćinima i do pred kraj utakmice držali rezultat 13:12 za ”Velež”. U finišu utakmice, bolje fizički pripremljeni i uz pomoć velike vrućine na koju su navikli, domaćini postižu pet golova, a mi samo jedan, te se utakmica se završava rezultatom 18:13 za ” Velež”.
Na kraju ove crtice spomenuo bih i jedan lijep gest sudije Drage Dopuđe, koji je po završetku utakmice ušao u našu svlačionicu i svim igračinła i meni kao treneru čestitao na fer i korektnoj igri, jer je takvo naše ponašanje doprinijelo i njihovom uspješnom sudenju”.

Donosimo galeriju fotografija sa putovanja u Mostar sa predahom u Konjicu 02.09.1972.godine.

Naši rukometaši i rukovodstvo u Mostaru, na stadionu Kantarevac.
Pred utakmicu protiv Veleža u sezoni 1972/73.
Meho Mujić, Esad Tihić, Hikmeta Fazlić, Ramo Kujundžić i drugi.

U nastavku donosimo rezultate i raspoložive zapisnike iz jesenjeg dijela prvenstva sezone 1972/73 (nedostaje zapisnik i rezultat sa utakmice 3.kola Bosnamontaža, Prijedor-Gračanica):

Datum ParRezultat
03.09.1972.Velež, Mostar-Gračanica18:13 (10:6)
10.09.1972.Gračanica-Partizan, Bosanska Dubica16:10 (7:4)
24.09.1972.Gračanica-Derventa16:13 (6:5)
01.10.1972.Sloboda, Tuzla-Gračanica15:15 (11:11)
08.10.1972.Gračanica-Srednjoškolac, Jajce14:14 (nepoznato)
15.10.1972.Srednjoškolac, Bosanski Novi-Gračanica13:17 (5:7)
21.10.1972.Sarajevo-Gračanica17:8 (nepoznato)
29.10.1972.UNIS-Gračanica18:14 (12:7)
05.11.1972.Igman-Gračanica15:13 (8:8)
12.11.1972.Gračanica-Premium, Bosanski Brod15:14 (6:9)

Donosimo fotografije sa utakmice 2.kola Jedinstvene republičke lige u sezoni 1972/73 odigrane 10.09.1973.godine između Gračanice i Partizana iz Bosanske Dubice (slika 1: Nihad i Halid Žunić, Ekrem Fazlić, Vlado Maršiček, Hazim Fazlić i Predrag Hadžistević; slika 2: Hazim Fazlić šutira penal; slika 5 golman gostiju Čaušević):

U toku prvenstva predsjednik kluba Avdo Jarović uputio je pismo Takmičarskoj komisiji u kome se osvrnuo na problem suđenja u Jedinstvenoj republičkoj ligi:

Pauza u prvenstvu donosi dosta promjena u igračkom rosteru.
Naime, pojedini igrači su morali na odsluženje vojnog roka, drugi su promjenili sportsku sredinu, a treći su otišli na dalje školovanje.
Uglavnom u proljetni dio prvenstva ekipa je ušla znatno oslabljena, a nedostajali su:
Predrag Hadžistević, Salih Ahmetašević, Ibrahim Alibegović, Orhan Lazić, Ramo Kujundžić, Mladen Lukić, Halid Žunić i Nesib Junuzović.
Roster su popunili povratnici Zvonimir Zvonko Šnobl i Muris Brkić, te mladi igrači Slobodan Luća Jovanović, Fahrudin Sulejmanović, Edo Buzadžić, Enes Subašić i Vahid Hadžihasanović.

U nastavku prvenstva, proljetni dio sezone 1972/73 za naš klub su nastupali:
Hazim Fazlić, Ekrem Fazlić, Ekrem Ćurić, Vladimir Maršiček, Nihad Žunić, Hajrudin Helić, Svetozar Stanković, Velid Halilbegović, Bahrija Mehurić, Esad Subašić, Zvonimir Šnobl, Muris Brkić, Slobodan Luća Jovanović, Fahrudin Sulejmanović, Edo Buzadžić, Enes Subašić, Vahid Hadžihasanović,

U martu mjesecu odigrane su dvije prijateljske utakmice protiv Tekstilca iz Bosanskog Šamca.

Datum ParRezultat
18.03.1973.Tekstilac, Bosanski Šamac-Gračanica25:16 (9:9)
21.03.1973.Gračanica-Tekstilac, Bosanski Šamac24:21 (14:8)

Donosimo zapisnike sa ovih mečeva:

Nakon ovih susreta uslijedila je utakmica KUP-a BiH u Doboju gdje smo odigrali izvanrednu utakmicu koju smo izgubili od Dobojinexa sa minimalnih 27:26 (15:14).
Braća Fazlić postigla su 17 golova na ovom susretu.

U prilogu zapisnik sa meča:

Nakon prijateljskih i KUP susreta, nastavljen je proljetni dio prvenstva takmičarske sezone 1972/73.
Pred početak proljetne sezone RK”Gračanica” mjenja ime u RK”Bratstvo” Gračanica i pod tim imenom nastavlja takmičenje u tekućoj sezoni.

Evo i svih rezultata i raspoloživih zapisnika sa učincima igrača (nedostaje rezultat i zapisnik 18.kola Bratstvo-Srednjoškolac, Bosanski Novi) sa utakmica proljetnog dijela sezone 1972/73:

Datum ParRezultat
01.04.1973.Bratstvo-Velež, Mostar14:13 (10:8)
08.04.1973.Partizan, Bosanska Dubica-Bratstvo9:9 (3:6)
15.04.1973.Bratstvo-Bosnamontaža, Prijedor17:9 (7:6)
22.04.1973.Derventa-Bratstvo31:19 (15:9)
29.04.1973.Bratstvo-Sloboda18:17 (7:8)
06.05.1973.Srednjoškolac, Jajce-Bratstvo15:15 (8:6)
20.05.1973.Bratstvo-Sarajevo15:21 (8:9)
27.05.1973.UNIS, Vogošća-Bratstvo26:21 (13:10)
03.06.1973.Bratstvo-Igman, Ilidža20:17 (9:10)
10.06.1973.Premium, Bosanski Brod-Bratstvo32:16 (15:7)

Detalj sa utakmice iz 1972.godine
Na slici se nalaze naši igrači: Salih Ahmetašević, Halid Duraković Duda, Hajrudin Helić, Halid Žunić, Slobodan Jovanović Luća, Velid Halilbegović i klupski funkcioneri Jasim Huskić i Hamza Hodžić.

Na kraju zahtjevne i turbulentne sezone u kojoj smo imali dosta problema sa rosterom, prvenstvo smo završili na 6.mjestu. Interesantno je da smo uspjeli savladati dvije prvoplasirane ekipe, a uz to smo imali najviše nerješenih rezultata.

Tabela Jedinstvene republičke lige sezona 1972/73:

Predstavljamo Vam imena i prezimena svih 29 igrače koji su prema zvaničnim zapisnicima nastupali za RK”Gračanica” i RK”Bratstvo” Gračanica u sezonama proljeće 1971/72, te jesen/proljeće 1972/73:

Ime i prezimeProljeće 1972Jesen 1972Proljeće 1973
Predrag Hadžistević++
Hazim Fazlić+++
Ekrem Fazlić+++
Salih Ahmetašević++
Ekrem Ćurić+++
Asim Čekić+
Ibrahim Alibegović++
Miodrag Hadžistević+
Halid Duraković+
Vladimir Maršiček+++
Nihad Žunić+++
Orhan Lazić++
Hajrudin Helić+++
Fahrudin Čajić+
Ramo Kujundžić++
Svetozar Stanković+++
Mladen Lukić++
Halid Žunić+
Nesib Junuzović+
Velid Halilbegović++
Bahrija Mehurić++
Esad Subašić++
Zvonimir Šnobl+
Muris Brkić+
Slobodan Jovanović+
Fahrudin Sulejmanović+
Edo Buzadžić+
Enes Subašić+
Vahid Hadžihasanović+