Sobzirom da je „slučaj Šahdanović“ na neki način obilježio proteklu takmičarsku sezonu, narušio međuklupske, pa ako hoćete i personalne odnose, da je sportskom javnom mjenju ostalo dosta toga nejasno i nerasvjetljeno, te da iz određenih centara i nakon što je Evropska rukometna federacija (EHF) okončala slučaj, imaju potrebu da i dalje insistiraju na svojoj istini i gledištu, ovom prilikom upoznaću javnost sa kompletnim slučajem. 
Dakle, u najkraćim crtama retrospektivno ću opisati sve bitne činjenice za predmetni slučaj.

Rađanje slučaja Šahdanović:
RK”Gračanica” Gračanica pred početak takmičarske sezone 2019/20 dostavila je player listu (lista igrača) na Rukometni savez BiH (u daljem tekstu Kancelarija) na kojoj su navedeni svi igrači koji će igrati za naš klub u okviru Challenge Cup-u, sezona 2019/2020.
Nakon pregleda dostavljene liste, Kancelarija istu prosljeđuje EHF-u (Evropsku rukometnu federaciju).
Bitno: Za tačnost i validnost dostavljenih podataka o igračima koji učestvuju u Evropskim kupovima, EHF tereti i čini odgovornim isključivo Kancelariju, jer podrazumijeva da je svaki Nacionalni savez izvršio provjeru svih sudionika Evropskih takmičenja i nakon toga proslijedio liste na adresu EHF-a.
Pregledom dostavljene player liste, EHF obavještava Kancelariju da je igrač RK”Gračanica”, Halil Šahdanović registrovani igrač u Rukometnom savezu Austrije i da igračka prava pripadaju tom savezu, te da u ovom trenutku nema pravo nastupa za RK”Gračanica” Gračanica u Evropskim kupovima, te traži izjašnjenje od Kancelarije po ovom pitanju.
Kancelarija šalje upit na adresu RK “Gračanica” Gračanica da se izjasni u vezi statusa igrača.

Saznanja o slučaju Šahdanović:
RK”Gračanica” Gračanica, nakon iznenađujućeg saznanja, počinje svojevrsnu retrospektivnu istragu o statusu igrača Halila Šahdanovića o čemu odmah po stečenim saznanjima promptno obavještava Kancelariju.
Saznanja su bila slijedeća:
RK”Gradačac” Gradačac u sezoni 2015/16 ustupio je na pozajmicu igrača Halila Šahdanovića RK”Sloboda” Tuzla (obrazac 9). Šahdanović je odigrao prvu polusezonu (jesenji dio) za Slobodu, nakon čega se vratio u Gradačac za koji je odigrao proljetni dio sezone 2015/16.
Pred sezonu 2016/2017 Šahdanović je uredno licenciran kao član RK”Gradačac” Gradačac.
U jesen 2016.g. Šahdanović odlazi u Austriju gdje boravi 2-3 mjeseca pokušavajući da upiše fakultet ili se zaposli, odnosno da na neki način obezbjedi dozvolu za boravak. 
Prema njegovim riječima, svo vrijeme živio je kod bivšeg golmana Gradačca (Jasmin Duraković) koji u to vrijeme radi u Austriji i brani za čisti amaterski klub, HC “Fivers WAT” Margareten, gdje se trenira dva puta sedmično i igra liga grada Beča. 
Prema riječima Šahdanovića, isti nije tražio niti dobio ispisnicu od RK”Gradačac” čiji je bio član, niti od nekog drugog kluba, nije potpisivao nikakve obrasce ili dokumente, nije se fotografisao ili radio ljekarski pregled u Austriji, nije imao nikakvu naknadu, odigrao je tek par utakmica u Austriji (po njemu 5-6) i nakon što je dobio odbijenicu sa Univerziteta u Beču, vratio se u kući u Gradačac.
Drugu polusezonu 2016/17 kao registrovan i licenciran igrač, igrao je za RK”Gradačac” Gradačac, o čemu postoje zapisnici sa utakmica.
Nakon sezone 2016/17 Halil Šahdanović skupa sa saigračima Jasminom Hrnjićem i Fatmirom Sarajlićem sa urednim ispisnicama prelazi iz RK”Gradačac” Gradačac u RK”Gračanica” Gračanica, dakle radi se već o sezoni 2017/2018. 
U RK”Gračanica” Gračanica, svi pomenuti igrači dobijaju status igrača pod ugovorom (obrazac 4), koji su uredno dostavljeni i u Kancelariju (RS BiH).
Da li su od strane Kancelarije, kako to nalažu propisi, proslijeđeni i u EHF, kako bi inače trebalo da se uradi, to ne znam?
Apropo rečenog, pitanje za one koji nas optužuju: 
Da li bi klub koji nešto krije i radi nelegalno, spornog igrača prijavio na obrazac br.4 kao igrača pod ugovorom, napominjem da se ta evidencija dostavlja EHF-u i da li bi ga stavljao na player listu za nastup u Challenge Cupu?
Samo nedobronamjeran i glup bi rekao da Gračanica ima ikakve odgovornosti.

Nakon što je dobijena saznanja Kancelarija dostavila u EHF, isti je kao dokaz za svoje navode da igračka prava Šahdanovića pripadaju RS Austrije, dostavio uredan ITC (međunarodni transfer certifikat) od novembra 2016.g. koji je izdao RS BiH, u kome je navedeno da je Šahdanović u Austrijski klub prešao iz RK”Sloboda” Tuzla (?!), u kojem je bio pozajmljeni igrač u prvoj polusezoni 2015/16, te da se u Austriji vodi kao student, premda Šahdanović nikad nije upisao fakultet u Austriji.
Dakle, za Šahdanovića bez njegovog zahtjeva bespravno ispisnicu izdaje RK”Sloboda” Tuzla, gdje je na godinu dana prije polusezona 2015/16 od momenta izdavanja nevalidne ispisnice, (novembar 2016.g.) Šahdanović bio pozajmljeni igrač.
Bez ikakvih provjera, a po nečijem zahtjevu, Kancelarija izdaje ITC, a da ni Šahdanović, ni RK”Gradačac” Gradačac to nisu znali.
Na osnovu izdatog ITC-a iz RS BiH, austrijski HC “Fivers WAT” Margareten, registruje Šahdanovića u svoje redove kao igrača-studenta, premda Šahdanović nikad nije postao student u Austriji, niti je kao što rekoh prošao ikakvu proceduru registracije i licenciranja. Čak i fotografija na igračkoj iskaznici austrijskog kluba, koju je Šahdanović naknadno pribavio (u rasvjetljavanju svog statusa), pod imenom Halil Šahdanović nije njegova. 
Sva ova saznanja nedvosmisleno i transparentno podjelili smo sa Kancelarijom, odnosno EHF-om, kojima smo predočili sve dokaze.

Reakcija EHF-a:
Naravno, EHF se ne bavi kako je nacionalni savez nekom igraču izdao ITC i kako je neko i u kom statusu određenog igrača registrovao i licencirao za Nacionalno prvenstvo, ali se itekako bavi ugrožavanjem svojih propisa od strane Nacionalnih saveza/Federacija. 
Dana 11.10.2019.g. EHF vrlo decidno i nedvosmisleno obavještava Kancelariju da igrač Halil Šahdanović u ovom trenutku nema pravo nastupa u Evropskom Cup-u (We wish to remind you that the above mentioned player is not eligible to play in the European Cup for this moment) i pokreću disciplinski postupak protiv RS BiH zbog kršenja „…IHF regulations for transfer between federations…“ (propisa za transfer između Federacija). 
Generalno, EHF ne interesuje ni Halil Šahdanović, ni naše domaće prvenstvo, ni RK”Gračanica”, ni RS Austrije, ni HC “Fivers WAT” Margareten, njih isključivo interesuje kršenje pomenutih propisa od strane RS BiH.
Jasno i nedvosmisleno predstavnici EHF-a u postavljaju pitanje Kancelariji, kako se igrač svojevremeno mogao registrovati i licencirati bez povratnog ITC (2016.g.) i kako ga je sad (2019.g.) Kancelarija RS BiH uvrstila na player listu? 
Ponoviću, prema EHF-u tačnost navoda i podataka player liste je na Nacionalnim savezima koji ih dostavljaju i subjekti sa kojim EHF komuniciraju su isključivo Savezi, a ne klubovi ili igrači.
Kancelarija prosljeđuje mail na adrese RK”Gračanica”, članovima Registracione komisije RS BiH, a vjerujem i članovima UO RS BiH (u mail-u koji sam ja dobio članovi UO RS BiH nisu navedeni u cc, ali vjerujem da su dobili tu obavijest od Kancelarije u posebnom mail-u).
Dakle, ovdje imamo dvije ključne stvari koje su bitne, a gdje se stalno radi zamjena teza i jednostavno iskrivljuju činjenice i tako netačne i neistinite navode u Odlukama:

1. EHF pokreće disciplinski postupak protiv RS BiH zbog kršenja međunarodnih propisa za transfere, apsolutno niko ne pominje ime igrača jer je ono za EHF nebitno.
2. Nigdje se u bilo kojoj korespondenciji od strane EHF-a u toj fazi ne pominje Nacionalno prvenstvo jer se EHF u principu ne bavi nacionalnim prvenstvima.

Zato valjda imamo Propozicije i sve druge pravilnike i oformljena tijela, komisije, te razne instance koje regulišu Nacionalno takmičenje i koje prije svega treba da rade svoj posao.
Na osnovu saznanja EHF koristi svoj mandat i Halila Šahdanovića ne uvrštava na player listu za nastup u Challenge Cup-u. Naravno, RK”Gračanica” Gračanica, apsolutno prihvata i poštuje dobijenu obavijest od strane Kancelarije, odnosno EHF-a i Šahdanović nije nastupio u evropskom Challenge Cup-u, odnosno dvomeču protiv HC”Dukla” Prag.

Reakcija nadležnih pri RS BiH:
Imam osjećaj da je ovaj “slučaj” bio nečiji drugi problem, generisan nekad ranije, a ne aktuelni problem RS BiH protiv kojeg se poveo Disciplinski postupak pri EHF-u. 
Koliko sam šturo upoznat, ispred RS BiH dostavljen je odgovor EHF-u koji je uglavnom opisivao našu konfuznu situaciju u Savezu, bez neke želje da se ispita regularnost samog transfera i otkriju svi sudionici ovih radnji iz novembra 2016.g., a posebno bez želje da se pokuša riješiti povratni certifikat (ITC) iz Austrije uz izvinjenje da se slična stvar neće ponoviti i molbu za što blažom kaznom prema Savezu.
Naprotiv, pojedinci su za sebe zadržali “saznanja o slučaju Šahdanović” sa namjerom da ih iskoriste za sitnošićardžijske interese klubova u povoljnom momentu.

Registraciona komisija:
Dakle, članovi Registracione komisije, (a nadam se i članovi UO RS BiH) imali su potpuno ista saznanja kao i RK”Gračanica” Gračanica, ali se ni na koji način nisu oglašavali po ovom pitanju u smislu bilo kakve, pa makar i privremene zabrane ili uskraćivanja nastupa igrača Šahdanovića za RK”Gračanica” za koji je nastupao i predhodne dvije takmičarske sezone.
Sobzirom da je prema Propozicijama RS BiH, Registraciona komisija isključivo nadležna za izdavanje registracija i licenciranje igrača i da se igrač Šahdanović nalazio u registru registrovanih i licenciranih igrača, isti je nastavio da nastupa za RK”Gračanica” Gračanica, sve dok mu to pravo, Odlukom Registracione komisije od 18.11.2019.g. nije oduzeto, kada je suspendovan.
Suspenzija je uslijedila kada se nakon utakmice 8.kola odigrane u Banjaluci 09.11.2019.g., RK”Borac” Banjaluka, neblagovremeno žalio (poslije utakmice) na nastup igrača Halila Šahdanovića 
I nakon toga (žalbe RK”Borac”), Šahdanović je bio u sastavu RK”Gračanica” i u meču protiv RK”Lokomotiva” Brčko (RK”Lokomotiva”, nije uložila žalbu na njegov nastup) i odgovorno tvrdim, da bi Šahdanović bio u sastavu i nastupao bi i u narednim kolima sve dok Registraciona komisija ili bilo koje nadležno tijelo (Komesar, UO RS BiH) ne bi donijelo bar privremenu odluku ili Odluku iz svoje nadležnosti i uskratilo pravo za nastup Šahdanovića.
Ovo što napominjem da bi i dalje igrao da Registraciona komisija nije donijela pomenutu Odluku, ne pišem zato što sam bezobrazan, bahat, isključiv, drzak…nego jednostavno što poštujem Odluke nadležnih, a nadležni moraju svoj posao raditi ažurno i odgovorno.
Onog momenta, kada je Registraciona komisija donijela Odluku, odnosno suspendovala pravo Šahdanovića na registraciju, licencu, RK”Gračanica” je odmah postupila po Odluci.
Ono što je posebno zanimljivo, to je da je nakon primljene žalbe, Registraciona komisija posredstvom Kancelarije uputila nevjerovatan upit EHF-u, da li Šahdanović može da igra Nacionalno prvenstvo?
Mnogo, pametnije i svrsishodnije bilo bi pitanje, kako možemo igračka prava Šahdanovića vratiti u okrilje RS BiH (što će se na inicijativu RK“Gračanica“ i dogoditi u februaru 2020.g.), pa makar to uradili radi izricanja kazne, a ne konstatovati da je igrač RS Austrije, a potom ga kažnjavati, uz prijedloge za kaznu klubu, odgovornom licu i sugestiju za ishod utakmice na koju se uložila žalba, kako je to uradila Registraciona komisija? 
Odgovor je bio da se po pitanju igračkih prava ništa nije promjenilo i da je Šahdanović član RS Austrije od novembra 2016.g.. Naravno, ovo smo svi saznali još u oktobru 2019.g., ali je Registraciona komisija svoju neažurnost, nerazumjevanje, pa ako hoćete i nerad pokušala da podvede pod ovo pitanje i odgovor, optužujući RK”Gračanicu” za oglušivanje “o Odluke krovnog saveza EHF-a”, što jednostavno nema veze sa istinom jer EHF ne registruje i ne licencira igrače za nacionalna prvenstva.
Kao dokaz toj tvrdnji je i činjenica da nakon što je EHF izdao u februaru ITC za Šahdanovića i poslao mail da se igrač može registrovati sa pravom nastupa, isti nije igrao za RK“Gračanica“ u prva tri kola proljetnog dijela iz prostog razloga što ga Registraciona komisija još uvijek nije licencirala. Bez obzira na stav EHF-a, igraču je onemogućen nastup sve dok ga nadležno tijelo ne registruje i licencira. 
Mi smo dakle apsolutno ispoštovali sve što je EHF od nas tražio, a zarad rasvjetljavanja čitavog slučaja, učinili i mnogo više. 
Ne bih dalje da komentarišem Odluke Registracione komisije, jer su iste čisto izbjegavanje odgovornosti, pokušaj branjenja sitnošićardžijskih interesa jednog kluba i prenošenje odgovornosti na RK”Gračanica” i mene kao predsjednika koji smo u svemu bili krajnje otvoreni, transparentni i dosljedni i koji smo svaku Odluku iz određene nadležnosti dobro shvatili, poštovali i sproveli.

Disciplinska komisija:
Nakon što je dobio Odluke Registracione komisije, te odgovor RK”Gračanica” Gračanica, Komesar takmičenja odbacio je žalbu RK”Borac” kao neblagovremenu, ali je u skladu sa Propozicijama takmičenja, donio i Odluku kojom nalaže Disciplinskoj komisiji da na osnovu Odluke Registracione komisije i odgovora RK“Gračanica“, pokrene postupak protiv RK”Gračanica”, mene kao odgovornog lica, igrača Šahdanovića i same Registracione komisije.
Po staroj narodnoj “kadija Te tuži, kadija Ti sudi…”, Disciplinska komisija, dana 04.02.2020.g. bez ulaženja u suštinu problema, apsolutno ne sagledavajući dostavljenu dokumentaciju, niti navedene činjenice, pronalazi Solomunsko rješenje sa kojim bi svi trebali biti zadovoljni, određuje prihvatljive novčane kazne RK”Gračanica” Gračanica i meni kao odgovornom licu, a Šahdanoviću izriče mjesec dana suspenzije, pri tom ne navodeći rok suspenzije, premda je isti suspendovan od 18.11.2019.g..
Mi bi smo izgleda trebali biti sretni jer ćemo konačno upisati 3 boda zasluženo osvojena u Banjaluci, igraču će brzo proći kazna, a RK”Gračanica” i ja kao odgovorno lice priznaćemo dio krivice, platićemo kaznu i svi zadovoljni?

Umjesto zaključka:
Pokušavajući da budem razuman i racionalan, pošten prema sebi i svim ljudima sa kojim radim, nikada neću pristati na ovakve kompromise i ponavljam neću tuđi nerad, neažurnost, nerazumjevanje i neznanje prihvatati kao svoju odgovornost.
Za takvo nešto, ne postoji cijena. 
Zaključujem po Odlukama dvaju komisija, da sam kao odgovorno lice, trebao da proslijeđenu obavijest EHF-a poslanu na RS BiH (na engleskom jeziku; prevedenu od strane djelatnice Kancelarije), gdje se izričito pominje Evropski Kup, prevedem da se u toj rečenici, premda nigdje ne piše, podrazumjeva i Nacionalno prvenstvo, sam sebi donesem Odluku o suspenziji igrača, da ga samoinicijativno izbrišem iz registra licenciranih igrača pri RS BiH i da mu uskratim pravo nastupa u Nacionalnom prvenstvu, bez da mu je to uskratilo nadležno tijelo RS BiH čiji je to posao?
Naravno i na Odluke Disciplinske komisije, uputio sam žalbu UO RS BiH (premda u pravnom lijeku Disciplinske komisije stoji Kancelariji).

Naravno, da ni za mene, niti za Klub, nije problem finansijska kazna u visini od 300 KM, odnosno 500 KM, ali je problem da me neko ko nije radio svoj posao, na ovakav način kažnjava i disciplinuje.
U čitavoj ovoj priči najviše je oštećen RK”Gračanica”, jer nam igrač nije igrao Challenge CUP (neko ko ga je registrovao nas je doveo u zabludu), tom istom igraču svo vrijeme isplaćujemo platu i pripadajuće poreze, zatim putne troškove, a bili smo primorani angažovati i dodatnog igrača na istoj poziciji sa istim pripadajućim troškovima.

ITC:
I na kraju, svjesni da se bliži 01.03.2020.g. kada prestaje prelazni rok i da po isteku kazne Šahdanović svejedno neće moći igrati za RK”Gračanicu”, posredstvom Kancelarije, RK”Gračanica” Gračanica, obratila se EHF-u i RS Austrije za izdavanje ITC za igrača Šahdanovića.
Isti smo bez ikakvih problema i bez ikakve naknada dobili i sada su konačno igračka prava Šahdanovića na RS BiH.
Da se imalo bar malo želje i da se problemu pristupilo sa pozicija RS BiH, a ne pozicija klupskih interesa, ovaj slučaj se davno mogao riješiti. 
Uz pravo pitanje od strane odgovornih, Šahdanović bi sigurno igrao za RK”Gračanicu” u Challenge Cupu, ali nažalost zadatak i interes je očito bio nešto sasvim drugo.

UO RS BiH/Registraciona komisija:

Na sjednici UO RS BiH održanoj 24.02.2020.g., premda još uvijek nismo dobili nikakve zvanične Odluke iz medija smo saznali da se naša žalba odbija (3 glasa protiv; 3 suzdržana; 6 glasova za), u smislu da su ostale finansijske kazne, jer je 10 članova trebalo da glasa za usvajanje žalbe.
Sobzirom da smo u međuvremenu dobili odgovor od strane EHF-a da su igračka prava Šahdanovića sada na RS BiH i da se Šahdanović može ponovo registrovati i nastupati i ista priložili, UO je navodno donio Odluku da se Šahdanović konačno licencira i da mu je mjesec dana suspenzije već istekao.
Do sada je istekao i mjesec dana kada je jednomjesečnu suspenziju izrekla i Disciplinska komisija.

Međutim, Registraciona komisija, donosi slijedeću Odluku:
311. ŠAHDANOVIĆ HALIL – RK „Gračanica” iz Gračanice obratio se Registracionoj komisiji RS BiH sa zahtjevom za registraciju igrača: Šahdanović Halil.
Nakon dopremljene dokumentacije, konstatira se da je za navedenog igrača završen proces certifikacije i isti se može registtrovati za RK „Gračanica“.
Obavještenjem od strane EHF-a 25.10.2019. godine pokrenut je pravni postupak protiv RS BiH i navedenog igrača, te isti će steći pravo na licenciranje i nastup po završenom postupku u EHF-u.
Na osnovu člana 23. Registracionog pravilnika taksa za upis u registar pripadnika klubova iznosi 150,00 KM + 15,00KM, što iznosi ukupno 165,00 KM.
Klub je dužan uplatiti iznos za taksu na žiro račun RS RS (po odluci U.O. RS BiH), 8 dana po prijemu fakture.

Sve to nije smetalo RS BiH da nam pošalje fakturu za registraciju i licenciranje koju smo uredno, kao i sve drugo odmah platili. Da nije žalosno, bilo bi smiješno. 
Premda smo nekoliko puta poslali prevod dokumenta koji jasno definiše protiv koga i na osnovu čega EHF pokreće postupak, a isto to je uradila i Kancelarija RS BiH, to gospodi u Registracionoj komisiji očito nije dovoljno.
Čak im nije dovoljno ni obavještenje iz EHF (krovne kuće, kako je vole nazivati), koje je izdalo ITC za Šahdanovića i dalo naputak za njegovu registraciju i licenciranje, odnosno pravo nastupa. Oni su imali, a možda i danas imaju svoju teoriju i svoju istinu. 
Ja ću kao i u ranijem primjeru, poštovati nadležnosti, a za domaće prvenstvo nadležna je Registraciona komisija, premda bi mogli doći do zaključka iz tumačenja naših komisija, da nam je dovoljna obavijest iz EHF da nam igrač zaigra bez da se njegovo ime nađe u registru registrovanih i licenciranih igrača? 
Ono što je posebno simptomatično u cijeloj priči je činjenica da je otkriven skoro isti slučaj, gdje igrač RK“Maglaj“ Edo Mehinagić od 2011.g. igra u BiH ligama, a igračka prava su mu donedavno bila na Rukometnom savezu Katara. Takođe i igrač RK“Izviđač“ Ljubuški, Nikola Primorac koji se u matični klub vratio iz mađarskog Vesprema, nije imao adekvatan ITC, ali su oba ova slučaja završena, na način da su oba igrača po dobijanju ITC, ekspresno ponovo licencirani i da su nastavili da nastupaju za svoje klubove.
Međutim, RK“Gračanica“ Gračanica i Šahdanović kao kolateralna šteta, imaju poseban tretman.

EHF:

I konačno kao što smo i očekivali EHF je zbog kršenja međunarodnih propisa o transferu igrača, uvažavajući sve olakotne okolnosti, kaznila novčanom kaznom RS BiH sa 750,00 €.
Konstatovala je da je RK“Gračanica“ Gračanica dovela igrača iz drugog kluba iz BiH na osnovu uredne dokumentacije i da nema apsolutno nikakve odgovornosti.
Za igrača Halila Šahdanovića izdat je ITC uz saglasnost za pravo nastupa jer su njegova igračka prava na RS BiH.
Registraciona komisija još nije licencirala igrača, a ja im ponovo sugerišem da to urade i da ne čine novu grešku, jer u slučaju kada ITC izda EHF, opstrukcija više ne smije biti…

Predsjednik kluba Nedim Musić